MADRM îndeamnă cetățenii să se implice în prevenirea și combaterea răspândirii ambroziei

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) atenționează populația că, lunile iulie și august sunt caracteristice perioadei de vegetație a ambroziei.

În contextul executării Planului de acțiuni privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), pentru anii 2019-2024, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 967/2018, MADRM atenționează deținătorii de teren asupra necesității distrugerii ambroziei, care, în ultimii ani a căpătat o răspândire vastă, provocând pericole majore atât pentru agricultură, cât și pentru sănătatea omului.

Astfel, MADRM îndeamnă cetățenii să întreprindă măsurile comune de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei pe terenurile lăsate în paragină, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, de-a lungul râurilor, pe marginea iazurilor, pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, șantierelor de construcții, în zonele depozitării solului excavat, precum şi în curțile caselor sau în parcuri.

Pentru distrugerea eficientă a ambroziei, este recomandată aplicarea metodei mecanice și a celei chimice. Totodată, atenționăm că la aplicarea metodei chimice se recomandă utilizarea erbicidelor omologate și incluse în Registrul de Stat al produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților.

În procesul de cercetare-experimentare în condiții de câmp, erbicidele recomandate au demonstrat o eficiență sporită la distrugerea ambroziei în proporție de 70-99 la sută.

Vă îndemnăm să fim vigilenți și responsabili, să contribuim împreună la crearea și menținerea unui mediu sănătos de viață!!!!

Distribuie