Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


26 de grădinițe din Chișinău, închise pentru reparați 26 Iunie, 16:13

Chisinau (IPN).

26 de instituții preșcolare din cele 158 care activează în municipiul Chișinău sunt închise pentru igienizare sau reparație curentă. Pentru a închide grădinițele, managerii coordonează acest lucru cu direcțiile educație de sector. Părinții care nu au posibilitatea să țină copiii acasă scriu cerere pentru repartizarea temporară a într-o grădiniță din vecinătate. Precizările în cauză au fost făcute în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei de către șeful-adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Viorica Negrei.

În fiecare an până la 80 de instituții preșcolare se închid pentru o perioadă care nu depășește 30 de zile. Anul acesta perioada pentru care sunt închise grădinițele oscilează între 14 și 40 de zile, în funcție de necesitate. „La moment doar 64% din copii sunt prezenți în instituții. Restul copiilor rămân acasă din diferite motive. Numărul mic de copii provoacă cheltuielii suplimentare pentru grădinițe și din acest motiv apare necesitatea închiderii unor grupe”, a menționat Viorica Negrei.

Anul acesta, ca și anul precedent, reparațiile vor începe la sfârșit de vară – început de toamnă. Reparațiile cosmetice se vor face în limita bugetelor instituțiilor de învățământ și a alocațiilor care vin la inițiativa părinților.

Primăria a alocat în acest an peste 42 de milioane de lei pentru reparația școlilor și grădinițelor. Iar 14 milioane de lei sunt pentru procurarea utilajului în cantinele școlare și cele din grădinițe.

Cantitățile de bunuri care pot fi introduse și scoase din țară 26 Iunie, 16:42

Chisinau (IPN).

Persoanele fizice care traversează hotarul Republicii Moldova trebuie să știe că pot trece prin vamă până la cinci litri de bere și până la doi litri de vin, must, băuturi alcoolice tari, lichioruri sau alte băuturi spirtoase. De asemenea, legislația Republicii Moldova permite trecerea vămii cu 50 de bucăți de țigări de foi, trabucuri, dar și până la 200 de bucăți de țigări din tutun sau din substituenți de tutun. Totuși, persoanele trebuie să țină cont și de legislația țărilor spre care se îndreaptă. De exemplu, în statele UE se permite intrarea cu 40 de țigări sau 20 de țigări de foi, sau 10 trabucuri, sau 50 de grame de tutun.

Într-un răspuns al Serviciului Vamal la o solicitare a Agenției IPN se menționează că persoanele fizice au dreptul de a declara verbal organului vamal obiectele de uz personal introduse în țară, precum și bunurile introduse în țară a căror valoare în vamă nu depășește suma de 300 euro și care nu sunt destinate activității comerciale sau de producție. Dacă până acum cetățenii moldoveni puteau introduce și scoate din țară doar bunuri de până la 300 de euro fără a plăti taxe vamale, acum vor putea trece vama fără a plăti impozitele și cu mărfuri de 800 de euro. Decizia a fost luată de către Guvern, însă urmează a fi votată și în Parlament.

La fel, pot fi declarate verbal mărfurile ce se scot din țară a căror valoare în vamă nu depășește suma de o mie de euro și care nu sunt destinate activității comerciale sau de producție.

Persoanele fizice pot trece vama având nu mai mult de trei unități de articole și accesorii de îmbrăcăminte tricotate și croșetate, de același fel, noi sau în uz. Restricții există la ceasuri, limita fiind de trei unități, dar și la ochelari (de corecție, de protecție sau altele) și articole similare, limita fiind de maximum patru unități. În cazul obiectelor din piele: articole de voiaj, genți și alte produse similare, limita este de trei unități, iar în cazul blănurilor naturale și articolelor din blană, blănuri artificiale – o unitate.

Cât ține de încălțăminte, o persoană poate trece la frontiera cu două perechi, iar telefoane pentru rețeaua de telefonie mobilă și pentru alte rețele fără fir – două unități. Persoanele pot trece la vamă un singur aparat de înregistrare a sunetului; aparat de reproducere a sunetului. Limita de o unitate e valabilă și în cazul aparatelor de luat vederi, și în cazul aparatelor de recepție pentru radiotelefonie, radiotelegrafie sau radiodifuziune.

Antreprenorii din stânga Nistrului vor avea nevoie de licență pentru exportul cerealelor 26 Iunie, 16:05

Chisinau (IPN).

Persoanele juridice și antreprenorii individuali din stânga Nistrului vor trebui să dețină licență pentru exportul cerealelor, semințelor oleaginoase și culturilor tehnice. Excepție fac asociațiile și persoanele fizice care vor face dovada că 70% din producția exportată este proprie, transmite IPN cu referire la presa din regiune.

O inițiativă în acest sens a fost expediată de către liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, Sovietului Suprem al autoproclamatei administrații transnistrene. Proiectul urmează să fie analizat până pe 28 iunie.

În nota informativă se menționează că exportul de cereale, semințe oleaginoase și culturi tehnice „poate fi efectuat de către toate entitățile de afaceri, indiferent de forma juridică de organizare și tipul de proprietate”.

Începe concursul pentru decernarea Premiului Naţional – 2017 26 Iunie, 16:23

Chisinau (IPN).

Comisia pentru decernarea Premiului Naţional a lansat înscrierea candidaților la ediția din anul curent a concursului, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

Participanții vor concura în mod individual sau colectiv în domeniile ştiinţei, tehnicii, culturii, artei şi sportului. Înaintarea candidaților se va face de către ministerele de resort, Academia de Ştiinţe a Moldovei, universități, uniunile de creaţie etc.

Scrisorile de recomandare cu indicarea domeniului de decernare a Premiului Național, precum și lucrările candidaților pentru concurs urmează a fi prezentate Comisiei până la 28 iulie, ora 16.00, pe adresa: Casa Guvernului, Piaţa Marii Adunări Naţionale, nr.1, Cancelaria de Stat, biroul 647.

Anual, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Independenței, Guvernul acordă zece premii naţionale, în valoare de 100 de mii de lei fiecare, ca semn de gratitudine pentru promovarea spiritului novator și pentru realizările ce au sporit prestigiul țării pe plan internațional.

Municipalitatea a deschis 45 de puncte anticaniculă 26 Iunie, 16:56

Chisinau (IPN).

45 de puncte medicale anticaniculă au fost deschise la sfârșitul săptămânii trecute în instituțiile medicale publice din capitală și din suburbii. Acestea sunt aprovizionate cu trusă pentru acordarea primului ajutor medical, aparate pentru măsurarea tensiunii arteriale și apă potabilă. Informația a fost comunicată de șeful Direcției sănătate, Mihai Moldovanu, la ședința operativă a serviciilor municipale.

„Îmi dau seama că numărul solicitanților se va mări în următoarele zile, când temperaturile vor fi mai ridicate. Oricine care are nevoie se va adresa și va primi asistența necesară”, a spus Mihai Moldovanu pentru IPN.

Pe lângă punctele anticaniculă deschise în instituțiile medicale, o echipă de urgență va face de gardă pe plaja de la Vadul lui Vodă în zilele de odihnă. Măsurile sunt dispuse prin dispoziția primarului municipiului Chișinău cu scopul minimalizării impactului temperaturilor caniculare asupra sănătății populației.

Serviciul Meteorologic de Stat a emis avertizare cod galben de caniculă, care este valabil în perioada 25 iunie-1 iulie. Maximele termice se vor ridica până la +37 de grade Celsius.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai