Maia Sandu a participat la recepționarea primului lot de vaccin, livrat prin platforma COVAX

Foto: presedinte.md

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat în această seară la recepționarea primului lot de vaccinuri gratuite împotriva Covid-19, livrate prin intermediul platformei globale COVAX. Țara noastră este prima din Europa care primește vaccin prin acest mecanism.

„Cele 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca ne vor ajuta să continuăm imunizarea personalului medical și să reducem rata de răspândire a virusului. În continuare, facem tot ce ne stă în puteri pentru ca cetățenii moldoveni să beneficieze gratuit și cât mai repede de mai multe tipuri de vaccin împotriva Covid-19”, a spus Maia Sandu în cadrul evenimentului de recepționare a lotului. Șefa statului a menționat, totodată, că indiferent de compania producătoare, vaccinurile aprobate sunt o soluție eficientă împotriva Covid-19 și reduc rata infectărilor și a cazurilor grave.

Președinta Maia Sandu a mulțumit, în cadrul discursului său, celor care au făcut posibilă inițiativa COVAX. „Suntem recunoscători tuturor statelor și organizațiilor care susțin financiar această platformă globală – Germania și alte state membre ale UE, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Canada, Comisia Europeană, Japonia și altele – pentru solidaritatea de care dau dovadă în aceste vremuri grele pentru toți. Mulțumim OMS și UNICEF pentru efortul de a distribui echitabil vaccinurile”, a spus ea.

Prezent la eveniment, Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova în lupta împotriva pandemiei Covid-19, menționând că accesul echitabil și corect la vaccin este un element-cheie pentru a pune capăt pandemiei. „Acesta este un sprijin important pentru continuarea vaccinării, iar UE a fost și va continua să fie un partener de încredere pentru Republica Moldova în acest proces”, a declarat Peter Michalko.

Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck J. Hogan, a menționat că SUA susține livrarea vaccinurilor sigure și eficiente pentru cetățenii Republicii Moldova  expuși riscului, inclusiv pentru lucrătorii din domeniul sănătății din prima linie. „Aceste vaccinuri sunt esențiale pentru controlul pandemiei Covid-19 și pentru a oferi speranța că vor fi zile mai bune și mai fericite”, a spus Dereck J. Hogan.

Reprezentanta UNICEF în Moldova, Maha Damaj, și Reprezentantul Biroului OMS la Chișinău, Igor Pokanevych, au reiterat importanța vaccinului în lupta împotriva Covid-19, încurajând crearea a cât mai multe tipuri de vaccin.

Platforma COVAX reprezintă un parteneriat între Alianța pentru vaccinuri (GAVI), Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF și Coaliția pentru Inovarea Pregătirii Epidemiologice (CEPI). Scopul ei este de a accelera dezvoltarea, producția și accesul echitabil la teste, tratamente și vaccinuri împotriva Covid-19.

Distribuie