Natalia Gavrilița în discuții cu Kadri Simson, comisarul european pentru energie

Posibilitatea diversificării surselor de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze și energie electrică a fost discutată astăzi, la Bruxelles, în cadrul întrevederii prim-ministrului Natalia Gavrilița cu Kadri Simson, comisarul european pentru energie. Premierul a menționat că suportul Uniunii Europene este crucial pentru asigurarea securității și independenței energetice a țării noastre, iar alinierea politicilor din domeniu la standardele europene și conectarea la piaţa energetică a UE, rămâne o prioritate a Executivului de la Chișinău. 

„Având în vedere provocările actuale, suntem interesați să avem un dialog permanent la nivel înalt cu UE în sectorul energetic, care ne va ajuta în abordarea problemelor prioritare și identificarea domeniilor în care este necesară asistența părții europene”, a menționat premierul.

În acest context, Natalia Gavrilița s-a referit la situația dificilă de pe piața gazelor naturale din Republica Moldova, menționând că Guvernul este implicat în negocieri pentru a soluționa această criză, în condițiile în care, până acum țara a fost dependentă de o singură sursă de aprovizionare. Totodată, premierul s-a referit la discuțiile inițiate pe acest subiect cu țările din regiune și proiectele care ar permite pe viitor aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze și electricitate  din surse alternative. 

La rândul său, Kadri Simson, a accentuat importanța avansării în realizarea proiectelor care vor contribui la sporirea nivelului de securitate energetică a țării noastre și a exprimat disponibilitatea UE de a oferi suportul necesar în depășirea dificultăților existente.

Distribuie