Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Serviciul oftalmologic din Moldova urmează a fi modernizat 24 Martie, 13:08

Chisinau (IPN).

În următorii cinci ani, serviciul oftalmologic din Republica Moldova urmează a fi modernizat, iar persoanele cu dizabilități de vedere vor fi asigurate cu dispozitive de corecţie optică. În acest, vineri, 24 martie, la Chişinău a fost semnat un acord de colaborare între mai multe ministere şi organizații nonguvernamentale, transmite IPN.

Părţile semnatare ale acordului sunt: Centrul de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vedere Slabă „Low Vision” din Moldova, Organizația de Caritate „Hjelp Moldova”, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației şi Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei. Centrul „Low Vision” va răspunde de implementarea acordului.

Acest lucru se va întâmpla în mai multe etape. Pentru început părţile semnatare vor participa la identificarea strategiilor de dezvoltare şi îmbunătățire a serviciului oftalmologic din Republica Moldova. A doua etapă, constă în elaborarea Planului Național de Sănătate a Ochiului. Ulterior, urmează a fi adus echipament din străinătate pentru prevenirea, depistarea și tratamentul problemelor de vedere, precum și incluziunea socială şi educaţională a persoanelor cu deficienţe de vedere.

Directorul Centrului „Low Vision”, Tatiana Ghidirimschi, a spus la evenimentul de semnare, că implementarea acordului vine să sporească accesul persoanelor cu deficiențe de vedere la servicii oftalmologice îmbunătățite. Acordul a fost semnat pentru o perioadă de 5 ani.

În Republica Moldova sunt la evidență peste 10 mii de persoane cu deficiențe de vedere. În majoritatea spitalelor din țară există secţii oftalmologice. La fel, sunt  centre private care prestează servicii oftalmologice.

Numărul bolnavilor de tuberculoză scade, dar continuă să fie alarmant 24 Martie, 12:50

Chisinau (IPN).

Peste 3500 de bolnavi de tuberculoză se aflau la evidentă anul trecut în Republica Moldova. În lume, această boală a afectat peste 10 milioane de oameni, dintre care un milion sunt copii. În contextul marcării Zilei Mondiale de luptă împotriva Tuberculozei, astăzi, 24 martie, Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chişinău a organizat în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” activităţi de informare, comunicare şi sensibilizare a populației privind impactul tuberculozei. Participanții la eveniment au dansat, au făcut exerciții fizice alături de antrenori profesioniști şi au luat parte la un concurs de desen, transmite IPN.

Chiar dacă tuberculoza a afectat mai puţine persoane în 2016, comparativ cu anul 2015, situația continuă să fie alarmantă, a declarat Luminița Suveică, şefa Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chişinău. „Problema rămâne a fi nu doar una medicală, ci şi medico-socială, o problemă care impune implicarea întregii societăți. Cei care sunt alături de o persoană care tușește mai mult de trei săptămâni, are febră și scade brusc în greutate, trebuie să insiste să se adreseze la medic”, a spus Luminiţa Suveică. 

Medicul epidemiolog Zinaida Ceban a recomandat mamelor să-şi imunizeze copiii de mici împotriva tuberculozei. Totodată, a recomandat tuturor să evite viciile care fac ca boala să avanseze. „Trebuie să avem un mod de viaţă sănătos. Sportul şi alimentația sănătoasă ne protejează de tuberculoză”, a sus medicul.

Semne ale tuberculozei sunt: slăbiciunea, pierderea bruscă în greutate, transpirații nocturne şi tusea mai mult de trei săptămâni. Tratamentul unui pacient cu tuberculoză costă în jur de 3 mii de lei. Dacă însă este dezvoltată o formă multidrog rezistentă, iar anul trecut au fost circa 500 de astfel de cazuri, cheltuielile se pot ridica și la 200 de mii de lei. 

Anul trecut, tuberculoza a cauzat 380 de decese în Republica Moldova.

Igor Dodon va avea o întrevedere cu Vadim Krasnoselski pe malul drept al Nistrului 24 Martie, 12:07

Chisinau (IPN).

Președintele Igor Dodon va avea o întrevedere cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski pe 30 martie. Informația a fost confirmată pentru IPN de către consilierul prezidențial în domeniul reintegrării, Vasilii Şova.

Acesta a spus că se negociază subiectele de pe agenda întrevederii, care va avea loc pe malul drept al Nistrului. Întâlnirea are loc în contextul consultărilor la nivel informal, a precizat consilierul prezidențial.

Presa din stânga Nistrului menționează că Igor Dodon l-a invitat pe Vadim Krasnoselski la Chișinău, iar în timpul întrevederii va fi discutată organizarea controlului vamal moldo-ucrainean la frontiera cu regiunea transnistreană. Administrația regiunii consideră că un control vamal comun moldo-ucrainean va distruge economia din stânga Nistrului.

„Dacă în anul 2006 a fost dată o lovitură serioasă exportului republicii noastre, prin instalarea posturilor vamale comune va fi dată o lovitură importului în Transnistria. Pierderile minime sunt estimate la aproape 40 de milioane de dolari, nemaivorbind de pierderea miilor locuri de muncă şi distrugerea clasei de mici antreprenori”, a subliniat Krasnoselski într-un briefing de presă joi, 23 martie, transmite presa din stânga Nistrului.

Sursa intoxicației elevilor din raionul Cahul nu este plastilina, cum s-a crezut 24 Martie, 12:18

Chisinau (IPN).

Plastilina preluată pentru investigații de către specialiștii Centrului de Sănătate Publică dintr-o școală din satul Burlăceni, raionul Cahul, după ce mai mulți elevi şi doi profesori s-au intoxicat în sala în care au modelat plastilină, nu este toxică.

Solicitată de IPN, Elena Jardan, șef de laborator la CNSP, a spus că testele nu au confirmat toxicitatea plastilinei. Produsul are în componență gluten și, teoretic, ar fi putut genera alergie dacă ar fi fost ingerată, dar nimeni din cei care au acuzat simptome de intoxicație nu a făcut acest lucru.  

Pe 3 martie, şapte elevi şi doi profesori ai gimnaziului din satul Burlăceni, raionul Cahul, s-au intoxicat în sala în care au modelat plastilină. Unul dintre elevi a fost internat în Spitalul raional Cahul cu intoxicație acută. Ceilalți au primit îngrijiri medicale, dar nu au avut nevoie de spitalizare.

Circa un milion de dolari pe lună se spălau printr-o schemă deconspirată 24 Martie, 11:44

Chisinau (IPN).

Șapte persoane au fost reținute sub bănuiala de implicare într-o schemă de spălare de bani. Sumele variau de la 500 de mii până la un milion de dolari lunar, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Serviciului de Informații şi Securitate.

SIS anunță că suspecții au fost reținuți în urma unor descinderi pe mai multe adrese. În cadrul anchetei s-a stabilit că pe conturile unor firme deschise în mai multe ţări pe numele unor cetățeni străini şi cetățeni ai Republicii Moldova erau transferați bani de proveniență ilegală, cu integrarea ulterioară a acestora în circuite de spălare a banilor și de lichefiere pe teritoriul Moldovei.  În fază finală, banii ajungeau în Moldova sub formă de donații adresate diferitor persoane fizice, pentru a nu intra în vizorul organelor abilitate în supravegherea sistemului bancar şi a pieţei financiare.

Cele șapte persoane reținute, printre care și curieri din alte state, erau implicate în scoaterea unei următoare tranșe din țară. Banii au fost ridicați, dar suma nu este precizată.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai