Ion Paulencu îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Maestrul a împlinit 80 de ani.

Ion Paulencu s-a născut la 5 decembrie 1940 în satul Voloca, regiunea Cernăuți. După absolvirea școlii, a lucrat ca muncitor la căile ferate, la parcul de tramvaie, la rețeaua de drumuri regionale. La vîrsta de 19 ani, a însușit meseria de modelier cizmar, pe care a practicat-o pînă la vîrsta de 26 de ani. În paralel a cîntat și în corul bisericesc din sat.

La 26 de ani Ion Paulencu a devenit student al Institutului de arte ”Gavriil Muzicescu” din Chișinău. În anii 1968-1972, în paralel cu studiile, a lucrat în Orchestra „Folclor” al Radioului și Televiziunii din Moldova. Din 1972 pînă în prezent Ion Paulencu este solist al Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”.

Ion Paulencu a interpretat, în spectacole de operă, peste 60 de roluri, cum ar fi: preotul Goardean, din opera ”Forța destinului”, regele Fillip și inchizitorul din ”Don Carlos”, Regele și marele preot Ramfis din opera ”Aida”, Parafucili din opera „Rigoletto”, Mefisto din opera „Faust”, regele Renne din opera „Iolanta”, Cneazul din opera „Evgheni Oneghin”, Don Basilio din opera „Bărbierul din Sevilla”, Alexandru Lăpușneanu din opera cu același nume.

Ion Paulencu s-a ocupat intens şi de promovarea folclorului autentic: doine, balade, cîntece nupțiale, colinde, urături. Artistul cîntă la 15 instrumente populare cum ar fi cavalul, tilinca, drîmba, muzicuța, ocarina, fluierul, frunza, cimpoiul, fluierul îngemănat.

Ion Paulencu este profesor de canto la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”. Studenții săi sînt laureați ai concursurilor naționale și internaționale. La Colegiul „Ștefan Neaga”, maestrul a inaugurat Ansamblul etno-folcloric „Bucovina”. De asemenea, Ion Paulencu regizează și moderează o emisiune folclorică la un post de radio.

Distribuie