Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Cod galben de înghețuri până luni 28 Septembrie, 13:01

Chisinau (IPN).

Meteorologii au emis avertizare cod galben de înghețuri la suprafața solului pe întreg teritoriul țării. Avertizarea este valabilă de vineri, 29 septembrie, până luni, 2 noiembrie, transmite IPN.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 29 și 30 septembrie în orele dimineții izolat la suprafața solului se prevăd înghețuri de minus 1°C, iar pe 1 și 2 octombrie înghețuri se prevăd doar în depresiuni.
Temperatura maximă a aerului va scădea în această perioadă până la 13-16 grade Celsius. Pe timp de noapte temperaturile vor coborî până la 3°C.

Încă un lot de prune moldovenești a făcut cale întoarsă din Rusia 28 Septembrie, 13:30

Chisinau (IPN).

Douăzeci de tone de prune moldovenești au făcut cale întoarsă din Rusia, de la punctul de trecere „Krupeț” din regiunea Kursk, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară „Rosselhoznadzor”, în urma verificării fitosanitare a lotului de prune inspectorii au depistat molia orientală în stare activă.

Autoritățile de resort din Moldova nu au comentat deocamdată situația.

Pe 3 august anul curent, din același punct de trecere au fost întoarse alte 20 de tone de prune moldovenești, iar la 1 septembrie un alt lot, de 19 tone de prune, la fel a făcut cale întoarsă în Moldova. În toate cazurile, inspectorii „Rosselhoznadzor” au invocat prezența moliei orientale, aflate sub carantină pe teritoriul Federației Ruse.

Timp de două luni, agricultorii au primit subvenții în sumă de 67 de milioane de lei 28 Septembrie, 13:01

Chisinau (IPN).

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a plătit, până la data de 28 septembrie, subvenții în valoare de 67 de milioane de lei, în baza a circa 700 de cereri depuse în iulie-august. Directorul AIPA, Nicolae Ciubuc, a declarat într-o conferință de presă că în proces de examinare mai sunt 1500 de solicitări de subvenționare, dosarele fiind depuse în perioada august-septembrie, transmite IPN.

Valoarea Fondului de Subvenționare pentru anul 2017 este de 900 de milioane de lei, 340 de milioane dintre care au fost direcționate la lichidarea datoriilor față de agricultori pentru anul 2016, iar 30 de milioane de lei au constituit contribuția statului în Fondul Național al Viei și Vinului. „Începând cu luna iulie anul curent, a fost dat startul campaniei de recepționare a dosarelor pentru subvenționare pentru anul 2017, iar de atunci, pe parcursul a trei luni, AIPA a recepționat peste 2200 de dosare din partea producătorilor agricoli, în sumă totală de peste 300 de milioane de lei”, a spus Nicolae Ciubuc.

Acesta a mai spus că până la finele etapei de recepționare a dosarelor de subvenționare, 31 octombrie, AIPA mai dispune de 230 de milioane de lei pentru producătorii agricoli. Nicolae Ciubuc și-a exprimat speranța că anul 2017 va fi primul an în care statul nu va mai avea datorii față de producătorii agricoli.

Cele mai multe dosare de subvenționare depuse sunt pentru procurarea tehnicii agricole, urmate de dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și recoltare și stimularea agricultorilor care achită dobânzile la creditele accesate.

Cheltuielile financiare nedeclarate de către partide sunt în creștere28 Septembrie, 13:17

Chisinau (IPN).

Cheltuielile financiare nedeclarate de către partidele politice în prima jumătate a anului curent sunt de aproape cinci ori mai mari decât cheltuielile neraportate pentru aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit raportului de monitorizare privind finanțarea partidelor politice în Republica Moldova, prezentat de către Asociația Promo-LEX, cheltuielile neraportate au depășit în primul semestru 21 de milioane de lei, faţă de aproape 4 milioane și jumătate în primele șase luni ale anului trecut, transmite IPN.

Potrivit raportului prezentat joi, 28 septembrie, într-o conferință de presă, deși, comparativ cu 2016 a crescut numărul partidelor politice care au raportat cheltuielile financiare efectuate, prezentarea informațiilor este imperfectă, fiind încălcate regulile de completare a raportului financiar. Promo-LEX a constatat că PDM și PL nu au raportat 287 de mii de lei pentru manifestații publice. Pentru presă și materiale promoționale nu și-au declarat cheltuielile în sumă de aproape 131 de mii de lei PL și PLDM.

Șase formațiuni, PSRM, PPPN, PPEM, PL, PPPDA şi PPŞ, nu au raportat cheltuielile de peste 224 de mii de lei pentru deplasările pe teritoriul Republicii Moldova. Iar PDM, PSRM, PCRM, PAS şi PPPDA nu au raportat cheltuielile în cuantum de aproape 18 milioane și jumătate pentru deplasări înafara ţării.

Potrivit constatărilor Promo-LEX, PDM, PSRM, PCRM, PPPN și PL au utilizat resurse administrative pe parcursul perioadei de monitorizare, acțiuni care, potrivit legii, nu pot fi sancționate în afară campaniilor electorale.

Cotizațiile de membru de partid nu mai prezintă o sursă de finanțare atractivă. Acestea s-au micșorat de la 24% în primele șase luni ale anului 2016 la 5% în primul semestru în 2017. Donațiile, potrivit raportului, au constituit 38% în 2017, pe când în 2016 acestea reprezentau 75%.

Potrivit raportului, partidele politice nu prezintă informații suficiente privind încasarea donațiilor de la persoanele fizice. Nici organele de control nu sunt mai deschise să se implice în cercetarea respectivei încălcări la sesizarea organizațiilor neguvernamentale.

SUA alocă bani pentru o nouă imagine a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni 27 Septembrie, 11:19

Chisinau (IPN).

SUA a oferit Republicii Moldova un grant nerambursabil, în valoare de 200 de mii de dolari, pentru continuarea lucrărilor de restaurare și conservare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni. Anunţul l-a făcut ambasadorul SUA, James Pettit, în cadrul unei recente vizite la sfântul lăcaș. Anterior SUA a alocat 150 de mii de dolari pentru lucrările de salvgardare şi de punere în valoare a patrimoniului dat.

Preşedintele raionului Căuşeni, Nicolae Gorban, a declarat pentru IPN că sunt în derulare lucrările primei etape de refacere a obiectului de cult. Se fac probe de pictură pe podul şi pe pereţii laterali ai bisericii, după care lucrările se vor conserva până în luna martie-aprilie anul viitor. Ulterior, spune preşedintele raionului Căuşeni, picturile se vor desconserva pentru a vedea dacă s-au lipit de pereţi şi nu prezintă fisuri sau bule de aer.

„Dacă lucrările vor decurge bine, înseamnă că din primăvară se va merge mai departe. Etapa a II-a va fi scoaterea acoperişului vechi şi instalarea unei cupole. Proiectul este gândit pentru patru ani de zile”, a spus Nicolae Gorban, preşedintele raionului Căuşeni.

Potrivit lui Nicolae Gorban, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni este construită în secolele XVI-XVII. Lăcaşul era în prag de ruinare.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai