Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Alexei Cotruță este noul președinte al Federației Moldovenești de Rugby 4 Octombrie, 12:27

Chisinau (IPN).

Alexei Cotruţă a făcut primele declaraţii în calitate de preşedinte al Federaţiei Moldoveneşti de Rugby. Fostul jucător al naţionalei l-a înlocuit în funcţie pe Vasile Revenco. Noul şef al forului naţional va exercita mandatul în următorii patru ani, transmite IPN.

„În urma unui litigiu care a durat mai mulți ani, după două decizii ale Curţii Supreme, pe 3 iunie Ministerul Justiţiei a anunțat că am fost numit conducătorul Federaţiei Moldoveneşti de Rugby”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Alexei Cotruţă.

În luna noiembrie, selecţionata Moldovei va disputa trei partide în Cupa Europei pe Națiuni, cu Olanda, Polonia și Elveția. „Partida din 11 noiembrie, cu Olanda, am putea să o disputăm la Orhei. Ne vom strădui să aducem toţi stranierii la lot că să facem o figură frumoasă”, a declarat Alexei Cotruţă.

Comunicarea instituțiilor cu mass-media și societatea diminuează corupția3 Octombrie, 09:15

Chisinau (IPN).

Lipsa încrederii între comunicatori și mass-media duce la o comunicare deficitară dintre stat și societate. Jurnaliștii nu sunt mulțumiți că răspunsurile la solicitările de informație vin cu întârziere neargumentată. Pe de altă parte, argumentul comunicatorilor ar fi numărul mic de comunicatori și volumul mare de muncă, iar timpul de procesare a unei solicitări și calitatea acestora ar depinde de nivelul deschiderii șefilor de instituții pe care le reprezintă. Opiniile au fost expuse în cadrul lansării worksop-ului „Provocări și soluții în comunicarea între instituțiile administrației publice și mass-media. Securitatea informațiilor și rolul comunicatorilor non-tradiționali în era noilor tehnologii”, luni, 2 septembrie, transmite IPN.

Dumitru Țîra, conducătorul Asociației pentru Dezvoltare și Cooperare, a remarcat că actualmente se remarcă o lipsă de încredere între comunicatori și mass-media. Potrivit lui, există mai multe tipuri de comunicare, inclusiv comunicarea directă dintre comunicator și jurnalist, bazată pe relații personale, comunicare ca răspuns oficial la solicitare etc.: ”Însă este cert că în contextul reformelor anunțate la nivelul administrației publice centrale, atunci când se schimbă comunicatorul, se schimbă și tipul de comunicare. Nu e normal că să suni zile întregi la serviciul de presă al unei instituții de stat și să nu răspundă nimeni la telefon”.

Pentru a stabili relații mai bune între comunicatori și jurnaliști, Joseph Watson, profesor de comunicare în domeniul afacerilor publice de la Universitatea din Georgia, Grady College of Journalism and Mass-Media Communication, a recomandat organizarea de către comunicatori a evenimentelor neformale pentru a se stabili relații de încredere și de a păstra relațiile bune pe viitor cu mass-media. În același timp, pentru a fi mai eficienți, comunicatorii ar trebui să prioritizeze aria lor de activitate și să-și facă un plan de comunicare.

Potrivit expertului, nedorința de comunicare înrăutățește relația dintre cei doi subiecți, iar comunicarea eficientă duce la îmbunătățirea transparenței. El a încurajat comunicatorii să-și facă munca regulat și să găsească timp pentru a răspunde la toate întrebările jurnaliștilor. Joseph Watson consideră că necesitatea comunicării eficiente a instituțiilor statului cu publicul și mass-media este dictată de necesitatea combaterii și prevenirii corupției.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, este de părere că în Republica Moldova există numeroase provocări în mass-media, precum exagerat de multele canale TV provenite din Federația Rusă ca surse de propagandă, dar și monopolizarea spațiului media de către unii actori.

Powell Moore, fost reprezentant SUA la OSCE, a spus că libertatea de comunicare trebuie cultivată și protejată de influența factorilor politici. „Cuvintele sunt foarte importante, sunt un instrument foarte puternic. Din păcate, cred că în Republica Moldova există problema corupției, care aruncă o umbra asupra libertății presei, problema migrației și a conflictului transnistrean”, a spus Powell Moore

Workshop-ul va continua pe marți, 3 octombrie cu alte patru paneluri de discuții dintre experți, jurnaliști și comunicatori. Evenimentul este organizat de Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare și Cox International Center, Centrul de Instruire și Cercetare în Comunicații Internaționale și Mass-Media, Colegiul de Jurnalism și Comunicare Mass-Media Grady, Universitatea din Georgia, SUA.

PNL nu va participa la referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă 3 Octombrie, 09:43

Chisinau (IPN).

Partidul Național Liberal nu va participa la referendumul de demitere a primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă. Declarația a fost făcută de președinta formațiunii, Vitalia Pavlicenco, în cadrul emisiunii „Piața Unirii” de la postul de televiziune Noroc TV, transmite IPN.

Vitalia Pavlicenco spune că în ceea ce privește referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, se conturează o solidarizare tacită între partidele pro-europene și pro-românești care ar putea evolua într-o coaliție electorală. „Niciun partid pro-românesc, pro-european nu poate fi alături de stânga, alături de Igor Dodon, de alții, pentru că vor coopera mai mulți și aici este o discuție dacă va trece referendumul sau nu. Am spus că trebuie să ne gândim cum facem. Să nu participăm – asta este absolut clar”, a declarat Vitalia Pavlicenco.

Gheorghe Brega, ex-vicepremier din partea Partidului Liberal, susține că referendumul trebuie boicotat pentru că aceasta este o înțelegere între Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon. „Trebuie boicotat pentru că oamenii care au o logică oarecare știu care este diferența dintre 2007 și acum, în perioada cât a fost Dorin Chirtoacă primar”, a spus fostul vicepremier. Gheorghe Brega consideră că acest plebiscit va eșua.

Ion Ștefăniță, consilier municipal neafiliat, este de părere că referendumul din 19 noiembrie constituie un joc foarte bine gândit de socialiști și democrați. Consilierul nu exclude că Primăria capitalei ar putea fi controlată pe viitor de PDM.

Săptămâna Voluntariatului a început cu o oră de muncă la stația de sortare a deșeurilor 3 Octombrie, 09:10

Chisinau (IPN).

Cea de-a XI-a ediție a Săptămânii Voluntariatului a început cu o oră de muncă neremunerată, în folosul comunității, la „ABS” Stația de sortare a deșeurilor de la Bubuieci. Câteva zeci de persoane și membri ai organizațiilor non-guvernamentale au ajutat angajații întreprinderii să separe deșeurile. Prin această acțiune organizatorii doresc să accentueze necesitatea sortării și a reciclării deșeurilor și să promoveze o implicare mai activă a autorităților în rezolvarea problemei deșeurilor municipale, transmite IPN.

Antoniţa Fonari, directoarea Platformei pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului, membră a Coaliției pentru promovarea legii și activităților de voluntariat, a spus că, în prezent, la nivel național, activitățile de voluntariat sunt extinse. În Săptămâna Voluntariatului, practic în fiecare localitate sunt organizate activități în care oamenii se implică spre binele comunităților. „Oamenii se unesc ca să rezolve o problemă, să creeze ceva împreună”, a menționat activista.

Scopul este de a arăta că voluntariatul înseamnă coeziune socială, care poate încuraja schimbarea lucrurilor la nivel legislativ. „Anul acesta s-a făcut foarte multă politică din gunoiul din zonă. S-a tot speculat cine s-ar face vinovat de această stare de lucruri. Ne-ar interesa ca oamenii de la conducere să zică: Haideţi să vedem ce se întâmplă, cum putem să rezolvăm şi ce putem face ca deșeurile să nu ne inunde”, a spus Antoniţa Fonari.

În paralel cu voluntarii care au lucrat cot la cot cu angajații întreprinderii, alți voluntari - persoane cu abilități locomotorii reduse -, din cadrul Asociației „Motivație”,  au participat la un atelier de informare despre procesul de sortare a deșeurilor. Victoria Boţan, specialistă în relații cu publicul în cadrul Asociației „Motivație”, a spus că informațiile acumulate vor fi promovate în mediul online, prin mesaje motivaţionale, pentru a face oamenii să înțeleagă necesitatea sortării deșeurilor. „Atunci când ajuți la sortarea deșeurilor, înțelegi cât este de dificil acest lucru şi conștientizezi că este mai bine să știi cum să sortezi, să fii un cetățean activ și să ai grijă de mediu”, a menționat Victoria Boţan.

Ina Coșeru, președinta Centrului Național de Mediu, a amintit că în luna decembrie intră în vigoare Legea cu privire la deșeuri, care obligă toți cetățenii Republicii Moldova să colecteze separat deșeurile.

În perioada 2-8 octombrie, autoritățile publice, organizațiile societății civile, grupurile de inițiativă și alții se vor implica în campanii de sensibilizare, dezbateri, precum și acțiuni de caritate, salubrizare, instruiri etc. Toate – în contextul Săptămânii Naționale a Voluntariatului 2017. Evenimentul este organizat de către Coaliția pentru promovarea legii și activităților de voluntariat și este susținut prin proiectul ,,SNV 2017 - Hai în gașca voluntarilor” din cadrul Programului de Granturi 2017 al organului central responsabil de tineret și sport din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

A fost lansat primul ONG care are la baza activității o ideologie 3 Octombrie, 09:41

Chisinau (IPN).

Fundația pentru o Democrație Modernă, o inițiativă a unui grup de experți și lideri de opinie din Republica Moldova, ce împărtășesc valori de centru-stânga în spirit pro-european, a fost lansată luni, 2 octombrie, la Chișinău,, transmite IPN cu referire la un comunicat al Fundației.

Cristina Balan, președintele FDM, a declarat că noua organizație are un obiectiv important de a contribui la dezvoltarea societății civile și a clasei politice din Moldova, prin asigurarea unei platforme largi de dialog și resetarea percepțiilor legate de natura și scopurile politicii de centru-stânga. ”Alături de experții și liderii de opinie din Republica Moldova, care împărtășesc aceleași viziuni progresiste și valori europene, ne propunem să identificăm, să adaptăm și să facilităm implementarea celor mai bune practici occidentale, care ne vor ajuta să scoatem Republica Moldova din starea de veșnică tranziție și să o ducem în rândul statelor occidentale dezvoltate. Pentru aceasta, avem nevoie de implicarea tuturor celor care nu sunt indiferenți de ce se întâmplă în țara noastră”, a spus Cristina Balan.

Președinta FDM a mai adăugat că Fundația și-a propus să vorbească deschis cu partenerii străini atât despre reușitele Moldovei pe calea integrării europene, cât și despre restanțe. ”Ne propunem să fim cei care vom transmite semnalele venite de la partenerii externi. Deja avem multe reacții de care trebuie să ținem cont, să le analizăm și să le facem publice cu orice ocazie”, a adăugat Cristina Balan.

Principalele proiecte FDM, atât pe plan intern, cât și extern, vor fi de formare pentru factori politici și decizionali, în special pentru tânăra generație de lideri de centru-stânga, schimburi de experiență cu fundații internaționale, dezvoltarea de rapoarte și analize, organizarea de conferințe și dezbateri pe teme de actualitate.

Vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, formațiune care se poziționează pe eșichierul de centru-stânga, a salutat lansarea acestei inițiative, Fundația pentru o Democrație Modernă fiind prima organizație neguvernamentală din Republica Moldova care ia la baza activității sale o ideologie. ”Este un proiect care vine în premieră, pentru a educa valorile social-democrate în societatea moldovenească. În Moldova mai persistă ideea că social-democrația este o emanare a fostului sistem comunist. Or, social-democrația are idei și valori proprii, care s-au conturat printr-o luptă grea pe parcursul istoriei. Și pe plan extern, contribuția FDM o văd de importanță majoră pentru a ajuta Moldova pe calea sa europeană”, a punctat vicepreședintele PDM.

Istoricul și comentatorul politic, Anatol Țăranu, a salutat, de asemenea, lansarea Fundației, opinând că experiența Germaniei sau a României în acest domeniu ar putea fi aplicată cu succes și în Moldova. ”Dacă veți ține cont de obiectivele propuse, aveți posibilitatea să ajutați foarte mult la promovarea social-democrației din Moldova. Suntem o țară săracă, în care social-democrația nu își joacă rolul pe deplin. Atunci când vom avea partide social-democrate autentice puternice, țara noastră nu va mai fi codașă în Europa. Cu regret, nu avem prea mulți experți în domeniu, iar o expertiză veritabilă în acest sens este binevenită”, a afirmat Țăranu.

Lansarea Fundației a fost salutată și de reprezentanții mediului academic ”Este plauzibil mesajul promovat de noua Fundație că locul Republicii Moldova este în UE și cu toții visăm ca țara noastră să devină o vitrină strălucitoare a UE”, a spus Prorectorul Universității de Studii Europene din Moldova, Valeriu Cerba.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai