La Chișinău a fost lansat un program de consolidare a siguranței alimentare și a cooperării regionale în acest sens

Foto: madrm.gov.md

La Chișinău a fost lansat Programul de parteneriat FAO-Turcia “Îmbunătățirea sistemelor naționale de siguranță alimentară și cooperării regionale”. Programul regional cu o durată de trei ani are ca scop să consolideze controalele oficiale privind siguranța alimentelor și comunicarea riscurilor în Azerbaidjan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Tadjikistan și Turcia, oferind un mediu favorabil sectoarelor public și privat pentru a aborda riscurile prioritare de siguranță alimentară.

La evenimentul de lansare, participanții au fost familiarizați cu obiectivele și activitățile programului, cu echipa de implementare și cu instrumentele ce vor fi utilizate în implementare. De asemenea, actorii implicați au explorat conexiunile dintre activitățile proiectului și eforturile naționale de îmbunătățire a capacității naționale privind controlul alimentelor și au colectat sugestii cu privire la activitățile planificate.

„Consolidarea sistemului național de siguranță alimentară este una dintre prioritățile Guvernului Republicii Moldova identificate în strategia de dezvoltare a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Îmbunătățirea siguranței alimentare este, de asemenea, importantă în cadrul angajamentelor țării în temeiul Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, care contribuie la integrarea comercială regională a Republicii Moldova prin zona de liber schimb profund și cuprinzător. Manifestăm recunoștința Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), pentru că susține eforturile autorităților naționale cu activități specifice planificate în cadrul acestui program. Pentru a obține rezultatele așteptate, proiectul va facilita schimbul de cunoștințe și experiențe între țările participante, aducând în special expertiza și experiența turcească în utilizarea altor țări din proiect. În plus, proiectul va promova sinergii, comunicarea și transferul de cunoștințe cu alte proiecte de siguranță alimentară finalizate și în derulare, permițând utilizarea eficientă a resurselor de dezvoltare a capacității și armonizarea abordărilor din regiune”, a menționat Secretarul de Stat al MADRM, Tatiana NISTORICĂ.

În cadrul evenimentului a fost menționat faptul că proiectul își propune la nivel național și regional să vină în sprijinul țărilor beneficiare în vederea consolidării proceselor de lucru pentru controalele oficiale privind siguranța alimentelor, în concordanță cu cadrul de analiză a riscurilor, să îmbunătățească cunoștințele și abilitățile practice în comunicarea riscurilor privind siguranța alimentelor, precum și capacitățile de răspuns pentru situații de urgență în materie de siguranță alimentară. Totodată, odată cu implementarea proiectului, țările participante mizează pe extinderea capacităților autorităților naționale de siguranță alimentară pentru implementarea inspecției bazate pe risc și sprijinirea dezvoltării capacității operatorilor din sectorul alimentar în ceea ce privește managementul siguranței alimentelor.

Evenimentul de lansare a programului a întrunit reprezentanții guvernamentali relevanți, factorii de decizie, experții tehnici din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, precum și alte agenții implicate în controlul siguranței alimentelor, reprezentanții sectorului privat, asociațiile de producători, ONG-urile și reprezentanții mediului academic.

Distribuie