Ministrul Andrei Spînu a venit cu un mesaj dur către responsabilii de construcția drumurilor: „Ori începeți să faceți drumuri de calitate, ori vă lichidați companiile…”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a convocat în ședință, astăzi, responsabilii de proiectarea, construcția, menținerea și reabilitarea drumurilor, pentru a discuta despre calitatea lucrărilor efectuate pe drumurile din țară, dar și pentru a realiza un schimb de opinii cu aceștia privind problemele cu care se confruntă în procesul de activitate. De asemenea, subiectul discuției a vizat și semnalarea cazurilor de corupție și instrumentele de combatere a acestora, precum și tergiversarea lucrărilor de construcție și reabilitare.

În cadrul discuției, antreprenorii au enumerat un șir de probleme existente în sector, care influențează negativ calitatea și durata realizării proiectelor, printre acestea, cele mai stringente fiind lipsa unui clasificator a întreprinderilor, care ar determina distribuirea eficientă a finanțării în funcție de capacitățile companiilor participante la licitații; lipsa unei armonizări între cadrul legislativ, administrativ, tehnologic și cel juridic. O altă problemă enunțată a vizat controlul calității lucrărilor, care nu este executat de companii independente, ci de unele apropiate beneficiarului.

Andrei Spînu a avertizat antreprenorii referitor la calitatea proastă a lucrărilor executate și la consecințele acestora asupra imaginii și reputației companiilor, menționând că salută ideea unui clasificator al companiilor, iar cei care nu pot face drumuri să stea acasă.

„Eu totuși am așteptat ca măcar cineva dintre Dvs să aibă curaj să recunoască că în acest sistem este corupție. Mandatul pe care noi îl avem de la oameni și, probabil că, mulți dintre Dvs ne-ați votat, este să facem măcar un pic de dreptate în țară. Iar dreptatea începe de la faptul că noi o să începem să luptăm cu corupția. Eu vă promit că niciodată nu am să vă cer nimic în schimb, decât să vă faceți treaba bine, aici mă refer la companiile private, ministerul pe care am onoarea să-l conduc, dar și la instituțiile subordonate”, a afirmat ministrul.

Mai mult, Andrei Spînu a venit cu o rugăminte către participanții la ședință, ca aceștia să-l informeze personal despre funcționarii publici care au luat măcar o dată mită: „Nu voi tolera nici cea mai mică corupție în acest sector. Nu am pretenția să spun că am s-o lichidez pe toată, începând cu ziua de mâine, dar am pretenția să cred că poate o să ajungem la un moment dat, când cu adevărat nu o să fie corupție. Eu cred că drumurile se fac de proastă calitate, inclusiv din cauza faptului că unii dintre Dvs dați mită, iar în loc să dați mită mai bine ați mări salariile la lucrătorii care muncesc la drumuri, în soare sau ați mai adăuga un centimetru de asfalt unde este necesar”.

La final, ministrul le-a propus antreprenorilor să facă echipă, accentuând că este dispus să le ofere tot sprijinul necesar pentru eliminarea anumitor provocări pe care aceștia le întâmpină în activitate: „Eu mi-aș dori să facem lucruri bune cu oamenii noștri. Vă rog să creșteți capacitatea de management a proiectelor în cadrul companiilor pe care le gestionați și să lucrați mai responsabil pentru ca să oferiți cetățenilor drumuri calitative, iar dacă nu împărtășiți același deziderat vă rog să vă lichidați companiile și să vă căutați de treabă în altă parte!”.

Distribuie