Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Dorin Chirtoacă propune doi viceprimari 28 Iunie, 10:50

Chisinau (IPN).

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, aflat în arest la domiciliu, a semnat dispoziția de convocare a Consiliului municipal Chișinău în ședință vineri, 30 iunie. Pe ordinea de zi figurează numirea a doi viceprimari și suspendarea secretarului CMC, Valeriu Didencu, la fel aflat în arest la domiciliu, transmite IPN.

La funcția de viceprimari ai capitalei sunt propuși Mihai Moldovanu, șeful Direcției sănătate, și Valeriu Munteanu, fostul ministru al mediului.

Pe ordinea de zi a ședinței CMC mai figurează subiecte legate de urgentarea lichidării calamităților naturale din 20 aprilie, acordarea a 500 de bilete de odihnă în tabere pentru copiii etc.

Mari antreprenori din Rusia vin la Chișinău la finele săptămânii 28 Iunie, 10:22

Chisinau (IPN).

La fârșitul acestei săptămâni, la Chișinău sosește o delegație din Federația Rusă din care fac parte zece oameni de afaceri de importanță și reprezentantul special al președintelui rus pentru problemele antreprenorilor, Boris Titov. Anunțul a fost făcut de către președintele Igor Dodon marți seara, 27 iunie, în cadrul Clubului internațional de presă „Rezonanța socială”, organizat la Reședința de la Holercani, transmite IPN.

Șeful statului menționează că delegația va sosi la Chișinău pentru prima dată, la invitația sa. Reprezentanții mediului de afaceri din Federația Rusă urmează să aibă vineri, 30 iunie, o întrevedere cu membrii Consiliului Economic de pe lângă președinte, în cadrul căreia își vor prezenta companiile. Potrivit lui Igor Dodon, bugetele acestor companii depășesc de câteva ori PIB-ul Republicii Moldova.

Sâmbătă, 1 iulie, reprezentanții delegației ruse urmează să se întâlnească cu oameni de afaceri din Republica Moldova și să discute proiecte concrete. Președintele a declarat că ar putea fi organizată o întrevedere și cu reprezentanții mediului de afaceri din regiunea transnistreană. Mai mult, șeful statului a menționat că este oportun ca din delegațiile moldovenești care pleacă în vizite oficiale peste hotare să facă parte și reprezentanți de la Tiraspol. În acest sens, Igor Dodon a lansat o invitație pentru vizita oficială din Belarus, care este programată peste două săptămâni.

Bancnotele de 1 leu vor fi scoase treptat din circulație 27 Iunie, 15:09

Chisinau (IPN).

Banca Națională a Moldovei (BNM) a lansat astăzi, 27 iunie, consultări publice cu cetățenii pentru elaborarea conceptului monedelor de 1 și 2 lei, după ce acum două săptămâni a anunțat despre intenția de a pune în circulație o monedă nouă, de 2 lei, și a schimba bancnota de 1 leu pe o monedă cu aceeași valoare. Anunțul privind consultările publice l-a făcut viceguvernatorul BNM Ion Sturzu în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

Potrivit viceguvernatorului, bancnota de 1 leu va circula în paralel cu moneda de 1 leu până la epuizarea stocurilor. Ion Sturzu susține că bancnota de 1 leu nu își demonstrează eficiența, a pierdut valoarea pe care o avea la început. „Dacă acum 20 de ani ele corespundeau rigorilor la zi, astăzi deja sunt depășite. Practica internațională ne demonstrează că avem nevoie de un rebranding o dată la zece ani. Sunt 25 de ani de când au fost puse în circulație aceste bancnote”, a spus Ion Sturzu.

Până pe 4 august, doritorii pot elabora o schiță a monedelor de 1 și 2 lei, pe care o vor expedia pe adresa poștală a BNM: Republica Moldova, MD-2005, Chișinău, bulevardul Grigore Vieru,1. „La expirarea termenului, o comisie va identifica cele mai bune șase schițe prezentate, iar persoanele care au elaborat schemele vor fi premiate”, a spus Ion Sturzu.

Premiul I va fi o monedă de argint „20 de ani de la introducerea monedei naționale în Republica Moldova”. Premiul II –  o monedă de argint „1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian”, iar Premiul III – moneda „Cetatea Soroca”.

Prețuri mai mici la carburanți 27 Iunie, 15:40

Chisinau (IPN).

Prețurile plafon pentru benzină și motorină au fost micșorate. Pentru următoarele două săptămâni, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețul plafon de 16,02 lei pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, cu 55 de bani mai puțin decât a fost în ultimele două săptămâni. Motorina va costa cel mult 13,61 lei, comparativ cu 13,96 lei până acum, transmite IPN.

Noile prețuri intră în vigoare de miercuri, 28 iunie, și sunt valabile până pe 11 iulie.

ANRE îndeamnă cetățenii să semnalizeze cazurile în care stațiile PECO afișează prețuri mai mari decât prețurile plafon la linia verde: +373 800 10 800 sau la adresa electronică anre@anre.md.

Agricultorii pot depune de astăzi cereri pentru obținerea subvențiilor pe anul curent 27 Iunie, 11:44

Chisinau (IPN).

Din 27 iunie, producătorii agricoli pot depune cereri pentru obținerea subvențiilor pentru anul 2017, transmite IPN. Nicolae Ciubuc, directorul Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură, a menționat într-o conferință de presă că fondul de subvenționare este în mărime de 900 de milioane de lei. După achitarea datoriilor de 335 de milioane de lei, suma reală pentru achitarea subvențiilor în anul curent este de 565 de milioane.

„Datoriile pentru 2016 au fost achitate până la finele lui martie. Deci, cu începere de astăzi, ne concentrăm pe procesarea dosarelor și pe achitarea subvențiilor pe anul în curs”, a spus Nicolae Ciubuc.

Vor fi subvenționate investițiile în construcția de sere, în dezvoltarea plantațiilor multianuale, inclusiv cu defrișarea celor cu termen de valabilitate depășit, în renovarea parcului de mașini.  De asemenea, vor fi subvenționate investițiile în sectorul zootehnic, dobânzile la creditele accesate de către producătorii agricoli, investițiile post-recoltare și procesarea producției agricole, cele  făcute în dezvoltarea agriculturii ecologice.

„Va fi oferit sprijin în promovarea producției locale pe piețele de desfacere, vor fi compensate în proporție de 50 la sută cheltuielile producătorilor agricoli care participă la expoziții, târguri, campanii de promovare. O măsură nouă este susținerea agroturismului prin compensarea investițiilor pentru construcția pensiunilor, cât și  promovarea activităților meșteșugărești”, a  menționat Nicolae Ciubuc.

Subvenția maximă pentru un o producător va  constitui 3 milioane de lei.

„Producătorii care au beneficiat în ultimii ani de subvenții în sumă de 9 milioane de lei (15 producători) nu vor fi eligibili pentru a obține subvenții în anul curent. Aceasta pentru a evita situația despre care s-a vorbit în societate și presă, că de subvenții beneficiază unii și aceiași producători”, a accentuat directorul AIPA.

Subvențiile se acordă în baza Legii privind subvenționarea în a agricultură. Regulamentul de aplicare a legii, elaborat pentru o perioadă de 5 ani, a fost publicat în ediția din 23 iunie a Monitorului Oficial.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai