Ministrul Viorel GHERCIU a întreprins o vizită de lucru în raionul Orhei

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel GHERCIU a întreprins, astăzi, o vizită de lucru în raionul Orhei, unde a avut o întrevedere cu producătorii de material săditor pomicol din țară. În discuții au fost abordate subiecte cu referire la provocările legate de producere, îngrijire, de pregătire a solului, de irigare și export a materialului săditor.

„Problema materialului săditor ar putea fi rezolvată prin intermediul cercetărilor și analizelor ce trebuie să fie efectuate în laboratoare specializate și acreditate. În acest sens, vom convoca o ședință cu instituțiile responsabile de subiect, pentru a identifica cele mai optime soluții. Țara noastră trebuie să-și extindă activitatea de producere a materialului săditor devirusat și să comercializeze propriile produse agricole”, a subliniat Viorel GHERCIU.

Totodată, în cadrul vizitei a fost discutată necesitatea reabilitării sistemelor de irigare cu membrii Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţie „Agro-Rufeni” din comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei.

”În prezent, competitivitatea produselor agroalimentare este asigurată inclusiv de sistemele de irigare. Autoritățile aferente domeniului hidroameliorației sunt preocupate de realizarea unui plan de acțiuni pentru reformarea sistemului de irigare și utilizarea eficientă a resurselor de apă”, a menționat ministrul.

Ulterior, vizita de lucru a continuat la un depozit frigorific pentru păstrarea fructelor, în scopul monitorizării gradului de implementarea a proiectelor ce au beneficiat de subvenții din bugetul de stat, precum și la un complex industrial de uscare a fructelor, ce exportă produse ecologice pe piețele externe.

Distribuie