Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Modificarea Constituției – prioritatea agendei parlamentare din săptămâna curentă 17 Octombrie, 11:11

Chisinau (IPN).

Prioritatea agendei parlamentare pentru săptămâna curentă rămâne a fi modificarea Constituției, și anume introducerea vectorului european. Despre aceasta a anunțat vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, într-o conferință de presă, transmite IPN.
Valeriu Ghilețchi, care este și membru al Grupului Parlamentar Popular European, spune că pledează atât pentru introducerea vectorului european în constituție, cât și pentru modificarea articolului 13, privind denumirea limbii.
„Știu că fracțiunea Partidului Liberal Democrat, cât și a Partidului Liberal condiționează votul pentru integrarea europeană cu modificarea articolului 13. Nu sunt sigur că Partidul Democrat acceptă aceste condiționări. Pentru noi ar fi ok ca ambele proiecte să se regăsească pe ordinea de zi, să votăm pentru ambele proiecte”, a notat deputatul.
„Este o ocazie istorică pe care o are acest Parlament de a face aceste modificări, dar, în același timp, chiar dacă nu se ajunge la un consens privind articolul 13, cred că ar fi regretabil să nu votăm modificarea Constituției în ceea ce privește introducerea sintagmei integrare europeană. Toate argumentele pe care le-am auzit de la alți colegi nu justifică nevotarea acestei modificări la Constituție. Urmează să vedem care va fi totuși decizia celor două fracțiuni”, a  mai spus Valeriu Ghilețchi.
Inițiativa legislativă care prevede introducerea vectorului integrării europene în Constituția Republicii Moldova a fost dezbătută în ședința de vineri, 12 octombrie, a Parlamentului. Însă, după ce deputații din fracțiunile PSRM, PLDM și PL au anunțat că nu vor susține acest proiect, iar unii dintre ei au părăsit sala de ședință, votul a fost amânat pentru această săptămână.

Măsuri sporite de securitate în timpul vizitei președintelui Turciei 17 Octombrie, 09:54

Chisinau (IPN).

Pe parcursul zilei de astăzi, 17 octombrie, în timpul vizitei președintelui Turciei, Recep Erdogan, în municipiul Chișinău va fi restricționată circulația rutieră pe unele tronsoane și va fi interzisă parcarea unităților de transport, transmite IPN.
Liviu Baziuc, șeful Inspectoratului Național de Patrulare, a spus în cadrul unui briefing de presă că va fi sistată circulația rutieră pe bulevardele Dacia, Ștefan cel Mare, străzile Pușkin, Vlaicu Pârcălab, Serghei Lazo. Transportul public va fi redirecționat de pe bd. Ștefan cel Mare pe strada București. În perimetrul străzilor Vlaicu Pârcălab, 31 august, Sfatul Țării, Columna, parcarea automobilelor va fi interzisă. În timpul deplasării delegației oficiale, va fi sistată activitatea stațiilor PECO.
Marin Maxian, șeful Direcției generale securitate publică a Inspectoratului General al Poliției, a spus că măsurile date sunt specifice tuturor statelor care primesc în vizită demnitarii care beneficiază de pază. „Cetățenii, pe perioada de deplasare a coloanei oficiale, atunci când vor vedea poliția în acțiune, să se abțină de la ieșirile pe balcoane deschise, acoperișuri”, a îndemnat Marin Maxian.
Limitările de acces în anumite locuri vor fi temporare. Cetățenii care locuiesc în zona restricțiilor vor putea intra în baza permiselor speciale. Întrebat despre protestul de la ambasada Turciei, programat pentru ora 12.00, al Mișcării de Rezistență Națională ACUM, Marin Maxian a spus că poliția, în funcție de acțiunile acestora, va interveni.

Chișinăul cere anularea sistemului de notificare pentru elevii școlilor cu predare în grafie latină din regiune 17 Octombrie, 07:15

Chisinau (IPN).

Chișinăul solicită anularea ,,sistemului de notificare” pentru elevi, părinții acestora și profesorii școlilor cu predare în grafie latină în contextul liberei circulații. În cadrul reuniuni grupurilor de lucru pentru educație, în formatul experților, care a avut loc la Tiraspol, Chișinăul a propus revizuirea stadiului de implementare a Deciziei protocolare cu privire la funcționarea școlilor cu predare în grafie latină, semnat la finele anului 2017, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă al Biroului pentru Reintegrare se menţionează că după discuția cu directorii școlilor cu predare în grafie latină și confruntarea datelor colectate, partea moldovenească a insistat în procesul de negocieri că unele dintre angajamentele asumate nu sunt realizate de către Tiraspol, or Chișinăul a solicitat expres revizuirea tarifelor pentru apă, canalizare și energie termică similar tarifelor altor școli din regiune.
La inițiativa Chișinăului, un subiect important a fost abordarea problemei liberei circulații a elevilor, părinților acestora și a profesorilor, fără notificare prealabilă. Această inițiativă a fost propusă de către reprezentantul politic din partea Chișinăului, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic în cadrul vizitei în Republica Moldova, a reprezentantului special al OSCE, Franco Frattini, la mijlocul lunii septembrie curent.
Potrivit inițiativei, cei 1500 de elevi din școlile cu predare în limba română trebuie să circule liber, să fie excluși din contextul politic și să fie preocupați de educație, fără aplicarea în privința acestora a sistemului de notificare. Chișinăul a reiterat această inițiativă și a insistat asupra faptului că soluționarea acestei probleme se tergiversează.
Un aspect important a vizat cererile și petițiile parvenite de la părinții elevilor și profesorilor școlilor menționate pentru a interveni în diferite situații ce țin de transportarea bunurilor și literaturii, precum și abordarea anumitor incidente.

Gheorghe Gaberi: Cu toate că exporturile cresc, agricultorii sunt în criză 17 Octombrie, 07:21

Chisinau (IPN).

Cu toate că exporturile de fructe și legume moldovenești au crescut și continuă să crească semnificativ pe parcursul anului curent, agricultorii sunt în criză, fiindcă potențialul este cu mult mai mare decât se exportă actualmente, roada de produse horticole fiind foarte bogată. În acest context, identificarea de noi piețe este extrem de necesară, susține directorului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, transmite IPN.
Potrivit lui Gheorghe Gaberi, piețele de export pentru marfa moldovenească au rămas cele tradiționale, dar cu regret două piețe țintă pentru produsele horticole se îngustează, este vorba despre cea a Federației Ruse și cea a Republicii Belarus. În ambele țări, în ultimii zece ani s-a investit în substituirea importului prin plantarea multor livezi, mai ales de mere și prune. În context, în Moldova crește volumul roadei și chiar dacă se exportă, scade prețul de piață al produsului. „Trebuie să găsim piață alternativă pentru volumul de surplus. Sunt conștient că în perspectivă se va reduce volumul de import în aceste țări. Este simplu de a găsi piață acolo unde nu se produce produsul respectiv”, a spus Gheorghe Gaberi.
Directorul ANSA spune că au fost deja încheiate negocierile cu Canada privind comercializarea de prune în stare proaspătă. Pomicultorii au posibilitatea să exporte fructe în această țară de la 1 octombrie a anului curent. La fel, au fost finalizate negocierile cu India, o țară cu potențial mare de consum a merelor, iar primele zeci de tone de produse vor fi livrate acolo în cel mai apropiat timp. Accept de a exporta s-a obținut și în India, Israel, Bangladesh, Mongolia. De asemenea, se negociază cu țări precum Indonezia și Malaiezia.
Referindu-se la piața internă, Gheorghe Gaberi, a spus că producătorii nu pot miza pe aceasta, cu excepția comercializării materiei prime care merge la procesare în volume mari, restul mărfii se valorifică pe piața externă. Potrivit lui, unele rețele comerciale susțin că producătorii nu le pot asigura cu volume mari, necesare lor, dar nu întotdeauna aceste declarații sunt argumentate. Gheorghe Gaberi spune că rețelele comerciale trebuie să dețină contracte de lungă durată cu producătorii, pentru că nimeni nu poate produce o marfă și să aștepte să vină cineva să o cumpere. Piața locală este cu o capacitate mică de absorbție, mai ales pentru mere și prune, pentru că majoritatea oamenilor au aceste produse în grădinile proprii.
Gheorghe Gaberi a menționat că ANSA susține producătorii în a-și vinde marfa, încă de la începutul înființării plantației. ANSA îi ajută pe producători să o îngrijească corect, să o protejeze. Tot ANSA este cea care certifică marfa care pleacă în rețeaua comercială pe intern sau la export. „Noi purtăm negocierile cu țara unde pleacă marfa la export pentru a ne conforma la cerințele lor fitosanitare. După ce suntem verificați foarte dur, se ia decizia de a permite exportul mărfii și, dacă e permisă, în ce condiții. Uneori, când apar litigii în țara de destinație, tot noi suntem cei care îi sprijinim pe producători să iasă din aceste litigii, dacă nu sunt ei vinovați”, spune Gheorghe Gaberi.
Potrivit ANSA, au fost exportate din recolta anului curent 70,6 mii de tone de mere, de trei ori mai mult decât în aceiași perioadă a anului trecut. O creștere semnificativă s-a înregistrat la exportul de prune în stare proaspătă, 31 mii de tone, cu o mie de tone mai mult față de anul 2017. În stocuri se află încă aproximativ aceiași cantitate, care urmează a fi comercializată în viitorul apropiat. Pentru prima dată, pe piețele din afara țării au fost comercializate 2129 tone de vișine, 5736 tone de piersici, 1906 tone de caise, toate în stare proaspătă. Conform pronosticului, va fi depășită cu mult cantitatea de struguri livrați peste hotare în stare proaspătă.

Dumitru Diacov: Nu văd o problemă ca PDM să negocieze după alegeri cu orice partid votat de cetățeni 16 Octombrie, 07:39

Chisinau (IPN).

Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, susține că nu vede nicio prolemă în faptul ca PDM să se așeze la masa de negocieri după alegerile parlamentare cu orice partid care va câștiga votul cetățenilor. Potrivit lui, cert este că PDM va face parte din următoarea majoritate parlamentară. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Adevărul live”, transmite IPN.
Politicianul susține că fiecare dintre partide merge prin țară în timpul campaniei electorale și face promisiuni concrete populației privind salariile, pensiile, dezvoltarea economică etc. Astfel, când vor ajunge în Parlament, formațiunile vor trebui să muncească. Democratul nu exclude că în următorul legislativ ar putea fi creată o coaliție între Partidul Socialiștilor și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr.
În ceea ce privește retorica partidelor extraparlamentare de opoziție că nu vor face coaliție cu PDM, Dumitru Diacov spune că acestea „sunt în campanie electorală, critică guvernarea și nu trebuie să fie de acord cu guvernarea”. „Ei trebuie să-și găsească oponentul, dușmanul în baza căruia să-și construiască mesajul electoral. Pe de altă parte, eu le-aș sfătui să vină nu doar cu critici, dar și cu ceva constructiv”, a spus președintele de onoare al PDM.
Referitor la înaintarea candidaților pentru parlamentare, Dumitru Diacov susține că în curând vor fi anunțați pretendenții. Politicianul spune că actualmente în PDM se poartă discuții pentru a se ajunge la un numitor comun referitor la cine va participa la alegeri și cine se pregătește pentru a face parte din executiv.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai