Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Procuratura va examina ultimele declarații despre piloții moldoveni ținuți ostateci 12 Februarie, 14:14

Chisinau (IPN).

Procuratura Generală va examina ultimele declarații expuse în spațiul public despre implicarea unor forțe pentru a tergiversa procesul de eliberare a piloților moldoveni ținuți ostatici în Afganistan, anunță instituția într-un comunicat de presă, citat de IPN.

„Cazul este unul cu particularități specifice, care presupune acțiuni cu un mare grad de discreție, dar mai ales, un mare grad de profesionalism și responsabilitate, toate acestea având un rol esențial în asigurarea securității celor doi moldoveni care au fost ținuți ostatici”, se spune în comunicat.

Procuratura Generală precizează că, împreună cu alte autorități, de mai mult timp întreprinde acțiuni pentru eliberarea celor doi cetățeni moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan. Pe întreaga perioada anchetei s-a ținut cont și de recomandărilor colegilor din alte state, cu practici avansate pentru astfel de situații. Pe acest caz a fost deschis și un dosar penal, materialele căruia au fost secretizate, iar cercul de persoane implicate fiind strict limitat. La finele anchetei instituția va veni cu detalii despre caz.

Procuratura mai menționează că a constatat în cadrul măsurilor întreprinse mai multe încercări de „aşa-numită implicare în eliberarea ostaticilor a diferitor personaje, care de fiecare dată zădărniceau activitatea organelor de stat competente și tergiversau procesul de eliberare a victimelor”. Aceste implicări erau motivate fie de interes material, fie de a obține alte avantaje.

Președintele Igor Dodon a anunțat luni, 11 februarie, într-un briefing de presă, că cei doi cetățeni moldoveni ținuți ostatici, din 2015, în Afganistan, au fost eliberați. Aceștia se află actualmente la un spital din Moscova, iar la sfârșitul săptămânii vor fi aduși în Republica Moldova. Șeful statului a mai spus că acest lucru s-a reușit datorită implicării conducerii Federației Ruse, ca urmare a adresării sale. După briefing, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a scris pe o rețea de socializare că șeful statului și-a dorit ca cei doi cetățeni moldoveni să revină acasă doar în timpul campaniei electorale, acest lucru fiind folosit în mod cinic. Andrian Candu spune că ostaticii moldoveni urmau să ajungă acasă încă acum patru luni, când autoritățile moldovene au finalizat negocierile, însă, în ultimul moment, s-a blocat totul. Cineva le-ar fi zis răpitorilor să-i mai țină puțin pe cei doi piloți și să-i trimită acasă prin Moscova. Președintele Parlamentului afirmă că Igor Dodon exercită presiuni asupra piloților moldoveni ca aceștia să facă declarații care ar fi favorabile PSRM-ului în campania electorală.

Expoziția Fabricat în Moldova a înregistrat un număr record de vizitatori 12 Februarie, 12:53

Chisinau (IPN).

Ediția de anul acesta a expoziției Fabricat în Moldova, desfășurată în perioada 30 ianuarie-3 februarie, a înregistrat un număr record de vizitatori – peste 53 de mii, în comparație cu edițiile precedente când numărul nu depășea 50 de mii. De asemenea, în cadrul evenimentului au fost semnate în jur de 60 de memorandumuri de înțelegere pentru produsele și serviciile prestate de companiile moldovenești. Informațiile au fost prezentate marți, 12 februarie, la o conferință de presă, susținută de conducerea Camerei de Comerț și Industrie, transmite IPN.

În acest an, la expoziție au participat 450 de companii din 19 raioane și două regiuni. Au fost prezente delegații din România, Franța, Letonia, Olanda, Belgia, Marea Britanie, Pakistan, Kârgâzstan, China, Italia. Directorul CCI, Sergiu Harea, a declarat că numărul statelor participante denotă interesul vădit al partenerilor străini față de expoziție. Sergiu Harea a mai spus că, întrucât organizatorii nu au reușit să acorde suficient spațiu participanților, în prezent se negociază cu Delegația UE la Chișinău, posibilitatea de a extinde această expoziție și la nivel regional.

În cadrul conferinței, Camera de Comerț și Industrie și Agenția pentru Proprietate Intelectuală au anunțat lansarea concursurilor „Marca comercială a anului 2018” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității produselor și serviciilor 2018”.

Directoarea AGEPI, Lilia Bolocan, a declarat că „Marca comercială a anului”, concurs inițiat în 2003, devine cu fiecare an tot mai atractiv. Acesta are drept scop promovarea practicilor de succes în domeniul businessului, familiarizarea consumatorilor cu cele mai bune mărci de pe piața autohtonă, precum și remarcarea celor mai competitive întreprinderi din Republica Moldova.

„Premiul pentru realizări în domeniul calității produselor și serviciilor” se decernează anual, în bază de concurs, pentru obținerea rezultatelor semnificative și stabile în domeniul calității.

Guvernul alocă 800 de mii de lei pentru îndemnizații unice la procurarea locuinței 11 Februarie, 12:49

Chisinau (IPN).

Șaisprezece veterani din șase raioane ale țării vor primi o indemnizație unică din partea statului pentru construcția, restaurarea sau procurarea locuinței, transmite IPN cu referire la o decizie aprobată de executiv.

În acest scop, din bugetul de stat vor fi alocați aproape 800 de mii de lei. Banii vor fi transmiși în gestiunea autorităților publice locale. Cele mai mari sume vor fi repartizate raioanelor Drochia (205 mii lei) și Ștefan Vodă (184 mii lei). Câte 123 de mii de lei urmează să primească raioanele Cahul și Ungheni. Restul sumei va fi direcționată către autoritățile din Briceni și Râșcani.

Indemnizația unică la construcția, renovarea sau procurarea locuinței se acordă anual persoanelor care au avut de suferit în urma conflictelor armate și familiilor acestora, victimelor avariei de la Cernobîl și veteranilor de război. În anul curent, pentru acordarea acestor indemnizații în buget au fost prevăzute 8,5 milioane de lei.

Plan de acțiuni pentru Ziua comemorării celor căzuți în războiul de la Nistru 11 Februarie, 10:25

Chisinau (IPN).

Guvernul a aprobat planul manifestărilor consacrate Zilei comemorării celor căzuți în războiul de la Nistru, marcată anual la data de 2 martie, transmite IPN.

Programul va începe cu Marșul Memoriei, depuneri de flori și miting de comemorare la Complexul memorial „Eternitate”.  Totodată, în instituțiile de învățământ din țară și în unitățile militare vor fi organizate întâlniri cu veteranii războiului. Eroii căzuți pe câmpul de luptă vor fi comemorați prin organizarea expozițiilor, difuzarea emisiunilor tematice la TV și radio, precum și desfășurarea competițiilor sportive. Se prevede instalarea în mai multe localități a plăcilor  comemorative, precum și redenumirea unor străzi în memoria eroilor căzuți.

De asemenea, se preconizează acordarea ajutorului material anual familiilor persoanelor care au căzut în acțiunile de luptă și persoanelor cu dizabilități în urma războiului.

În acest an, se împlinesc 27 de ani de la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

A fost instituit Consiliul pentru drepturile omului 11 Februarie, 10:54

Chisinau (IPN).

Guvernul a aprobat instituirea Consiliului pentru drepturile omului. Acesta va avea un secretariat permanent care va coordona elaborarea Planului național de acțiuni în domeniul drepturilor omului și a altor documente de politici în domeniul drepturilor omului. De asemenea, va monitoriza şi evalua implementarea documentelor de politici în domeniul drepturilor omului în baza informațiilor prezentate de autoritățile publice și alte persoane interesate, transmite IPN.

Secretariatul Consiliului va coordona activitatea autorităților publice de elaborare a rapoartelor cu privire la implementarea tratatelor internaţionale din domeniul drepturilor omului la care Republica Moldova este parte, precum și procesul de implementare la nivel naţional a recomandărilor formulate de mecanismele internaționale de protecție a drepturilor omului.

Se instituie, de asemenea, coordonatorul în domeniul drepturilor omului, care va constitui unitatea de interacțiune a secretariatului permanent cu fiecare autoritate publică, atât de nivel central, cât și local.

Consiliul va avea structuri locale, care vor elabora planuri și programe locale privind punerea în aplicare a documentelor de politici naționale în domeniul drepturilor omului.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai