Ministrul Agriculturii a efectuat vizite de monitorizare la proiecte investiționale în sectorul zootehnic

Foto: madrm.gov.md

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU a vizitat, vineri, 18 iunie curent, o fermă de bovine din localitatea Tomai, r-nul Ceadîr-Lunga și o fabrică de prelucrare a laptelui din mun. Comrat. Scopul vizitelor în sud-estul țării a fost de a evalua și a monitorizare viabilitatea proiectelor investiționale, cu suport financiar din partea statului, prin mecanismul de subvenționare post-investițională. În cadrul vizitelor ministrul a fost însoțit de directorul Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), Vadim Curmei și directorul executiv al Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate „LAPTE”, Carolina Linte. 

„În cadrul vizitelor de monitorizare ne propunem să facilităm comunicarea dintre instituțiile statului și producători. Astfel, ne documentăm despre problemele cu care se confruntă producătorii și încercăm să găsim, în comun, soluții pentru creșterea indicatorilor și consolidarea mediului de afaceri”, a comunicat oficialul.

În perioada anilor 2018-2020, grație suportului financiar acordat prin intermediul AIPA, ferma de bovine din localitatea Tomai a reușit multiplicarea numărului de animale de prăsilă întreținute, dezvoltarea condițiilor necesare pentru sporirea cantității și calității laptelui obținut precum și construirea depozitelor pentru păstrarea hranei.

În prezent, ferma numără circa 1000 de vaci de rasa Holstein. Laptele obținut este distribuit la fabrica de prelucrare a laptelui „Sana”, ce a beneficiat în perioada 2018-2019 de subvenții postinvestiționale în valoare de aproximativ 5 mln de Lei, prin intermediul AIPA.

Antreprenorii au declarat că suportul din partea statului este esențial pentru creșterea competitivității și productivității afacerilor din domeniul zootehnic.

Distribuie