Modernizarea sistemului național de apărare al Republicii Moldova a fost discutat de Londra

Azi, în cadrul vizitei de lucru la Londra, prim-ministrul Gavrilița  s-a întâlnit cu Sir Stephen Lovegrove, consilier pentru securitate națională al primului ministru britanic. Oficialii au  examinat  perspectivele de dezvoltare a domeniului securității.

Premierul a apreciat cooperarea fructuoasă bilaterală în domeniul apărării, în special, asistența oferită de Guvernul Marii Britanii în modernizarea sistemului național de apărare al Republicii Moldova și în consolidarea capacității instituționale de apărare. 

Cu sprijinul Regatului Unit, personalul militar moldovenesc a beneficiat de mai multe cursuri de instruire pentru fortificarea capacităților: pregătiri la Academia Militară Regală și la Academia Royal Air Force, curs de patru săptămâni pentru operațiunile multinaționale de sprijinire a păcii, dar și participarea la exercițiile militare internaționale Cambrian Patrol – cel mai mare eveniment al armatei britanice.

Prim-ministrul Gavrilița a mulțumit Guvernului Britanic pentru restituirea fondurilor reținute pe conturile bancare ale cetățeanului Luca Filat – circa 11,26 milioane de lei –  mijloace care au mers pentru finanțarea a peste 560 asistenți personali pentru persoane vârstnice. Cei doi oficiali au discutat despre necesitatea continuării cooperării pentru a recupera banii câștigați ilegali în Republica Moldova, dar folosiți în alte țări.

Distribuie