Ministrul Viorel GHERCIU s-a întâlnit cu producătorii agricoli din Soroca

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel GHERCIU, împreună cu Secretarul de Stat, Vasile ȘARBAN, au efectuat, în după amiaza zilei de ieri, o vizită de lucru în raionul Soroca, unde au purtat discuții cu producătorii agricoli și cu reprezentanții administrației publice locale.

Întrevederea a fost organizată în scopul analizei provocărilor din sectorul pomicol și formulării unor potențiale soluții viabile pentru redresarea situației.

Astfel, părțile și-au focusat atenția asupra necesității diversificării piețelor de desfacere a merelor și a perelor, precum și asupra stabilirii unor noi conexiuni dintre producătorii moldoveni și partenerii externi.

Totodată, agricultorii au nominalizat un set de probleme cu care se confruntă în activitățile cotidiene, printre care se regăsesc: accesul limitat la sursa de apă pentru irigare, scumpirea prețurilor la inputurile agricole, necesitatea simplificării procedurii de defrișare a plantațiilor pomicole și actualizării soiurilor pomicole înscrise în Catalogul soiurilor de plante al Republicii Moldova.

Viorel GHERCIU a menționat că ministerul este deschis spre colaborare cu producătorii și instituțiile aferente sectorului pomicol, în vederea identificării unor soluții durabile și fezabile ce ar oferi agricultorilor posibilitatea să obțină mai mult profit și să își dezvolte afacerile într-un mediu competitiv.

 „Interesul ministerului este să creeze un mediu favorabil de afaceri pentru producătorii agricoli, să facilităm exportul produselor pomicole și să identificăm piețe alternative de desfacere. La fel, avem ca obiectiv să stimulăm producătorii agricoli să creeze asociații, după exemplul practicilor din țările europene ce au o agricultură dezvoltată, precum și să își asigure terenurile agricole. Prin formarea asociațiilor, producătorii ar putea beneficia de subvenții majorate, de consultanță și asistență tehnică. În prezent, suntem preocupați de modificarea Regulamentului de subvenționare a producătorilor agricoli, în scopul îmbunătățirii condițiilor de acordare a subvențiilor”, a declarat ministrul.

Distribuie