Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări pe subiectul pensionării anticipate

Cu referire la știrile false apărute în mass-media privind pensionarea anticipată, Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu următoarele precizări:

Acordarea dreptului la pensie anticipată are drept scop facilitarea accesului la pensii în sistemul public de pensii, a persoanelor care au contribuit în sistemul de pensionare și confirmă stagiul contributiv necesar și le va permite să își realizeze dreptul la pensie, până la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Dreptul la pensie anticipată se acordă dacă stagiul contributiv de cotizare al persoanei asigurate este cu 5 ani mai mare pentru bărbați și cu 3 ani mai mare pentru femei, decât stagiul complet de cotizare, prevăzut în Legea privind sistemul public de pensii nr. 156/1998.

Totodată, la fel cum a fost prevăzut și anterior, mai exact în anul 2017, când a fost propusă o inițiativă similară, la stabilirea pensiei anticipate se includ perioadele contributive, în care asiguratul a plătit contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Este important de subliniat faptul că, la atingerea vârstei standard de pensionare, persoana asigurată va avea dreptul la pensia pentru limită de vârstă, care va calcula atât în baza perioadelor contributive, cât și a celor necontributive. La 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 60 ani, iar pentru bărbați de 63 ani.

Distribuie