La Orhei a fost inaugurat un complex apicol de colectare, procesare, ambalare și depozitare a mierii de albine

La Orhei a fost inaugurat, astăzi, un complex apicol de colectare, procesare, ambalare și depozitare a mierii de albine, grație unui grant oferit de Banca Mondială prin intermediul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

În anul 2019, cinci apicultori s-au asociat și au creat o cooperativă de întreprinzători în scopul modernizării sectorului apicol și creșterii competitivității produselor apicole pe piețele de desfacere.

Astfel, 100.000 Dolari SUA au constituit investițiile membrilor, suma de circa 800.000 Dolari SUA a fost accesată printr-un credit prin intermediul proiectului „Livada Moldovei”, iar în urma depunerii dosarului de aplicare la MAC-P în anul 2020, grupul de producători a beneficiat de 350.000 Dolari SUA.

„Sunteți un exemplu de tenacitate pentru producătorii apicoli, mai ales pentru faptul că ați decis să vă uniți forțele și cunoștințele prin asociere. Vă urez să înfruntați toate provocările, să consolidați investițiile și să livrați produse cu valoare adăugată pe piețele externe”, a declarat ministrul Viorel GHERCIU.

Grupul de apicultori a menționat că, pe parcursul anului 2021, au avut loc lucrări de construcție a centrului de colectare, procesare și ambalare a mierii de albini, ce au fost finalizate în toamna curentă. În prezent, complexul are o capacitate de depozitare a circa 5000 tone de producție finită, fiind dotat cu echipament de prelucrare și ambalare a mierii de albini.

Distribuie