Moldova a recepționat al doilea lot de vaccinuri împotriva COVID-19 prin intermediul COVAX

Foto: msmps.gov.md

Moldova a recepționat astăzi 24,570 de doze de vaccin împotriva COVID-19, livrate prin intermediul platformei COVAX, un parteneriat dintre CEPI, Gavi, UNICEF și OMS. Aceasta este deja a doua livrare COVAX în Republica Moldova.

„Campania de vaccinare din Republica Moldova este în curs de desfășurare, iar lotul de vaccinuri livrat astăzi în cadrul platformei COVAX ne va permite să vaccinăm alte categorii de populație incluse în prima etapă de imunizare. Mulțumim partenerilor de dezvoltare care au contribuit la accelerarea procesului de livrare a vaccinurilor în țară”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Denis Cernelea.

Dozele de vaccin (prima doză) vor fi distribuite proporțional tuturor instituțiilor medico-sanitare (asistența medicală spitalicească și asistența medicală primară) din țară, pentru a fi imunizate categoriile de populație incluse în prima etapă de vaccinare. Personalul medical a fost instruit pentru utilizarea corectă a vaccinului Pfizer.

Statele Unite ale Americii, prin intermediul USAID, accelerează accesul global la vaccinuri sigure și eficiente împotriva COVID-19, prin contribuția istorică de 4 miliarde de dolari către GAVI, Alianța vaccinurilor. Prin intermediul GAVI, Statele Unite vor sprijini vaccinurile sigure și eficiente împotriva COVID-19 pentru categoriile de populație cele mai vulnerabile și mai expuse riscului din lume, inclusiv pentru lucrătorii din domeniul sănătății din prima linie.

„Sunt mândru de contribuțiile Statelor Unite la programul COVAX. Această livrare de vaccinuri produse de compania farmaceutică americană Pfizer va salva vieți și va ajuta Moldova în lupta împotriva acestei boli”, a spus ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan.

„Întrucât trebuie să vaccinăm cât mai mulți oameni posibil, cât mai repede posibil, sosirea noului lot de vaccin împotriva COVID-19 în Moldova este o veste foarte bună. Sunt liniștit știind că mai mulți medici și asistenți medicali din Moldova vor primi protecția de care au nevoie pentru a continua lupta și pentru a salva mai multe vieți. Răspândirea rapidă a virusului a demonstrat că nicio națiune nu poate depăși singură această pandemie globală. În parteneriat cu comunitatea globală, prin intermediul USAID, guvernul SUA accelerează accesul global la vaccinurile împotriva COVID-19”, a spus și Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova.
Echipa Europa, reunind UE și statele sale membre, a contribuit la COVAX cu peste 2,2 miliarde de euro, inclusiv alte 900 milioane de euro promise recent de Germania.

Cu ocazia livrării, Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova a menționat: „Uniunea Europeană și statele sale membre și-au arătat sprijinul continuu, în spiritul Echipei Europa, pentru livrarea vaccinurilor atât de necesare în Republica Moldova. Platforma COVAX, la care UE și întreaga Echipa Europa contribuie cel mai mult, continuă livrările de vaccinuri, așa cum vedem astăzi din nou. Acest lot va permite vaccinarea mai multor persoane și salvarea mai multor vieți. Accesul la vaccinuri sigure, eficiente și accesibile este esențial pentru a pune capăt pandemiei.”

De la începutul pandemiei, ONU Moldova a oferit sprijin imediat țării, oferind asistență în trei domenii principale: pregătirea sistemului de sănătate, asistență tehnică și consolidarea capacităților și de informare și comunicare la subiectul COVID-19.

”Această livrare a vaccinurilor Pfizer-BioNTech prin Inițiativa COVAX către Republica Moldova este prima de acest fel pentru acest vaccin în Regiunea Europeană a OMS. Suntem foarte recunoscători că prima distribuție a acestui vaccin a sosit în țară. Bazându-ne pe principiile de corectitudine, transparență și echitate care au ghidat procesul de alocare a vaccinurilor, suntem încrezători că acest nou lot de vaccinuri va avea un impact maxim asupra sănătății publice, permițând în continuare țării să își protejeze lucrătorii din domeniul sănătate și pe alții cu risc sporit”, a declarat dr. Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova.

OMS conduce acțiunile de sprijin în pregătirea țării pentru a primi și administra vaccinuri, iar UNICEF își valorifică experiența ca cel mai mare cumpărător unic de vaccinuri din lume și lucrează cu producătorii și partenerii la achiziționarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19, precum și la transportul de marfă, logistica și depozitare. UNICEF achiziționează deja mai mult de 2 miliarde de doze de vaccinuri anual pentru imunizare de rutină și răspuns la focare în numele a aproape 100 de țări.

„Vaccinul BioNTech-Pfizer necesită păstrare la -70 grade Celsius. Furnizorii de servicii medicale vor trebui să-l depoziteze în congelatoare specializate. Chiar și înainte de pandemia COVID-19, cu sprijinul Gavi, UNICEF a modernizat echipamentele existente a lanțului frig pentru a se asigura că vaccinurile rămân sigure și eficiente pe tot parcursul călătoriei lor”, a declarat Maha Damaj, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova.
 „COVAX reprezintă o expresie a solidarității și a cooperării multilaterale. Aș dori să mulțumesc Guvernului Moldovei și tuturor partenerilor COVAX pentru punerea la dispoziție a acestor vaccinuri. Suntem cu toții mult mai puternici împreună”, consideră Simon Springett, coordonatorul rezident al ONU în Moldova.

Amintim că România a livrat prima donație a vaccinului AstraZeneca COVID-19 către Moldova pe 27 februarie a.c., permițând Moldovei să înceapă vaccinarea lucrătorilor medicali din prima linie pe 2 martie. Moldova este prima țară din Europa care a primit 14.400 de doze de vaccin împotriva Covid-19 de la Facilitatea COVAX pe 4 martie. Până acum, peste 18 mii de lucrători medicali au fost vaccinați.

Menționăm că, pe data de 22 martie, urmează să fie livrat pe paltforma COVAX alt lot de vaccin AstraZeneca, în număr de 21.600 doze.

Distribuie