Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Decret privind numirea în funcție a patru judecători la Curtea de Apel Chișinău 22 Februarie, 09:58

Chisinau (IPN).

Președintele Igor Dodon a semnat un decret prin care a numit patru judecători la Curtea de Apel Chișinău. Este vorba despre Vladislav Clima, Aliona Danilov, Alexandru Gafton și Ludmila Ursu, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Președinției se menționează că, în cadrul ședinței cu judecătorii promovați, a avut loc o discuție cu privire la situația din sistemul judecătoresc, despre lacunele existente și necesitatea promovării unor reforme calitative în domeniu.

Șeful statului a atenționat judecătorii promovați asupra responsabilității directe pe care o poartă în fața cetățenilor. Igor Dodon i-a îndemnat să se conducă în activitatea lor doar de lege, să o aplice în mod egal, indiferent de apartenența sau convingerea politică a persoanelor care se află în fața lor și să nu admită acte de presiune politică sau de alt gen asupra lor.

Serviciul Fiscal de Stat este reorganizat 22 Februarie, 09:12

Chisinau (IPN).

Ministerul Finanțelor propune pentru dezbateri publice proiectul Regulamentului de activitate al Serviciului Fiscal de Stat, prin reorganizarea și absorbirea Inspectoratului Fiscal Principal de Stat și celor 36 de inspectorate fiscale teritoriale. De la 1 aprilie anul curent, SFS va funcționa în calitate de organ de specialitate al administraţiei publice centrale, instituţie publică cu statut de persoană juridică, în subordinea Ministerului Finanţelor, transmite IPN.

Funcțiile principale ale SFS constau în asigurarea respectării legislaţiei și aplicarea uniformă a politicii şi reglementărilor în domeniul fiscal pe întreg teritoriul țării.

SFS va organiza sistemul de management în domeniul administrării fiscale, colectării impozitelor, taxelor şi altor venituri la bugetul public naţional. Acordarea de servicii contribuabililor, prevenirea și combaterea încălcărilor legislației fiscale, a evaziunilor fiscale, de asemenea vor fi în competența SFS. La fel, și controlul fiscal și constatarea contravențiilor, executarea silită a restanţelor şi altor plăţi neachitate în termen la bugetul public naţional.

Serviciul Fiscal de Stat va fi condus de către un director și patru directori adjuncți. Pentru examinarea chestiunilor ce țin de administrarea fiscală va funcționa Consiliul executiv, componența nominală a căruia va fi aprobată de către directorul SFS. Efectivul limită de personal al SFS se propune să fie de 1892 de angajați, exact numărul de persoane care activează în instituțiile absorbite.

Aur pentru Moldova la Campionatul european de Karate WKF 21 Februarie, 13:37

Chisinau (IPN).

Polina Gurenko a adus Republicii Moldova prima și singura medalie de aur la un campionat european la karate WKF, fiind prima candidată pentru o cotă la Jocurile Olimpice de Tineret din Buenos Aires 2018, transmite IPN..

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Tineretului și Sportului, sportiva ucraineană, care deține cetățenia Republicii Moldova, a fost desemnată învingătoare în categoria kumite cadeți feminin 47 kg la campionatul European Cadeți, Juniori și U2 care s-a desfășurat în perioada 17-19 februarie în orașul Sofia (Bulgaria).

Luptătoarea și-a învins pe parcurs adversarele reprezentante ale Franţei, Kosovo şi Italiei, iar în finală s-a impus fără prea mari probleme în faţa spaniolei Garcia Moya cu 6-1.

La cea de-a 44-a ediție a Campionat european la karate WKF, echipa națională de Karate-Do a Republicii Moldova a fost cea mai numeroasă de până acum, formată din 14 sportivi.

Versiunea WKF a genului de arte marțiale karate-do a fost inclusă în 2016 în programul olimpic.

Congresul Profesorilor vine să promoveze valorile naționale românești 21 Februarie, 11:51

Chisinau (IPN).

A fost lansat Congresul Profesorilor – o platformă care întrunește profesori, dar și elevi și studenți uniți în jurul unui obiectiv: promovarea valorilor naționale românești. Totodată, Congresul are scopul de a forma o punte dintre pedagogi și discipoli și de a se implica în reformarea sistemului educațional.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele Congresului Profesorilor, Boris Volosatîi, a declarat că pe 18 februarie a avut loc un forum, la care au participat elevi, studenți și profesori din diferite instituții – de la grădinițe până la universități. Participanții au decis să se consolideze într-o formațiune non-politică, care să vină cu un mesaj patriotic foarte clar. Congresul Profesorilor își propune să devină o platformă vizibilă, auzită în societate și la nivelul autorităților din domeniul educației. Membrii Congresului nu se mobilizează împotriva cuiva, dar pentru ceva – pentru promovarea valorilor naționale.

Boris Volosatîi a menționat că membrii Congresului își propun să transmită un mesaj patriotic, care ar însemna conștientizarea cine suntem ca popor. Profesorii sunt îndemnați să îi ajute pe elevi în desfășurarea activităților cu semnificație patriotică și să ofere tot suportul moral și logistic pentru ca valorile naționale românești să fie promovate cu succes. De asemenea, Congresul va pune în discuție reformarea sistemului educațional și va veni cu propuneri către Ministerul Educației, în scopul eficientizării acestui proces.

Vicepreședintele Congresului, Vlad Bilețchi, a declarat că această structură își propune să întrunească profesori din toate dimensiunile învățământului și să pună bazele promovării patriotismului, a valorilor naționale și a dragostei de țară. Printre primele acțiuni planificate se numără marcarea, pe 24 februarie, a sărbătorii Dragobete, pe 1 martie – a Mărțișorului, iar pe 2 martie –  a Zilei Comemorării eroilor căzuți în Războiul la Nistru.

Congresul Profesorilor urmează să fie înregistrat sub formă de asociație obștească. În prezent sunt peste o sută de membri și, potrivit grupului de inițiativă, ușile pentru a adera la această structură sunt deschise. Congresul se va întruni o dată pe lună, următoare ședință fiind programată pentru sfârșitul lunii martie.

Credite pentru tinerii antreprenori 21 Februarie, 11:10

Chisinau (IPN).

Tinerii întreprinzători care doresc să-și dezvolte o afacere pot obține finanțări – credit și grant – prin intermediul Programului Rural de Reziliență Economico-Climatică Incluzivă (IFAD VI). Solicitările de finanțare pot fi depuse la filialele FinComBank, pe întreg teritoriul țării, transmite IPN.

Potrivit condițiilor de finanțare IFAD VI, suma proiectului prezentat spre finanțare nu trebuie să depășească valoarea de 700 de mii de lei. Banca oferă 60% din sumă sub forma unui credit cu dobânda de 9,5%, iar 40% este grant.  

În cazul unei afaceri în domeniul producerii, ambalării, păstrării producției agricole etc., creditul este acordat pentru o perioadă de la 36 de luni la cinci ani. Perioada de grație este de la un an la doi. În cazul afacerilor cu beneficii resimțite în timp, cum ar fi plantarea podgoriilor, livezilor etc., creditele sunt acordate pe o perioadă de la 48 de luni la opt ani, cu o perioadă de grație de la doi la patru ani.

Vârsta celor care doresc să lanseze o afacere prin intermediul IFAD VI trebuie să fie de 18-35 de ani la bărbați și de 18-40 de ani la femei.

În cadrul programului IFAD VI sunt finanţate întreprinderile active în domeniul agriculturii care recoltează, păstrează fructele / legumele (în teren protejat şi câmp deschis), produc mărfuri de origine animală (inclusiv procurarea animalelor de prăsilă), a echipamentului şi utilajelor pentru dezvoltarea fermei, sortarea, procesarea şi ambalarea produselor agricole, construcția halelor de depozitare şi păstrare la rece a produselor agricole, activități neagricole.

Pentru anul 2017, finanțarea prin IFAD VI cu porțiunea de grant poate fi obținută în mod repetat și de către întreprinderile care, anterior, au beneficiat de proiectele IFAD V, PNAET, PARE 1+1, PASET 1 și PASET 2. Această posibilitate este valabilă pentru tinerii antreprenori care intenționează să-și extindă la o altă etapă afacerea anterior finanțată – de la producere la procesare/ sortare/ împachetare/ marketing.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai