Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a avut o întrevedere cu secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a avut  o întrevedere cu Adrian Dupu, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, însoțit de Nicolae Ivășchescu, secretar general al Guvernului României și Valeriu Stoica, ministru consilier al Ambasadei României în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii cei doi oficiali au discutat despre măsurile care ar contribui la realizarea unor proiecte în domeniul culturii și turismului.

Astfel, Adrian Dupu, și-a arătat disponibilitatea de a susține, prin intermediul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României, proiecte în vederea digitalizării bibliotecilor (inclusiv dotarea cu echipamente și noutăți editoriale). În context, oficialul și-a exprimat gratitudinea pentru deschiderea Ministerului Culturii de a găzdui, în perioada 31 august – 4 septembrie, la Chișinău, Festivalul Internațional de Carte românească, BookFest, după o pauză de doi ani.

Adrian Dupu a mai spus că partea română consideră oportun ca Astra Film Festival, cel mai important festival de cinema de non-ficțiune din Europa Centrală și de Est, care se petrece anual, în octombrie, la Sibiu, să treacă Prutul, cu proiecții și activități în Republica Moldova.

Menționăm că filmul românesc e deja o prezență multașteptată la Chișinău, grație Festivalului Filmului Românesc și Festivalului Filmului de animație, AnimEst.

La rândul său, ministrul Prodan a informat oaspeții că și Festivalul filmului documentar „Cronograf” ar putea fi un schimb bun de practici, iar printre prioritățile Ministerului Culturii actualmente este și valorificarea potențialului turistic: „În cazul în care situația politică se va stabiliza, s-ar putea ca începutul verii să fie marcat de trei mari festivaluri în natură, organizate în regiuni în care infrastructura predispune. Este vorba de spațiile  limitrofe podurilor Galați – Giurgulești, Ungheni – Ungheni (punctul de trecere Sculeni) și Costești – Stânca.”

„Războiul din țara vecină a demonstrat întregii lumi că Moldova este o țară mică, dar cu inimă mare. Ospitalitatea este o calitate prețioasă și cred că ne ajunge și pentru a o demonstra turiștilor, pe timp de pace. ” – a mai spus ministrul Prodan.

Prezent la întâlnire, șeful departamentului Turism în cadrul Ministerului Culturii, Andrei Chistol a menționat că schimbul de experiență pe dimensiunea de instruire a ghizilor de  turism și a tot ce ține de proiecte culturale durabile este binevenit pentru țara noastră, având în vedere că România a reușit un salt enorm în acest sens.

Deopotrivă, părțile au evidențiat necesitatea creșterii vizibilității proiectelor culturale comune, susținute și promovate de România în Republica Moldova și viceversa.

Distribuie