Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Campanie de informare privind schimbarea medicului de familie 14 Decembrie, 13:36

Chisinau (IPN).

Pacientul își poate schimba instituția medico-sanitară primară și medicul de familie la dorință, pe tot parcursul anului, indiferent de vârstă și dacă este sau nu asigurat medical, dar nu mai des decât o dată la șase luni de la ultima schimbare, cu excepția cazurilor când își schimbă locul de trai în altă localitate. Despre necesitatea înscrierii la un medic de familie pacienții vor fi informați în cadrul unei campanii lansate astăzi, 14 decembrie, transmite IPN.

Dumitru Parfentirev, director al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, consideră că această campanie va dinamiza situația în sector și va crea o concurență sănătoasă între medici, așa încât ei să acorde servicii tot mai bune și să atragă cât mai mulți pacienți.

Potrivit ministrei sănătății, muncii și protecției sociale, Stela Grigoraș, odată cu înregistrarea la medicul de familie are loc intrarea pacientului în sistemul de sănătate. Informarea pacienților este esențială pentru a le spori responsabilitatea pentru sănătatea lor.

Pentru a-și schimba medicul de familie, pacientul se adresează la medicul care dorește de acum încolo să-l consulte și obține acordul acestuia. Ulterior completează o cerere de schimbare a medicului de familie. Formularul poate fi găsit la medicul de familie, la CNAM sau poate fi descărcat de pe pagina web a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Dacă pacientul optează pentru un medic de familie în altă instituție medicală decât în cea în care a fost deservit, cererea se va depune la oficiile teritoriale CNAM și, timp de 10 zile, se va confirma înregistrarea.

Medicul de familie este în drept să nu accepte noi pacienți dacă numărul de pacienți pe care îi are depășește normativul prevăzut sau dacă nu au trecut șase luni de la ultima schimbare de către solicitant a medicului de familie. Dacă pacientul optează pentru un medic de familie care deservește alt teritoriu decât cel în care persoana își are locul de trai, va asigura deplasarea medicului de familie și/sau asistentului medical la locul său de trai, ori de câte ori va fi nevoie.

Tot astăzi, au fost lansate două spoturi, în limba română și limba rusă, în care sunt explicați pașii de schimbare a medicului de familie. Spoturile vor fi difuzate în mass-media autohtonă.

Lunar sunt procesate circa 500 de cereri de schimbare a medicului de familie, majoritatea fiind din Chișinău.

Alocații mai mari pentru persoanele cu dizabilități, de la 1 ianuarie 14 Decembrie, 10:18

Chisinau (IPN).

Mărimea alocațiilor de stat pentru persoane cu dizabilități severe din copilărie și pentru copiii invalizi se propune a fi majorată de la 616 lei la aproape 770 de lei, începând cu 1 ianuarie.

Un proiect de lege în acest sens este propus pentru consultări publice de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Dacă majorările vor fi promovate, în urma indexării de la 1 aprilie 2018, indemnizația pentru categoriile respective de beneficiari va ajunge la aproape 820 de lei, transmite IPN.

În cazul invalizilor din copilărie cu dizabilitate accentuată, pensia se propune a fi  majorată 144 de lei și va ajunge la puțin sub 719 lei. După indexarea din aprilie, aceasta va fi de 765 de lei.

Plățile sociale pentru invalizii cu grad mediu de dizabilitate se propune a fi majorate cu 102 lei, până la 513 lei, iar după indexare suma va crește până la 546 de lei.

De aceste majorări vor putea beneficia puțin peste 27 de mii de oameni, iar cheltuielile suplimentare vor fi de 68,5 milioane de lei, bani prevăzuți în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018.

Au fost selectate candidaturile pentru CSM și CSP 14 Decembrie, 10:43

Chisinau (IPN).

Comisia juridică, numiri și imunități a selectat candidații pentru funcția de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor, în cadrul interviului desfășurat miercuri, 13 decembrie, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, pentru funcția de membru CSM au fost selectați următorii candidați: Mariana Timotin, Ian Postu și Serghei Țurcanu. La funcția de membru CSP candidează Lilia Mărgineanu. Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului pentru examinare și votare candidaturile selectate.

Opt dosare pentru funcția de membri CSM și două dosare pentru funcția de membri CSP au fost recepționate pentru concursul public organizat de Comisia juridică, numiri și imunități. Dosarele au fost depuse în perioada 4-11 decembrie 2017.

Utilaj medical performant pentru Maternitatea nr. 2 din fonduri japoneze 13 Decembrie, 12:16

Chisinau (IPN).

Maternitatea municipală nr. 2 a fost dotată cu utilaj medical performant, achiziționat din fonduri japoneze în cadrul Programului de Granturi pentru securitate umană „Kusanone”, transmite IPN.

Proiectul este derulat din anul 2015, iar valoarea grantului a depășit 85 de mii de dolari. Directoarea Maternității nr. 2, Tatiana Gutium, a declarat miercuri, 13 decembrie, la ceremonia de finalizare a proiectului, că din banii acordați de către Guvernul Japoniei a fost procurat un scaner ultrasonic de ultimă generație, care permite diagnosticarea stării intrauterine a fătului, dar și diagnosticarea patologiilor care pot apărea pe parcursul sarcinii și a malformațiilor fetale. În cadrul proiectului a mai fost achiziționat un aparat de anestezie, care are și funcția de ventilator, cu ajutorul căruia este menținută respirația artificială când pacienții se află în stare critică. O altă achiziție este un pat ergonomic pentru nașteri, dar și trei pătuțuri pentru nou-născuți. De asemenea, a fost procurat un mono coagulator electric bipolar, care permite micșorarea sângerărilor în timpul operațiilor cezariene. Șefa instituției a menționat că procurarea acestui echipament va facilita accesul pacienților la servicii de diagnostic de calitate.

Prezent la eveniment, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a declarat că în 2017 este marcată cea de-a 25-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Japonia. De un sfert de secol această relație de prietenie devine tot mai puternică, iar Japonia își menține angajamentul de a susține stabilitatea economică și socială a Moldovei prin contribuțiile sale. „Eu am locuit în mai multe țări și am înțeles că oriunde, în orice țară, cele mai mari interese ale cetățenilor sunt comune: sănătate și educație. De aceea, sunt convins că este esențial ca cetățenii să fie asigurați cu servicii publice de înaltă calitate, mai ales în asemenea domenii-cheie. Pentru a sprijini aceste sectoare, noi continuăm să administrăm Programul „Kusanone”, care se axează pe proiecte de securitate umană. Scopul principal este de a asista în mod direct eforturile autorităților locale și instituțiilor publice pentru a spori calitatea vieții cetățenilor”, a notat ambasadorul.

Mihai Moldovanu, șeful Direcției sănătate a Consiliului municipal Chișinău, a mulțumit pentru sprijinul acordat de către Guvernul Japoniei pentru mai multe instituții medicale municipale. Maternitatea nr. 2 este cea mai veche dintre cele funcționale din Chișinău. În opinia sa, aportul japonez este extrem de important, deoarece pacienții au cel mai mult nevoie de utilaj performant.

Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. În perioada 2008-2016, au fost finanțate 38 de proiecte. Finanțarea nerambursabilă oferită este de peste 3,3 milioane de dolari.

Bogdan Zumbreanu va fi propus Parlamentului la funcția de director CNA 13 Decembrie, 12:47

Chisinau (IPN).

Candidatura lui Bogdan Zumbreanu, șef al Direcției generale urmărire penală a Centrului Naţional Anticorupție (CNA), va fi înaintată Parlamentului la funcția de director CNA. Membrii Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului i-au audiat marți pe candidați, iar miercuri au votat deschis pe cine să-l înainteze legislativului, transmite IPN.
Pentru candidatura lui Bogdan Zumbreanu au votat șapte membri ai comisiei. Ceilalți trei candidați au obținut zero voturi. La concurs au mai participat Veaceslav Guțan – conferențiar universitar, Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”, Igor Carlașuc – șeful direcției generale asigurare operativă CNA și Sava Maimescu – conferențiar universitar, Departamentul Drept Public, Universitatea de Stat.
Funcția de director CNA a devenit vacantă după expirarea mandatului lui Viorel Chetraru, la 25 octombrie. Mandatul este pentru o perioadă de cinci ani, fără drept de realegere.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai