Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Dorin Goțonoagă a câștigat Cupa Europei la judo 11 Iunie, 09:40

Chisinau (IPN).

Judocanul Dorin Goțonoagă a triumfat la Cupa Europei, care a avut loc la Belgrad, transmite IPN.
El a obținut șase victorii în categoria de greutate 81 kg, reușind să învingă sportivi din Cehia, Serbia, România, Ucraina, Israel și Rusia. În finală, Goțonoagă a dispus de rusul Botyr Nuraliev.
Tot la 81 kg, Nicon Zaboroșciuc a fost eliminat după prima rundă de ungurul Roland Goz. Un alt judocan moldovean, Iulian Peaticovschi, i-a cedat în prima luptă polonezului Sebastian Marcinkiewicz.

Verificarea calității carburanților se va face nu doar în vamă, dar și la stațiile PECO 8 Iunie, 07:35

Chisinau (IPN).

Verificarea calității a benzinei și motorinei se va face nu doar în vamă, așa cum era anterior, dar și la stațiile PECO. Declarația a fost făcută de Iuliana Drăgălin, secretar de stat la Ministerul Economiei, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1. Ea a răspuns astfel la pretențiile șoferilor protestatari legate de calitatea carburanților, transmite IPN.
„Aceasta ne va permite să comparăm două rezultate. Anual, acest raport va fi făcut public și va fi transparent atât pentru alte instituții, cât și pentru cetățeni”, spune secretarul de stat.
Expertul în energetică Victor Parlicov spune că în ceea ce ține de prețul la carburanți problema constă în legislație. El spune că problema a apărut acum pentru că până nu demult prețurile internaționale la carburanți erau foarte joase și cetățenii moldoveni își permiteau să le achite. Acum, când cresc cotațiile la bursele internaționale și, respectiv, cresc prețurile la panou, oamenii sunt nemulțumiți, spune el.
Reprezentantul Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Andrei Adam, spune că instituția pe care o reprezintă stabilește prețul maxim pe care companiile petroliere le pot afișa pe panou. Potrivit lui, în spațiul concurențial companiile sunt libere să ofere un preț pe care și-l permit și de aici pornește concurența. „Concurența a ajuns la așa nivel că nu se mai merge doar pe clienții corporativi, care dețin cartele, dar pe persoane private și se fac oferte în zilele de week-end”, spune Andrei Adam.
Sergiu Ungureanu, reprezentant al șoferilor protestatari, a menționat că oamenii s-au adunat spontan, prin intermediul rețelelor de socializare, pentru că nu sunt mulțumiți de creșterea prețurilor la carburanți. „Nemulțumirea oamenilor este legată de faptul că aceste scumpiri bat  iar asupra buzunarului fiecăruia dintre noi, chiar și asupra celor care nu sunt șoferi sau nu sunt direct implicați în sectorul transportului. Bat asupra fiecăruia dintre noi pentru că imediat după ce se scumpesc carburanții se scumpesc toate produsele”, a spus protestatarul.

Anul acesta fructele vor fi de o calitate înaltă 7 Iunie, 08:15

Chisinau (IPN).

Anul acesta se așteaptă o roadă de fructe care va atinge media anuală – de circa 600 de mii de tone. În prezent în livezile din țară roada este formată, iar fructele vor fi de o calitate înaltă, o spun specialiștii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Iurie Mudrea, consultant în cadrul Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală, a declarat pentru IPN că unele plante, în anumite zone, sunt afectate de lipsa de precipitații din ultima perioadă. De exemplu, ar fi bine ca la în cazul înfloritul viei să existe mai multă umezeală ca să pornească dezvoltarea strugurilor în condiții mai bune. Chiar și așa viile arată bine, ca și plantațiile horticole.
Specialistul menţionează că în linii mari, per total pe țară, în gospodăriile unde se respectă tehnologiile de cultivare a plantelor, probleme generate de lipsa precipitațiilor nu există. Plantele se dezvoltă normal, deoarece în ultimii doi-trei ani, rezervele de umezeală în sol au sporit considerabil, în comparație cu anii 2012-2013, când au fost secete mari și rezerve de apă în sol practic nu existau. Datorită iernilor din ultimii ani, care au fost cu mai multă zăpadă, rezerva s-a format din nou. Chiar dacă în ultima perioadă temperaturile au fost destul de înalte, acestea nu au depășit cu mult 30 de grade, ceea ce nu afectează plantele.
Potrivit lui, există localități unde nu a căzut picătură de ploaie și acolo situația e mai complicată, dar, per total, situația cu dezvoltarea plantelor nu este critică. Totodată, acolo unde este posibilitate de irigare, unde se respectă cerințele față de gestionarea bazinelor acvatice, s-a acumulat destulă apă și există posibilități pentru irigare.
În altă ordine de idei, Iurie Mudrea a menţionat că plantele din prima grupă, păioasele, vor da roadele așteptate, iar celelalte, în funcție de cum va derula situația. La sfârșitul lunii iunie- începutul lunii iulie va începe secerișul. Acest an agricol este cu aproximativ două săptămâni întârziere. 
Cât ține de suprafețele culturilor de primăvară, au fost semănate în jur de 2200 de hectare de grâu de primăvară; în jur de 299 de mii de hectare de porumb; în jur de 11 500 de hectare de  orz; 19,8 mii de hectare de mazăre, 1,2 mii hectare de fasole; 323 de mii de hectare de floarea soarelui, 17,8 mii de hectare de sfeclă de zahăr, 32 de mii de hectare de soia etc.

Moldova va găzdui cea de-a treia Conferință Globală privind Turismul Vinicol 6 Iunie, 11:01

Chisinau (IPN).

Moldova va găzdui cea de-a treia Conferință Globală privind Turismul Vinicol, care va avea loc pe 6-7 septembrie. Pentru a putea organiza evenimentul, Guvernul a aprobat și propune Parlamentului spre ratificare acordul cu Organizaţia Mondială a Turismului pe lângă ONU, transmite IPN.
Acordul stabilește condițiile de organizare a Conferinței, facilitățile și serviciile oferite participanților. În cadrul evenimentului vor fi  organizate acţiuni de promovare a turismului vitivinicol, workshop-uri. De asemenea, vor fi vizitate obiectivele turistice din Moldova, se va face schimb de experiență.
Actualmente, circa 20 de vinării din ţară prestează servicii turistice vizitatorilor străini. Anual acest sector îşi diversifică produsele. În vinarii sunt organizate evenimente culturale, ateliere de gătit, de implicare a turiștilor în culesul strugurilor, de producere a vinurilor personalizate.
De notat, Republica Moldova a găzduit cea de-a 61 Reuniune a Comisiei Regionale a Organizației Mondiale a Turismului pentru Europa, care s-a desfăşurat în 5-7 iunie 2017. Iar Taleb Rifai, secretar general al Organizației Mondiale a Turismului, a remarcat buna organizare a evenimentului. Participanții au vizitat unele obiective turistice şi au evidențiat în mod special galeriile vinicole subterane vizitate: Cricova, Mileştii Mici, Brăneşti.

Exportul de fructe din recolta nouă a crescut semnificativ față de anul trecut 6 Iunie, 11:21

Chisinau (IPN).

Până în acest moment, din recolta nouă pe piețele externe au fost exportate 3450 de tone de cireșe, 1355 de tone de căpșune și 5 tone de vișine, transmite IPN cu referire la datele Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.
Anul trecut, în aceeași perioadă, exportul de cireșe și căpșune a constituit 630 de tone și, respectiv,  223 de tone. Vișinele au fost exportate mult mai târziu de 5 iunie, din cauza ninsorilor din aprilie, care au afectat recolta.
Lista fructelor/pomușoarelor destinate exportului s-a completat în acest an cu un nou produs – zmeura. Peste hotare au fost comercializate deja aproape 19 tone de zmeură.
Fructele moldovenești sunt comercializate în mare parte pe piețele din Federația Rusă, Belarus, România și Țările Baltice.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai