Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Ministerul Economiei solicită în instanță anularea prețurilor plafon la carburanți 12 Iunie, 17:38

Chisinau (IPN).

Ministerul Economiei și Infrastructurii solicită în instanța de judecată anularea ordinului Agenției Naționale de Reglementare în Energetică din 12 iunie prin care au fost stabilite prețuri plafon în creștere la carburanți. O cerere în acest sens a fost făcută către Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Buiucani, marți, 12 iunie, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă al ministerului, se spune că solicitarea a fost făcută în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței și prin intermediul ei se mai solicită suspendarea executării ordinului până la emiterea unei hotărâri irevocabile.
În scrisoarea de chemare în judecată se menționează faptul că pot fi încălcate drepturile și interesele legitime ale consumatorului.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat, pe 12 iunie, prețurile plafon de comercializare a produselor petroliere principale pentru perioada 13-26 iunie. Prețul plafon la benzină este de 19,49 lei/litru, ceea ce reprezintă cu 34 de bani mai mult decât în prezent, iar la motorină – 17,41 lei/litru, ceea ce constituie o majorare cu 32 de bani.

Benzina și motorina se scumpesc12 Iunie, 13:14

Chisinau (IPN).

Benzina se scumpește cu 34 de bani, iar motorina cu 32 de bani. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță prețurile plafon de comercializare a produselor petroliere principale pentru perioada 13-26 iunie, transmite IPN.
În următoarele două săptămâni, prețul plafon la benzină este de 19,49 lei/litru, iar iar la motorină – 17,41 lei/litru.
ANRE oferă, în premieră, și descifrări. Astfel, 9,23 lei/litru este prețul benzinei conform cotațiilor, 3,76 lei/litru reprezintă cota accizelor, 3,25 lei/litru – marja comercială specifică și 3,25 lei/litru TVA.
În cazul motorinei, 9,50 lei/litru este prețul conform cotațiilor, 1,76 lei/litru – cota accizelor, 3,25 lei/litru – marja comercială specifică și 2,90 lei/litru TVA.
Potrivit ANRE, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts, recalculate în lei moldovenești reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale în raport cu dolarul pentru ultimele 14 zile calendaristice.
În perioada de referință, cotațiile medii Platts s-au majorat cu 8,74 dolari per tonă pentru benzină (+1,23%) și 6,74 dolari per tonă pentru motorină (+1,02%). Cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA a constituit 16,9016 lei per dolar, fiind în creștere cu 0,3118 lei (+1,88%). Astfel, majorarea cotațiilor medii Platts, recalculate în lei moldovenești, a constituit 0,34 lei per litru pentru benzină și 0,32 lei per litru pentru motorină inclusiv TVA.
Celelalte componente ale prețului plafon au rămas nemodificate, fiind compuse din cota taxei pe valoarea adăugată de 20%, cota accizelor de 3,76 lei/litru pentru benzină și 1,76 lei/litru pentru motorină.
Marja comercială specifică de 3,25 lei/litru include: prima furnizorului rafinăriei; costurile de transportare și de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor țări; taxele pentru efectuarea procedurilor vamale și plata pentru emisiile de poluanți; cheltuielile pentru convertirea valutei; cheltuielile de transportare, depozitare și comercializare a produselor petroliere pe teritoriul țării; alte cheltuieli aferente activității de import și de comercializare a produselor petroliere principale; profitul din activitatea comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.
La 29 mai, ANRE a stabilit prețuri plafon de 19,79 lei pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 și 17,75 lei pentru motorină. În urma nemulțumirilor apărute în societate, dar şi a unei solicitări din partea premierului Pavel Filip, pe 1 iunie ANRE  suspendat decizia, revenind la preturile din perioada precedentă. Între timp, au avut loc două proteste ale șoferilor nemulțumiți de scumpirea carburanților.

100 de ani de la destrămarea Imperiului Habsburgic, marcați la Biblioteca Națională 12 Iunie, 11:28

Chisinau (IPN).

Cultura austriacă a avut un impact semnificativ asupra continentului european, iar destrămarea Imperiului Habsburgic a adus multiple evenimente care au schimbat destinul întregului continent. Biblioteca Națională marchează 100 de ani de la destrămarea Imperiului Habsburgic în cadrul unei conferințe internaționale organizate astăzi, 12 iunie, cu genericul: „2018 – anul european al patrimoniului cultural: multiculturalismul și tradiția Austriei”, transmite IPN.
Cu aceeași ocazie, sunt vernisate expozițiile: „Franz Kafka – 135 de ani de la naștere” și „Cartea românească în imperiul austriac”. Pe parcursul zilei, Forumul Cultural Austriac București va prezenta o expoziție de bannere: „Liniștea dinaintea furtunii / Bewegte Ruhe vor dem Sturm”, care reflectă starea de lucruri în Imperiul Habsburgic înainte de Primul Război Mondial. Pe finalul zilei, va fi demonstrat filmul artistic: „Stefan Zweig, Farewell to Europe”, film despre nuvelistul Stefan Zweig, regizat de Maria Schrader. Intrarea pentru toți doritorii este liberă.
Orest Dabija, șeful Direcției arte și industrii creative, la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a remarcat că Imperiul Habsburgic a încurajat într-un fel și a oferit acces pentru români la o mai bună educație și o mai bună conștientizare a ideii naționale. Conferința este importantă din punct de vedere științific deoarece cercetători, lingviști, istorici își pot face cunoscute publicului ultimele cercetări, iar pentru publicul larg va fi interesant pentru că pot face cunoștință cu patrimoniul cultural.
Ambasadoarea Austriei la Chișinău, Christine Freilinger, a menționat că Austria a avut o experiență foarte bună în cadrul colaborării transfrontaliere între istorici, lucru care i-a permis să vadă și să înțeleagă mai bine propria istorie și să o provoace să reflecte asupra ei. Iar scriitorul multicultural Franz Kafka s-a aranjat și el bine în această ecuație. Este bine ca generațiile să-și concilieze trecutul cu plăcere și să privească cu elan spre viitor, a subliniat ambasadoarea.  
Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale, a remarcat că evenimentul este un bun prilej de a demonstra respectul față de patrimoniul cultural european, pentru că este un element esențial al identității europene. Ideile, principiile și valorile integrate în patrimoniul național cultural și cel european constituie o sursă comună de înțelegere a identității și dialogului de coeziune și creativitate.
Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Națională din Moldova, în colaborare cu ambasada Austriei la Chișinău și Forumul Cultural Austriac București.

Moldova a ocupat locul 2 la Campionatului ţărilor mici la atletism 12 Iunie, 11:20

Chisinau (IPN).

Republica Moldova a ocupat locul 2 la a doua ediție a Campionatului ţărilor mici la atletism, care s-a desfășurat în Liechtenstein. În clasamentul pe echipe, pe prima poziție s-a clasat Cipru. La competiție au participat 17 țări, transmite IPN.
Moldova a concurat cu 16 atleți. Cea mai bună evoluție a avut-o Dimitriana Surdu, care a devenit campioană la aruncarea greutăţii şi aruncarea discului.
Medalii de argint au fost câştigate de: Alexandr Cruşelniţchii (110 metri/garduri), Ivan Emilianov (aruncarea greutății), Ion Siuris (800 de metri), Maxim Răileanu (3000 de metri), Alexei Morozov, Andrei Daranuţa, Alexandru Zatic și Andrei Şturmilov (toți – ștafetă suedeză), Olesea Smovjenco (800 de metri) și Lilia Fisikovici (3000 de metri).
Pe treapta a treia a podiumului de premiere au urcat: Alexandru Zatic (200 de metri), Ștefan Mura (aruncarea discului) și Uliana Bușilă (sărituri în lungime).

Bucureștiul va sprijini Moldova în avansarea interconectării la piața energetică europeană 11 Iunie, 13:16

Chisinau (IPN).

Parlamentul de la București va sprijini demersurile legislativului moldovean pentru urgentarea finalizării proiectelor de infrastructură în vederea interconectării Republicii Moldova la piața energetică europeană. O declarație în acest sens a fost semnată luni, 11 iunie, la Chișinău, la finalul celei de-a șaptea ședințe a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, transmite IPN.
Bogdan-Ionel Rodeanu, deputat român şi copreședinte al comisiei, a spus că declarația semnată mai prevede faptul că ambele părți vor milita pentru dezvoltarea cooperării în domeniul construcției și modernizării infrastructurii de transport. La fel, s-a stabilit să fie identificate soluții durabile pentru sporirea eficienței în ceea ce privește facilitarea tranzitului la frontieră.
Deputatul a reiterat disponibilitatea statului român pentru o coordonare mai strânsă în vederea concretizării proiectelor comune cu beneficii directe pentru cetățenii moldoveni și români. „Vom încerca să fim facilitatorii prin care comisiile permanente dintre cele două parlamente să poată coopera, să construiască planuri bilaterale în ceea ce privește domeniile de interes”, a spus Bogdan-Ionel Rodeanu.
George Mocanu, deputat moldovean, copreședinte al comisiei, a menționat că Republica Moldova beneficiază de sprijin consistent din partea României, prin asistența oferită în implementarea reformelor. Deputatul a exprimat gratitudine României pentru acest sprijin.
George Mocanu a mai spus că la ședință s-a discutat necesitatea eliminării sau, cel puțin, reducerii tarifelor de roaming, încheierea unui acord bilateral care ar avea drept scop facilitarea angajării cetățenilor din Republica Moldova în România şi invers.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai