Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Vot final: sistemul electoral va fi modificat! 20 Iulile, 11:46

Chisinau (IPN).

Parlamentul a votat cu 74 de voturi în lectură finală proiectul de modificare a Codului Electoral prin care se trece de la sistemul proporțional de vot, pe liste de partid, la cel mixt, în care jumătate din deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar cealaltă în circumscripții uninominale, transmite IPN.

Proiectul a fost votat după ce mai mulți deputați au părăsit sala plenului. Deputata Inna Șupac din partea Partidului Comuniștilor a declarat că PCRM nu dorește să asiste la uzurparea puterii în stat. PCRM a cerut ca votul să fie nominal „ca țara să-și cunoască eroii”, însă solicitarea nu a fost susținută de deputați.

În replică, președintele Parlamentului Andrian Candu a spus că PCRM a refuzat sa participe dezbaterile organizate pe platforma parlamentară în cadrul cărora s-a găsit consens. Înainte de procedura de vot, Andrian Candu a mulțumit participanților la dezbaterile pe marginea modificării sistemului electoral, dar și experților Comisiei de la Veneția pentru expertiza acordată.

UE finanțează proiecte de aprovizionare cu apă și eficiență energetică 19 Iulile, 13:05

Chisinau (IPN).

Uniunea Europeană va finanța elaborarea documentației tehnice și de licitație pentru lucrările de construcție în cadrul a 18 proiecte ce țin de domeniul aprovizionării cu apă și canalizare (AAC) și eficiență energetică (EE), selectate în  Regiunile de Dezvoltare Nord, Centru și Sud din Republica Moldova, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Implementarea acțiunilor finanțate de UE urmează să fie realizate prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL). Alexandr Muravschi, manager interimar al proiectului, a declarat că acțiunile vor fi implementate de către Agențiile de Dezvoltare Regională, cu implicarea a mai mulți actori.

Aneil Singh, șeful Secţiei cooperare a Delegaţiei Uniunii Europene, a menționat că obiectivul este de a obține rezultate concrete pentru populație. Sunt două domenii prioritare spre care se orientează acest proiect și anume: aprovizionarea cu servicii calitative de apă și canalizare și doi – eficiența energetică a clădirilor publice.

Pe lângă banii oferiți de Uniunea Europeană – 3,5 milioane de euro, și Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare va contribui cu 325 de mii de euro.

Obiectivul general al acțiunii este elaborarea documentației tehnice a celor 18 proiecte selectate: zece în domeniul aprovizionării cu apă și canalizării și opt în domeniul eficienței energetice în clădirile publice.

Deținutul evadat de la Goian a fost reținut 19 Iulile, 13:32

Chisinau (IPN).

Deținutul care a evadat în seara zilei de 16 iulie din Penitenciarul Goian a fost reținut. În timpul reținerii, acesta se deplasa într-o mașină de taxi spre satul Varnița, raionul Anenii Noi, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Potrivit viceministrului justiției, Anatolie Munteanu, instituțiile statului au reacționat prompt pentru asigurarea securității sociale și supremației legii, aceasta fiind o dovadă de responsabilitate față de cetățeni.

Deținutul, în vârstă de 23 de ani, era condamnat la doi ani privațiune de libertate pentru comiterea unui accident rutier în stare de ebrietate. El se afla de 9 luni în penitenciar cu regim de tip deschis. Pentru evadare, el riscă o nouă pedeapsă cu închisoare până la doi ani.

Casa de cultură din Molovata a fost renovată cu sprijinul UE 19 Iulile, 13:06

Chisinau (IPN).

Casa de cultură din satul Molovata, raionul Dubăsari, a fost renovată și este gata să găzduiască manifestări cultural-artistice. Uniunea Europeană a alocat 172 de mii de euro pentru renovarea instituției în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, transmite IPN.

„Patrimoniul cultural comun este ceea ce unește ambele maluri ale râului Nistru. Uniunea Europeană va continua să sprijine inițiativele care, în spiritul încrederii și cooperării, apropie comunitățile de pe ambele maluri“, a spus la ceremonia de redeschidere a Casei de cultură, Jarek Domanski, ofițer de proiect în cadrul Delegației UE în Republica Moldova.

„Acesta este unul din peste 80 de obiecte de infrastructură socială care au fost deja reconstruite prin intermediul acestui program. Oamenii de pe ambele maluri au aceleași interese și probleme, iar când li se oferă posibilitatea de a colabora, ei se implică. Cooperând, crește încrederea între ei”, a menționat Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct al PNUD Moldova.

La Casa de cultură se află și biblioteca satului. „Acoperișul era deteriorat și curgea. Acum, cărțile noastre sunt în siguranță. Nu mai plouă în bibliotecă”, a spus bibliotecara Vera Oxente.

Lucrările de renovare a Casei de cultură au început în iunie 2016. A fost schimbat acoperișul, renovată fațada, înlocuite geamurilor, ușile și sistemele inginerești. Clădirea a fost dotată cu sisteme sanitare. Rețelele de apă și canalizare, precum și ajustarea sistemului de încălzire a fost asigurată prin contribuția locală, cu 10 mii de euro.

Ieftiniri la 380 de denumiri de medicamente 19 Iulile, 13:39

Chisinau (IPN).

Agenția Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a înregistrat, în iunie 2017, prețurile de producător pentru 380 de medicamente. În monedă națională prețurile au scăzut în medie cu 10,25%, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al instituției.

Medicamentele înregistrate cu prețuri de producător au proprietăți imunostimulatoare, antibacteriene, antiulceroase, mucolitice, antidepresive, antiinflamatoare şi analgezice.

În perioada vizată, 116 produse au trecut procedura de autorizare sau reautorizare pe teritoriul Republicii Moldova. Aproape 69% din preparate sunt produse în țările Uniunii Europene.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai