Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Trei capete de acuzare în cercetarea penală a ministrului transporturilor 28 Aprilie, 17:59

Chisinau (IPN).

Cercetarea penală a ministrului transporturilor, Iurie Chirinciuc, se desfășoară pe trei capete de acuzare, a anunțat, vineri, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Deocamdată învinuirea a fost înaintată doar pentru corupere pasivă. Pe celelalte capete de acuzare sunt încă acumulate probe, transmite IPN.

Primul capăt de acuzare se referă la acțiuni de corupere pasivă întreprinse de factori de decizie de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, de comun cu cu alte persoane ce desfășoară activitate de antreprenoriat, pentru a determina agenți economici să renunțe la contractele de subantrepriză pentru procente din valoarea contractelor.

Alt capăt de acuzare se referă la abuzul în serviciu la construcția unui drum din raionul Ungheni de către un agent economic apropiat persoanei publice din cadrul Ministerului Transporturilor. Iar al treilea capăt de acuzare ține de extragerea ilegală a resurselor minerale.

Ministrul transporturilor și infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, directorul general interimar al Administrației de Stat a Drumurilor, Veaceslav Teleman, și șefii a două companii de construcții au fost reținuți joi, 27 aprilie. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă până la 15 ani de închisoare.

Moțiunea simplă a căzut. Corina Fusu rămâne în funcție 28 Aprilie, 16:02

Chisinau (IPN).

Parlamentul a respins moțiunea simplă înaintată de formațiunea socialiștilor asupra politicii interne în domeniul învățământului realizate de Ministerul Educației, transmite IPN.

Ministra Corina Fusu a declarat în raportul său că circulara privind educația istorică, contestată de deputații socialiști, cu referire la Ziua de 27 martie, se încadrează în programul activităților extrașcolare şi asemenea activități se desfășoară anual. Ministerul Educației a emis circulare similare pe diferite teme, implicit referitor la comemorarea victimelor Holocaustului, cu ocazia Zilei Memoriei sau la 30 de ani de la catastrofa de la Cernobîl.

Cât privește solicitarea socialiștilor de revizuire a curriculumului școlar, inclusiv prin introducerea Istoriei Moldovei, Corina Fusu a declarat că recent Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei a emis un aviz privind perspectiva disciplinelor Istoria românilor şi Istoria universală, în care se menționează că în cei 25 de ani comunitatea istoricilor din Moldova s-a pronunțat în repetate rânduri asupra acestor discipline, iar curriculumul existent combină armonios materialul istoric ce se referă direct la fapte și personalități de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Punerea în aplicare a acestui demers va perturba procesul educativ şi există riscul de a genera consecințe sociale de ne evitat. Institutul de Istorie al AŞM precizează că politicul nu are dreptul să se implice în chestiuni legate de științe, fapte, date etc., iar istoria predată în școli este a românilor şi nu a României, iar acest lucru permite elevilor să înțeleagă istoria propriului popor”, a spus ministrul educației.

Despre vacanțele cadrelor didactice din grădinițe, Corina Fusu a menționat că în prezent se lucrează asupra unui orar care urmează să fie negociat cu părinții la fiecare instituție în parte.

La acuzațiile precum că Ministerul Educației duce o politică de lichidare a instituțiilor de învățământ, Corina Fusu a spus că în Republica Moldova există 1240 de instituții de învățământ primar şi secundar general, din care 22 sunt şcoli mici şi gimnazii cu mai puțin de 91 de copii şi şcoli primare cu mai puțin de 41 de elevi. Conform Codului Educației, aceste şcoli pot avea două perspective: fie se face complex educațional grădiniță-școală primară, fie sunt transformate în filiale în jurul unei şcoli mai mari şi unde sunt mai mulți copii, pentru că procesul educațional este mai competitiv unde este un număr mai mare de cadre didactice şi de elevi.

PL vine cu o reacție după reținerea ministrului transportului 28 Aprilie, 14:42

Chisinau (IPN).

Partidul Liberal vine cu o reacție după reținerea ministrului transporturilor și infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, căruia i-a acordat susținere politică. Într-un comunicat de presă, PL menționează că a devenit incomod pe arena politică din Republica Moldova și meschin, prin utilizarea jocurilor murdare și mișelești, se încearcă de a fi înlăturat de la guvernare, transmite IPN.

De asemenea, în mesajul emis de PL se menționează că reținerea ministrului transporturilor s-a făcut exclusiv în scopul manipulării în masă a opiniei publice, utilizând sursele mass-media care au publicat și au promovat informații denigratoare și absolute eronate privind motivele reținerii.

Partidul Liberal susține că în comunicatul de presă al Centrului Național Anticorupție este indicat că Iurie Chirinciuc, în complicitate cu alte persoane, ar fi exercitat presiuni asupra unei companii câștigătoare a licitațiilor finanțate de Banca Europeană de Investiții (BEI) cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenți economici afiliaţi. În realitate însă, învinuirile ce i se aduc în mod oficial de către CNA ministrului Iurie Chirinciuc sunt de altă natură și nu au tangență cu circumstanțele expuse în comunicatul de presă al CNA și ulterior preluate de mass media.

În argumentarea poziției invocate, PL susține că ulterior reținerii ministrului Iurie Chirinciuc, acestuia i-a fost adusă la cunoștință Ordonanța de recunoaștere în calitate de bănuit din data de 6 februarie anul curent. Ministrului i se impută că, de comun acord și în urma unei înțelegeri prealabile cu persoane neidentificate de organul de urmărire penală, provocând impedimente în activitatea agenților economici, a organizat o schemă infracțională pentru a dobândi foloase și bani care nu i se cuvin.

„Reieșind din textul ordonanței menționate, constatăm că învinuirile ce i se aduc nu au nimic în comun cu circumstanțele invocate de către CNA în comunicatul plasat pe pagina oficială www.cna.md și care ulterior a fost remis presei. Mai mult ca atât, analizând conținutul ordonanței respective, se constată că nici pentru organul de urmărire penală nu este clar ce fel de urmări grave au avut loc în urma pretinselor acțiuni imputate ministrului. Deci, observăm că, în conținutul ordonanței din 6 februarie nu se regăsesc careva probe temeinice în susținerea bănuielii invocate, fiind relatate doar informații exclusiv declarative”, se spune în comunicatul de presă difuzat de PL.

Iurie Chirinciuc a fost reținut pe 27 aprilie, după percheziții în biroul, mașina și la domiciliul demnitarului.

Producerea energiei regenerabile a crescut în şapte ani de la 4% la 15 % 28 Aprilie, 14:29

Chisinau (IPN).

Producerea energiei regenerabile în Republica Moldova a crescut de la 4% în 2010 la aproape 15% în 2017. Majorarea se datorează în mare parte susținerii financiare care a venit din partea Uniunii Europene, prin Proiectul Energie și Biomasă, care se încheie la sfârșitul anului curent, transmite IPN.

Vineri, 28 aprilie, la un club de presă, ministrul economiei, Octavian Calmâc, a declarat că anul viitor din bugetul de stat se vor aloca 200 de milioane de lei pentru proiecte de eficientă energetică, cu 100 de milioane mai mult faţă de anul curent. Potrivit lui Octavian Calmâc, autoritățile vor spori investițiile în proiectele de eficiență energetică, fiindcă finanțările europene din ultimii şapte ani în acest sens au demonstrat că sunt foarte multe avantaje în sectorul economiei naţionale.

Octavian Calmâc spune că urmează anul viitor să fie atrase în economia națională mult mai multe proiecte externe de acest fel. Proiectul Energie şi Biomasă, implementat din 2010, a permis ca în Republica Moldova să fie dezvoltat sectorul energiei pe bază de biomasă, care aduce deja beneficii economiei naţionale. „Implementând tehnologiile europene, vedem la o distanță de şapte ani numeroase avantaje, unul dintre ele este consumul redus de energie”, a subliniat ministrul.

Proiectul urmează să fie finalizat în decembrie 2017. În cadrul acestuia, 100 de întreprinderi producătoare de biocombustibil au generat deja peste 300 de noi locuri de muncă în Republica Moldova, iar mii de consumatori casnici şi-au montat instalații pe bază de biomasă. La fel, asemenea echipamente au fost montate în aproape 200 de instituții publice şi private.

Proiectul Energie şi Biomasă, faza a doua, are un buget de 9,41 milioane de euro, bani acordați de Uniunea Europeană. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului, implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane euro, oferiți de Uniunea Europeană (14 milioane euro) şi PNUD (560 000 euro).

Plan comun de interconexiune a rețelelor de energie și gaze dintre Moldova și România 28 Aprilie, 14:20

Chisinau (IPN).

Până la 15 mai, va fi elaborat și pus în aplicare planul comun de implementare a proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport energie electrică și gaze naturale dintre Republica Moldova și România. O decizie în acest sens a fost luată de miniștrii economiei, Octavian Calmâc și Mihai Tudose, în cadrul întrevederii de lucru din seara zilei de 27 aprilie, în orașul Ploiești, România, transmite IPN.

Ministerul Economiei de la Chișinău menționează într-un comunicat de presă că cei doi miniștri au constatat că proiectul de interconexiune pe segmentul gazelor naturale derulează conform calendarului și către finele anului 2019 gazoductul Ungheni – Chișinău va fi pus în funcțiune. În context, președintele Consiliului de administrație al Societății Naționale de Transport de Gaze Naturale Transgaz SA, Ion Sterian, a informat că săptămâna viitoare la Chișinău, în cadrul reuniunii experților va fi discutat planul de acțiuni pentru perioada următoare a proiectului. 

Referindu-se la interconexiunea rețelelor de transport energie electrică, cei doi miniștri ai economiei au constatat că există o întârziere de câteva luni, în primul rând din cauza întârzierii realizării proiectului tehnic al interconexiunii. În acest context, ministrul Mihai Tudose a dat asigurări că autoritățile de la București vor aloca 1,8 milioane de euro necesare pentru realizarea acestui proiect, cu prezentarea lui până la mijlocul lunii iulie.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai