La mulți ani, Vladimir Beșleagă! Scriitorul împlinește 89 de ani

Redactor: Diana Enache

Vladimir Beșleagă își sărbătorește astăzi cea de-a 89-a aniversare. Cu această ocazie, prietenii și familia nu au ezitat să îi ureze maestrului cuvinte de felicitare și prețuire. Echipa Radio Plai de asemenea a venit cu un mesaj de felicitare pentru autor.

În cadrul Escapadei de weekend cu Alexandra Gheorghiță din 25 iulie, „cel mai important scriitor al sec. XX”, după cum a fost numit de criticul și istoricul literar Ion Simuț, a spus că: „La început de an am planificat să editez o carte. Am lucrat la ea intens și am editat-o. Apoi am prins gust și am mai editat o carte, două din manuscrisele mele mai vechi. Și iată că nu m-am oprit nici la a doua și am editat și a treia carte. A treia carte se numește „Trei zile cu Igor Vieru”.” Cu privire la istoria acestei cărți, autorul spune că în 1987 a avut onoarea să înregistreze cele mai importante amintiri ale pictorului român-basarabean, glume, basme, întâmplări din copilărie.

Întrebat de colega noastră care sunt planurile pentru anul în care tocmai a intrat, scriitorul Vladimir Beșleagă a spus: „Vreau să pot lansa această carte apărută despre marele pictor. Să ajungă la copii, pentru că în Moldova sunt foarte mulți copii care pictează, care sunt pasionați de pictură, de desen. Asta se vede în revistele pentru copii. Aș vrea ca această carte să ajungă pe mâinile acestor copii, ca ei să învețe și să vadă cum se formează un artist plastic din copilărie până la maturitate”.

Marele prozator Vladimir Beșleagă s-a născut la 25 iulie 1931 în Transnistria. Debutează in 1963 cu culegerea de nuvele „La fântâna Leahului”, după care au urmat multe alte cărți de proză.

În 1991 a fost distins cu titlul onorific „Scriitor al Poporului”, iar 1996 cu „Ordinul Republicii”, returnat, în 2003, în semn de protest pentru decorarea cu acest ordin a fostului lider comunist Ivan Bodiul. În 2004 i se acordă Premiul de Excelenţă al Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru întreaga operă literară şi publicistică şi în 2012 – titlul „Doctor Honoris Causa” al Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi.

La 25 iulie 2020, Vladimir Beșleagă aniversează 89 de ani. „La mulți ani, maestre!”

Distribuie