Ministrul Agriculturii a întreprins o vizită de lucru în raionul Ungheni

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel GHERCIU a întreprins o vizită de lucru, astăzi, în localitatea Pîrlița, raionul Ungheni, unde a avut o întrevedere cu reprezentanții companiei agricole „Agrosfera-BM” , care este specializată în cultivarea și prelucrarea culturilor cerealiere, porumbului, florii-soarelui, rapiței, producerea semințelor etc. Părțile au discutat despre viziunile strategice cu privire la reabilitarea activităților de procesare a fructelor și legumelor, rețelele de distribuție, competitivitatea întreprinderilor autohtone, măsurile de subvenționare și instrumentele de diversificare a piețelor de desfacere.

Producătorii agricoli au relatat că, în anul curent au strâns o recoltă de peste 3 mii tone de floarea-soarelui și circa 6.5 mii tone de porumb obținut din material semincer autohton.

„În prezent întâmpinăm dificultăți cu privire la exportul produselor agricole. Solicităm autorităților să își focuseze atenția spre facilitarea exporturilor de cereale spre piețele externe. Infrastructura din localitate ne permite explorarea unor soluții de alternativă, cum ar fi crearea unei platforme de logistică destinată exportului de cereale, întrucât dispunem de rețea de cale ferată. Pentru perioada următoare, obiectivele și direcțiile investiționale prevăzute în planul de activitate a întreprinderii fac referire la renovarea utilajului și dezvoltarea companiei”, a subliniat Nicanor BUZOVOI, fondatorul companiei.

La fel, agricultorul a menționat că, grație subvenților oferite din partea statului, a reușit să procure utilaj modern, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) și cu suportul Programului European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.

În cadrul vizitei, ministrul a mers în spațiile de depozitare, la instalațiile de uscare a semințelor și cerealelor, precum și a vizitat fabrica de conserve. 

Distribuie