Maia Sandu s-a întâlnit cu primari, antreprenori și medici din raionul Strășeni

Foto: presedinte.md

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a întreprins o vizită de lucru la Strășeni, unde a avut mai multe întâlniri – cu primarii din peste 30 de localități, cu conducerea Spitalului Raional Strășeni, dar și cu circa 40 de antreprenori din raion.  

Șefa statului a discutat cu aleșii locali despre necesitatea de a ridica nivelul de trai al locuitorilor din sate și orașe, și despre modul în care Președinția poate ajuta primarii să lucreze pentru oameni. „Mulți dintre primari sunt supărați pe relația cu Guvernul și Parlamentul, în special, pe acordarea fondurilor pe criterii politice. Asemenea practici pun piedici dezvoltării comunităților noastre. În perioada cât am fost la Guvern, am insistat ca resursele să fie distribuite după nevoile populației, nu după culoarea politică a primarului”, a subliniat Președintele Maia Sandu.
Totodată, doamna Maia Sandu s-a arătat impresionată de deschiderea autorităților publice locale spre modernizare și de proiectele implementate, pentru dezvoltarea orașului Strășeni. „În contextul în care Uniunea Europeană planifică în această perioadă asistența financiară pentru următorii șapte ani, vom depune toate eforturile pentru a convinge partenerii europeni să mărească resursele pentru țara noastră. Proiectele de infrastructură, de asigurare cu apă și canalizare a localităților costă mult, dar sunt esențiale pentru comunitățile noastre. Asistența directă pentru dezvoltarea unor astfel de proiecte este subiectul pe care-l discut la toate întâlnirile cu partenerii europeni”, a dat asigurări șefa statului.

În cadrul vizitei de astăzi, Președintele Maia Sandu s-a întâlnit și cu oamenii de afaceri din raionul Strășeni, pentru a discuta problemele cu care se confruntă aceștia. Antreprenorii au cerut claritate în legislația și procedurile fiscale, menționând că problemele politice și justiția nefuncțională le afectează relațiile cu partenerii de afaceri din străinătate, și au solicitat sprijin în accesarea unor surse mai ieftine de creditare pentru investiții și achiziții de utilaj. În context, șefa statului le-a comunicat despre discuțiile pe care le-a purtat la Bruxelles, unde a solicitat sprijin și programe de finanțare pentru micul business și pentru agricultorii moldoveni. „Sunt convinsă că instrumentele interne trebuie ajustate pentru a răspunde nevoilor antreprenorilor din Moldova, iar fondurile disponibile trebuie distribuite corect. De asemenea, deblocarea relațiilor externe va deschide mai multe canale de finanțare pentru regiuni, resurse de care vor beneficia direct cetățenii din țara noastră”, a subliniat Președintele Maia Sandu.

Tot astăzi, doamna Maia Sandu, împreună cu consiliera din domeniul sănătății, Ala Nemerenco, a vizitat Spitalul Raional din Strășeni, unde în prezent sunt internați 37 de pacienți infectați cu Covid-19. Șefa statului le-a mulțumit medicilor pentru dedicația și curajul cu care își fac munca în condițiile crizei pandemice. „Echipa de la Președinție depune toate eforturile, pentru a avea acces mai rapid la suficiente doze de vaccin anti-Covid-19 de la diferiți producători, astfel încât să acoperim necesitățile Republicii Moldova, precum și să asigurăm sistemul medical din țară cu echipamente de protecție, aparataj medical de specialitate, teste și fonduri pentru realizarea campaniei de vaccinare. Sperăm că, după lansarea procesului de vaccinare, vom putea reveni la normalitate”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a mai informat echipa spitalului că, după o perioadă lungă de blocaj, Președinția a deblocat comunicarea cu Centrul pentru prevenirea și controlul maladiilor din SUA (CDC), care a confirmat disponibilitatea de a oferi țării noastre un sprijin financiar în valoare de 100 de mii de dolari pentru necesități anti-Covid-19. De asemenea, Maia Sandu a discutat cu medicii de la Strășeni despre neregulile din sistem, cum ar fi disparitățile în salarizare, achizițiile netransparente și inechitabile. Maia Sandu a dat asigurări că le va oferi sprijinul necesar pentru ca interesele și nevoile lor să fie auzite, iar sistemul medical să devină unul prioritar pentru Republica Moldova.

Distribuie