Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


2018-12-05/15:20/ Moldovenii pot solicita servicii consulare prin intermediul platformei românești E-Cons 5 Decembrie, 15:31

Chisinau (IPN).

Cetățenii Republicii Moldova pot solicita servicii consolare prin intermediul Sistemului Informatic Consular E-Cons, lansat de Ministerul Afacerilor Externe al României. Acesta înglobează alte cinci subsisteme, printre care și Centrul de contact și suport al cetățenilor români din străinătate, care cuprinde modulele de Call-Center și Mail-Center. De asemenea, este vorba și despre Sistemul informatic pentru managementul integrat al serviciilor pentru cetățeni. Alte trei sub sisteme sunt: E-Pass, E-Viza și Sistemul Național de Informații privind Vizele. Prin intermediul acestui sistem modern MAE și-a propus, pe de o parte eliminarea barierelor birocratice dintre oficiul consular și cetățean, iar pe de altă parte crearea unor canale de informare mult mai facile pentru solicitantul de servicii consulare, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a declarat că sistemul informatic consular este denumit generic E-Cons și a fost lansat sub genericul: „Consulatul mai aproape de casa ta”. Potrivit oficialului, având în dotarea sa acest sistem informatic, Serviciul consular românesc s-a alineat celor mai moderne rețele consulare la nivel european, devansând chiar unele state cu potențial mult mai ridicat. Ambasadorul afirmă că aceste sisteme sunt deosebit de complexe și acoperă în totalitate gama de servicii consulare prestate de către MAE.

Daniel Ioniță a menționat că aceste sisteme nu sunt perfecte, ci sunt perfectibile și la perfecționarea lor contribuie inclusiv sugestiile care vin din partea cetățenilor și acestea urmează să fie integrate în sistem pentru a da curs cu profesionalism, cu seriozitate și cu rapiditate tuturor solicitanților de servicii consulare. „Astfel, apelăm la toți cetățenii din Republica Moldova să se informeze corect în legătură cu serviciile consulare oferite, în cvasi totalitatea lor în mod gratuit, de către rețeaua noastră, care în Republica Moldova este reprezentată de Secția consulară a Ambasadei României la Chișinău, de Consulatul general al României la Cahul și de Consulatul general al României de la Bălți”, a menționat ambasadorul.  

Ambasadorul a trecut în revistă deciziile adoptate de către partea română pentru simplificarea procedurile de obținere a actelor românești. Este vorba despre eliminarea taxelor pentru serviciile consulare, reglementarea procedurii obținerii cetățeniei române de către minorii care nu au fost incluși în dosarele de redobândire ale părinților. De asemenea, se numără și posibilitatea depunerii cererilor de transcriere sau înscriere a certificatelor de naștere sau căsătorie la oficiile de stare civilă din toate municipiile reședință de buget, sau ale celor șase sectoare din municipiul București.

Mausela Pițigoi, consul general, a declarat că zilnic consulatele și secțiile consulare ale României din Republica Moldova procesează circa o mie de solicitări. Numărul mare de solicitări explică timpul mare de așteptare și în acest sens sunt depuse eforturi pentru a procesa cât mai multe solicitări. Cât ține de probleme de ordin tehnic pe care le întâmpină solicitanții de servicii consulare, Mausela Pițigoi a spus că acestea pot fi semnalate în cadrul sesiunilor live pe pagina de Facebook a Departamentului consular al MAE, care sunt organizate în fiecare zi de joi. De asemenea, acestea pot fi raportate pe adresa electronică sau la Call-Center.

Compensații pentru proprietarii apartamentelor dotate cu plite electrice 5 Decembrie, 12:07

Chisinau (IPN).

Locuitorii municipiului Chișinău, ale căror apartamente sunt dotate cu plite electrice, pot solicita compensarea a 25% din factura pentru lumină. Setul de documente se prezintă gestionarului fondului locativ, iar în cazul suburbiilor – la primăria localității, transmite IPN.
Cererile pot fi depuse până la sfârșitul anului. Achitarea compensației se va face prin transfer la preturile de sector, cu acordarea banilor în numerar beneficiarilor.
Potrivit deciziei Consiliului municipal Chișinău, adoptată recent, banii vor fi acordați pentru lunile noiembrie și decembrie anul curent.

Peste 10 mii de copii cu CES își fac studiile în grădinițe și școli generale 5 Decembrie, 12:14

Chisinau (IPN).

Peste zece mii de copii cu cerințe educaționale speciale își fac studiile în grădinițe și școli generale. Deși în ultimii ani sunt înregistrate progrese în asigurarea dreptului la educație pentru copiii cu dizabilități, o provocare mai rămâne rezistența din partea cadrelor didactice, a copiilor, dar și a părinților. O conferință națională despre educația incluzivă a fost organizată miercuri, 5 decembrie, la Chișinău, de către Ministerul Educației Culturii și Cercetării, UNICEF Moldova și Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, transmite IPN.

Șeful Direcției învățământ preuniversitar a Ministerului, Valentin Crudu, a menționat că sunt necesare campanii de mediatizare, mobilizare și responsabilizare socială. Se cere și perfecționarea mecanismelor de identificare și intervenție timpurie în cazul copiilor cu dizabilități. Pentru a depăși problema insuficienții resurselor pentru dezvoltarea serviciilor de incluziune educațională autoritățile planifică să promoveze finanțarea per copil în învățământul preșcolar, cu coeficienți de ajustare pentru incluziunea copiilor cu dizabilități.

Valentin Crudu a mai spus că se constată capacități instituționale și profesionale deficitare în abordarea unor tipuri de cerințe speciale, cum ar fi de exemplu deficiențe senzoriale sau tulburările grave de comportament. O prioritate pentru următoarea perioadă este realizarea etapei a III-a a Programului național EI, dar și validarea practicilor, modelelor testate în etapele precedente.

Desiree Jongsma, reprezentantă a Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) în Republica Moldova, a declarat că țara a înregistrat progrese importante în ultimii câțiva ani și acest fapt este de lăudat în condițiile în care educația este importantă pentru fiecare copil și, ca urmare, are de câștigat întreaga societate. Totuși, este necesară îmbunătățirea continuă a performanței cadrelor didactice în asigurarea incluziunii educaționale. E nevoie să se lucreze și cu părinții pentru a-i ajuta să conștientizeze cât de importantă este incluziunea copiilor cu CES în procesul educațional. La fel de importantă este îmbunătățirea infrastructurii în instituțiile de învățământ, prin asigurarea rampelor de acces, dar și în ceea ce ține de apă, sanitație etc.

Olga Guzun, managerul Departamentului PR și Fundraising al Centrului „SosAutism”, care este și mama unui copil cu autism, care studiază în clasa a doua într-o școală din capitală, spune că băiatul ei merge cu un însoțitor la ore, pe care îl plătește familia. Și aceasta pentru că acel cadru de sprijin din școală nu reușește efectiv să le acorde atenția cuvenită celor cinci copii de care trebuie să aibă grijă. Școala este incluzivă de mulți ani. Însă legea spune că un cadru didactic este prevăzut pentru cazuri grave și un cadru de sprijin pentru zece cazuri mai puțin grave. Experiența arată că mai sunt necesare măsuri de perfecționare a cadrelor care lucrează cu elevii care au CES. în cazul autismului, acești copii sunt foarte diferiți și necesită o abordare individuală.

În cadrul conferinței va avea loc și Gala Educației Incluzive 2018.

Valentina Stratan: Speranța de viață crește în Republica Moldova 5 Decembrie, 08:13

Chisinau (IPN)

Speranța de viață crește în Republica Moldova. Acest lucru se datorează inclusiv unei tendințe la nivel mondial. Totodată, politicile sociale implementate în Republica Moldova vor duce la creșterea calității vieții și la îmbunătățirea sănătății. Declarația aparține deputatei democrate Valentina Stratan, transmite IPN.


Toate aceste politici pe care le aplicăm, dându-ne bine seama că cetățenii merită să trăiască mai bine, îmi doresc ca să schimbăm nivelul de viață și atunci și problemele de sănătate vor fi mult mai puține și oamenii își vor dori mai mult să fie în câmpul muncii”, a menționat Valentina Stratan în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21.

Deputata spune că și la nivel internațional politicile sunt îndreptate spre îmbătrânirea activă. „Acestea sunt politicile și ale Comisiei europene pentru sănătate, și ale altor structuri europene ca să avem oameni sănătoși și implicați în diferite activități”, spune parlamentara.

Referindu-se la reforma pensiilor, Valentina Stratan a explicat că au existat patru etape de valorizări pentru 301 mii de pensionari. Valoarea acestor valorizări a fost diferită, de la câteva zeci de lei până la aproape mii de lei. „Totul a depins de contribuțiile pensionarului”, spune deputata. Valentina Stratan spune că în capul mesei în această reformă a fost contribuția pe care a făcut-o persoana pe parcursul activității de muncă.

Pentru anul viitor, parlamentara spune că bugetul asigurărilor sociale preconizează o creștere a veniturilor de circa două miliarde de lei. „Deja putem spune că bugetul social este în creștere și, dacă avem bani, putem să ne programăm și cheltuieli crescânde care ar asigura un grad sporit al protecției sociale a cetățenilor”, a menționat deputata.

În plus, Valentina Stratan spune că minimumul de existență, în conformitate cu care au fost indexate pensiile recent, se va schimba, respectiv, urmează ca pensiile să fie ajustate noului nivel minim de existență.

Daniel Ioniță: Parcursul european al Republicii Moldova este în continuare posibil 5 Decembrie, 08:04

Chisinau (IPN).

Parcursul european al Republicii Moldova, indiferent ce spun unii sau alții, este în continuare posibil. Aceasta inclusiv pentru că sub multe aspecte țara este profund europeană. De această părere este ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, transmite IPN.

„Haideți să ne uităm la geografie și veți vedea că Republica Moldova este o țară profund europeană. Haideți să ne uităm la cultură și veți vedea că este profund europeană. Haideți să ne uităm la economie și veți vedea că deja economia din Republica Moldova pulsează în ritm cu spațiul european. Haideți să ne uităm la relațiile interumane și veți vedea că mulți cetățeni din Republica Moldova au relații interumane extinse și cu spațiul european”, a declarat Daniel Ioniță în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

În tot ceea ce înseamnă parcursul european, ambasadorul susține că la baza lui stau reformele. „Un parcurs european de succes presupune, în primul rând, un proces profund de transformare democratică a țării, astfel încât, pe de o parte, instituțiile din Republica Moldova să aibă capacitatea și reziliența necesară pentru a face față provocărilor atât interne, cât și externe, presupune proceduri standarde, respect și față de lege, și față de cetățean. Totodată, acest parcurs european, în pofida a ceea ce spun unii și alții, este în continuare posibil”, a menționat diplomatul român.

Despre cooperarea bilaterală dintre Republica Moldova și România, Daniel Ioniță spune că aceasta a atins cote excepționale în multe domenii. „Ne este greu să găsim un domeniu în care să nu avem măcar un exemplu de bună practică. Ceea ce este foarte bine atât pentru cetățenii de pe malul stâng, cât și de pe malul drept al Prutului”, a menționat diplomatul.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai