Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Novateca lansează a doua etapă a campaniei „Ne vedem la bibliotecă” 27 Martie, 16:45

Chisinau (IPN).

Peste 1000 de biblioteci publice, care au fost transformate în centre comunitare, vor presta gratuit servicii de instruire, pentru persoane de diferite vârste şi interese, în domeniul incluziunii digitale, dezvoltării economice, agriculturii, sănătății, familiei, educației non-formale. Este vorba despre cea de-a doua etapă a campaniei naționale „Ne vedem la bibliotecă”, lansată astăzi, 27 martie, de programul Novateca și Ministerul Culturii, transmite IPN.

Potrivit directorului programului Novateca, Evan Tracz, pe parcursul a cinci ani, peste o mie de biblioteci din toată Moldova au fost dotate cu tehnologii moderne şi au fost instruiți bibliotecarii cum să utilizeze aceste tehnologii. Începând cu luna aprilie a acestui an, bibliotecile vor presta servicii de instruire, oferind suportul necesar în accesul la informație pe internet. Fiecare lună va fi dedicată unui domeniu, așa ca: sănătatea, agricultura sau economia.

„Noi numim aceste servicii moderne, deoarece diferă de serviciile oferite tradițional de biblioteci, cele de a împrumuta cărţi sau de a oferi un spaţiu pentru învăţare”, a spus Evan Tracz.

În cadrul programului, 866 de biblioteci publice au fost dotate cu peste 2800 de calculatoare şi tablete. La 6 octombrie 2015, în Biblioteca Națională, în cadrul programului Novateca, a fost deschis Centrul de statistică, cercetare şi dezvoltare. Directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, spune că, în urma măririi accesului la tehnologii, a crescut şi numărul de vizite la bibliotecă, inclusiv a copiilor.

În echiparea şi dotarea cu echipamente IT a bibliotecilor a fost investite peste 4 milioane de dolari. Proiectul Novateca se bazează pe conceptul de contribuție, inclusiv din partea autorităţilor locale.

Cea de-a doua etapă a campaniei „Ne vedem la bibliotecă” se va desfășura până în luna octombrie 2017.

Pavel Filip: Suntem interesați să dezvoltăm cooperarea în cadrul GUAM 27 Martie, 14:51

Chisinau (IPN).

Organizația pentru Democrație și Dezvoltare Economică oferă oportunitatea de interacțiune și de facilitare a dialogului la nivel înalt dintre Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova, afirmă premierul Pavel Filip. În cadrul reuniunii șefilor de guverne din GUAM, la Kiev, șeful executivului a accentuat importanța aprofundării cooperării multilaterale în vederea consolidării democrației, dezvoltării economice și asigurării securității în regiune, transmite IPN.

Cu referire la conflictele existente pe teritoriul țărilor membre GUAM, Pavel Filip a subliniat că acestea trebuie soluționate pe calea dialogului politic și diplomatic, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale statelor.

În cadrul summit-ului, prim-ministrul Republicii Moldova și omologii din celelalte state membre GUAM au semnat două protocoale – privind acțiunile de creare a Zonei de liber schimb și privind facilitarea procedurilor vamale între cele patru state. Părțile au avut un schimb de opinii privind parteneriatul GUAM cu Statele Unite ale Americii și Japonia, precum și cu alte organizații regionale, cum ar fi grupul Vișegrad.

Forumul consultativ GUAM a fost creat în octombrie 1997. GUAM promovează dezvoltarea cooperării între cele patru state pentru întărirea stabilității și securității în Europa.

Licitație cu strigare pentru vânzarea acțiunilor statului 27 Martie, 13:13

Chisinau (IPN).

Din 27 martie, la Bursa de Valori a Moldovei are loc licitația cu strigare pentru vânzarea a 21 pachete de acțiuni proprietate publică de stat. Licitația se va desfășura până pe 31 martie, transmite IPN.

Expuse spre vânzare sunt pachete de acțiuni de la: „Barza Albă” din Bălți (100% acțiuni), „Floare Carpet” (59,4%), „Tutun CTC” (90,8%), Hotelul Chișinău (60,17%), Fabrica de mașini de salubrizare din Fălești (94,12%), Glass Container Company (31,4%), Fabrica de brânzeturi din Vulcănești (13,3%) și altele.

Raportată la prețul inițial, valoarea pachetelor de acțiuni expuse la licitație este de 702 614 174 lei.

Licitația cu strigare de la Bursa de Valori a Moldovei se înscrie în prima rundă de privatizare anunțată în acest an de Agenția Proprietate Publică de pe lângă Ministerul Economiei. În cadrul acesteia au mai fost incluse o licitație și două concursuri, unul investițional și altul comercial, de vânzare a bunurilor proprietate publică de stat. Valoarea totală a bunurilor proprietate publică de stat, expuse în prima rundă de privatizare din acest an, raportată la prețul inițial de vânzare, este de 1,3 miliarde lei.

Locatarii pot solicita prelungirea sezonului de termificare 27 Martie, 11:19

Chisinau (IPN).

Locatarii sunt în drept să solicite prelungirea sezonului de termificare, care prin dispoziția primarului capitalei a fost încheiat începând cu data de 27 martie. SA „Termoelectrica” menționează că locatarii sunt în drept de a decide când să înceapă și când să încheie încălzirea locuințelor, iar recomandările anuale ale autorităților municipale de pornire sau oprire a încălzirii vizează mai mult aspectele de indemnizare, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă remis de furnizor, consumatorii au dreptul să-și încălzească locuințele atât cât consideră necesar. Respectiv, locatarii care nu vor să fie deconectați de la încălzire sunt în drept să solicite acest lucru de la gestionarul fondului locativ.

„Termoelectrica va încheia livrarea căldurii la solicitarea gestionarului fondului locativ, întrucât, în conformitate cu prevederile legale, reprezentantul autorizat al consumatorilor este administratorul fondului locativ, care este în drept să solicite sistarea furnizării agentului termic pe circuitul de încălzire al blocului doar după ce majoritatea locatarilor sunt de acord cu acest lucru”, se spune în comunicat.

Primarul capitalei a emis o dispoziție prin care începând cu ziua de luni, 27 martie, în capitală se sistează livrarea agentului termic în capitală. Totodată, în cadrul ședinței de la Primărie s-a anunțat că agentul termic va fi livrat cel puțin încă o săptămână în grădinițe și în spitale.

România poate investi în piața farmaceutică din Moldova, deputat român 27 Martie, 11:33

Chisinau (IPN).

România poate interveni cu investiții în Republica Moldova şi poate oferi o alternativă pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea pieței private pentru că are un capital pe care şi-l permite să-l investească în acest sens. Un domeniu ar fi piața producției de medicamente. De această părere este deputatul român Eugen Tomac, președintele executiv al Partidului Mișcarea Populară din România, transmite IPN.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Eugen Tomac a spus că „România şi Republica Moldova pot face front comun şi gândi proiecte comune, astfel încât să susțină un domeniu în care cetățenii atât din România, cât şi din Republica Moldova se simt oarecum marginalizați, pentru că nu s-au făcut investiții în acest domeniu”.

Potrivit deputatului român, până acum investițiile românești nu trec Prutul din cauza că în Moldova legislația se modifică la fel de des ca în România în ceea ce privește fiscalitatea, ceea ce reprezintă o frână pentru orice investitor.

Despre noua etapă de privatizare a mai multor obiecte care ar putea fi atractive şi pentru România, Eugen Tomac a spus că peste Prut există şi companii care merg pe profit şi nu ar fi deloc greşit dacă aceste companii îşi vor extinde activitatea şi în Republica Moldova. Grosul investițiilor românești ar putea veni în energie, infrastructură şi mediu.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai