Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


PSRM cere retragerea proiectului de modificare a Codului Audiovizualului 7 Decembrie, 11:36

Chisinau (IPN).

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor a solicitat retragerea de pe ordinea de zi a ședinței de joi, 7 decembrie, a proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea Codului Audiovizualului, transmite IPN.

Deputatul PSRM, Vlad Batrâncea, a declarat că prevederile acestui proiect încalcă rezoluția Consiliului Europei și pe cea a OSCE. Potrivit parlamentarului, acest proiect vine să instaureze dictatură și valori antidemocratice. Deputatul a mai spus că în Constituție sunt prevăzute expres libertatea de exprimare, libertatea presei și libertatea de gândire, iar acest proiect vine să le încalce.

Președinta fracțiunii Partidului Comuniștilor, Inna Șupac, a declarat că tentativele anterioare de a introduce în alte proiecte de lege elementul de luptă cu așa-zisa propagandă pro-rusă au fost dur criticate de partenerii țării.

Fiind supusă votului, propunerea socialiștilor nu a fost susținută de majoritatea deputaților prezenți la ședință.

Proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea Codului Audiovizualului este propus de către deputații PDM și PPE. Potrivit PDM, inițiativa are ca scop securizarea spațiului informațional, prin limitarea difuzării și retransmisiei pe teritoriul Republicii Moldova a emisiunilor informațional-analitice, politice, militare din state care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Vinuri, nuci și fructe uscate din Moldova vor fi expuse în Japonia 7 Decembrie, 11:57

Chisinau (IPN).

Douăsprezece vinării, trei companii producătoare de miere de albini și două de fructe uscate și nuci își vor expune produsele în cadrul unei expoziții care va fi organizată pe 18 decembrie în incinta Okura Hotel din orașul Tokio, Japonia. Evenimentul este organizat la inițiativa și cu finanțarea Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova la Tokio.

Ambasadorul Republicii Moldova la Tokio, Vasile Bumacov, solicitat de IPN, a comunicat că organizarea evenimentului are ca scop promovarea pe piața niponă a producției vitivinicole de calitate și a produselor autohtone cum este mierea de albini, nucile şi fructele uscate. Selecția companiilor a fost coordonată pe plan național de către MIEPO. Iar, ambasada a cooperat cu companiile nipone importatoare a vinurilor moldovenești, care în cadrul acțiunii din 18 decembrie să reprezente producătorii ce nu au avut posibilitatea de a se deplasa la Tokio.

Potrivit lui Vasile Bumacov, au fost invitați în jur de 200 de reprezentanți ai companiilor specializate în importul și distribuirea producției vitivinicole și de nișă, reprezentanți ai principalelor rețele de comercializare, dar și mass-media. Totodată, au fost invitați oficiali din cadrul Guvernului, Parlamentului, Ministerului Afacerilor Externe, corpului diplomatic, agențiilor de cooperare internațională. „Accentul este pus pe facilitarea contactelor directe „business to business”, între producători și potențiali noi importatori niponi, precum și mediatizarea pe scară largă a produselor de calitate din Republica Moldova”, a spus Vasile Bumacov.

Producătorii participanți au selectat vinurile la discreția lor, pe care le consideră cele mai reprezentative și competitive pe piața Japoniei. S-a sugerat acordarea unei atenții distincte pentru prezentarea vinurilor roșii, mai populare în Japonia. La fel și spumantul clasic este mult apreciat şi vinurile albe cu buchet mai pronunțat. În contextul evenimentului, va fi organizat și un seminar de prezentare a Republicii Moldova: sectorul agroalimentar, vitivinicol, prezentarea companiilor participante și o recepție de degustare a vinurilor și produselor moldovenești. Participanții vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu calitatea producției autohtone. În cadrul recepției vor fi promovate și bucatele naționale.

„Ne bucurăm că avem posibilitatea să organizăm în Japonia această primă ediție a campaniei de promovare, în colaborare cu MIEPO, și exprimăm speranța ca acțiunile de agest gen să devină tradiționale. Ambasada va organiza un eveniment similar pe 23 martie 2018 în orașul Kyoto”, a spus ambasadorul Republicii Moldova în Japonia. Potrivit lui Vasile Bumacov, pe piața niponă, există o tendință clară de creștere a exporturilor vinurilor de calitate moldovenești. Statisticile arată că în anul 2016, Republica Moldova a exportat 106 000 litri de vin în Japonia, plasându-se pe locul 17, o creștere cu 11% față de anul 2015.

Fetele născute în 2007 vor fi vaccinate gratuit împotriva virusului papiloma uman 5 Decembrie, 14:53

Chisinau (IPN).

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale lansează campania de vaccinare împotriva virusului papiloma uman, în cadrul programului GAVI, pentru anii 2017-2018. Începând cu această lună, 15 mii de fete se vor putea vaccina cu serul cvadrivalent Gardasil, transmite IPN.

Pentru eficiența maximă a vaccinului, OMS recomandă vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani, până la debutul vieții sexuale. În Republica Moldova vor fi vaccinate gratuit, la dorință, fetele care s-au născut în 2007, în instituțiile care acordă asistență medical primară.

Moldova, făcând parte din programul GAVI, a primit pentru anul 2017-2018, 35 de mii de doze de vaccin, prețul cărora este de 86,16 lei pentru o doză. Jumătate din doze au fot deja distribuite în instituțiile medicale.

Potrivit ministrului Stela Grigoraș, vaccinarea va oferi oportunitatea de a proteja fetele adolescente împotriva cancerului de col uterin, care este cel mai răspândit tip de cancer determinat de virusul HPV. „Ne-am asumat sarcina de a implementa programul de vaccinare anti-HPV, care este unul absolut necesar reieșind din numărul de îmbolnăviri și decese de această boală în Moldova. Studiul de cost-eficiență realizat la acest capitol estimează că, odată atinsă rata de vaccinare de 90%, vom salva 98 de vieți în fiecare an și vom economisi pentru tratamentul cancerului de col uterin”, a spus Stela Grigoraș.

Reprezentantul OMS în Republica Moldova, Haris Hajrulahovic, a spus că OMS recunoaște faptul că problema cancerului de col uterin și a altor boli provocate de HPV reprezintă o problem globală de sănătate publică. El a recomandat introducerea vaccinului împotriva HPV în programele naționale de vaccinare. Potrivit lui, nu este doar responsabilitatea Guvernului de a crește o generație sănătoasă, dar este necesară și mobilizarea societății în acest sens.

Cursul integral de vaccinare constă în administrarea a două doze de vaccin. Cea de-a doua doză de vaccin va fi administrat începând cu luna iunie 2018.

În Republica Moldova, zilnic o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin și odată la două zile o femeie decedează din cauza acestei maladii. În ultimii cinci ani, peste 1500 de femei au fost diagnosticate și peste 1000 au decedat.

Cinci scanere mobile, repuse în funcțiune cu sprijinul SUA 5 Decembrie, 11:22

Chisinau (IPN).

Cinci echipamente de control vamal non-intruziv au fost repuse în funcțiune, datorită asistenței tehnice oferite de Guvernul SUA, în valoare de 1,3 milioane de dolari. Scanerele mobile au fost date în exploatare luni, 4 decembrie, în cadrul unei ceremonii oficiale, transmite IPN.

În cadrul evenimentului, directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie le-a mulțumit reprezentanților Guvernului SUA pentru susținerea permanentă acordată. „Asigurarea securității economice și transfrontaliere a statutului reprezintă o prioritate de bază a Serviciului Vamal, iar în îndeplinirea acestei misiuni nu ne putem lipsi de instrumentele și mecanismele de control necesare. Provocările aferente acestui domeniu ne determină să depunem eforturi susținute în eficientizarea activității antifraudă și ne bucurăm să beneficiem în continuare și de susținerea partenerilor de dezvoltare”, a declarat Vitalie Vrabie, citat într-un comunicat de presă remis de Vamă.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit a menționat că prelungirea perioadei de exploatare a scanerelor mobile cu raze X ale Serviciului Vamal este un exemplu excelent de parteneriat cu Republica Moldova pentru securizarea frontierei, prevenirea proliferării armelor de distrugere în masă și facilitarea comerțului.

Prezent la eveniment, ministrul finanțelor, Octavian Armașu, a spus că elementul principal al echipamentelor de scanare este securizarea transfrontalieră prin prevenirea și stoparea acțiunilor ilegale la transportarea mărfurilor. Potrivit lui, cele cinci scanere donate de Guvernul SUA vor ușura munca vameșilor în deservirea fluxului de autocamioane, ce traversează în ambele sensuri frontiera de stat, necesare pentru detectarea traficului ilicit de mărfuri în lupta împotriva contrabandei.

Livrarea și substituirea părților componente pentru scanerele mobile au fost realizate în cadrul Programului EXBS, finanțat de Guvernul SUA. Implementarea respectivului program este efectuată în baza Acordului interguvernamental între SUA și Republica Moldova cu privire la cooperarea în vederea facilitării acordării asistenței, semnat la Chișinău în data de 21 martie 1994. 

Un tânăr câștigă bani transformând deșeurile în energie 5 Decembrie, 11:34

Chisinau (IPN).

Dmitri Asoscov, un tânăr antreprenor din capitală, câștigă bani transformând deșeurile în energie. Acesta, împreună cu partenerul său, au lansat, prin intermediul proiectului „Energie și Biomasă”, finanțat de Uniunea Europeană, o afacere prin care contribuie la reducerea consumului de energie fosilă și sporirea securității energetice.

Potrivit unui comunicat de presă remis de PNUD și citat de IPN, tinerii lucrau într-o tâmplărie și, pentru că trebuia să facă ceva cu rumegușul de lemn, au început să producă brichete. Cererea fiind mare, au căutat noi surse pentru a produce mai mult și au ales cojile de hrișcă și de migdale.

„Calitatea brichetelor din coji de migdale și de hrișcă este foarte bună, singura recomandare pentru producător este să adauge o anumită proporție de rumeguș de lemn. Lignina conținută în acesta ajută la o mai bună presare și durabilitate a brichetelor”, menționează directorul Laboratorului pentru biocombustibili solizi în cadrul Universității Agrare, Grigore Marian.

Firma a produs și a comercializat deja 300 de tone de brichete din hrișcă și din coji de migdale. Compania mai produce brichete din coji de floarea soarelui, de nuci și din rumeguș din lemn, dar și cărbune de lemn, obținut prin piroliză. Întreprinderea are 25 de angajați.

Proiectul „Energie și Biomasă” este finanțat de UE și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Proiectul susține dezvoltarea pieței de biocombustibil practic de la zero, stimulând atât cererea, cât și oferta de brichete și pelete.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai