Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Parlamentul va dezbate mâine moțiunea înaintată Corinei Fusu 27 Aprilie, 15:15

Chisinau (IPN).

Deputații vor dezbate mâine, 28 aprilie, moțiunea simplă înaintată pe marginea politicii interne în domeniul învățământului realizate de Ministerul Educației, în frunte cu ministra Corina Fusu.  
Moțiunea a fost înaintată de deputații fracțiunii PSRM la ședința din 6 aprilie. Parlamentarii socialiști s-au declarat nemulțumiți de faptul că ministra Corina Fusu a semnat o circulară către instituțiile școlare cu privire la marcarea la 27 martie a Zilei Unirii Basarabiei cu România, transmite IPN.

Astăzi, 27 aprilie, la ședința Biroului Permanent a fost adoptată ordinea de zi pentru următoarele două săptămâni. În comisii urmează să fie examinate rapoartele de activitate a Guvernului și Procuraturii Generale. Ulterior, documentele vor fi prezentate în plenul Parlamentului.

Pavel Filip: Drapelul de stat spune multe despre cine suntem ca națiune 27 Aprilie, 14:35

Chisinau (IPN).

Premierul Pavel Filip şi conducerea Ministerului Afacerilor Interne au depus flori la Monumentul polițiștilor căzuți la datorie, din Parcul Valea Morilor. Acțiunea s-a desfășurat în contextul Zilei Naționale a Drapelului de Stat, care este marcată la 27 aprilie, transmite IPN.

În cadrul manifestării, a fost arborat drapelul de stat și intonat imnul Republicii Moldova, iar studenții Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare şi Sfânt” au defilat în uniforme.

Premierul Pavel Filip a menționat că drapelul de stat spune multe despre cine suntem ca națiune. „Este un simbol al suveranității și independenței Republicii Moldova. Pentru veteranii de război drapelul de stat simbolizează onoarea, vitejia şi gloria militară, el le amintește militarilor şi polițiștilor despre datoria lor sfântă de a servi cu credință Patria, de a o apăra chiar şi cu prețul vieţii”, a spus Pavel Filip.

Potrivit lui Oleg Babin, viceministru al afacerilor interne, Ziua Drapelului de Stat  este dovada solidarității şi unității poporului. „Tricolorul ne reamintește de momente memorabile ale devenirii statului Republica Moldova, care stau mărturie a iubirii de neam, a dorinței de unitate şi libertate. Drapelul de stat este unul dintre cele mai prețioase însemne ale identității noastre naționale”, a declarat oficialul.

„Identitatea unui popor este definită de simbolurile sale naționale care fac parte din patrimoniul ţării. Tricolorul alături de stemă şi imn, reprezintă componente importante ale neamului nostru”, a subliniat Alexei Armaş, preşedintele asociaţiei veteranilir şi pensionarilor a MAI.

Ziua Drapelului Republicii Moldova este sărbătorită la 27 aprilie. Sărbătoarea a fost instituită de Parlamentul de la Chișinău la 23 aprilie 2010. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului legislativ.

Serviciile de acces la Internet mobil şi la Internet fix – cele mai dinamice în sector 27 Aprilie, 11:47

Chisinau (IPN).

Serviciile de acces la Internet mobil şi la Internet fix au continuat în 2016 să fie cele mai dinamice pieţe în sectorul comunicațiilor electronice. Potrivit unui raport publicat, astăzi, pe pagina web a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), volumul total al vânzărilor pe cele două pieţe a sporit, faţă de anul 2015, cu 12% și a depășit pragul de 1,8 mlrd lei, ceea ce constituie 27% din valoarea totală a pieței de comunicații electronice, transmite IPN.

Numărul utilizatorilor de Internet mobil în bandă largă (în baza tehnologiilor 3G, 4G și prin acces dedicat) a crescut cu 30% și a însumat mai bine de 1 milion 893,5 mii de clienți, iar al celor de Internet fix a crescut cu 4,3% și a totalizat peste 557,4 mii. În consecință, rata de penetrare a serviciilor de Internet mobil, raportată la 100 de locuitori, a ajuns la 54%, iar cea a serviciilor de Internet fix – la 15,7%.

Creșterea vânzărilor pe pieţele de Internet mobil și de Internet fix, precum și a veniturilor din alte activități în domeniul comunicațiilor electronice (+14,5%) s-a produs pe fundalul unei diminuări accentuate a volumelor de vânzări pe celelalte trei piețe: telefonie mobilă, telefonie fixă, difuzare și retransmisie a programelor audiovizuale.

După o perioadă de stagnare de câțiva ani, vânzările pe piaţa de telefonie mobilă au scăzut în 2016, față de anul 2015, cu 4,4% și au totalizat 3,4 mlrd lei, iar cele de pe piaţa de telefonie fixă, care se află în declin de zece ani, s-au micșorat cu 14% şi au constituit 876 mln lei. Volumul vânzărilor pe piața serviciilor de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale s-au diminuat cu 18,9% şi au alcătuit 297 mln lei.

ANRCETI notează că recesiunea telefoniei fixe și a telefoniei mobile este determinate de schimbarea preferințelor de consum al utilizatorilor de servicii voce de la telefonia fixă la telefonia mobilă și de la telefonia mobilă la servicii alternative de comunicare prin rețeaua Internet care sunt mai ieftine sau se oferă gratuit (aplicaţii OTT: Skype, Viber, WhatsApp etc.).

Specialiștii ANRCETI consideră că această tendință, care se atestă și pe piețele de telefonie din țările europene, va fi mai pronunțată în anii următori, când majoritatea consumatorilor vor utiliza serviciile de comunicații mobile prin intermediul telefoanelor inteligente (smartphone).

Volumul total al vânzărilor în sectorul comunicaţiilor electronice s-a coborât la 6,7 mlrd lei.

Minorii care au omorât adolescenta din Strășeni s-au ales cu pedeapsă maximă 27 Aprilie, 10:17

Chisinau (IPN).

Cei trei minori învinuiți de omorul unei adolescente din Strășeni au fost condamnați la șase ani şi opt luni de detenție. Sentința a fost pronunțată miercuri, 26 aprilie.

Solicitat de IPN, procurorul raionului Strășeni, Alexandru Raţă, a declarat că este sentința maximă prevăzută de lege în privința minorilor. Cel de-al patrulea figurant al dosarului, care la momentul comiterii crimei avea doar 13 ani, a rămas în libertate pe motiv că nu ar fi subiect al infracțiunii penale. Părinții acestuia s-au ales cu amendă minimă pentru îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor de educare a copilului.

Cei trei minori condamnați se află în prezent în Penitenciarul nr. 13, iar odată cu intrarea în vigoare a sentinței vor fi plasați în penitenciarul pentru minori.

O adolescentă de 14 ani a fost găsită fără suflare pe 30 noiembrie 2016, într-o construcție nefinisată din orașul Strășeni. La scurt timp, au fost reținuți patru suspecți, toți minori, unul din ei fiind fostul iubit al fetei.

Acţiuni în urma investigației Kroll 27 Aprilie, 10:09

Chisinau (IPN).

Reprezentanții autorităților moldovenești au convenit să ofere asistență și sprijin politic în comunicarea cu anumite țări în care sunt necesare proceduri suplimentare de obținere a informațiilor confidențiale pentru a face posibilă recuperarea banilor furaţi din sistemul bancar. Susţinerea a fost enunţată în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții Kroll, la inițiativa președintelui Parlamentului, prim-ministrului și guvernatorului Băncii Naționale, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, scopul întâlnirii a fost prezentarea celor mai recente constatări ale anchetei și a strategiei propuse pentru recuperarea fondurilor fraudate estimate la circa 600 de milioane de dolari.

În cadrul întrevederii, reprezentanții Guvernului şi Kroll au examinat acțiunile juridice care pot fi întreprinse în numele Guvernului Republicii Moldova în scopul recuperării activelor fraudate. Strategia de recuperare se axează pe inițierea procedurilor judiciare în jurisdicțiile-cheie în care au fost deja identificate activele fraudate, precum și pe continuarea urmăririi celorlalte active furate. S-a decis ca la prima etapă a strategiei se va recurge la acțiuni civile și penale, în baza dovezilor furnizate de echipa de anchetă, precum și de investigația din Moldova.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai