Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


CC a avizat pozitiv inițiativa de a introduce în Constituție vectorul european 11 Decembrie, 11:12

Chisinau (IPN).

Curtea Constituțională a avizat pozitiv proiectul de lege, înaintat de 36 de deputați, pentru modificarea și completarea Constituției, prin introducerea vectorului european, transmite IPN.
Președintele Curții, Tudor Panțâru, a declarat luni, 11 decembrie, că, examinând modificările propuse, Curtea amintește că aspirațiile Republicii Moldova de a stabili relații politice, economice, culturale și în alte domenii de interes comun cu țările europene și orientarea spre spațiul valoric democratic european au fost consfințite în actul de constituire a statului – Declarația de Independență.
„Curtea reține că, indiferent de rezultatul examinării acestor amendamente, orientarea spre spațiul valoric democratic european constituie un principiu cu valoarea constituțională”, a notat Tudor Panțâru.
Pornind de la cele menționate, Curtea a hotărât că proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției este prezentată de subiectul autorizat. Totodată, proiectul nu încalcă limitele de revizuire impuse de dispozițiile constituționale.
Proiectul poate fi adoptat după cel puțin șase luni de la data prezentării inițiativei de modificare a Constituției. Prezentul aviz este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac.
Procedura de modificare a Constituției Republicii Moldova a fost inițiată de către Partidul Democrat.

Premierul Pavel Filip întreprinde o vizită de lucru în Belarus 11 Decembrie, 10:47

Chisinau (IPN).

Premierul Pavel Filip efectuează, pe 11 și 12 decembrie, o vizită de lucru la Minsk, Republica Belarus, unde participă la Reuniunea Șefilor de Guvern ai statelor membre ale Inițiativei Central-Europene, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în cadrul vizitei, Pavel Filip va avea întrevederi cu premierul Republicii Belarus, Andrei Kobeakov și cu președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko. Oficialii vor discuta despre posibilitățile de intensificare a relațiilor bilaterale în domeniile de interes comun.
Totodată, Pavel Filip va participa forumul de afaceri moldo-belarus care va avea loc la Minsk. Evenimentul va reuni o sută de întreprinzători din cele două state, fiind urmat de o sesiune de întrevederi bilaterale între agenții economici, pentru a facilita stabilirea contactelor directe dintre aceștia.

CSJ va examina pe 12 decembrie cererea de recurs în anulare în dosarul lui Vlad Filat 11 Decembrie, 10:41

Chisinau (IPN).

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va examina marți, 12 decembrie, cererea de recurs în anulare în dosarul fostului premier Vladimir Filat, depusă acum trei luni de către Casa de avocatură „Popa și Asociații”. Cererea va fi examinată de către Colegiul Penal al CSJ în lipsa parților, a precizat pentru IPN un reprezentant al Casei de avocatură.

Pe 14 septembrie, avocatul Igor Popa a cerut repetat CSJ casarea hotărârilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărâri prin care Vlad Filat să fie achitat și eliberat din detenție. Potrivit avocatului, recursul în anulare a fost depusă deoarece dreptul intern oferă posibilitatea instanței supreme de a remedia abuzurile și încălcările admise la judecarea cauzei.

În cerere, Igor Popa a invocat lipsa publicității ședințelor de judecată, încălcarea dreptului la un remediu efectiv, încălcarea dreptului la apărare, nemotivarea hotărârilor judecătorești etc. Avocatul a remarcat faptul că repunerea în drepturi a lui Vlad Filat până la pronunțarea deciziei instanței europene va scuti Republica Moldova de o nouă condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Curtea Supremă de Justiție a respins în februarie anul curent recursul înaintat de către avocatul lui Vlad Filat. CSJ a examinat cererea de contestare a deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținută sentința de 9 ani de închisoare pentru Vlad Filat pronunțată de către Judecătoria Buiucani.

În luna august, Vlad Filat a depus o cerere la CEDO în care a invocat că pe parcursul procesului de judecată i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale. Și în anul 2015, Vlad Filat a depus o plângere la CEDO care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul 13, reținerea și arestarea ilegală.

Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de detenție pentru abuz în serviciu și corupere pasivă, pornind de la un autodenunț al lui Ilan Șor în care acesta spunea că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani și cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale. Vlad Filat pledează nevinovat.

Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului, votat în două lecturi 7 Decembrie, 14:03

Chisinau (IPN).

Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului, propus de către deputații Partidului Democrat și cei ai Grupului parlamentar Popular European, a fost votat joi, 7 decembrie, de Parlament, în două lecturi, cu 61 de voturi. Proiectul a fost criticat de către deputații Partidului Comuniștilor, care au părăsit sala de ședințe până ca acesta să fie supus votului. PSRM, care la fel a criticat inițiativa, a propus votarea nominală a proiectului „pentru a vedea cine și în ce mod își asumă responsabilitatea”, însă propunerea nu a fost votată, transmite IPN.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul democrat Sergiu Sârbu, a declarat că, deși ultimele modificări la Codul Audiovizualului au fost efectuate recent, din păcate nu s-a reușit să fie eliminate toate deficiențele și lacunele care continuă să pună în pericol implementarea adecvată a politicii statului în domeniul audiovizualului. Prin acest proiect se propune de a introduce noțiunea de securitate informațională, care va reprezenta un ansamblu de măsuri pentru a asigura protecția persoanelor, societății și statului de eventuale tentative de dezinformare sau informare manipulatoare din exterior.

În vederea asigurării securității informaționale a statului, se permite transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic doar care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Proiectul prevede sancțiuni sub formă de amendă de la 40 de mii de lei la 70 de mii de lei pentru radiodifuzorii și distribuitorii de servicii care vor încălca prevederile legii respective. Pentru încălcarea repetată a acestor prevederi amenda va constitui de la 70 de mii de lei la 100 de mii de lei. După aplicarea graduală a sancțiunilor, ar putea fi retrasă licența de emisie.

În timpul dezbaterilor, mai mulți deputați au reproșat faptul că acest proiect nu conține prevederi care ar veni să protejeze spațiul mediatic de propaganda internă. Aceștia au mai spus că nu este clar cum se va acționa în cazul în care posturile TV locale vor face propagandă făcând referire la informațiile difuzate de anumite posturi. În replică, deputatul Sergiu Sârbu a declarat că pentru monitorizarea manipulării, dezinformării, există mecanismul de control intern asigurat de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Deputata Maria Ciobanu, fracțiunea PLDM, a declarat că, în condițiile în care pe piața mediatică din Republica Moldova există doi monopoliști – liderul PDM Vlad Plahotniuc și, mai nou, președintele țării Igor Dodon – nu este clar ce l-a încurcat pe Vlad Plahotniuc să renunțe la retransmiterea postului de televiziune din Rusia până acum. Deputata a mai spus că anume ieri, 6 decembrie, când Vlad Plahotniuc a fost învinuit în Rusia „de grele păcate”, a scos din sertar acest proiect și a propus aprobarea lui în două lecturi.

Liderul PCRM Vladimir Voronin a declarat că acest proiect are mai mult scopuri economice decât politice. Oamenii au tot felul de antene, acces la internet și au posibilitatea să privească ce vor. Nimeni nu le poate interzice să privească un anumit program. De fapt, acest proiect de  lege țintește în publicitate, a spus liderul comunist. Potrivit lui Vladimir Voronin, în această lege ar trebui să fie prevăzute restricții nu doar pentru posturile din Rusia, dar și pentru cele din România, ba chiar în primul rând pentru cele din România.

Liderul PL Mihai Ghimpu a spus că un proiect similar a fost propus de liberali încă în 2015. Potrivit lui, toți deputații din Europa au înțeles că propaganda rusească, picătură cu picătură, distruge tot ceea ce ține de libertatea poporului, drepturile omului etc.

În luarea sa de cuvânt, Inna Șupac, președinta fracțiunii PCRM, a menționat că  atunci când „arde”, conducerea PDM este gata să facă orice pentru a arăta Occidentului că luptă împotriva propagandei rusești. Potrivit ei, „doar prostului îi poate veni o asemenea ideea în secolul XXI, când există internet și satelit, să instituie asemenea restricții”. Deputata a mai spus că în lupta aprigă pentru valorile europene, tocmai guvernarea este cea care încalcă acele principii și valori. „PCRM nu participă la această crimă și la încălcarea a drepturilor omului și, în semn de protest, părăsește ședința”, a notat deputata.

Deputatul PSRM Bogdan Țârdea a declarat că reprezentanții guvernării, deși se declară pro-europeni, merg contra recomandărilor și valorilor europene. Se declară democrați, dar calcă în picioare pluralismul de opinie și democrația. Colegul său de fracțiune, Vlad Bătrâncea, a declarat că această lege ar putea stârni un scandal diplomatic, pe motiv că, pe lângă Federația Rusă, sunt vizate și alte state, partenere ale Republicii Moldova. Potrivit lui, prin acest proiect, CCA va pedepsi la comandă radiodifuzori incomozi.

Proiectul a fost votat în două lecturi, cu susținerea a 61 de deputați. Vlad Batrâncea a declarat că PSRM va contesta și procedura de vot, dar și legea.

Consilier nou în CMC 7 Decembrie, 11:06

Chisinau (IPN).

Eremei Priseajniuc, consilier principal de stat în Cabinetul premierului Pavel Filip, a devenit și consilier municipal în Chișinău, după ce Ruslan Codreanu și-a depus mandatul de ales local pentru a accede în funcția de viceprimar al capitalei, transmite IPN.
Priseajniuc a declarat jurnaliștilor că cele două funcții ale sale sunt compatibile și le va exercita pe ambele.
Eremei Priseajniuc a fost numit consilier principal de stat al prim-ministrului în domeniul combaterii corupției și activității organelor de drept în februarie 2016. Acesta a mai ocupat anterior funcția de consilier al prim-ministrului, în Guvernul Filat și Guvernul Leancă.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai