Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Generația tânără din Moldova, în continua scădere 10 August, 14:01

Chisinau (IPN).

Tinerii din Republica Moldova reprezintă a treia parte din populația țării, generația lor fiind în scădere continuă. Fiecare al treilea tânăr inactiv economic este elev sau student și fiecare al patrulea este plecat peste hotare la lucru sau în căutare de lucru, informează Biroul Național de Statistică cu referire la situația tinerilor în 2017, citat de IPN.
Pe parcursul ultimilor patru ani, se atestă o descreştere a populaţiei cu vârsta de 14-19 ani – cu 45 de mii persoane. Numărul persoanelor de 20-24 ani a scăzut cu 61 de mii, iar numărul persoanelor de 25-29 ani este în scădere cu 31 de mii.
În scădere continuă este și numărul elevilor și studenților. În ultimii cinci ani, numărul de studenți în învățământul superior înregistrează o tendință descendentă la toate tipurile de programe de studii. Femeile predomină în învățământul superior, atât la nivelul ciclului de licență, cât și master. În anul de studii 2017-2018, proporția femeilor în numărul total de studenți este de 58 la sută.
Fiecare al cincilea tânăr de 18-24 ani a părăsit timpuriu sistemul educațional, preponderent cei de la sate – de două ori și jumătate mai mulți față de tinerii de la orașe.
Sursele principale de venit ale tinerilor sunt salariul și mijloacele financiare din partea părinților. Veniturile variază semnificativ în funcție de grupul de vârstă. Trei din zece tineri sunt ocupați în câmpul muncii, iar șase din zece sunt inactivi. Fiecare al treilea tânăr de 15-29 ani nu lucrează și nici nu învață, circa 5% din tinerii ocupați sunt în același timp încadrați în învățământ, iar trei din zece au locuri de muncă informale. Rata șomajului la tineri este aproape dublă față de media pe țară.
Tinerii aleg să plece la lucru sau în căutare de lucru peste hotare în proporție de 15 la sută, preponderent bărbații și tinerii de la sate. Cel mai des țările în care migrează tinerii sunt Rusia și Italia.
Tinerii își apreciază starea de sănătate ca fiind bună și foarte bună – 79,2%, cei din mediul rural în măsură mai mare comparativ cu cei din mediul urban. Aproape fiecare al șaselea tânăr este fumător, cei mai activi fiind cei în vârstă de 30-34 ani.

La Giurgiulești a fost instalat un sistem mobil de dezinfecție automat 10 August, 14:26

Chisinau (IPN).

La intrarea în satul Giurgiulești, raionul Cahul, a fost instalat un sistem mobil de dezinfecție automat. Acesta are capacitatea de dezinfectare a tuturor tipurilor de mijloace de transport în timp scurt. Instalația este utilizată în premieră în Republica Moldova.
Solicitat de IPN, șeful Direcției supraveghere sanitar veterinară, Maxim Sârbu, a declarat că sistemul a fost instalat acum trei zile și funcționează la capacitate înaltă. Acesta dezinfectează toate unitățile de transport care intră în țară, atât din România, cât și din Ucraina. Potrivit lui Maxim Sârbu, este vorba despre o platformă pe care urcă unitatea de transport, inclusiv cele cu greutate foarte mare. Pe platformă sunt instalate injectoare care dispersează dezinfectantul pe unitatea de transport.
Instalarea sistemului mobil de dezinfecție automat s-a făcut având vedere situația nefavorabilă la pesta porcină africană din țările vecine și pe teritoriul Republicii Moldova. Echipamentul a fost procurat anul trecut dintr-un grant oferit de Uniunea Europeană.
Recent ANSA a ridicat restricțiile aplicate în satul Mereni, Anenii Noi, după 60 de zile de carantină dictată de focarul de pestă porcină africană confirmat la 8 iunie. În acest moment, focare active de pestă porcină mai sunt în localitățile Giurgiulești, Cahul, Vulcănești și Comrat.

Lucrările de dezinsecție în blocurile locative din capitală au fost reluate 10 August, 14:44

Chisinau (IPN).

Lucrările de dezinsecție în subsolurile blocurilor locative din fondul municipal din Chişinău au fost reluate, după întrerupere de o lună. Direcția locativ-comunală și amenajare dă asigurări că specialiștii vor ajunge cu dezinsecția în toate blocurile din gestiune, iar lucrările vor fi încheiate până la sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie.
Solicitat de IPN, șeful Secției amenajare și salubrizare, Vasile Efros, a declarat că timp de o lună lucrări de dezinfecție nu au putut fi efectuate întrucât Centrul de sănătate publică Chişinău, care executa aceste lucrări, se află în proces de reorganizare. În aceste condiții, Direcția a anunțat concurs și a încheiat contrat cu un agent economic privat care va presta aceste servicii. Valoarea contractului este de aproximativ un milion de lei.
Vasile Efros a menționat că în perioada în care nu au fost efectuate lucrări de dezinfecție au parvenit numeroase plângeri de la locatari, care au spus că subsoluri sunt purici şi țânțari. Când se vor încheia lucrările planificate, se va mai interveni suplimentar acolo unde vor exista solicitări.

Cum ar putea altera competiția parlamentară problemele finanțării partidelor 10 August, 14:03

Chisinau (IPN).

Codul Electoral și modificarea sistemului electoral pune în dificultate partidele mici, partidele extraparlamentare și cele de opoziție, fiindcă lasă loc partidelor de la guvernare să folosească resursele administrative la nivel local și central în favoarea lor. De această părere este secretarul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, Polina Panainte, transmite IPN.
Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Polina Panainte a declarat că în prezent cuantumul donațiilor care pot fi făcute partidelor politice este unul foarte mare. Ar fi cam 300 de mii de lei din partea persoanelor fizice. Și se întâmplă adesea ca partidele să înregistreze în rândul donatorilor persoane care fac asemenea donații. În Republica Moldova partidele politice sunt în mare parte finanțate de un grup restrâns de persoane sau de un grup restrâns de comunități de business.
„Și noi avem acces doar la informații despre numele persoanelor care fac această donație, dar nu și funcția sau ocupația pe care o au ele și, respectiv, nu putem judeca, nu putem ști sigur dacă aceste persoane într-adevăr își permit să facă donații care aparent ar depăși venitul mediu lunar al unei persoane din Republica Moldova. Deci, solicitarea noastră a fost de mai multe ori ca să fie dezvăluită și ocupația acestor persoane care fac donații partidelor politice în vederea eliminării riscului fraudării acestor donații, fiindcă este o practică destul de răspândită ca persoane întâmplătoare să se regăsească în rândurile donatorilor partidelor politice și aceștia sunt și pensionari, și profesori sau medici, care nu au capacitatea să doneze sume atât de mari”, a notat Polina Panainte. În opinia sa, astfel, probabil, se legalizează bani care provin din alte surse.
Secretara Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte consideră că o soluție ar fi introducerea obligației ca aceste donații să se facă doar prin intermediul transferurilor bancare, prin card. Transferurile prin intermediul virajelor bancare ar introduce mai multă transparență și ar fi mai complicat de falsificat, dar nu imposibil de falsificat. Pur și simplu, ar da mai multe bătăi de cap partidelor politice care apelează la scheme pentru a truca aceste donații. O soluție ar fi să dispună de mai mult personal Comisia Electorală Centrală, personal bine instruit în auditul financiar al partidelor politice. Acesta ar urma să monitorizeze foarte atent cine sunt aceste persoane care fac donații partidelor politice, dacă ele își permit să facă asemenea donații, dar și să se refere aceste monitorizări nu doar la campania electorală, dar și la perioadele dintre campanii, atunci când partidele politice tot nu se odihnesc, dar colectează resurse financiare și se pregătesc de următoarele alegeri.
Cât ține de finanțarea campaniilor electorale de către cetățenii din diasporă, Polina Panainte crede că este inechitabil faptul că aceștia nu o pot face, conform legislației electorale. „Deci, noul sistem electoral, sistemul mixt prevede ca cetățenii din diasporă să poată fi reprezentați în Parlamentul Republicii Moldova, ei pot să-și aleagă deputații lor, dar Codul Electoral nu prevede instrumente ca aceștia să poată desfășura o campanie electorală. Conform Codului Electoral, persoanele care nu sunt rezidente ale Republicii Moldova nu pot să contribuie financiar la campaniile electorale. Respectiv, un candidat din diasporă, dacă vrea să participe în calitate de candidat la parlamentare, el nu-și poate finanța campania electorală și nici nu poate face apel la concetățenii noștri din diasporă, prieteni, colegi de-ai lui să-l susțină, fiindcă contravine legii. De asemenea, cetățenii noștri din diasporă nu pot contribui financiar nici în campania electorală a partidelor politice din Republica Moldova aici pe loc, chiar dacă ei sunt invitați în ziua alegerilor să voteze pentru un oarecare partid politic”, notează Polina Panainte.
Cât ține de o eventuală modificare a legislației electorale prin care să fie eliminată această restricție, Polina Panainte consideră că acest lucru nu este posibil, în condițiile în care există  recomandarea că ajustări la Codul Electoral să nu fie făcute cu un an înainte de scrutinul electoral, iar data alegerilor a fost stabilită în februarie. Chiar și așa, spune Polina Panainte, în Republica Moldova s-a demonstrat că multe lucruri pot fi făcute chiar dacă contravin legii sau contravin bunelor practici și această ajustare sau modificare de Cod Electoral ar fi una benefică și posibilă, însă puțin probabil că cineva o să aibă interes să facă acest lucru.

Spitalul municipal Bălți a fost modernizat cu fonduri japoneze 9 August, 12:22

Chisinau (IPN).

Secția chirurgie pediatrică a Spitalului municipal Bălți a fost dotat cu utilaj medical modern, în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Japoniei în Republica Moldova, modernizarea Secției va permite spitalului să ofere asistența medicală pediatrică, inclusiv prin intervenții chirurgicale, fără întârzieri și pe loc, fără necesitatea de a transporta copiii la Chișinău. Datorită reparării aparatului Roentghen digital, copiii vor beneficia de diagnosticare radiologică anual.
Instituția medială s-a ales în cadrul proiectului și cu un diatermocoagulator, trei lămpi chirurgicale și trei mese chirurgicale electrice pentru intervenții chirurgicale generale, un motor chirurgical ortopedic și alt aparataj necesar.
Proiectul a fost lansat în anul 2013. Valoarea grantului oferit de Guvernul Japoniei este de peste 120 de mii de dolari. Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, va vizita vineri, 10 august, ora 12.00, Spitalul municipal Bălți pentru a se documenta despre rezultatele proiectului.
În anul 2017, la Spitalul municipal Bălți, au fost efectuate 800 de operații la copii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 18 ani.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai