Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Deșeurile de bucătărie transformate în biohumus, în cadrul unui proiect socio-ecologic 18 Iunie, 15:32

Chisinau (IPN).

Aproape o tonă de resturi vegetale au fost prelucrate și transformate în biohumus, timp de un an, în cadrul unui proiect care vine să soluționeze problema emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă, prin gestionarea deșeurilor alimentare. Rezultatele au fost prezentate astăzi, 18 iunie, în cadrul unui eveniment de totalizare, transmite IPN.
Potrivit lui Valeriu Andreiciuc, președintele Asociației Obștești „Pomul Vieții”, proiectul „Agroecologie inteligentă în oraș” promovează principiile unei economii circulare: deșeurile de bucătărie sunt „mâncate” de colonii de organisme vii (râme) și transformate în fertilizator natural. Biohumusul obținut este folosit pentru a cultiva plante, iar acestea, din nou, sunt utilizate în alimentare.
Procesul de vermicompostare are loc în municipiul Chișinău, sectorul Buiucani, pe teritoriul Centrului de zi de reabilitare pentru persoane cu dizabilități. În acest sens, mai multe persoane au fost instruite și au participat la reciclarea deșeurilor.
Elena Andreiciuc, voluntară a Asociației „Pomul Vieții”, spune că acțiunea a arătat cum se poate obține îngrășăminte organice din deșeuri alimentare. Pe durata unui an au fost colectate și reciclate 960 kg de deșeuri alimentare. Cu biohumusul obținut au fost cultivate 190 kg de verdețuri ecologice (ceapă, spanac, rucola, mărar, pătrunjel, salată, ridiche, roșii).
Proiectul „Agroecologie inteligentă în oraș” a fost realizat de Asociația Obștească „Pomul Vieții”, în parteneriat cu Asociația Părinților cu Copii Nedezvoltați Mintal „Speranță și Sănătate”, cu sprijinul financiar al Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

CMC a aprobat terenul pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău 18 Iunie, 14:50

Chisinau (IPN).

Consilierii municipali din Chișinău au aprobat astăzi, în unanimitate, un proiect de decizie care prevede trecerea în proprietate publică a circa unui hectar de pământ din sectorul Ciocana, pe care va trece gazoductul Ungheni-Chișinău, transmite IPN.
Proprietarii terenurilor care urmează să treacă în proprietatea municipalității vor fi despăgubiți.
„Sperăm că acest vot să fie în beneficiul locuitorilor. E un lucru așteptat, monopolul rusesc trebuie să fie diluat. Sperăm să se reflecte și în tarife, că ele pălesc în buzunarul cetățenilor”, a declarat liberalul Ion Cebanu.
„Noi susținem acest proiect, căci va sigura locuitorii cu o sursă alternativă de gaze și este în beneficiul tuturor”, a spus Vasile Chirtoca, consilier neafiliat. 
Gazoductul este construit de compania din România Transgaz, care a privatizat Vestmoldtransgaz. Potrivit directorului general Transgaz, Ion Sterian, extinderea rețelei Iași-Ungheni-Chișinău pe teritoriul Republicii Moldova va permite acesteia să importe gaze din România, Marea Neagră, dar și din nordul Greciei.

Andrei Năstase: Circul a continuat prin depunerea unei cereri de recuzare 18 Iunie, 14:12

Chisinau (IPN).

Primarul ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, declară că procesul de validare a rezultatelor alegerilor locale noi și a mandatului de primar este tergiversat intenționat pentru a tergiversa accederea sa în funcție.

Într-o transmisiune pe Facebook, Andrei Năstase a declarat că este departe de Chișinău, dar urmărește cu mare atenție ceea ce se întâmplă acasă, unde Judecătoria Chișinău urma să valideze astăzi rezultatele alegerilor. „Circul a continuat prin depunerea unei cereri de recuzare a judecătorului, inventată peste noapte”, a spus Andrei Năstase.
În opinia sa, este un joc menit să tergiverseze procesul de validare, în paralel cu producerea unor lucruri grave în cadrul Consiliului municipal Chișinău. Năstase afirmă că în CMC se fac târguri, pe ultima sută de metri.
Primarul ales le-a mulțumit celor care au venit la sediul judecătoriei pentru a-și manifesta susținerea și a chemat oamenii la calm. Potrivit lui, guvernarea este speriată de voința populară și de victoria la alegerile locale.
Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, a amânat vineri, 15 iunie, validarea mandatului primarului ales al municipiului Chișinău. Într-o nouă ședință convocată luni, 18 iunie, secretarului Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău, Vitalie Miron, a solicitat recuzarea judecătorului. Temei pentru recuzare s-a invocat faptul că judecătorul se expunea pe fondul cauzei deși era doar la etapa inițială, fapt care, în opinia sa, nu este corect.
Demersul de recuzare a fost acceptat, iar cauza urmează să fie redistribuită unui alt judecător.
Și astăzi, în fața instanței au venit susținătorii liderului PPPDA, care au cerut respectarea voturilor alegătorilor și validarea mandatului primarului ales. Ulterior aceștia s-au deplasat în fața Primăriei, unde se desfășura ședința Consiliului municipal Chișinău. Aceștia au scandat: „Nu cedăm!”, „Hoții!”, „Jos Mafia!”, „Noi suntem poporul!”.

Estonia susține Moldova în dezvoltarea unei societăți mai puternice, premierul Jüri Ratas 18 Iunie, 12:42

Chisinau (IPN).

Estonia este gata să asiste Moldova în parcursul său european și este gata să ofere din experiența sa pentru a crea o societate care respectă democrația, statul de drept și drepturile cetățenilor. Declarația a fost făcută de premierul estonian, Jüri Ratas, aflat în vizită la Chișinău, transmite IPN.
În cadrul unei conferințe de presă susținută în comun cu premierul Pavel Filip, Jüri Ratas a declarat că Estonia are încredere în Republica Moldova și o susține pe calea europeană. „Avem încredere în voi și vă vom susține în dezvoltarea unei societăți mai puternice, care să nu poată fi influențată de cineva dinafară, o societate democratică care asigură toate libertățile fundamentale pentru cetățenii săi”, a spus Jüri Ratas. În Moldova, cu susținerea Estoniei, sunt în derulare18 proiecte, iar alte zece urmează a fi inițiate. Este vorba despre proiecte în sectorul sănătății, afacerilor, securității, dezvoltării rurale etc.
Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că anul trecut companiile din Republica Moldova au primit asistență financiară din partea Estoniei pentru a participa la o expoziție de produse alimentare, iar ca rezultat o companie importantă din Moldova exportă astăzi produse alimentare pe piața Estoniei. De asemenea, studenții moldoveni beneficiază de burse de învățământ în această țară, funcționari publici sunt instruiți la școala diplomatică din Estonia, iar militarii moldoveni se antrenează la colegiul estonian de apărare. Pentru anul curent suma de finanțare a proiectelor bilaterale cu Estonia este de aproximativ 1 milion de euro, bani investiți în viitorul european al țării, în sănătate, dezvoltarea rurală, democrație și buna guvernare, a subliniat Pavel Filip.
Referindu-se la reglementarea conflictului transnistrean, Pavel Filip a menționat că Estonia oferă toată susținerea pe această dimensiune. „Important este că Estonia nu doar susține proiectul de rezoluție propus de Moldova la ONU privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, dar și este coautor al acestui proiect de rezoluție”, a subliniat premierul.
Pavel Filip a mai spus că pentru Moldova este importantă experiența Estoniei de implementare a reformelor. „Moldova a făcut multiple greșeli până acum și e cazul să învețe din experiența altora”, a menționat Pavel Filip.
Premierul estonian, Jüri Ratas, se află în Republica Moldova în perioada 17-19 iunie.

Retragerea trupelor străine de pe teritoriul Moldovei va fi examinată pe 22 iunie la ONU 15 Iunie, 16:26

Chisinau (IPN).

Proiectul rezoluției cu privire la retragerea completă şi necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova va fi examinat pe 22 iunie în cadrul ședinței Adunării Generale a ONU. Anunțul a fost făcute de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
„Avem deja circa zece state care au coautorat proiectul rezoluției respective”, a notat ministrul. Potrivit lui Tudor Ulianovschi, deși este un proiect bazat pe angajamentele asumate de Federația Rusă, așteptările sunt că țările ONU să ofere susținere, bazându-se pe principiile de drept internațional şi principiile Cartei ONU, demonstrând solidaritate cu demersul Republicii Moldova.
Autoritățile moldovenești insistă asupra retragerii necondiționate şi complete a Grupului operativ al trupelor ruse, în virtutea aflării ilegale pe teritoriul Republicii Moldova, nu şi a contingentului rotativ, care face parte din componenta militară a Comisiei Unificate de Control, dislocat în raioanele de est. Or, potrivit ministrului, această confuzie este creată în mod deliberat de multe ori pentru a induce în eroare opinia publică.
Șeful diplomației moldovenești a mai spus că autoritățile țării au pledat în mod constant pentru retragerea formațiunilor militare ale Federației Ruse de pe teritoriul său, acestea fiind o reminiscență a fostei armate a 14-a sovietice, reorganizată în 1995 în așa-zisul Grup operativ de trupe rusești.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai