INTERVIURI//Cristina Sitișco: „Un regim alimentar sănătos nu va fi niciodată eficient fără mișcare”

De Alexandra Gheorghiță și Diana Enache

Dacă stai acasă în această perioadă, gătește sănătos, nu rata gimnastica de dimineață, ieși la alergat, iar dacă ai revenit în programul obișnuit de muncă, reia toate activitățile treptat. Ce alte sfaturi utile ne oferă antrenoarea Cristina Sitișco?

1. Ce loc trebuie să ocupe sportul în viața noastră?

În primul rând să nu uităm că viața înseamnă mișcare, așadar pentru a avea o viață calitativă este foarte important să practicăm sportul fie ca rutină zilnică, fie ca sport de performanță. Pe lângă hrană și odihnă, mișcarea este una din necesitățile fundamentale ale corpului uman, de aceea consider că sportul trebuie să fie o prioritate în viața noastră și trebuie să se situeze pe un loc de frunte în activitatea noastră zilnică.

2. Pentru sănătate și frumusețe, care sunt genurile de sport pe care le recomandați?

Atunci când sportul atinge cota de performanță acesta poate lăsa anumite amprente pe corp. Mă refer la postură, dezvoltarea musculaturii, masă corporală, de aceea dacă ar fi să alegem sporturile care aduc un aspect pozitiv din punct de vedere estetic atunci aș recomanda patinajul pe gheață, dansul sportiv și gimnastica artistică.

3. De la ce vârstă e bine ca picii să înceapă a practica sportul?

Este necesar ca fiecare om să aibă în arsenal cultura fizică, care ne învață să practicăm sportul eficient, corect și sănătos. La fel ca în situația rutinei zilnice și cu atât mai mult pentru cei care doresc să facă sport de performanță este binevenit să înceapă activitatea de la 4-5 anișori.

4. Vreau să ne oprim la raportul sport-mâncare. Care sunt regulile unei siluete visată de oricine?

Aici țin să menționez că doar un regim alimentar echilibrat și sănătos nu va fi niciodată eficient fără mișcare, la fel și invers : un regim încărcat de antrenamente sportive nu vor influența neapărat pozitiv asupra corpului nostru fără a fi însoțit de o alimentație sănătoasă. Așadar voi enumera de fapt niște componente pe care dacă le combinăm ne poate aduce o siluetă perfectă.

a. Alimentație sănătoasă și la timp

b. Practicarea sistematică a sportului

c. Somn

d. Hidratare (consum suficient de apă).

5. Vă rugăm să ne expuneți un plan de antrenamente pentru persoananele ce suferă de boli ușoare (coloană vertebrală și întreg-ul organism uman.) 

În primul rând recomand sportul acestei categorii de persoane, fiindcă este necesar, dar numai sub supravegherea și indicația specialistului. Antrenamentele pentru acești oameni trebuie să cuprindă elemente de bază ale sportului pe care l-au ales și nicidecum să nu depășească o complexitate a exercițiilor mai mare decât le este recomandat și desigur înainte de a practica sportul este necesară permisiunea medicului.

6. Credeți că perioada de carantină influențează în vreun fel sănătatea majorității oamenilor?

Desigur că afectează sănătatea oamenilor, deoarece pe parcursul acesteia mulți oameni au făcut un abuz în ceea ce privește alimentația, au dus un mod de viață mai sedentar, mă refer la lipsa de mișcare. Deasemenea este foarte mult afectată și componența psihologică, mă refer la lipsa de comunicare și socializare. Așadar toate aceste aspecte neapărat influențează negativ sănătatea omului.

7. Ce acțiuni de prevenire și revenire aveți la îndemână?

Îndemn toată lumea care stă acasă să profite de aceasta și să vadă partea bună a lucrurilor. Așa cum au mai mult timp la dispoziție să gătească sănătos, să practice gimnastica zilnică de rutină, sa meargă la alergat și neapărat dacă deja pot activa așa cum făceau înainte de carantină, recomand să revină treptat la activitățile pe care le desfășurau fără a face abuzuri.

8. Observând tot ce se întâmplă în această perioadă, cum este afectată activitatea dumneavoastră de antrenor?

Eu că antrenor încerc să mă mențin în formă practicând sport și acasă, dar în ceea ce ține de latura profesională vor fi foarte mari schimbări. După cum încă nu sunt permise activitățile cu copiii, nu desfășurăm antrenamente, iar acest lucru se va răsfrânge asupra rezultatelor obținute până acum cu elevii noștri. A trecut o perioadă destul de lungă fără repetiții, lucru care ne va îngreuna activitatea, deoarece sportivii vor trebui din nou readuși la o anumită formă fizică, va trebui de recuperat foarte mult conținut. Deci la moment suntem afectați negativ de aceasta situație. Aștept cu nerăbdare să revenim în sălile de antrenament.

Distribuie