Mesajul Președintelui Maia Sandu de Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj cu ocazia Zilei comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare.

„Astăzi este Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, instituită în august 2019 de Guvernul pe care îl conduceam atunci. Țara noastră s-a alăturat, astfel, deciziei Parlamentului European din 2008, care a declarat data de 23 august – când, în 1939, Uniunea Sovietică și Germania nazistă au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov – drept Ziua europeană a comemorării victimelor fascismului și comunismului”, menționează Președinta Maia Sandu.

În mesajul adresat, șefa statului punctează că, în această zi, ne amintim de victimele deportărilor staliniste și cele ale lagărelor de concentrare naziste, de cei care au suferit de pe urma represiunilor politice, au murit în timpul foametei organizate ori au fost exterminați pe motive religioase și de rasă. Este vorba de zeci de milioane de oameni lipsiți de libertate, torturați și uciși doar pentru că s-au pomenit ostaticii unor ideologii pentru care viața umană nu avea nicio valoare.

„Pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete, avem nevoie de democrație și de stat de drept, care să se afle în serviciul cetățenilor și să-i împiedice pe politicieni să se transforme în tirani. Iar această zi a memoriei îmi doresc să ne unească și să ne motiveze să construim o societate în care viața umană este valoarea supremă”, mai spune Președintele Republicii Moldova în mesajul adresat cu ocazia Zilei comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare.

Distribuie