Natalia Gavrilița, în dialog cu moldovenii stabiliți în Marea Britanie

În cadrul vizitei în capitala Marii Britanii, prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu reprezentanții diasporei din această țară. Natalia Gavrilița s-a referit la acțiunile întreprinse de Guvern în cele 100 de zile de la învestire, inclusiv la cele care au rolul  să încurajeze cetățenii plecați peste hotare să revină acasă și să se implice în derularea reformelor.

Prim-ministrul a vorbit despre măsurile de protecție socială aprobate de Guvern – creșterea pensiei minime până la 2 mii de lei pentru stagiul complet de cotizare, majorarea indemnizațiilor pentru dizabilitate și a altor plăți sociale care sunt legate de pensia minimă.

Potrivit premierului, o altă prioritate a Guvernului a fost inițierea unor mecanisme de încurajare a investitorilor și afacerilor, asigurarea digitalizării serviciilor și extinderea spectrului de acte consulare care pot fi obținute online. A fost creat un portal nou  de servicii www.servicii.gov.md,  au fost digitalizate anumite servicii publice și au fost reduse prețurile pentru un spectru de servicii. Totodată, a fost aprobată Legea digitalizării, document care permite gestionarea unei afaceri de la distanță, fiind acceptate semnăturile electronice ale Uniunii Europene.

„În același timp, am început reforma justiției, am promovat legislația cu privire la evaluarea procurorului general. Acum este în proces de discuție publică un proiect de concept care presupune evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Vrem să ne asigurăm că cei care sunt responsabili de schemele mari de corupție vor fi deferiți justiției. Inclusiv despre asta am discutat cu autoritățile din Marea Britanie”, a punctat prim-ministrul.

Referindu-se la gestionarea crizei pandemice, Natalia Gavrilița a menționat că cea mai mare provocare este reticența oamenilor pentru vaccinare, pe fundalul unei creșteri masive a dezinformării și manipulării. „Am avut succes în asigurarea ratei înalte de vaccinare în mai multe bresle, de exemplu, în cazul medicilor, profesorilor, polițiștilor.  Am organizat campanii de la ușă la ușă în mai multe  localități, unde era cea mai redusă rată de vaccinare.  Fiecare viață contează și va trebuie să depunem eforturi pentru a îmbunătăți rata de vaccinare pentru că, până la urmă, aceasta este unica șansă de a stăvili alte valuri de îmbolnăvire”.

Natalia Gavrilița a mai menționat că una dintre prioritățile Guvernului este creșterea nivelului de trai pentru toți cetățenii. Astfel, pe lângă proiectele mari de infrastructură, eficiența energetică și de interconectare electrică, Guvernul își propune să asigure investiții în proiecte locale, care ar crește nivelul de trai în sate și în orașele mici.

Participanții la eveniment au salutat măsurile întreprinse de Executivul de la Chișinău și și-au exprimat încrederea că schimbările anunțate în programul de guvernare vor fi realizate rapid și eficient, în interesul cetățenilor din țară, dar și a celor care se află peste hotare. Totodată, participanții au cerut Guvernului să asigure mai multe măsuri de protecție a moldovenilor stabiliți peste hotare și să asigure recunoașterea permiselor de conducere obținute pe teritoriul țării noastre în Marea Britanie.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a aflat în Marea Britanie cu ocazia  desfășurării „Zilei Pieței de Capital din Moldova” la sediul Bursei de Valori din Londra.

Distribuie