Măsurile de susținere a populației în perioada pandemiei, discutate de Viorica Dumbrăveanu și Nigina Abaszada (UNFPA)

Foto: msmps.gov.md

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a avut astăzi o întrevedere on-line cu Reprezentanta Rezidentă UNFPA în Republica Moldova, Nigina Abaszada, în cadrul căreia au discutat despre măsurile de susținere a populației în contextul pandemiei COVID-19,  desfășurarea studiului „Generații și Gen” și acțiunile planificate în domeniul sănătății reproductive  și planificarea familiei.

“UNFPA este partenerul strategic și durabil al Ministerului și îmi exprim recunștința pentru suportul continuu atât în procesul de elaborare a politicilor, dar și de susținere a populației. Mulțumim pentru asistența valoroasă oferită în perioada pandemiei, prin acțiunile de donație a echipamentelor de protecție personală a specialiștilor Centrelor de Sănătătate Prietenoase Tinerilor, coletelor cu produse extrem de necesare pentru vârstnici”, a menționat Viorica Dumbrăveanu, în debutul discuției

La rândul său, Nigina Abaszada a reiterat importanța implicării tuturor instituților și societății în gestionarea crizei sociale și economice provocate de COVID-19, menționând că organizația pe care o conduce va continua măsurile de susținere a populației prin oferirea produselor de primă necesitate vârstnicilor și familiilor social vulnerabile.

La fel, aceasta a subliniat că UNFPA, împreună cu alți parteneri,  urmează să întreprindă măsuri active privind promovarea concilierii vieții de familie cu cea profesională, prin implicarea taților în îngrijirea copiilor, în contextul în care această povară a căzut pe umerii femeilor, odată cu sistarea activității instituțiilor de educație.


Alte acțiuni care sunt realizate în comun cu MSMPS țin de informarea populației privind sănătatea reproductivă, planificarea familiei, prevenirea cancerului de col uterin.


De asemenea, a fost discutată posibilitatea de extindere a termenului de desfășurare a studiului demografic „Generații și Gen”, lansat în ianuarie 2020, realizarea acestuia în termen fiind imposibilă care din cauza pandemiei .


Studiul „Generații și Gen” este primul și cel mai complex studiu demografic din Republica Moldova care va monitoriza schimbările demografice, procesele de îmbătrânire, numărul dorit de copii, schimbările în structura familiei și altele. Rezultatele studiului vor fi utilizate de către Guvern pentru a elabora politici demografice care să sporească calitatea vieții populației.

Menționăm că, cooperarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu Fondul ONU pentru Populație este una fructuoasă și are un impact considerabil pentru bunăstarea populației, și anume susținerea vârstnicilor, asigurarea egalităţii între femei şi bărbaţi, precum şi prevenirea combaterii violenţei în baza de gen, informarea adolescenților, tinerilor despre serviciile de planificare familială, organizarea campaniilor de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin, precum și realizarea studiilor extrem de necesare, în baza cărora sunt elaborate politici.

Distribuie