Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Discuții în format trilateral: președinte – speaker – premier 21 Februarie, 09:33

Chisinau (IPN).

Conducerea Republicii Moldova se întrunește în ședință. Conform unui anunţ publicat pe Facebook de către Ion Ceban, persoană de încredere a șefului statului, la Reşedinţa de Stat vor avea loc discuţii între Igor Dodon, președintele Republicii Modova, Adrian Candu, președintele Parlamentului şi Pavel Filip, premier.

Mass-media va avea acces pentru filmări de protocol, iar după discuții va fi organizat un briefing de presă. Întrevederea are loc astăzi, 21 februarie, de la ora 11.00.

Igor Dodon a fost ales președinte din partea PSRM, iar Adrian Candu şi Pavel Filip sunt membri ai PDM.

Moldova și Letonia au semnat un Memorandum de colaborare în domeniul probațiunii 21 Februarie, 08:14

Chisinau (IPN).

Republica Moldova și Letonia au semnat un memorandum de colaborare în domeniul probațiunii. Ministerul Justiției menționează că documentul semnat stabilește dezvoltarea unui mecanism de colaborare pe segmentul supravegherii persoanelor din evidența celor două sisteme de probaţiune. Memorandumul a fost semnat în cadrul vizitei la Riga a viceministrului justiției, Anatolie Munteanu, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă se precizează că principalele direcții convenite de Republica Moldova și Letonia constituie armonizarea legislaţiei naţionale din domeniu cu cea europeană, sprijinul reciproc pentru facilitarea formării profesionale continue a consilierilor de probaţiune. La fel, este vorba despre schimbul de experienţe în domeniul detenţiei, reabilitării persoanelor şi cooperarea mai intensă în procesul expertizei judiciare.

Viceministrul justiției a avut întâlniri cu ministrul justiției al Letoniei, Dzintars Rasnačs, și secretarul de stat al Ministerului Justiției, Raivis Cronbergs. „În cadrul întrevederilor am agreat continuarea aprofundării colaborării, în special privind monitorizarea electronică şi calitatea referatelor presentinţiale. De asemenea, vom implementa împreună cele mai înalte standarde în cazul detenției persoanelor, cu accent pe programele de resocializare. Vom organiza stagii de scurtă durată şi schimb al metodelor de cercetare. Colegii letoni au acceptat invitația de a ne vizita la Chişinău pentru a discuta mai pe larg perspectivele colaborării noastre bilaterale”, a spus Anatolie Munteanu.

Reprezentanții celor două state au discutat și au setat acțiuni pentru consolidarea cooperării internaționale privind cea mai eficientă măsură alternativă detenției – probațiunea.

Persoanele juridice vor prezenta declarațiile privind impozitul pe venit până la 27 martie 20 Februarie, 16:03

Chisinau (IPN).

Persoanele juridice, indiferent de forma de organizare, sunt obligate să prezinte declarațiile privind impozitul pe venit pentru anul 2016 până în data de 27 martie anul curent. Aceasta se referă și la întreprinderile individuale și gospodăriile țărănești, transmite IPN cu referire la Olga Golban, șefă de direcție la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.

Funcționara a spus, luni, într-o conferință de presă, că Serviciul Fiscal de Stat a extins cu două ore, în zilele de 22-24 martie, programul de lucru al angajaților antrenați în procesul de recepționare a declarațiilor. Astfel, persoanele juridice vor avea posibilitatea să prezinte declarațiile până la ora 19.00. Ziua de 25 martie (sâmbătă) va fi lucrătoare, cu program până la 17.00, iar pe data de 26 martie (duminică) oficiile SFS vor activa până la 13.00. Ziua de 27 martie este stabilită drept ultima zi de prezentare a declarațiilor de către persoanele juridice.

Pentru persoanele fizice, potrivit legii, data limită de prezentare a declarațiilor este 30 aprilie. SFS a stabilit că 29 și 30 aprilie (sâmbătă și duminică) să fie zile de muncă, cu program între  08.00-17.00. Iar ultima zi de prezentare a declarațiilor în acest an va fi 2 mai, 1 mai fiind oficial zi liberă.

Persoanele fizice pot accesa serviciul „declarație pre completată” (din datele de care dispune Fiscul), care le va ajuta să completeze mai ușor declarația privind impozitul pe venit.

Olga Golban a specificat că asemenea venituri precum sunt dividendele, royalty și cele obținute de la vânzarea producției agricole nu vor fi trecute în declarație, aceste fiind impozitate final la sursa de plată.

Pentru neprezentarea declarației privind impozitul pe venit se aplică o amendă în sumă de 1000 lei, iar pentru prezentarea tardivă a declarației amenda este de 200 lei. Prezentarea în declarație a unor informații neautentice implică o sancțiune de 1000 lei și poate să fie aplicată și o amendă de circa 30% din suma venitului impozabil tăinuit de contribuabil.

În campania precedentă au fost prezentate 260 de mii de declarații, dintre care circa 170 de mii de către persoanele fizice.

De astăzi încep verificări în cantinele liceelor din capitală 20 Februarie, 10:13

Chisinau (IPN).

Autoritățile municipale au dispus crearea unei comisii pentru controlul întreprinderilor municipale de alimentație publică care prestează servicii instituțiilor de învățământ preuniversitar. Este vorba despre cinci întreprinderi, iar controalele vor fi efectuate sub aspectul calității și legalității serviciilor prestate, dar și sub aspectul managementului resurselor umane, transmite IPN.

Șeful Direcției sănătate, Mihai Moldovanu, a declarat, la ședința operativă de la Primărie, că verificările încep chiar de astăzi, 20 februarie, în mai multe licee din sectorul Centru al capitalei. În total, vor fi verificate 132 de instituții de învățământ – școli primare, gimnazii și licee, care sunt deservite de către cele cinci combinate alimentare. Controalele urmează să se desfășoare până pe 31 martie. Acestea sunt dictate de neregulile semnalate în activitatea combinatelor alimentare, inclusiv abateri în elaborarea meniurilor.

După ședința de la Primărie, consiliera Partidului Socialiștilor, Eugenia Ceban, a criticat crearea comisiei, declarând că primarul, dar și Mihai Moldovanu, „mai bine s-ar gândi cum să îmbunătățească alimentația în grădinițe, dar și la majorarea salariilor pentru bucătari, ajutori de educatori, cadre didactice”. Potrivit ei, combinatele de alimentație școlărești lucrează doar cu produse autohtone proaspete, pe când în grădinițe se livrează produse congelate, care se dovedesc a fi alterate sau, când sunt decongelate, rămâne o cantitate mai mică. Consiliera a mai spus că Mihai Moldovanu „mai bine s-ar ocupa de ramura sănătății” unde, potrivit ei, este dezastru. Eugenia Cebanu consideră că în spatele acestor controale se ascund interese.

Transportatorii se pregătesc să ceară majorarea tarifului de călătorie cu microbuzul 20 Februarie, 10:45

Chisinau (IPN).

Administratorii rutelor de microbuz din Chișinău pregătesc un demers privind ajustarea tarifelor. Aceștia se plâng că, din cauza cheltuielilor pe care le au, dar și din cauza tarifului neajustat de circa zece ani, nu le mai rămân bani ca să investească în unitățile de transport. De aici, și încălcarea orarului de circulație. Despre aceasta a anunțat, la ședința operativă de la Primărie, șeful Direcţiei management transport, Lilian Copaci, transmite IPN.

Lilian Copaci a menționat că situația este complicată: lipsesc șoferi calificați, dar și numărul unităților de transport este insuficient. Administratorii rutelor afirmă că nu au bani ca să investească în acestea, din cauza scumpirilor la carburanți și piese auto, dar și pe motiv că ultima dată tariful a fost ajustat în 2006. În aceste circumstanțe, nu se reușește respectarea orarului, călătorii sunt nemulțumiți. Iar pentru că nu sunt profitabile, unele rute se anulează.

Viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu, a declarat că majorarea tarifelor este inevitabilă. Taxa de trei lei nu mai acoperă cheltuielile. Autoritățile sunt gata să examineze propunerile argumentate ale administratorilor de rute privind majorarea tarifelor. La fel, viceprimarul a dispus o inventariere a rutelor de microbuz, pentru a stabili numărul unităților de transport implicate, orarul, intervalele respectate etc.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai