Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Parlamentul și Guvernul încalcă cel mai des drepturile omului, studiu 10 Decembrie, 12:47

Chisinau (IPN).

În jur de 95% dintre moldoveni consideră că în Republica Moldova drepturile omului se încalcă sistematic sau ocazional. În ultimii doi ani, cele mai încălcate drepturi au fost dreptul la sănătate, dreptul de a alege și de a fi ales și dreptul la protecția socială. Datele sunt reflectate într-un studiu sociologic prezentat de către Oficiul Avocatului Poporului, transmite IPN.

Potrivit avocatului poporului, Mihail Cotorobai, situația nu s-a schimbat semnificativ comparativ cu perioada de cum doi ani, când s-a făcut un studiu similar. Oamenii consideră că statul trebuie să acorde mai multă atenție dreptului la sănătate, la educație și accesului la informație. Oamenii sunt îngrijorați și de îngrădirea accesului la justiție.

Circa 80% dintre respondenți consideră că îmbunătățirea situației drepturilor omului depinde de Parlament. Acesta este urmat de Guvern și de către fiecare cetățean în parte. Cei mai puțini respondenți consideră că acest lucru depinde de biserică. Tot Parlamentul și Guvernul sunt percepute ca fiind instituțiile care încalcă cel mai des drepturile omului. Acestea sunt urmate de judecători, polițiști și funcționarii de la Primărie.

Respondenții sunt de părere că cea mai mare atenție trebuie acordată respectării drepturilor copiilor, persoanelor în etate și femeilor. Mai puțin empatici sunt față de respectarea drepturilor persoanelor din comunitatea LGBT.

Cât privește egalitatea de șanse dintre femei și bărbați, mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că aceștia sunt egali. Aproximativ 30% consideră că situația bărbaților este mai bună. Percepția este că femeile sunt discriminate mai ales în procesul de angajare în câmpul muncii, la locul de muncă, dar și în familie.

Prezent la prezentarea studiului, deputatul Vladimir Țurcan, președintele Comisiei pentru drepturile omului și relații interetnice, a remarcat că rezultatele nu bucură, chiar dacă s-au făcut foarte multe pe filiera drepturilor omului în ultimii doi ani. Este foarte important ca viitorul Parlament să depună mai mult efort pentru ca cetățenii să aibă convingerea că le sunt respectate drepturile, a remarcat deputatul.

Sondajul a fost făcut pe un eșantion de 1000 de persoane și are o marjă de eroare de +/- 3,1%. Datele  vor fi incluse în raportul anual al Oficiului Avocatului Poporului, care va fi prezentat în Parlament.

Președintele Igor Dodon este suspendat pentru a cincea oară 10 Decembrie, 11:47

Chisinau (IPN).

Președintele Igor Dodon a fost suspendat din funcție, pentru a cincea oară. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată luni, 10 decembrie, de către Curtea Constituțională, ca urmare a unei sesizări înaintate de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, și deputatul democrat Sergiu Sârbu, transmite IPN.

În cadrul ședinței Curții, Sergiu Sârbu a declarat că prin prezenta sesizare se solicită constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte, în vederea depășirii blocajului instituțional generat de șeful statului prin refuzul deliberat al acestuia de a executa obligația constituțională de promulgare a legilor care au fost votate repetat de către Parlament. Autorii sesizării fac referire la cinci legi, printre care și Codul serviciilor media audiovizuale, legea prin care terenul fostului Stadion Republican este transmis Ambasadei Statelor Unite ale Americii pentru edificarea noului sediu al misiunii diplomatice.

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a menționat că instituția prezidențială nu este de acord cu argumentele autorilor sesizării. Președintele nu a acceptat promulgarea legilor invocate din cauza carențele constatate. „Un șef de stat ales de către națiune nu poate trata cu indiferență nici dificultățile, nici preferințele poporului său. Prin urmare, tranziția la forma directă de alegere a președintelui atrage după sine implicarea acestuia prin intervenții concrete și faptice”, a notat consilierul.

Ca urmare a deciziei Curții Constituționale, președintele Parlamentului sau premierul va emite decretele de promulgare a celor cinci legi vizate.

Începe perioada electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 10 Decembrie, 11:20

Chisinau (IPN).

Perioada electorală pentru alegerile parlamentare 24 februarie 2019 începe astăzi, 10 decembrie și se va finaliza odată cu data confirmării rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituțională, transmite IPN.

Programul calendaristic cuprinde informarea alegătorilor și instruirea funcționarilor electorali despre particularitățile participării la vot în baza sistemului electoral mixt. De asemenea, constituirea și organizarea activității organelor electorale inferioare.

Desemnarea candidaților pentru funcția de deputat și înregistrarea acestora în calitate de concurenți electorali va începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor, adică pe 26 decembrie curent.

Campania electorală, pentru toți concurenții înscriși în cursă, atât de către CEC, la nivel național, cât și de către consiliile electorale, în circumscripțiile uninominale, va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor – pe 25 ianuarie 2019.

Comisia Electorală Centrală atenționează că orice acțiune de agitație electorală, până la începerea oficială a campaniei electorale, reprezintă o încălcare a legislației electorale.

Piața serviciilor de acces la internet fix în bandă largă înregistrează creșteri 7 Decembrie, 13:45

Chisinau (IPN).

În nouă luni ale anului, piața serviciilor de acces la internet fix în bandă largă a înregistrat creșteri. Volumul vânzărilor obținute a crescut cu 6,5%, față de perioada similară a anului 2017, și a totalizat 975,9 milioane de lei. În același timp, numărul de abonați la aceste servicii a sporit cu 3,9% și a totalizat peste 608,1 mii, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, datele prezentate de către furnizorii de servicii de acces la internet fix arată că majorarea vânzărilor pe acest segment de piață se datorează creșterii numărului de abonați la internetul fix de mare viteză. În nouă luni, numărul abonaților conectați la internet în baza tehnologiilor de fibra optică (FTTx) a crescut cu 8,1% și a însumat peste 378 de mii de abonați, ceea ce reprezintă 62,2% din numărul total de abonați.

În același timp, numărul abonaților conectați la internet prin cablu coaxial a sporit cu 1,2% și a alcătuit 6,9% din totalul abonaților. Numărul celor conectați la rețeaua globală în baza tehnologiilor xDSL s-a redus cu 4,2% și au constituit 30,4% din totalul de abonați. Ponderea abonaților conectați prin alte tehnologii a fost de 0,5%. Astfel, rata de penetrare a serviciilor de acces la internet fix, raportată la 100 de locuitori, a crescut cu 0,7 puncte procentuale și a ajuns la 17,1%.

Cei mai mulți abonați la serviciile de acces la internet fix – 53,1%, beneficiază de viteze de acces și transfer de date cuprinse între 30 și 100 Mbps, calificate drept viteze mari de acces și transfer de date pe Internet. 8,9% – de viteze de peste 100 Mbps. 32,6% din abonați dispun de viteze de acces și navigare pe internet cuprinse între 10 și 30 Mbps, 2% – de viteze de la 2 la 10 Mbps și 3,4% – de viteze de până la 2 Mbps.

Servicii inovatoare de incluziune socială pentru copii 7 Decembrie, 12:54

Chisinau (IPN).

Circa 650 de copii cu cerințe educaționale speciale, cu vârsta cuprinsă între 0 și 7 ani, din cinci regiuni ale țării, au beneficiat de suport și acces la servicii inovatoare care au contribuit la bunăstarea și incluziunea lor. Copiii au participat, alături de părinți, la patru programe de suport și educație desfășurate, timp de trei ani, de către asociația „Parteneriate pentru fiecare copil”, care a prezentat vineri, 7 noiembrie, totalurile proiectului, transmite IPN.

Proiectul a fost implementat în raioanele-pilot: Cahul, Călărași, Fălești, Nisporeni și Ungheni. Daniela Mămăligă, director „Parteneriate pentru fiecare copil”, a declarat că rezultatele obținute sunt vizibile și este oportună extinderea inițiativei la nivel de țară.

Elayn Sammon, consultant internațional, a menționat că în pofida progreselor atinse, există copii cu cerințe educaționale speciale, fie din familii sărace, fie care au avut de suferit de pe urma procesului de migrațiune, care, în continuare, sunt discriminați. Or, este extrem de important de a interveni încă în copilăria fragedă, care este fundamentală pentru realizarea drepturilor copiilor. Și proiectul sprijinit de UE a avut scopul să consolideze eforturile societății civile, ale autorităților centrale și cele locale pentru a spori accesul la servicii educaționale, pentru a evita izolarea socială, precum și pentru a îmbunătăți relația dintre copil și părinte.

În jur de 600 de copii cu cerințe educaționale speciale au învățat să comunice și să-și exprime mai ușor emoțiile prin muzică. Terapia prin muzică se aplică individual sau în grup, începând de la o vârstă fragedă. Este recomandată copiilor cu deficiențe în dezvoltarea motorie, celor cu tulburări de spectrul autist sau probleme de comportament. Terapia prin muzică poate fi folosită de părinți, îngrijitori, terapeuți, educatori, profesori, dar și alți actori implicați.

„Mellow Parenting”, o altă componentă a proiectului, e o terapie de curs pentru consolidarea abilităților părintești și fortificarea relației dintre părinți și copii, bazată pe teoria atașamentului. În acest sens, au fost susținuți în îmbunătățirea abilitățilo, câteva sute de părinți. Programul de comunicare „Makaton” implică folosirea semnelor și a simbolurilor pentru a ajuta oamenii să comunice. Acesta va fi aplicat ca instrument de lucru pentru toți actorii implicați în procesul educațional al copiilor cu probleme în vorbire și comunicare.

Pe lângă implementarea programelor educaționale în cele cinci raioane-pilot, șase ONG-uri de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de granturi mici, în valoare de 4500 de euro fiecare, pentru activități de dezvoltare a modelelor de suport și intervenție timpurie pentru copiii cu cerințe speciale. Valoarea totală a proiectului finanțat de UE este de 680 de mii de euro.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai