Ministrul Sergiu Gaibu s-a întâlnit cu reprezentatul permanent al FMI în Moldova

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a avut astăzi o întrevedere cu reprezentatul permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, Rogers Chawani. Oficialii au discutat despre proiectele ministerului în contextul implementării programului de reforme al Guvernului, dar și despre subiecte ce vizează agenda de cooperare RM-FMI.

În debutul ședinței, Sergiu Gaibu l-a informat pe Rogers Chawani care sunt prioritățile Ministerului Economiei pentru mandatul în curs. Printre acestea, ministrul a evidențiat simplificarea procedurilor de activitate pentru IMM-uri, digitalizarea sectorului public și al economiei, creșterea locurilor de muncă, accesul la resurse investiționale și financiare, promovarea exporturilor ș.a.

În același context, ministrul Gaibu s-a referit la importanța transparentizării economiei și simplificării procedurilor de interacțiune a sectorului public cu mediul de afaceri, una dintre măsurile necesare fiind, în acest scop, revizuirea politicii fiscale în vederea creării unui climat de activitate confortabil pentru agenții economici. Un subiect aparte pus în discuție de către ministrul Economiei a vizat securitatea investițiilor și importanța decriminalizării businessului. În acest sens, ministrul a subliniat utilitatea asistenței experților FMI în vederea realizării unei analize complexe, în perspectivă, a cadrului normativ existent pentru identificarea lacunelor legislative referitoare la riscuri și amenințări pe acest segment.

La rândul său, reprezentantul FMI în țara noastră a apreciat agenda de acțiuni a noului Guvern și a reconfirmat sprijinul FMI pentru implementarea reformelor în diferite domenii, inclusiv în cel economic. Totodată, Rogers Chawani a menționat despre pregătirea vizitei unei noi misiuni a FMI la Chișinău, programată pentru sfârșitul lunii septembrie curent, în contextul inițierii unui nou program de reforme economice destinat țării noastre.

Distribuie