Ministrul Agriculturii evită să confrunte protestatarii de la Căușeni

Redactor: Diana Enache

Drept răspuns al protestelor de la Căușeni, Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a ajuns în oraș. Acesta însă a mers la Consiliul Raional Căușeni, unde așteaptă autoritățile locale și organizatorii protestului pentru discuții. Cei din urmă îl îndeamnă pe ministru să meargă la ei, acolo unde protestează, anunță sputnik.

Agricultorii sunt nemulțumiți pentru că autoritățile nu au oferit nicio soluție problemei din sectorul agricol. Totodată, ei cer declararea stării excepționale în agricultură pentru zona de centru și sud-est a țării, cu eliberarea certificatelor de forță majoră. Acestea ar permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de bănci, transmite IPN. De asemenea, agricultorii cer identificarea resurselor financiare pentru acoperirea cheltuielilor la procurarea materialului semincer pentru grâul de toamnă, deoarece „cel strâns acum nu poate fi semănat” explică agricultorul și consilierul raional din Ștefan Vodă, Andrei Dînga.

Alte cerințe țin de scutirea de plata impozitelor salariale pe venit și funciar pentru 12 luni și instituirea unui moratoriu la plata penalităților pentru întârzierile ce țin de aceste taxe. Se mai solicită despăgubiri de 50% a investițiior făcute de întreprinderile agricole și distruse în urma căderii masive a grindinei.

Protestatarii care au venit cu tractoare, pe care le-au parcat pe marginea drumului spun că au pierderi extrem de mari și că nu au de unde întoarce creditele la bănci. Totodată starea excepțională în agricultură i-ar ajuta să reziste crizei, iar pe unii chiar i-ar scăpa de faliment.

Premierul Ion Chicu a declarat astăzi, 27 iulie, că agricultorii care au avut de suferit în urma secetei ar putea beneficia de suport suplimentar. Banii vor fi alocați în funcție de pierderile înregistrate. Șeful executivului a menționat că va fi luată în considerare posibilitatea alocării unor sume suplimentare, în afară de cele 100 de mln de lei. Detalii la acest subiect vor fi anunțate ulterior.

Distribuie