Moldova lansează campania „Aer pentru Viitor, Aer pentru Globul Pământesc” desfășurată în 25 de țări

Foto: madrm.gov.md

120 de puieți de frasin și salcie au fost plantați pe malul unui lac din capitală, în cadrul campaniei „Aer pentru Viitor, Aer pentru Globul Pământesc”, lansată la nivel internațional de Republica Turcia și care se desfășoară în acest an, concomitent în 25 de țări, inclusiv, în Republica Moldova.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU, a participat la ceremonia de plantare a puieților, împreună cu Excelența Sa Gürol SÖKMENSÜER, Ambasadorul Turciei la Chișinău și Primarul Chișinăului, Ion CEBAN, și și-a exprimat aprecierea pentru inițiativa Ambasadei Turciei la Chișinău de a oferi puieți cu titlul de donație pentru a contribui la înverzirea țării noastre.   

„În Republica Moldova, o acțiune similară prin care îndemnăm cetățenii să participe activ la plantarea arborilor pentru a crește suprafața spațiilor verzi în localitățile urbane și rurale, inclusiv în fondul forestier de stat este Ziua Națională de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru Dăinuirea noastră”. Îmi exprim recunoștința pentru lansarea acestei campanii, pentru că demonstrează responsabilitate față de mediul înconjurător, iar prin donarea și plantarea de puieți contribuiți la  un mediu sănătos în țara noastră. Cu siguranță, asemenea acțiuni comune vor consolida parteneriatul și vor contribui la  realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a subliniat ministrul Ion PERJU, în cadrul discursului adresat tuturor participanților.   

Totodată, ministrul a precizat că în următorii cinci ani, vor fi desfășurate mai multe acțiuni de mediu pentru a spori până la 15% suprafața împădurită a țării.

„În prezent, suprafața împădurită a Republicii Moldova constituie circa 11%. Ne propunem ca în următorii cinci ani, să  sporim suprafața fondului forestier național până la 15%. Vor fi întreprinse acțiuni de plantare pe terenurile degradate, vor fi create perdele forestiere de protecție de-a lungul râurilor,etc.”, a precizat ministrul Ion PERJU.  

În contextul campaniei organizate, Ambasadorul Turciei la Chișinău, Gürol SÖKMENSÜER,  a menționat: „Astăzi, contribuim la o Moldovă mai verde și pentru a spori nivelul de conștientizare a importanței mediului pentru generațiile viitoare, asemenea acțiuni trebuie să întreprindem toți: țara noastră și țările vecine. Recunoscând că protecția mediului, naturii este o responsabilitate globală, campania „Aer pentru Viitor, Aer pentru Globul Pământesc”, pentru prima dată, la 11 noiembrie 2019, sub egida Președintelui Turciei Domnului Recep Tayyip Erdogan, a fost lansată simultan în 81 de provincii ale Turciei. În  țara noastră, au fost plantați 14 milioane de puieți și a fost un impact puternic în întreaga lume. Anul acesta, s-a decis lansarea aceleiași campanii la nivel mondial”.

În susținerea mesajelor transmise, Primarul capitalei, Ion CEBAN a mulțumit reprezentanților ambasadei pentru gestul de a oferi arborii plantați, drept simbol al consolidării relațiilor bilaterale între Republica Moldova și Turcia.

„Suntem onorați și interesați să ne alăturăm acestei inițiative frumoase. Prin asemenea acțiuni ne propunem să redevenim așa cum ne știe toată lumea, cea mai verde capitală europeană”.

După discursurile oficiale, participanții la eveniment au plantat copaci, au făcut schimb de cadouri și fotografii comune.

Notă: La Chișinău, campania „Aer pentru Viitor, Aer pentru Globul Pământesc” , este organizată de Ambasada Republicii Turcia în țara noastră, parteneriat cu Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (#TİKA) și Ministerul Agriculturii și Silviculturii din Turcia.

Distribuie