INTERVIURI// Anatol Petrencu: „Dodon e lingușitor și servil față de liderul de la Tiraspol”

De Diana Enache

Istoricul Anatol Petrencu condamnă atitudinea poliției față de veteranii războiului de pe Nistru și îl contrazice pe fostul ministru de externe Aureliu Ciocoi: „Scopul Rusiei a fost de a păstra Republica Moldova în orbita ei, în zona ei de influență. În plus, – de a anihila mișcarea de Reîntregire Națională (Unirea cu România)”.

1. Conflictul armat de pe Nistru sau Războiul moldo-rus?

Corect este Războiul ruso-moldav sau războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova. Așa noțiuni au fost fixate într-ul document al CEDO „Ilașcu versus Federația Rusă”. Așa este corect să folosim și noi.

2. Fostul ministru de externe, Nicu Popescu, îl califica drept un război civil. Cum interpretați această afirmație?

Afirmația este falsă, dar spusă cu bună știință. Așa ar vrea rușii să ne impună punctul lor de vedere: războiul ruso-moldovenesc a fost unul „civil”. De parcă în război nu s-a implicat Armata a 14-a, militari ruși din regiunile de sud ale Federației Ruse. Armamentul forțelor militare separatiste a fost de producție rusească. Iar N. Popescu a încercat să promoveze teza rusă și reacția a fost pe potrivă.

3. Pe lângă 2 martie 1992, ca început al războiului, există păreri că acesta ar fi început în 1990. Care e adevărul, până la urmă?

Conflictele au început încă în 1990. Dar operațiunile militare deschise, cu implicarea forțelor militare masive au început la 2 martie 1992.

4. Era periculos să spui la Tiraspol că ești de la Chișinău?

Nu știu, dar cred că da.

5. Cine a început și cine a oprit războiul de pe Nistru? Vă întreb deoarece Aureliu Ciocoi, în funcție de ministru fiind, afirma că Rusia a încheiat acest conflict.

Războiul a fost început de separatiștii tiraspoleni, puși la cale și susținuți de conducerea F. Ruse. Iar încetarea focului s-a datorat poziției ferme a lui Mircea Snegur de a opri vărsarea de sânge și a Kremlinului (Boris Elțîn).

6. Care a fost scopul Rusiei? Revin la același Ciocoi care, la fel în funcție de ministru, susținea că scopul Rusiei a fost numai de a opri vărsarea de sânge.

Scopul Rusiei a fost de a păstra Republica Moldova în orbita ei, în zona ei de influență. În plus, – de a anihila mișcarea de Reîntregire Națională (Unirea cu România). Și într-un caz, și în celălalt, Rusia a obținut victorie.

7. Care au fost pierderile? Cum a influențat acest conflict viața socială a oamenilor din Republica Moldova?

Războiul a adus doar nenorociri: am avut pierderi umane, răniți, case distruse de bombardările separatiștilor, mii de refugiați, care trebuiau cazați și angajați la lucru, iar copiii – trimiși în școli și grădinițe. Pierderi financiare am avut, pierderi teritoriale; lumea a rămas decepționată de conducerea de atunci a RM.

8. Care este rolul pacificatorilor ruși? Pe cine de cine păzesc?

Să păstreze influența rusă în zonă. Păzesc pe tiraspoleni, îi instruiesc cu armament rusesc etc.

9. Cum vedeți prestația lui Igor Dodon față de veterani și față de liderul separatist de la Tiraspol?

A fost o mare rușine: poliția a intervenit împotriva veteranilor războiului de pe Nistru, care cereau respectarea promisiunilor, făcute de Dodon. În loc să respecte promisiunile făcute, el a dat ordin să lovească în foștii combatanți. Mare rușine! Față de liderul de la Tiraspol – lingușitor și servil.

Distribuie