Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Ce sume trebuie declarate la vamă 21 Iunie, 13:22

Chisinau (IPN).

La intrarea în Republica Moldova, persoanele fizice au dreptul să introducă nelimitat numerar în monedă națională, precum și numerar și cecuri de călătorie în valută străină. Dacă suma depășește 10 mii de euro sau echivalentul lor per persoană, aceasta urmează să fie declarată, iar organelor vamale urmează să le fie prezentate documentele confirmative. Aceleași condiții sunt valabile și la ieșirea din țară, doar că suma scoasă nu poate depăși 50 de mii de euro sau echivalentul lor.

Într-un răspuns al Serviciului Vamal la o solicitare a Agenției IPN se menționează că pentru sumele care depășește plafonul de 10 mii de euro persoana urmează să prezinte o permisiune pentru scoaterea mijloacelor bănești din țară, eliberată de băncile licențiate sau o autorizație pentru scoaterea mijloacelor bănești, eliberată de Banca Națională a Moldovei. Acte confirmative pot fi solicitate și de la locul de muncă dacă e vorba de bani din salariu. În cazul în care banii sunt o donație, trebuie să fie prezentate acte care confirmă actul de donație.

La scoaterea din Republica Moldova de către persoanele fizice rezidente și nerezidente a mijloacelor în valută străină, alta decât euro sau decât valuta indicată în actele confirmative, echivalentul sumelor în valutele respective se determină aplicând cursul oficial al leului moldovenesc stabilit de Banca Națională a Moldovei, valabil la ziua trecerii frontierei de stat a Republicii Moldova.

Persoanele trebuie să cunoască că nu se admite introducerea sau scoaterea din Republica Moldova a numerarului în monedă națională, precum și a numerarului și cecurilor de călătorie în valută străină în bagajul neînsoțit de către persoana fizică.

Cei care nu se conformează și introduc sume de bani fără a le declara se aleg cu procese verbale de reținere a sumelor respective.

Profesorii din diasporă însușesc modele de predare a limbii române 21 Iunie, 13:39

Chisinau (IPN).

Timp de cinci zile, profesorii din diasporă vor fi instruiți la Chișinău în cadrul unui atelier ce vizează modalitățile de predare a limbii române pentru copiii din diasporă. În cadrul primului atelier de acest gen, organizat de Biroul Relaţii cu Diaspora şi Organizația Internațională pentru Migraţie, va fi prezentat curriculum de predare a limbii române elaborat de către experții Asociației Naționale a Trainerilor Europeni din Moldova.

Mihaela Vatavu, coordonatoarea centrului de instruire „Alunelul” din Padova (Italia), a declarat pentru IPN că atelierul este binevenit, iar intenția de a deschide centre de instruire în diasporă este foarte importantă. Inițial aceasta a pornit de la entuziasmul celor din diasporă, care nu aveau studii pedagogice şi au activat mult timp în bază de voluntariat. „Instruirea care se face acum la Chișinău este foarte importantă deoarece ne oferă posibilitatea de a oferi copiilor instruire de calitate. Mai ales că nu toţi cei care sunt din diasporă și organizează centre educaționale au studii pedagogice. O mână de ajutor este binevenită”, a spus Mihaela Vatavu.

Aceasta a menţionat că pentru cei plecaţi este important să nu uite limba materna, tradițiile, valorile. „Cel mai interesant moment la lecții a fost să găsim pe hartă locul unde copiii şi-au lăsat bunicii şi mulţi dintre ei şi-au amintit şi de rudele, prietenii pe care i-au lăsat în Moldova”, a subliniat Mihaela Vatavu.

Şefa Biroului Relaţii cu Diaspora, Olga Coptu, a spus că proiectul lansat acum un an privind deschiderea centrelor educaționale în diasporă şi a centrelor de excelență ale diasporei este unul de suflet pentru Birou. Centrele educaționale în afara ţării sunt o premieră pentru Moldova şi speră că vor continua să activeze datorită efortului celor din diasporă.

„Am avut ocazia să vizităm câteva dintre centrele educaționale. Trebuie să recunoaştem că există multă dedicație a profesorilor din afara ţării. Sunt copii descendenți ai Republicii Moldova care nu ar şti să vorbească limba română fără efortul depus de ei”, a spus Olga Coptu, care crede că trebuie reînnoită promovarea predării limbii române în diasporă.

Reprezentanta Ministerului Educației, Ludmila Oleinic, a precizat că în urma vizitelor de lucru în Italia, Spania etc. s-au convins de buna organizare a centrelor, iar Ministerul Educației îşi exprimă suportul în realizarea inițiativelor educaționale ale diasporei moldovenești. De asemenea, ministerul susține iniţiativa de perpetuare a limbii române și de cultivare a dragostei faţă de ţară la tânăra generaţie.

Membri ai Guvernului și Parlamentului vor fi instruiți în domeniul planificării familiei 21 Iunie, 12:35

Chisinau (IPN).

Membri ai Guvernului și ai Parlamentului sunt instruiți în cadrul unor ateliere naționale astăzi, 21 iunie, în domeniul planificării familiei și al drepturilor sexuale și reproductive, transmite IPN.

Ministrul muncii protecției sociale și familiei, Stela Grigoraș, a remarcat că sănătatea sexuală și reproductivă, dar și planificarea familiei au un impact foarte important asupra demografiei. Moldova are nevoie de politici noi, care ar contribui la respectarea drepturilor omului, egalității de gen, dar și în domeniul reproductiv. „Ca țară este important să investim în femei. Trebuie să promovăm politici active pentru suportul populației, în special trebuie să investim în tineri”, a adăugat Stela Grigoraș.

Ministrul sănătății, Ruxanda Glavan, a spus că, încă din 1998, Moldova cu suportul UNFPA a început o reformă importantă în domeniul perinatal, îmbunătățindu-se calitatea serviciilor medicale acordate în perioada sarcinii și cea postnatală. Un rezultat la fel de important este deschiderea cabinetelor de planificare familială, dar și a peste 40 de centre prietenoase tinerilor. Totodată, în 2017, ministerul își propune ca cel puțin 100 de cupluri care nu pot avea copii să beneficieze de o procedură de fertilizare in vitro gratuită.

Alanna Armitage, directorul regional al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) pentru Europa de Est și Asia Centrală, a remarcat că investiția în sănătatea și drepturile sexuale și reproductive ale femeilor din Republica Moldova este o investiție în viitor. „Atunci când femeile și adolescentele au acces la serviciile de sănătate reproductivă și sexuală ele pot să se bucure de deciziile lor. Este foarte important ca toate cuplurile să aibă dreptul să decidă liber și responsabil câți copii vor să aibă, la ce distanță unul de altul etc.”, a spus Alanna Armitage.

„Evenimentul aduce un nou impuls pentru a ne uni eforturile comune în domeniul elaborării politicilor publice bazate pe dovezi și practicile altor țări ar face viața fetelor, femeilor, băieților și a bărbaților din Moldova mai bună”, a adăugat reprezentanta UNFPA în Moldova, Rita Columbia.

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, a remarcat că accesul la servicii de sănătate sexuală și reproductivă este direct legat de aspecte precum reducerea sărăciei, dezvoltarea economică durabilă și egalitatea de gen.

Atelierele au fost organizate de Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei și Ministerul Sănătăți, împreună cu UNFPA, Ambasada Suediei și oficiul Ambasadei Olandei la Chișinău, ca parte a participării Moldovei la inițiativa globală #EaDecide (#SheDecides).

#EaDecide este o inițiativă globală care a fost instituită în martie 2017 și la care participă 45 de țări, printre care și Republica Moldova.

Liderul PDM la Bruxelles: Vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția 21 Iunie, 10:00

Chisinau (IPN).

„Vom continua dezbaterile și vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția când vom vota în a doua lectură proiectul de trecere la sistemul electoral mixt”. Declarația aparține președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care se află într-o vizită oficială pe linie politică la Bruxelles. Democratul a avut întrevederi cu liderii grupului Alianței Progresite a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al PDM se menționează că vicepreședintele grupului APSD, Knut Fleckenstein, a recomandat ca Parlamentul de la Chișinău să continuie dezbaterile publice pe marginea proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt. „Credem că ați reacționat calm și cu înțelegere la avizul Comisiei de la Veneția. Îndemnăm să începeți în curând noi consultări pe acest subiect”, a spus Knut Fleckenstein. La final, liderii social-democraților europeni și-au manifestat susținerea pentru inițiativa de modificare a sistemului electoral în Republica Moldova.

Vlad Plahotniuc a dat asigurări că guvernarea de la Chișinău și-a asumat reforme importante, care deja dau rezultate. „Guvernul Moldovei are toată susținerea Partidului Democrat și a Coaliției majoritare în realizarea reformelor. Ne-am asumat cele mai dure reforme din 2009, iar faptul că schimbările spre bine deja dau roade a fost remarcat și de Fondul Monetar Internațional, și de Uniunea Europeană. Aceasta demonstrează că guvernarea își respectă angajamentele față de cetățeni și față de partenerii externi”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Liderii APSD au încurajat guvernarea de la Chișinău să continuie procesul de apropiere de Uniunea Europeană și, totodată, au apreciat mult discuția cu președintele PDM. „Este important să fim informați direct de către voi despre ceea ce se întâmplă în Moldova, deoarece unii așa-ziși prieteni de-ai voștri prezintă aici informații care nu corespund realității. Noi înțelegem supărarea lor că nu sunt la guvernare”, a spus liderul grupului APSD, Gianni Pittela.

Președintele PDM le-a prezentat partenerilor europeni și proiectul privind interzicerea propagandei rusești, evidențiind faptul că aceasta „este o măsură vitală pentru securizarea spațiului informațional al Moldovei”. Inițiativa a fost privită cu deschidere din partea liderilor politici din Parlamentul European, care au precizat că Uniunea Europeană nu dorește ca Moldova să se certe cu Rusia, dar încurajează Chișinăul să-și apere propriile interese. La final, s-a decis ca pe parcursul lunii iulie să fie organizat în Parlamentul European o dezbatere pe tema privind dezinformarea și propaganda, pornind de la proiectul de lege propus de Partidul Democrat.

Premierul Filip a avut o întrevedere la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European 21 Iunie, 10:34

Chisinau (IPN).

Mersul reformelor în Republica Moldova, asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene, dar și proiectul de lege cu privire la modificarea sistemului electoral reprezintă principalele subiecte discutate la Bruxelles de către premierul Pavel Filip în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, transmite IPN.

„Noi vom manifesta o abordare pragmatică, realistă și constructivă. Parcursul bun în procesul implementării Acordului de Asociere şi faptul că am recuperat din unele întârzieri ne determină să fim şi mai ambiţioşi, şi mai exigenţi în atingerea obiectivelor în plan european”, a spus Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă remis de executiv.

În cadrul întrevederii, premierul a relevat importanţa asistenței macrofinanciare din partea UE, a continuării sprijinului bugetar și a relațiilor cu FMI. Premierul a solicitat să nu fie făcută o legătură directă între acordarea asistenței macrofinanciare și modificarea sistemului electoral, deoarece pentru acordarea acesteia Guvernul și Comisia Europeană au îndeplinit toate precondițiile stabilite de comun acord. Pavel Filip a spus ca această asistență este foarte importantă pentru Republica Moldova, fiind dedicată strict implementării reformelor.

Prim-ministrul a salutat aprobarea recentă a asistenței macrofinanciare în cadrul Comisiei pentru Comerț Internațional a Parlamentului European și și-a exprimat încrederea în luarea unei decizii pozitive în acest sens și în plenul Legislativului european.

Cu referire la recomandările Comisiei de la Veneția privind proiectul de modificare a sistemului electoral, premierul a menționat că vor avea loc discuții largi pe marginea acestora și majoritatea recomandărilor vor fi luate în considerare, pentru a fi respectate toate normele democratice și pentru a se evita orce tip de abuz în cadrul alegerilor.

La rândul său, oficialul european a salutat angajamentul constant al Republicii Moldova față de proiectul european şi a încurajat acţiunile întreprinse de Guvernul Republicii Moldova în scopul garantării ireversibilităţii acestuia.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai