Maria Sarabaș împlinește astăzi 73 de ani

Redactor: Diana Enache

Interpreta de muzică populară Maria Sarabaș, Artistă a Poporului, își sărbătorește astăzi cea de-a 73-a aniversare. Îndrăgita artistă s-a născut în 1948 în satul Câşliţa-Prut, raionul Vulcăneşti. La 16 ani a imprimat primele 3 melodii, iar la 1965 Nicolae Bătrînu avea s-o numească „Privighetoarea Bugeacului”.

A marcat-o faptul, că fiind o simplă cântăreaţă amatoare a reuşit să capteze atenţia şi să trezească admiraţia atâtor oameni. Aşa încât este hotărâtă să devină interpretă şi merge să susţină examenele la Conservator, dar neavând studii speciale în domeniu şi o pregătire serioasă în arta vocală este respinsă. Atunci dă admiterea la Facultatea de Filologie a Universităţii de la Chişinău, fiind admisă. Studiază la facultate pe parcursul anilor 1968-1974.

Pe timpurile când era încă studentă, a auzit-o cântând în scenă la un concert studenţesc maestrul Nicolae Sulac, care o invită să facă parte din orchestra „Lăutatrii” în calitate de solistă, astfel şi-a văzut visul împlinit, însă, nu a renunţat nici la facultate. Pe parcursul anilor 1971-1974 a fost, prin urmare, solistă a Orchestrei de muzică populară „Lăutarii” a Filarmonicii de la Chişinău. Iar începând cu anul 1974 redactor literar la Filarmonica Naţională de la Chişinău. A colaborat cu multe orchestre, precum „Mugurel”, „Veselia” ș. a.

A avut şi continuă să aibă turnee artistice internaționale. Pe timpurile sovietice cenzura nu-i prea permitea să plece în turnee peste hotare, pentru că avea dosar serios la KGB, dînsa fiind clasată drept ‒ naţionalistă. A aşteptat ani buni ca să poată interpreta o colindă, dar mai ales să-şi întocmească un repertoriu, care s-o reprezinte.

Premii şi titluri: 1985 ‒ laureată a Festivalului Mondial al Tineretului și Studenţilor de la Moscova, 1994 ‒ i-a fost conferit titlul onorific Maestru în Artă din Republica Moldova, 2007 ‒ titlul de cetăţean de onoare al satului Cîşliţa-Prut, 2010 ‒ titlul onorific de Artista a Poporului.

Distribuie