Investiți în Valorile mobiliare de stat emise de către Ministerul Finanțelor

Foto simbol

În sprijinul derulării în săptămâna curentă a Campaniei naționale de educație financiară „Bugetul public este bugetul tău” în cadrul Global Money Week 2021 în Republica Moldova, pe pagina web oficială a Ministerul Finanțelor a fost publicată versiunea actualizată a Ghidului investitorului în valori mobiliare de stat (VMS), elaborat de către specialiști din cadrul Ministerului.

Ghidul este destinat celor care au un interes de a investi în VMS ale Republicii Moldova și doresc să cunoască mai mult despre caracteristicile esențiale ale acestor instrumente financiare. Acesta conține informații relevante despre VMS, precum: ce sunt VMS, de ce și cum să investim în VMS, cum pot fi cumpărate sau vândute VMS pe piața secundară, dar și alte informații utile.

Totodată, acest document informativ reprezintă un mijloc de a educa și de a informa publicul cu privire la piața primară a VMS, astfel, oferind populației acces la opțiuni pentru plasări cât mai eficiente a resurselor financiare disponibile.

VMS sunt instrumente financiare care atestă datoria publică, sub formă de bonuri de trezorerie și obligațiuni de stat, constituind împrumuturi ale statului în monedă națională pe termen scurt și lung. Valoarea nominală a acestora este de 100 lei, iar termenul de circulație – 91, 182 și 364 zile pentru bonurile de trezorerie și de la 1 an și mai mare (2, 3 și 5 ani) pentru obligaţiunile de stat.

De ce să investiți în VMS? Pentru că oferă siguranță maximă, lichiditate înaltă, colaborare de durată cu cel mai sigur partener. Explicăm, de ce? VMS sunt instrumente financiare foarte sigure, deoarece beneficiază de garanția integrală a Republicii Moldova. Din momentul înființării pieței VMS, statul n-a reținut niciodată plata pentru răscumpărarea VMS sau a dobânzilor.

VMS sunt tranzacționate pe piața secundară, obțineți mijloace bănești prin vânzarea acestora pe piață. Totodată, obțineți și dobânda pentru fiecare zi în care ați deținut valorile mobiliare de stat în portofoliu.

Risc nul, în ceea ce privește fidelitatea, încrederea și siguranța partenerului de investiții.

Prin urmare, dacă intenționați să investiți în piața VMS vă recomandăm să citiți acest Ghid.

Notă: În Republica Moldova, piața VMS a fost înființată în anul 1995. Din acel moment, Ministerul Finanţelor, emitent al VMS, în colaborare cu Banca Naţională a Moldovei, în calitate de agent fiscal al statului, au întreprins o serie de măsuri în vederea creării condiţiilor dezvoltării unei pieţe financiare moderne.

Distribuie