Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Omagiu pentru Eugen Doga 23 Februarie, 17:39

Chisinau (IPN).

Academicieni, scriitori şi oameni de cultură i-au adus laude lui Eugen Doga la evenimentul organizat de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova: Eugen Doga – Omul Mileniului, transmite IPN.

Eugen Doga afirmă că evenimentul prin care e declarat Omul Mileniului este o surpriză. Maestrul susţine că pentru el contează „turbinca pe care o duce în spate şi încearcă s-o încarce cu ceva”. Îşi dorește prin opera sa „să acopere negreața care ne astupă precum un voal”.

Academicianul Mihai Cimpoi, prezent la eveniment, a spus despre Eugen Doga că este o personalitate dinamică în contextul întregii noastre culturi naționale româneşti. Ne-a dus vestea în lume şi încadrează Moldova într-un dialog valoric european şi în cultura lumii. Eugen Doga va deveni în curând membru titular al Academiei europene de ştiinţe şi arte, cu sediul la Viena, „baştina lui Mozart”. „Eugen Doga se duce la Mozart”, a subliniat Mihai Cimpoi.

Academicianul Nicolae Dabija a îndemnat audiența să nu evite să spună că Doga este genial. Astăzi, cât este viu. Peste 50 sau 70 de ani toţi vor spune că Doga a fost genial. Doga este „un Eminescu” al muzicii, a insistat Nicolae Dabija.

Eugen Doga împlinește anul acesta, 1 martie, 80 de ani.

Agenția Turismului și Consiliul Concurenței au semnat un Acord de colaborare 23 Februarie, 14:52

Chisinau (IPN).

Agenția Turismului și Consiliul Concurenței au semnat un Acord de colaborare pe doi ani în domeniul hotelier. Semnatarii și-au propus să identifice problemele de pe piața hotelieră și să contribuie la soluționarea lor. De asemenea, să organizeze cât mai multe ateliere, mese rotunde și ședințe comune în cadrul cărora să propună îmbunătățirea cadrului legal de reglementare a sectorului hotelier, transmite IPN.

„Avem foarte multe solicitări ale unor investitori străini care vor să deschidă noi structuri de cazare și deseori vin cu întrebări în ceea ce ține de clasificare, regulile de joc, cum este monitorizată activitatea altor structuri de cazare”, a spus Stanislav Rusu, directorul Agenției Turismului.

Viorica Cărare, președinta Consiliului Concurenței, a menționat că instituția pe care o conduce își propune restabilirea mediului concurențial în serviciile hoteliere. Potrivit ei, în acest domeniu există probleme ce țin de dezavantajarea unui agent economic vizavi de altul. „Dacă cineva pentru a-și obține autorizația, stelele, atingerea standardelor, investește mijloace financiare, concurentul său, care nu investește, dar obține clienți plasând același număr de stele, obține un avantaj neîntemeiat. Asta este o concurență neloială”, a spus Viorica Cărare.

În cadrul evenimentului de semnare a Acordului au fost discutate subiecte ce țin de activitatea structurilor de cazare din Republica Moldova. Agenții economici au adus în discuție probleme ce țin de concurența neloială și activitatea ilegală a concurenților, care le fură clienții.

Gazprom va anunța prețul la gaze pentru Moldova până la finele lunii 23 Februarie, 11:47

Chisinau (IPN).

Până la finele acestei luni, Gazprom urmează să anunțe prețul de livrare a gazelor naturale Republicii Moldova pentru  anul 2017. Urmărind tendințele internaționale,  prețul trebuie să fie mai mic decât în anul trecut, crede ministrul economiei, Octavian Calmâc, citat de IPN.

Anul trecut prețul a fost de 176 de dolari pentru o mie metri cubi.
„Prețul este calculat în baza formulei stabilite în contractul cu Gazprom. Se ia în considerație un coș de resurse energetice și se urmărește evoluția prețurilor la acestea în ultimele nouă luni”, a explicat ministrul.

Întrebat dacă o posibilă reducere a prețului de achiziție a gazelor naturale ar putea determina și micșorarea tarifelor pentru consumatorii finali, Octavian Calmâc a spus că este prematur să se pronunțe.
„Să vedem cu cât se va micșora prețul de achiziție. Pe de altă parte, să nu uităm că SA Moldovagaz a înregistrat pe parcursul ultimilor ani devieri negative, care, precum cunoaștem, se includ în tariful pentru consumatorii finali. Dacă, după aceasta va mai rămâne loc pentru reducerea tarifului, atunci ANRE va fi obligată să revadă tarifele la gaze pentru consumatorii finali”, a spus Octavian Calmâc.

Republica Moldova a semnat contractul de livrare a gazelor naturale cu Gazprom în 2007, pe o perioadă de 4 ani. După expirarea termenului, acesta a fost prelungit  de câteva ori. Ultima prelungire a fost pe trei an, până în 2019.

Cei care vor redirecționa 2% în folosul ONG-urilor vor depune declarație la Fisc 23 Februarie, 10:10

Chisinau (IPN).

Persoanele fizice care vor dori să redirecționeze 2% din impozitul pe venit în favoarea unei organizații obștești vor trebui să depună declarație pe venit la Inspectoratul Fiscal. Centrul de Resurse Juridice din Moldova va lansa un ghid
care va fi explica procedura.

Ilie Chirtoacă, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, a declarat pentru IPN că direcționarea a 2% din impozit este posibilă odată cu depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit (Formularul CET15). Declarațiile pot fi depuse în perioada 1 ianuarie-30 aprilie.

Există posibilitatea depunerii unei declarații pre-completate, când persoana care nu are informația cu privire la venituri, se adresează Serviciul Fiscal de Stat și specialiștii din cadrul oficiilor înserează informația din baza lor de date. Tot ce face cetățeanul este doar să semneze această declarație.

Ilie Chirtoacă nu crede că cerința de depunere a declarației la Fisc va descuraja cetățenii să redirecționeze 2% din impozitul pe venit în folosul organizațiilor neguvernamentale. Există o anumită reticență din partea populației de a veni la Fisc, în practică însă procedura a devenit foarte simplă.

Salariile asistenților sociali comunitari vor fi majorate cu 20% 22 Februarie, 16:25

Chisinau (IPN).

Cabinetul de miniștri a aprobat majorarea cu 20% a salariilor asistenților sociali comunitari, începând cu 1 ianuarie 2017, transmite IPN.

De salarii mai mari vor beneficia cei peste 1150 de asistenţi sociali comunitari care activează în Republica Moldova. Pentru majorarea remunerării acestei categorii de salariați sunt aprobate mijloace financiare în sumă de 12,6 milioane de lei pentru anul curent.

Totodată, prin alte modificări s-a stabilit că premiile pentru personalul din unitățile bugetare vor fi achitate din contul economiei mijloacelor destinate retribuirii muncii pentru anul respectiv. Cuantumul unui premiu unic nu poate depăși salariul de funcție al angajatului.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai