Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Ministerul Justiției a încheiat a doua rundă de selectare a candidaților la Grefa CEDO 17 Octombrie, 13:23

Chisinau (IPN).

Ministerul Justiției a încheiat a doua rundă a concursului de selectare a candidaților pentru trei funcții de juriști secunzi la Grefa Curții Europene a Drepturilor Omului. Potrivit unui comunicat de presă, alți patru candidați au promovat concursul, iar dosarele vor fi transmise Consiliului Europei, care va organiza concursul final pentru desemnarea învingătorilor, transmite IPN.

Cei patru candidați selectați sunt: Marin Gurin, Dumitrița Bologan, Diana Comerzan și Ludmila Petroman. Juriștii delegați nu vor fi angajați ai CEDO sau ai Consiliului Europei, ei vor fi implicați în lucrările Grefei și vor acorda asistență în cazul cererilor depuse împotriva Republicii Moldova.

În prima rundă a concursului, care s-a încheiat pe 11 iulie, Ministerul Justiției a selectat tot patru candidați. Este vorba de: Ruxanda Revencu, Tatiana Iurco, Lilian Apostol și Cornel Sotnic

Durata inițială a contractului va fi de un an, cu posibilitatea prelungirii pe un nou termen. Condițiile de remunerare, garanțiile sociale și alte plăți compensatorii vor fi stabilite printr-un acord individual al persoanei selectate cu Guvernul Republicii Moldova.

Opt persoane au fost reținute în urma unor ample percheziții antidrog 17 Octombrie, 11:13

Chisinau (IPN).

Opt persoane, cu rol de organizatori și intermediari, au fost reținute sub bănuiala de comercializare a drogurilor, în cadrul unei operațiuni desfășurate marți, 17 octombrie la primele ore ale dimineții, de către Direcția Antidrog a Inspectoratului Național de Investigații (INI). În cadrul operațiunii au fost efectuate peste 90 de percheziții în 26 de raioane, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al INI.

Perchezițiile au vizat persoanele implicate în traficul drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova în privința cărora se dispunea de informații și existau probe că păstrează, produc şi distribuie stupefiante consumatorilor. În raionul Cahul a fost reținut un bărbat de 46 de ani, anterior condamnat pentru mai multe infracțiuni grave și deosebit de grave, precum și trei complici, locuitori a municipiului Chișinău.

În raionul Căușeni au fost reținute patru persoane, dintre care unul era student al Academiei Ștefan cel Mare al Ministerului Afacerilor Interne din Chișinău. Activitatea acestora ținea de comercializarea drogurilor de tip hașiș. Studentul a fost reținut după ce oamenii legii, sub acoperire, au efectuat achiziții de substanțe, iar drogurile au fost transmise pe teritoriul instituției de învățământ.

Detalii despre alte percheziții INI anunță că va oferi mai târziu.

Factura fiscală devine obligatorie din 28 octombrie 17 Octombrie, 11:59

Chisinau (IPN).

Din 28 octombrie, toate entităţile care dețin statut de plătitor TVA și cele care nu sunt înregistrate în calitate de plătitor TVA, dar care au obligativitatea ţinerii contabilităţii vor trebui să utilizeze în procesul desfăşurării activităţii economico-financiare formularul cu regim special ,,Factura fiscală”, aprobat prin Ordinul Ministrului Finanțelor în august anul curent, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Fiscal de Stat, factura fiscală pe suport de hârtie sau în formă electronică se utilizează în cazurile livrării mărfurilor, prestării serviciilor şi executării lucrărilor, transmiterii activelor în leasing, arendă, locaţiune etc.

Cu condiţia respectării prevederilor Instrucţiunii privind evidenţa, eliberarea, păstrarea şi utilizarea formularelor tipizate de documente primare cu regim special, entităţilor li se permite utilizarea facturilor fiscale imprimate tipografic pe hârtie prevăzută cu însemne de protecţie, serie şi număr, imprimate de sine stătător pe hârtie prevăzută cu însemne de protecţie, seria şi numărul atribuite de Serviciul Fiscal de Stat sau generate în SIA ,,e-Factura”.

Concomitent, se permite utilizarea formularelor tipizate de document primar cu regim special ,,Factura fiscală” şi ,,Factura”, imprimate, valabile până la intrarea în vigoare a Ordinul Ministerului Finanțelor din 28.08.2017, până la epuizarea totală a stocurilor aflate la entităţi şi Serviciul Fiscal de Stat, cu respectarea modului de completare a acestora în vigoare la momentul primirii lor.

De asemenea, seria şi diapazonul de numere pentru imprimarea de sine stătător a facturilor fiscale primite până la intrarea în vigoare a ordinului menționat mai sus se utilizează până la epuizarea lor. Seria şi diapazonul de numere primite pentru imprimarea de sine stătător a facturilor, neutilizate până la 28 octombrie, și care nu au fost imprimate pe formular, după data menţionată devin nevalabile şi nu vor fi utilizate.

Modificările vin în contextul modificărilor operate în hotărârea Guvernului din 17 martie 1998. Astfel, conform modificărilor, începând cu 28 octombrie 2017 (data intrării în vigoare a modificărilor) din Nomenclatorul formularelor tipizate de documente primare cu regim special aprobat conform anexei nr.1 la hotărârea Guvernului din 17 martie 1998 a fost exclus formularul ,,Factura” și ,,Anexă la factură” și prevederile referitoare la acest formular.

Lupta împotriva corupției este criteriul care stă la baza asistenței UE, Peter Michalko 17 Octombrie, 10:41

Chisinau (IPN).

Corupția este fenomenul cel mai rău pentru orice societate și este cu atât mai rău în cazul unei societăți în tranziție, susține șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ambasadorul a declarat că lupta împotriva corupției și este unul dintre criteriile de bază în ceea ce privește asistența UE pentru Republica Moldova, dar și pentru cooperare, transmite IPN.

„Citind Acordul de Asociere și agenda de asociere, veți vedea în ce măsură se pune accent mare pe lupta împotriva corupției. Sigur că în acest context este important ca toate instituțiile de stat care sunt implicate în lupta împotriva corupției să lucreze în mod credibil, în așa fel încât cetățenii să fie siguri că instituțiile acestea sunt independente, că nu există interese care le-ar influența în mod neechilibrat”, a notat diplomatul european.

Peter Michalko a spus că UE e interesată ca Republica Moldova să fie un stat democratic, motiv pentru care solicită îndeplinirea unor criterii legate de drepturile omului, respectarea normelor democratice la implementarea controversatului sistem electoral mixt, implicit menținerea unui sistem politic pluripartit; independența justiției și libertatea mass media. Ambasadorul spune că a discutat aceste lucruri la toate întâlnirile pe care le-a avut cu oficiali moldoveni și, deci, Guvernul de la Chișinău știa foarte bine ce condiții există pentru debursarea asistenței europene.

În ceea ce privește evaluarea care a ținut de domeniul justiției, pentru anii 2014-2015, oficialul a menționat că s-a constatat că progresul în reforme nu a fost satisfăcător pentru a putea să fie eliberată această parte de suport bugetar. Potrivit lui Peter Michalko, cele mai importante elemente de atunci au fost ritmul foarte lent al adoptării legislației. Este adevărat, spune oficialul, că ulterior au fost schimbări în acest domeniu, niște schimbări la nivel de legislație, dar împreună cu aceste schimbări trebuie să fie și o implementare vizibilă și solidă.

Referitor la asistența macrofinanciară europeană, Peter Michalko a declarat că acum lucrurile țin de evaluarea situației de după adoptarea sistemului nou electoral. „Acum vom vedea ce decizii vor fi adoptate în privința implementării acestei legislații, în ce măsură acestea vor respecta principiile democrației și sistemului eficient democratic, bazat pe sistem multipartid, pe drepturile omului și libertățile fundamentale în domeniul electoral, după cum a și fost subliniat în poziția comună a instituțiilor europene din luna iunie. Și după această evaluare va fi adoptată o decizie”, a menționat ambasadorul UE.

Întrebat de ce integrarea europeană nu a reușit să ajungă idee națională la nivelul oamenilor de rând, Peter Michalko susține că nu ar fi de acord cu constatarea că oamenii de rând nu ar fi de partea integrării europene sau a vectorului european. Ce este poate important, în opinia sa, este să cunoască mai bine ce înseamnă acest lucru și în ce mod poate să îmbunătățească viețile lor dezvoltarea Republicii Moldova bazată pe cooperare și relații cu UE. Cu instrumente care există – Acordul de Asociere și asistența din partea UE, Republica Moldova și cetățenii ei pot să ajungă la un nivel al standardelor europene. Se cer multe eforturi, multă muncă, dar sunt alte țări care au trecut acest drum și Republica Moldova are toate instrumentele care să poată avea același succes, spune ambasadorul.

Târgul locurilor de muncă vine cu peste 1700 de oferte de angajare 9 Octombrie, 13:26

Chisinau (IPN).

Peste 1700 de locuri de muncă vacante vor fi expuse în perioada 12-18 octombrie la Târgul locurilor de muncă din municipiul Chișinău, ediția a XIII-a. În acest an va avea loc și Târgul on-line al locurilor de muncă. Astfel, candidații pot aplica la un post de muncă dorit chiar de acasă, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, târgul virtual va fi disponibil pe platforma www.e-angajare.md și întrunește 43 de angajatori. Persoanele care caută un loc de muncă vor avea posibilitatea să aplice direct CV-ul pentru acesta.

Târgul locurilor de muncă oferă oportunități de carieră pentru diferite categorii sociale: persoanele fără un loc de muncă, veterani, persoane angajate, dar care doresc să-şi schimbe locul de muncă, candidaţi cu experienţă profesională, tineri specialişti sau cei care nu deţin o profesie/meserie.

Pe platoul Târgului vor fi amplasate posturi de auto-informare electronică, care vor oferi posibilitatea accesarea gratuită a canalelor de informare despre locurile vacante, gestionate de ANOFM: portalul locurilor de muncă vacante www.angajat.md și platforma Târgului on line www.e-angajare.md.

Cei care sunt în căutarea unui loc de muncă sunt așteptați pe 12 octombrie, între orele 10.00-15.00, în incinta Centrului de Cultură şi Istorie Militară, municipiul Chișinău, str. Tighina, 47, precum și să acceseze Târgul on-line al locurilor de muncă disponibil pe platforma www.e-angajare.md.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai