Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Președintele Dodon pleacă în Belarus 12 Iulile, 10:22

Chisinau (IPN).

Președintele Igor Dodon pleacă miercuri, 12 iulie, într-o vizită de lucru în Belarus. Programul include o întrevedere cu președintele Aleksandr Lukașenko și participarea la deschiderea ediției a XXVI-a a Festivalului International „Slaveanski Bazar” de la Vitebsk, transmite IPN.
În cadrul vizitei, șeful statului se va familiariza cu activitatea mai multor întreprinderi-lider din sfera industriei și cea agrară a Belarusului. De asemenea, Igor Dodon are planificată o întâlnire cu reprezentanții diasporei moldovenești din Belarus.
Președintele și-a exprimat convingerea că actuala vizită va contribui la o apropiere politică, economică, comercială și culturală mai mare dintre Moldova și Belarus.

Moldova și Emiratele Arabe Unite au semnat două acorduri 11 Iulile, 13:20

Chisinau (IPN).

Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite au semnat două acorduri, unul privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, și altul pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale. Ceremonia de semnare a avut loc în cadrul vizitei la Chişinău, în data de 10 iulie, a ministrului afacerilor externe și cooperarii internaționale al Emiratelor Arabe Unite, șeicul Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, transmite IPN.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur, a spus că în discuţiile pe care le-a avut cu oficialul de la Abu Dhabi a abordat promovarea dialogului politic, dezvoltarea cooperării în domeniul comercial-economic şi consolidarea cadrului juridic.

„Mi-am exprimat speranţa că în curând vom semna Acordul dintre guvernele noastre privind cooperarea economică şi tehnică, care va sta la baza creării unei comisii interguvernamentale de cooperare economică şi va permite crearea grupurilor de lucru sectoriale în acest sens”, a declarat Andrei Galbur.

Un subiect al discuției a fost dinamizarea cooperării dintre agențiile aeronautice civile. Andrei Galbur şi-a exprimat speranţa că în curând vor fi lansate zborurile directe dintre Republica Moldova şi Emiratele Arabe Unite.

Şeicul Abdullah Bin Zayed Al Nahyan a spus că va fi fericit să promoveze Republica Moldova în zonă. De asemenea, a menționat că în timpul apropiat ar putea fi abolit regimul de vize pentru cetățenii Republicii Moldova.

Johannes Hahn la Chișinău: Eficienţa energetică oferă oportunități de creștere economică 11 Iulile, 13:56

Chisinau (IPN).

Eficienţa energetică va fi inclusă pe agenda Summitului Parteneriatului Estic (PaE) din 24 noiembrie. Acest fapt va permite Chișinăului să-și demonstreze determinarea pe care o are în preluarea şi transpunerea întregului pachet de legislaţie al Uniunii Europene în legislația națională, a declarat vicepremierul Octavian Calmâc, ministru al economiei, la o conferință de presă susținută alături de comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, şi directorul general al Directoratului general pentru energie a Comisiei Europene, Dominique Ristori, după cea de-a noua reuniune a dialogului ministerial informal al PaE, care a avut loc la Chişinău în data de 10 iulie, transmite IPN.

Comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, a spus că eficienţa energetică este un sector care oferă oportunităţi pentru creşterea economică, reduce dependenţa de furnizorii din exterior şi creşte nivelul de securitate. „Eficienţa energetică este astăzi un subiect la ordinea zilei şi în marele oraşe, nu doar în ţările PaE. UE îşi asumă responsabilitatea de a urmări impactul direct al acestui sector, de a îmbunătăţi siutaţia în regiune. Aceasta contribuie la reducerea emisiilor de seră şi la protecţia mediului înconjurător”, a declarat Johannes Hahn.

La rândul său, directorul general al Directoratului general pentru energie a Comisiei Europene, Dominique Ristori, a spus că emisiile de gaze sunt o problemă care afectează astăzi absolut pe toţi. „Nu doar guvernele naționale, dar toţi actorii cheie din regiune ar trebui să se implice. Eficienţa energetică este crucială pentru securitate. Aceste subiecte vor fi discutate la Summitul din 24 noiembrie de la Bruxelles”, a menționat Dominique Ristori.

Miniștrii afacerilor externe ai țărilor Parteneriatului Estic (PaE) au participat luni, 10 iulie, la cea de-a noua reuniune a dialogului ministerial informal al PaE. Evenimentul a cuprins și reuniunea la nivelul miniștrilor care gestionează domeniul energetic din cele șase state ale PaE (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina), găzduită de Ministerul Economiei.

Relațiile moldo-georgiene, discutate la Guvern și la Parlament 11 Iulile, 13:25

Chisinau (IPN).

Cooperarea între Republica Moldova și Georgia în sectorul comercial-economic, dar și în alte domenii a constituit subiectul întrevederilor pe care le-a avut ministrul afacerilor externe al Georgiei, Mikheil Janelidze, aflat în vizită oficială la Chișinău, cu premierul Pavel Filip și cu președintele Parlamentului Andrian Candu. În cadrul ambelor întrevederi oficialii s-au referit și la Declarația comună semnată de către legislativele Republicii Moldova, Georgiei și Ucraina, prin care cele trei state au cerut Parlamentului European să le ofere o perspectivă clară de aderare la blocul comunitar, transmite IPN.

În cadrul întrevederii cu premierul, oficialii au efectuat un schimb de opinii pe marginea chestiunilor actuale ce țin de cooperarea bilaterală, pledând pentru intensificarea contactelor, inclusiv la nivel interguvernamental și interministerial. Pavel Filip a remarcat succesele realizate de Georgia în procesul de integrare europeană, adresând un mesaj de felicitare poporului georgian pentru obținerea regimului liberalizat de vize cu UE.

„Vreau să remarc buna cooperare în domeniul integrării europene, discuțiile care au avut loc în cadrul celei de-a 9-a Reuniuni informale a Parteneriatului Estic denotă încă o dată că avem un câmp larg de cooperare în cadrul procesului de integrare europeană a țărilor noastre”, a punctat premierul Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă remis de Guvern.

Prim-ministrul s-a pronunțat pentru sporirea cooperării în domeniul comercial-economic, menționând că lansarea Comisiei interguvernamentale moldo-georgiene de colaborare comercial-economică, precum și desfășurarea Forului oamenilor de afaceri, în aprilie curent, la Tbilisi, vor impulsiona dezvoltarea relațiilor pe acest segment.

La rândul său, ministrul georgian de externe  Mikheil Janelidze s-a pronunțat pentru valorificarea potențialului de cooperare între Moldova și Georgia în sectorul comercial-economic, al turismului, în sectorul cultural și al educației. Totodată, oficialul georgian l-a felicitat pe premierul Pavel Filip pentru reformele ambițioase promovate de Guvernul de la Chișinău, reiterând toată deschiderea pentru efectuarea schimbului de experiență în acest sens.

În cadrul întrevederii cu președintele Parlamentului Andrian Candu, părțile au apreciat parteneriatul dintre Moldova și Georgia, convenind că ar fi potrivit ca relațiile politice excelente să aibă continuitate în proiecte de cooperare comercial-economică. Potrivit șefului legislativului, la această oră atât Moldova, cât și Georgia trec prin transformări. Oficialii au constatat că problemele cu care se confruntă cele două țări sunt comune: separatism, embargouri, propagandă și dezinformare. În aceste condiții s-a decis intensificarea cooperării multidimensionale.

Se scumpesc carburanții 11 Iulile, 13:51

Chisinau (IPN).

După ce acum două săptămâni prețurile plafon la carburanți au fost micșorate, marți, 11 iulie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețuri mai mari. Astfel, începând de miercuri prețul plafon pentru un litru de benzină crește cu 30 de bani, iar pentru motorină cu 37 de bani, transmite IPN.

Pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit prețul plafon de 16,32 lei. Iar motorina va costa cel mult 13,98 lei. Prețurile plafon sunt valabile până pe 25 iulie.

ANRE îndeamnă cetățenii să semnalizeze cazurile în care stațiile PECO afișează prețuri mai mari decât prețurile plafon la linia verde: +373 800 10 800 sau la adresa electronică anre@anre.m

Copyright © 1998-2012, Radio Plai