Întrevederea premierului Natalia Gavrilița cu președintele Sloveniei, Borut Pahor

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut astăzi o întrevedere cu președintele Sloveniei, Borut Pahor, aflat în vizită oficială în țara noastră. 

Natalia Gavrilița a apreciat importanța vizitei oficialului la Chișinău, în condițiile în care Slovenia deține președinția Consiliului UE din iunie până la sfârșitul anului 2021, suportul acesteia fiind înalt apreciat de către Republica Moldova. 

„Exprimăm recunoștință Guvernului Sloveniei pentru decizia de recunoaștere a certificatelor de vaccinare emise de autoritățile moldovenești în conformitate cu standardele OMS.  Pentru noi Slovenia a fost mereu un partener și un bun prieten în cadrul UE și sperăm că aceste relații vor fi aprofundate”, a spus premierul, subliniind că Guvernul de la Chișinău va colabora strâns cu UE în promovarea reformelor cheie, redresarea economică, consolidarea instituțiilor, gestionarea pandemiei, ș.a. 

Oficialii au discutat despre posibilitățile de intensificare a relațiilor comerciale moldo-slovene. Astfel, premierul a reiterat solicitarea transmisă anterior părții slovene de a acorda, pe lângă cota anuală prestabilită, alte 200 de autorizații pentru transportul rutier internațional de mărfuri. Necesitatea aceasta a apărut în urma unei cooperări intensificate a
operatorilor de transport din ambele țări.

În cadrul discuțiilor, părțile au discutat despre rezultatele vizitei premierului la Bruxelles. Oficialii au pledat pentru reluarea consultărilor moldo-slovene în domeniul integrării europene, al securității, precum și consolidarea relațiilor Uniunii Europene cu statele membre ale Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova.

Între Republica Moldova și Republica Slovenia au fost încheiate 10  tratate bilaterale care reglementează domenii precum evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale, combaterea spălării banilor, transportul internațional, readmisia persoanelor aflate în situație de ședere ilegală. În ultimii 19 ani, aceasta este prima dată când președintele Sloveniei efectuează o vizită în Republica Moldova.

Distribuie