Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Agricultorii sunt îndemnați să-și asigure terenurile și culturile 20 Aprilie, 10:16

Chisinau (IPN).

Autoritățile îndeamnă agricultorii să investească în domeniul pe care îl desfășoară și îi îndeamnă să-și asigure terenurile și culturile împotriva grindinei și înghețurilor, pentru a evita pagubele provocate de aceste fenomene. Subiectele au fost discutate în cadrul unei întrevederi a ministrului agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Liviu Volconovici, cu producătorii agricoli din raionul Căușeni, transmite IPN.
În altă ordine de idei, ministrul a declarat că în acest an suma subvențiilor acordate agricultorilor este cu 120 de milioane mai mare față de 2017. Totodată, tinerii și femeile vor fi favorizați în procesul de subvenționare, vor primi plăți în avans, proces inițiat din acest an. „Suntem deschiși să oferim întreg suportul necesar pentru a vă susține”, a declarat Liviu Volconovici, citat într-un comunicat de presă al MADRM.
Pentru a informa producătorii agricoli despre principiile și modul de subvenționare, inclusiv subvenționarea în avans, responsabili din cadrul Ministerului, dar și Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) organizează, săptămânal, ședințe de lucru în teritoriu. Au fost deja organizate vizite în 14 raioane unde au fost purtate discuții cu 700 de agricultori.
Tot în contextul subvenționării în avans, Ministerul a organizat consultări asupra proiectului de Regulament privind plățile în avans pentru proiectele start-up pentru tineri și femei fermiere. Până la finele lunii aprilie, proiectul urmează a fi definitivat și aprobat prin Hotărâre de Guvern.
Prezent la eveniment, directorul AIPA, Nicolae Ciubuc, a menționat că în luna februarie a fost dat startul campaniei de recepționare a cererilor de finanțare din Fondul Naționale de Dezvoltare а Agriculturii și Mediului Rural. Până în prezent, AIPA a recepționat 400 de cereri în valoare de 40 de milioane de lei, iar pentru 200 de cereri au fost semnate autorizațiile de plată în sumă de 15 milioane de lei.
Pentru anul 2018, mărimea totală a Fondului este de 900 de milioane de lei. 18 milioane de lei sunt destinați pentru cheltuieli de administrare а Fondului, alte 28,8 – contribuția statului pentru Fondul Național al Viei și Vinului, iar 667,2 – pentru subvenționarea agricultorilor.
După discuția cu agricultorii, ministrul a vizitat fabrica de vinuri din localitatea Sălcuța, raionul Căușeni, unde au fost oferite subvenții din programul ENPARD, în valoare totală de două milioane de lei, pentru procurarea utilajului tehnic performant.

Memorandum între BRD și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni 20 Aprilie, 09:51

Chisinau (IPN).

Un Memorandum de înțelegere între Biroul Relații cu Diaspora și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni urmează a fi semnat în vara anului curent, în cadrul ședinței comune a Guvernului Republicii Moldova și Guvernul României. Subiectul a fost discutat de șefa BRD, Olga Coptu, în cadrul unei întrevederi cu ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al BRD, Memorandumul va oferi posibilitatea extinderii colaborării bilaterale în domeniul diasporei. În cadrul discuțiilor cu oficialul român, Olga Coptu a recomandat membrilor diasporei să creeze consilii naționale ale diasporei, urmând exemplul Canadei, unde există un astfel de Consiliu din luna ianuarie a anului curent. Acest lucru va consolidarea asociațiile din diasporă și va asigura comunicarea eficientă între acestea. Olga Coptu a mai specificat că între BRD și diasporă există o permanentă comunicare prin intermediul Revistei „Moldova de oriunde”, buletinelor informaționale transmise săptămânal în diasporă.
Natalia-Elena Intotero și-a arătat deschiderea pentru dezvoltarea relațiilor interinstituționale și a venit cu propunerea de a desfășura mai multe acțiuni comune în diasporă, în vederea păstrării spiritualității, valorilor culturale, limbii române etc.
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, se află în vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 18-20 aprilie.

Ultimii doi candidați la Primăria capitalei și-au aflat locul în buletinul de vot 20 Aprilie, 07:44

Chisinau (IPN).

Ultimii doi candidații pentru alegerile locale noi din capitală care și-au depus dosarele la Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău, și-au aflat locul în buletinele de vot. Astfel, candidatul Partidului Politic Partidul Ruso-Slavean, Alexandru Mâțu, se va regăsi sub numărul 12 în buletinul de vot, fiind succedat de candidatul Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu, care va fi al 13-lea în buletinul de vot, transmite IPN.
Joi, 19 aprilie, a fost ultima zi în care au putut fi depuse actele pentru înscrierea în cursa electorală pentru Primăria Chișinău. Până în prezent 13 persoane și-au depus actele pentru înregistrare. Este vorba despre Vasile Costiuc (Partidul Democrația Acasă), Andrei Năstase (Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr), Reghina Apostolova (Partidul Șor), Alexandr Roșco (Partidul Casa Noastră Moldova),Valeriu Munteanu (Partidul Liberal), Ion Ceban (Partidul Socialiștilor), Victor Strătilă (Partidului Verde Ecologist), Maxim Brăila (Partidul Popular din Republica Moldova), Alexandra Can (Partidul Național Liberal), Andrei Munteanu (Partidul Societății Progresiste), primarul interimar Silvia Radu (independent) și Alexandru Mâțu (Partidului Politic Partidul Ruso-Slavean).   Constantin Codreanu (Partidul Unității Naționale).
Activistul SergiuTofilat care și-a declarat intenția de a candida independent nu a depus setul de acte la Consiliu. Într-o postare pe o rețea de socializare el a menționat că este extrem de dificil să se colecteze peste zece mii de semnături într-o perioadă atât de scurtă. Sergiu Tofilat și-a reafirmat interesul de a forma o echipă pentru Primăria capitalei și Consiliul Municipal Chișinău la următoarele alegeri locale generale din anul 2019.

Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret și-a deschis ușile 19 Aprilie, 15:24

Chisinau (IPN).

Peste 150 de edituri și distribuitori de carte din nouă țări participă la ediția a XXII-a a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, inaugurat astăzi, 19 aprilie, la „Moldexpo”. În cadrul Salonului vor fi lansate peste 80 de titluri de carte. Pentru prima dată la Salon participă alături de editori și distribuitori de carte și scriitori, transmite IPN.
Directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău, Claudia Balaban, a declarat că titlurile de carte au fost repartizate să fie lansate în cadrul mai multor instituții de învățământ, deoarece Pavilionul rezervat la „Moldexpo”, devine neîncăpător pentru acest eveniment. Potrivit Claudiei Balaban, în cadrul Salonului vor fi desfășurate mai multe activități cu implicarea copiilor, precum ateliere, panouri de discuții și jocuri interactive.
Claudia Balaban spune că o provocare a Salonului este ce se întâmplă la moment cu cartea pentru copii în era tehnologiilor informaționale. În opinia sa, cartea pentru copii nu trebuie să concureze, dar să conlucreze cu tehnologiile moderne. Cartea pentru copii trebuie să fie foarte bine editată, foarte frumos ilustrată și să aibă un conținut impecabil. „Trebuie să punem în mâna copilului carte de valoare, de la care să aibă ce învăța ca să-l ajute în viață. Numai așa noi putem să concurăm cu tehnologiile moderne”, a spus Claudia Balaban.
Directoarea Bibliotecii „Ion Creangă” mai spune că scopul urmărit prin organizarea Salonului este prezentarea cărților de calitate, acele care sunt așteptate de către cititori. Claudia Balaban afirmă că sunt prezentate cărți pentru toate gusturile și oferte foarte bune. „O educație adevărată, un om inteligent, poți face numai cu sprijinul cărții și numai prin carte. Numărul celor care participă la Salon, crește, Salonul se extinde. Și acest lucru bucură foarte mult”, a spus Claudia Balaban.
În cadrul Salonului, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a citit copiilor povești japoneze. Masanobu Yoshii a spus că a selectat două povești care îi va învăța pe copii cum să devină oameni mari, ce trebuie să facă și ce trebuie să nu facă ca să fie un om bun și că dacă vor fi oameni răi, vor fi pedepsiți. „În general, și în Japonia, și oriunde, poveștile îi învață pe copii cum trebuie să fie. Copiii trebuie să citească cât mai multe povești, cărți, pentru că astfel își îmbogățesc cunoștințele”, a spus Masanobu Yoshii.
Anul acesta, cartea-surpriză, care este oferită gratuit copiilor-vizitatori, este „Poezii mici de crescut mare”, de Vasile Romanciuc. Salonul de carte este deschis până sâmbătă, 21 aprilie, între orele 09.00 și 18.00, iar duminică va fi deschis de la 09.00 până la 16.00.

Belarus a donat tractoare și autospeciale pentru 7 localități din Moldova 19 Aprilie, 15:41

Chisinau (IPN).

Republica Belarus a donat cinci tractoare și două autospeciale pentru șapte localități din  Republica Moldova. Acestea urmează să ajungă săptămâna viitoare în cinci sate, în două orașe, iar o unitate de transport va ajunge în UTA Găgăuzia. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon, în cadrul vizitei sale comune cu omologul său Belarus, Alexandr Lukașenko, la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” din raionul Criuleni, transmite IPN.
Cei doi președinți au urcat într-o semănătoare trasă de un tractor de producție belarusă și au semănat simbolic câteva rânduri de porumb. Președintele Igor Dodon a spus că Republica Moldova are nevoie de tehnica belarusă și nu doar de cea agricolă, ci și de mijloace de transport. „La noi deja se asamblează cu succes troleibuzele belaruse și această direcție are perspective bune”, a notat șeful statului.
Alexandr Lukașenko a menționat că specialiștii din sectorul agrar belarus colaborează de mai mulți ani cu Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”. Oficialul a mai spus că s-a bucurat să afle că aici sunt creați hibrizi nu doar de porumb, pe care Belarus îi procură, dar și alte culturi. „Desigur noi probăm și semințele, pe care le producem în țară, dar fiind o regiune mai nordică, aceste nu se pot compara cu cele din Moldova”, a notat președintele belarus.
Liderul de la Minsk a mai spus că este îmbucurător faptul, că tractoarele, dar și alte articole de tehnică din Belarus sunt pe placul  producătorilor agricoli din Moldova. „Este o tehnică nouă, de ultimă generație. De aceia noi o să lucrăm cu plăcere și în continuare cu dumneavoastră.  Însă nu doar vom livra  pe piața moldovenească tractoarele noastre, dar le vom produce aici și primii pași în acest sens deja se fac. Vom intensifica activitățile”, a mai menționat președintele belarus.
În finalul întrevederii, Igor Dodon l-a invitat pe Alexandr Lukașenko să viziteze din nou Moldova la toamnă, atunci când în toată țara, inclusiv în satul său natal – Sadova, se va produce vinul din noua recoltă.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai