Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, în vizită în Moldova 28 Noiembrie, 10:56

Chisinau (IPN).

Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Harlem Desir, efectuează o vizită în Republica Moldova între 27 și 30 noiembrie 2018. Pe parcursul acesteia, acesta va avea întruniri cu președintele Parlamentului, ministrul afacerilor externe și integrării europene, președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, conducerea radiodifuzorului public național „Teleradio-Moldova”, precum și reprezentanții mass-media și ONG-urilor de media, transmite IPN.

De asemenea, Harlem Desir va ține un discurs la ceremonia de decernare a Premiului Media ADAMI pentru Diversitatea Culturală în Europa de Est pentru anul 2018 și se va adresa reprezentanților mass-media din Moldova în cadrul Forumului mass-media anual pe 29 noiembrie.

Într-un comunicat de presă al Misiunii OSCE la Chișinău se menționează că în timpul vizitei sale în Republica Moldova, Desir își propune să primească informații din prima sursă despre politicile de stat privind libertatea presei, să facă un schimb de opinii cu privire la ultimele evoluții în ceea ce ține de libertatea mass-mediei din țară și să discute domeniile în care Oficiul Reprezentantului OSCE pentru Libertatea Presei poate oferi asistență.

Ca parte a mandatului său, Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei urmărește evoluțiile în domeniul mass-media în cele 57 de state participante ale OSCE și promovează respectarea deplină a principiilor și angajamentelor Organizației în ceea ce privește libertatea de exprimare și libertatea presei.

Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei va susține vineri, 30 noiembrie, o conferință de presă la sediul Misiunii OSCE în Moldova la Chișinău, str. Alexei Mateevici 75, începând cu ora 11.30. Înregistrarea prealabilă a reprezentanților mass-media pentru conferința de presă este obligatorie.

Guvernul dă aviz pozitiv inițiativei care permite agitația electorală în ziua alegerilor 21 Noiembrie, 16:55

Chisinau (IPN).

Guvernul a dat aviz pozitiv inițiativei legislative care permite agitația electorală în ziua alegerilor și în ziua dinaintea alegerilor, considerată până acum „ziua tăcerii”, transmite IPN.

Inițiativa legislativă a fost elaborată în urma recomandărilor Comisiei juridice, numiri și imunități, care la 31 octombrie a aprobat Raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chișinău.

Agitația electorală în ziua alegerilor va fi interzisă doar în secțiile de votare și pe o rază de 100 de metri de la acestea. Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că va fi dificil de măsurat raza de 100 de metri de la secțiile de votare și a propus legislatorilor să examineze posibilitatea excluderii acestei prevederi, astfel încât agitația electorală să fie interzisă doar în secțiile de votare.

Amenda pentru nerespectarea noilor prevederi va di de la 300 la 600 de lei pentru persoane fizice și de la 1200 la 1500 de lei pentru persoanele cu funcţie de răspundere sau pentru candidați electorali.

Guvernele de la Chișinău și București, în ședință 21 Noiembrie, 16:20

Chisinau (IPN).

Ședința comună a guvernelor Republicii Moldova și României, care se va desfășura joi, 22 noiembrie, la București, va fi precedată de o întrevedere bilaterală dintre premierul moldovean, Pavel Filip, și cel român, Viorica Dăncilă.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului de la Chișinău, citat de IPN, în cadrul ședinței comune a celor două executive vor fi trecute în revistă proiectele comune și vor fi stabilite prioritățile de cooperare pentru viitor. Totodată, vor fi semnate acorduri bilaterale în diverse domenii. La finalul ședinței, premierii Pavel Filip și Viorica Dăncilă vor face declarații de presă.

La București, Pavel Filip se va întâlni cu președintele României, Klaus Iohannis, cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

O persoană din 1000 infestate cu virusul rujeolic moare, audieri 21 Noiembrie, 14:29

Chisinau (IPN).

Pentru o persoană sănătoasă, care intră în contact cu o persoană bolnavă de rujeolă, riscul de îmbolnăvire este de 95%-98%. O persoană din 1000 infestate cu virusul rujeolic moare. Boala este periculoasă pentru că nu există tratament specific, ci doar unul simptomatic, iar o persoană din trei dezvoltă complicații. Riscul de transmitere a virusului este cel mai mare cu patru zile până la erupția cutanată și patru zile după. Informațiile au fost prezentată în cadrul unor audieri în comisie parlamentară de către Aliona Serbulenco, secretar de stat la ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care a spus că autoritățile manifestă în continuare vigilență sporită, păstrând codul galben de intervenție, transmite IPN.

Cei mai expuși riscului de infestare sunt copiii. 35% dintre pacienții care au contractat boala au între 5 și 9 ani, iar 27,61%  – între 1 și 4 ani. Prima doză de vaccin se administrează la 12 luni, la 7 ani – a doua și la 14-15 ani – a treia doză de vaccin contra rujeolei. În Moldova acoperirea cu vaccin pentru la toate cele trei etape este peste 97%.

În luna august a acestui an au avut loc cele mai multe cazuri confirmate de rujeolă, 234 la număr. În septembrie, au fost confirmate 32 de cazuri, în octombrie – 9 cazuri, dar deja în primele 16 zile ale lunii curente sunt 14 cazuri confirmate, toate în raionul Soroca. Din toate cazurile confirmate, peste 84% sunt copii nevaccinați. Aproximativ 130 de copiii au fost vaccinați cu o singură doză de vaccin,  cu 8-9 ani în urmă, ceea ce nu a fost suficient pentru a crea imunitate. Potrivit Alionei Serbulenco, după perioada de vară, părinții s-au mobilizat, iar faptul că copiii nevaccinați nu au fost admiși în instituțiile de învățământ i-a motivat pe părinții să-și vaccineze copii.

În contextul informațiilor că în Ucraina s-au confirmat patru cazuri de difterie, Aliona Serbulenco a spus că s-a venit cu propunerea de a achiziționa ser antidifteric, care este unica măsură de a face față bolii dacă ajunge în țară. „Dacă vom avea poliomielită ,vom avea și cazuri de deces, și cazuri de dizabilitate, pentru că nu avem tratament specific. Și în cazul difteriei. Centrul Unic de Achiziții în Sănătate este în căutarea agenților care produc astfel de vaccinuei”, a mai spus secretarul de stat.

Cheltuielile pentru alegerile parlamentare sunt estimate la peste 110 milioane de lei 21 Noiembrie, 14:35

Chisinau (IPN).

Bugetul pentru organizarea alegerilor parlamentare din 24 februarie este estimat la circa 110,2 milioane de lei, iar pentru alegerile locale, care, de asemenea, se vor desfășura anul viitor, este estimat un buget de circa 140 de milioane de lei. Cât ține de un eventual referendum, care ar urma să aibă loc odată cu scrutinul parlamentar, cheltuielile urmează să fie estimate în momentul în care va exista decizia legislativului în acest sens. Declarații în acest sens au fost făcute de către președinta Comisiei Electorală Centrale într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Întrebată de ce atât de multă îngrijorare, neliniște pe interior și pe exterior că aceste alegeri ar putea să fie periclitate de buna lor organizare, să nu fie atât de libere, corecte și transparente, Alina Russu admite că acestea ar putea reieși din faptul că a fost modificat sistemul electoral. „Și alegerile parlamentare ordinare vor fi organizate pentru prima dată în baza sistemului electoral mixt, poate îngrijorările vin, dacă le numiți așa, din necunoașterea până la urmă a regulilor care vor fi aplicate”, susține președinta Comisiei. În cadrul scrutinului electoral parlamentar urmează să fie implicați în jur de 22-25 de mii de funcționari, în funcție de câte secții de votare vor fi deschise peste hotare.

Cu 60 de zile înainte de aleferi, începe propriu-zis perioada de desemnare a concurenților electorali. „Ceea ce se întâmplă acum, observăm în spațiul public, nu este altceva decât, cel puțin eu o tratez așa, o activitate politică, pentru că nu poți să vii cu desemnarea unui viitor sau potențial pretendent din moment ce n-a început perioada de desemnare a candidaților”, susține Alina Russu.

De asemenea, președinta CEC a mai spus că „pomenile electorale” în campania electorală sunt interzise. E vorba de băuturi alcoolice, produse de tutun, produse alimentare și alte bunuri. Alina Rusu mai menționează că Legea cu privire la cultele religioase stabilește că fețele bisericești nu au dreptul să se implice în campania electorală. Dacă acest lucru se întâmplă, Ministerul Justiției urmează să examineze situația.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai