Maia Sandu: „Pentru că azi, peste treizeci de ani de la războiul de la Nistru, tunurile răsună din nou în apropierea noastră, am chemat la încetarea focului. Am chemat la pace”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a comemorat astăzi pe participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, care și-au pierdut viața în războiul de pe Nistru.

„Un conflict armat care a început acum 30 de ani, care țintea suprimarea independenței și a integrității teritoriale a Republicii Moldova, și în care am pierdut sute de vieți, iar alte sute de oameni au fost răniți”, a menționat șefa statului în mesajul adresat în cadrul mitingului de comemorare. Președinta țării a mai spus că astăzi, când marcăm Ziua Memoriei și Recunoștinței, ne amintim de sacrificiul acestor oameni și plecăm capul în fața lor și a familiilor lor. „Acum este important ca și noile generații să păstreze vie memoria acelor vremuri, iar statul să nu uite, așa cum s-a întâmplat timp de mai mulți ani, de veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova”, a mai afirmat Președinta Maia Sandu.

În acest context,  șefa statului a menționat că ieri, în Parlament, a fost înregistrat un proiect de lege care prevede mai multe măsuri de susținere materială pentru veterani. Iar astăzi ea a semnat decretul prin care tuturor participanților la luptele de pe Nistru le va fi conferită Medalia comemorativă dedicată celei de-a 30-a aniversări de la război.

În discursul său, Maia Sandu a chemat la pace și la încetarea focului la granițele țării noastre. „Pentru că azi, peste treizeci de ani de la războiul de la Nistru, tunurile răsună din nou în apropierea noastră, am chemat la încetarea focului. Am chemat la pace. Doar în pace vom putea construi aici, pe pământul nostru, o țară pașnică și prosperă, o țară europeană. Asta e alegerea cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Președinta.

Șefa statului a transmis un mesaj și locuitorilor din stânga Nistrului, subliniind că Republica Moldova e țara noastră, a tuturor, iar împreună putem construi o societate în care oameni cu opinii diferite pot conviețui pașnic, fără conflicte, pot trăi liber și cu respect unii față pe alții.

Distribuie