Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Legea privind controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană, promulgată de Petro Poroșenko 12 Aprilie, 12:49

Chisinau (IPN).

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat joi, 12 aprilie, Legea cu privire la ratificarea Acordului privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene. Acțiunea a avut loc în prezența premierului Republicii Moldova, Pavel Filip, care se află la Kiev, unde participă la lucrările Forumului de securitate, transmite IPN.
Serviciul de presă al Guvernului de la Chișinău informează că legea a fost ratificată de către Rada Supremă a Ucrainei la 1 martie, iar intrarea în vigoare a acordului, după promulgare, va permite extinderea controlului în comun la toate punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene. Controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană a început în iulie 2017, în punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk, aflat pe teritoriul Ucrainei.
Pavel Filip și Petro Poroșenko au menționat că astfel va fi asigurată o luptă mai eficientă împotriva criminalității și contrabandei la hotar și va spori securitatea regională. Drept priorități pentru perioada următoare, oficialii au fixat deschiderea podului dintre localitățile Unguri și Boronița și urgentarea procesului de demarcare a frontierei de stat moldo-ucrainene.
Pavel Filip a apreciat nivelul avansat al discuțiilor dintre state, în acest an urmând să fie organizate o serie de evenimente care vor consolida dialogul bilateral. În luna mai, ministrul de externe moldovean, Tudor Ulianovschi, urmează să efectueze o vizită în Ucraina, iar în iunie, la Chișinău, va avea loc reuniunea prim-miniștrilor statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM.
Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, s-a arătat convins că acestea și alte evenimente vor contribui la avansarea relațiilor moldo-ucrainene, inclusiv pe dimensiunea comercial-economică, și a reconfirmat angajamentul pentru realizarea tuturor acțiunilor planificate în ocum.

Avocat al poporului împărtășește îngrijorările legate de exploatarea imaginii copiilor în scopuri politice 12 Aprilie, 12:17

Chisinau (IPN).

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, împărtășește îngrijorările membrilor Consiliului de presă legate de exploatarea imaginii copiilor în scop de promovare politică. Oficiul Avocatului Poporului menționează într-un comunicat de presă, citat de IPN, că Maia Bănărescu își reiterează recomandările făcute anterior partidelor politice, autorităților publice, dar și părinților sau reprezentanților legali, să nu folosească și să nu expună copilul public în scopul de a obține avantaje personale.
Potrivit Maiei Bănărescu, îndemnul este valabil și pentru mass media, care este chemată să nu mediatizeze subiectele cu astfel de caracter în care sunt vizați copiii. Totodată, Maia Bănărescu este de acord cu faptul că utilizarea imaginii copiilor în alte scopuri decât cele care sunt în beneficiul și interesul copilului este amorală și condamnabilă. Referitor la contextul în care au apărut imaginile în care sunt vizați copiii, ombudsmanul este de acord că acestea lezează demnitatea copiilor, subliniind că drepturile fiecărui copil trebuie respectate în orice situație.
Avocatul poporului mai spune că nu mai puțin importantă este condiția respectării identității copilului și nedivulgarea datelor cu caracter personal ale acestora la oglindirea unor subiecte în presă. Maia Bănărescu îndeamnă jurnaliștii să consulte manualul de legislație europeană privind protecția datelor. De asemenea, Maia Bănărescu își reafirmă recomandarea privind respectarea dreptului copilului la opinie, consultarea acestuia și obținerea acceptului înainte de interviuri.
Avocatul poporului pentru drepturile copilului cheamă reprezentanții partidelor, autorităților şi instituțiilor media la corectitudine în abordările subiectelor legate de drepturile copilului, iar părinții sau reprezentanților legali – să manifeste maximă grijă și diligență în asigurarea respectării drepturilor și intereselor copilului.
Consiliul de Presă a expediat, la sfârșitul săptămânii trecute, în adresa Maiei Bănărescu, o scrisoare deschisă în care atenționa asupra faptului că în ajunul sărbătorilor de Paști unii politicieni au afișat pe rețele de socializare sau în presă fotografii în care apar împărțind daruri familiilor nevoiașe. Potrivit semnatarului, în unele texte însoțite de fotografii se vorbea despre sărăcia și vulnerabilitatea celor la care s-a mers cu daruri, în alte cazuri acest lucru era clar din imagini. Consiliul de Presă afirma că astfel de acte de exploatare a imaginii copiilor în scop de promovare politică reprezintă încălcări grave ale legislației care protejează drepturile copiilor.

Moldovenii din diasporă au contribuit cu peste 1 mln lei pentru dezvoltarea localităților 11 Aprilie, 14:56

Chisinau (IPN).

3400 de moldoveni din diasporă au contribuit cu peste un milion de lei pentru dezvoltarea localităților din care au plecat. Banii au fost colectați prin intermediul Asociațiilor de Băștinași, în parteneriat cu autoritățile publice locale, care au în grijă crearea unor noi servicii în comunitate. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Olesea Cazacu, coordonatoarea Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală al PNUD Moldova, a spus că proiectul a pornit cu ideea de a ajuta autoritățile publice locale să valorifice migrația, transmite IPN.
Potrivit Olesei Cazacu, cei plecați comunică mai puțin cu autoritățile locale și imaginea pe care și-o fac despre Republica Moldova de multe ori este eronată, pentru că aud că nu se face nimic sau lucruri de genul acesta. Prin această inițiativă autoritățile locale au fost ajutate să ia legătura cu acești oameni, în primul rând online, ca să fie conectați la localitățile de baștină, să vadă că autoritățile locale încearcă să facă ceva cu bugetele austere. Autoritățile au fost încurajate să le solicită sprijin migranților, nu doar financiar, dar și să-i consulte referitor la prioritățile locale, pentru că mulți, chiar dacă acum sunt plecați, se gândesc că ar vrea să revină într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat. „Și atunci sunt și ei interesați ca să vină acasă și să aibă drumuri mai bune, să aibă apă, canalizare, iluminat stradal… Deci, niște servicii mai bune de care să beneficieze fie părinții lor, rudele care au rămas, fie și ei într-un viitor oarecare”, a remarcat coordonatoarea Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală.
Olesea Cazacu spune că în localitățile în care au fost lansate asemenea parteneriate s-a schimbat felul de înțelegere a ideii de implicare. „Oamenii, atunci când participă la primele etape de implementare a unui proiect, mai târziu vor cere mai mult. Și lucrul acesta se vede foarte, foarte bine. Oamenii se interesează la ce etapă, unde s-a ajuns, ce s-a făcut cu banii și cum funcționează. Să zicem, dacă a fost procurat un autogreder care repară drumurile, cum funcționează el? Dacă nu funcționează, ce se întâmplă? Deci, sunt mai implicați măcar și la punctul acesta de a se informa despre ceea ce se întâmplă”, a menționat coordonatoarea.
Olesea Cazacu spune că fiecare trebuie, prin ce poate, să participe la dezvoltarea localității de baștină. Bugetele locale sunt limitate și, așteptând ca primăria să acționeze doar cu puterile proprii, poate să dureze ani în șir până când oamenii vor avea servicii publice de calitate. De aceea, implicându-se și cei plecați peste hotare, și donatorii, și alți parteneri, rezultatele sunt mai aproape și acest lucru este  în beneficiul tuturor, a conchis coordonatoarea Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală.

A crescut numărul de companii exportatoare pe piața europeană 11 Aprilie, 11:07

Chisinau (IPN).

Pe lângă faptul că, în primele luni ale anului curent, a crescut exportul spre Uniunea Europeană, a crescut și numărul de companii exportatoare pe piața europeană, ceea ce înseamnă că s-au reorientat dinspre Federația Rusă spre UE. Declarația a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Economiei, Iuliana Drăgălin, în cadrul emisiunii „Tema zilei”, la postul de televiziune Canal 2, transmite IPN.
„Avem 1306 companii exportatoare în Uniunea Europeană, aceasta este 60% din totalul companiilor de export. Și asta este o redirecționare în ultima perioadă”, susține Iuliana Drăgălin. Potrivit ei, acest lucru a fost posibil datorită creării unui mediu favorabil, atragerii investițiilor, condițiilor de export create prin intermediul Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu UE. „Toți factorii cumulativ au favorizat exportul pe piața Uniunii Europene”, afirmă secretarul de stat.
Expertul economic Viorel Chivriga este de părere că primele două luni ale anului nu prea sunt considerate relevante de către economiști. Totodată, situația din anul 2018 este una specifică – creșterea de exporturi este mare, au loc niște schimbări pe direcțiile geografice. „Pentru prima oară, Rusia deja a pășit la exporturi pe poziția a treia, situație care arată că au loc niște schimbări foarte rapide”, consideră Viorel Chivriga. Companiile se reorientează către spații cu reguli de joc clare, pentru a facilita tranzacțiile.

Transport gratuit de Paștile Blajinilor 11 Aprilie, 09:29

Chisinau (IPN).

De Paștile Blajinilor, în zilele de 15 și 16 aprilie, pasagerii vor circula gratuit cu autobuzele până la Cimitirul „Sfântul Lazăr” din capitală, str. Doina, transmite IPN.
Autobuzele de pe ruta C vor porni din str. Vasile Alecsandri. Cele de pe ruta D vor porni de la Circ. La fel, și unitățile de transport de pe ruta nr. 27.
Numărul de troleibuze de pe rutele nr. 24 și nr. 25 va fi stabilit după necesitate, iar microbuzele de pe rutele nr. 126, 132, 134, 154, 162, 184 și 189 își vor extinde traseul până la Cimitirul „Sfântul Lazăr”.
De Paştile Blajinilor, circulația transportului, cu excepția transportului public, pe str. Doina, tronsonul cuprins între str. Socoleni și intrarea principală în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, va fi sistată.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai