Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


CC a avizat inițiativa de modificare a Constituției cu privire la numirea judecătorilor 5 Decembrie, 11:43

Chisinau (IPN).

Curtea Constituțională a avizat marți, 5 decembrie, proiectul de lege înaintat de către Guvern pentru modificarea și completarea Constituției în ceea ce privește numirea judecătorilor, transmite IPN.

Potrivit proiectului, modificarea se referă la articolul 116 și prevede numirea în funcție a judecătorilor până la atingerea plafonului de vârstă (65 de ani) de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Șeful statului poate respinge o singură dată candidatura propusă. În prezent magistrații sunt numiți pe o perioadă de cinci ani, iar dacă nu au înregistrat încălcări, mandatul se prelungește.

De asemenea, se propune ca judecătorii să aibă imunitate funcțională și nu generală. Garantul independenței autorități judecătorești este CSM. Consiliul va putea înainta propuneri în procesul elaborării Legii bugetului de stat, în partea ce ține de alocarea mijloacelor financiare pentru buna funcționare a instanțelor judecătorești.

Președintele Curții, Tudor Panțâru, a declarat că, examinând proiectul de lege, Curtea a constatat că prin excluderea termenului inițial de cinci ani de numire a judecătorului se urmărește asigurarea stabilității mandatului judecătorului până la atingerea plafonului de vârstă. „Curtea menționează că potrivit standardelor internaționale, siguranța mandatului constituie un element-cheie al independenței judecătorilor”, a notat președintele CC.

Cu referire la imunitatea judecătorilor, Curtea menționează că într-o societate democratică judecătorul nu poate fi la adăpostul unei imunități absolute. Potrivit normei propuse, judecătorii pot avea doar imunitate funcțională, în condițiile legii. Curtea subliniază că imunitatea funcțională a judecătorului nu este un scop în sine, ci servește independenței acestuia, judecătorul fiind în măsură să examineze cazurile fără să se teamă de răspunderea civilă sau penală pentru examinarea cu bună credință și în conformitate cu legea.

Curtea a statuat că proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova poate fi înaintat spre examinarea Parlamentului. Proiectul poate fi adoptat după cel puțin șase luni de la data prezentării inițiativei de modificare a Constituției. Prezentul aviz este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac.

Moldova a cucerit patru medalii de aur și două de bronz la Cupa Europei la Muaythai 4 Decembrie, 17:56

Chisinau (IPN).

Luptătorii moldoveni au cucerit patru medalii de aur și trei de bronz la Cupa Open a Europei la Muaythai, care a avut loc în perioada 29 noiembrie – 3 decembrie, în Antalya, transmite IPN.
Pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere au urcat David Chiperi și Ion Ungurean, care au disputat câte patru lupte, și Igor Duca și Gheorghe Pleșca, cu câte trei lupte disputate.
Luptătorii Vlad Gorbatiuc, Igor Vartic și Marius Covali s-au ales cu medaliile de bronz. La competiție au participat 493 de sportivi din 15 țări.
Președintele Federației de Muaythai din Moldova, Artur Grosu, a remarcat că 2017 este un an fructuos pentru sportivii moldoveni, după ce vara, la Campionatul Mondial Juniori în Thailanda, Moldova a câștigat două medalii de aur, trei de argint, un sportiv clasat pe locul cinci și trofeul „Rising Star".
Amatorii de muaythai sunt așteptați în perioada 16-17 decembrie la Campionatul Național la Muaythai. Acesta se va desfășura la Palatul Feroviarilor, bd. Decebal, 2, începând cu ora 09.00.

Principalii indicatori ai pieței serviciilor TV contra plată, în creștere 4 Decembrie, 12:23

Chisinau (IPN).

Datele statistice privind evoluția pieței serviciilor TV furnizate contra plată (prin rețele de cablu și tehnologia IP - IPTV) în nouă luni ale anului curent, agregate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), atestă o creștere ușoară a principalilor indicatori ai acestei piețe. În perioada respectivă, numărul total de abonați la serviciile TV contra plată a crescut cu 18% și a alcătuit 319 mii, iar volumul cumulat al vânzărilor pe acest segment de piață a sporit cu 5,7% și a însumat 118,6 milioane lei, transmite IPN.

Creșterea numărului de abonați la serviciile TV contra plată a fost determinată de sporirea numărului de abonați ai operatorilor de rețele IPTV, care s-a ridicat la 138,3 mii, ponderea lor în structura abonaților la serviciile TV contra plată ajungând la 43,3%. Totodată, numărul de abonați la serviciile TV prin cablu  a scăzut până la 181,1 mii, ponderea lor fiind de 56,7%.

Rata de penetrare a serviciilor TV contra plată, raportată la 100 de locuitori ai republicii, a crescut până la 9%.

Sporirea volumului total de vânzări a fost determinată de creșterea vânzărilor realizate de furnizorii care operează rețele IPTV. Cifra de afaceri a acestor furnizori a crescut cu 7,7 milioane lei și a însumat 54,2 milioane lei. În același timp, vânzările  furnizorilor de servicii TV prin cablu au scăzut cu 1,4 milioane de lei și au alcătuit 64,3 milioane lei. Venitul mediu lunar per abonat la serviciile TV contra plată a crescut  cu 4,6% și a alcătuit 48,1 lei.

Conform situației din 30 septembrie 2017, pe piața serviciilor TV contra plată activau 80 de furnizori. Cele mai mari cote de piață, în funcție de venituri, erau deținute de Moldtelecom (33,5%), Sun Communications (23,5%) și TV BOX (12,6%). Cota cumulativă de piață a celorlalți 77 de furnizori era de 30,4%.

Ion Nacu a avut cea mai bună evoluție la Grand Slam-ul de la Tokyo 4 Decembrie, 10:15

Chisinau (IPN).

Judocanul moldovean Ion Nacu a obținut două victorii la Grand Slam-ul de la Tokyo, care a reunit sportivi din 65 de țări. În limitele categoriei de greutate 73 kg, el i-a învins pe portughezul Jorge Fernandes și austriacul Lukas Reiter, dar apoi i-a cedat suedezului Tommy Macias, transmite IPN.

În categoria 90 kg, Eugen Matveiciuc a trecut de rusul Said Emi Zhambekov, dar a fost eliminat de georgianul Ushangi Margiani, care avea să cucerească medalia de bronz. Alți trei judocani moldoveni au fost eliminați după prima luptă. La 66 kg, Denis Vieru a fost înfrânt de israelianul Baruch Shmailov. La 81 kg, Nicon Zaboroșciuc i-a cedat viitorului finalist, sud-coreeanul Sungho Lee, iar Dorin Goțonoagă a fost învins de japonezul Kenya Kohara.

Lotul național de judo a participat la turneu după un stagiu de pregătire de aproximativ trei săptămâni efectuat în Japonia.

Pomul de Crăciun va fi inaugurat în această seară 4 Decembrie, 09:27

Chisinau (IPN).

Autoritățile municipale invită locuitorii și oaspeții capitalei la inaugurarea Pomului de Crăciun și aprinderea luminilor de sărbătoare, în Piața Marii Adunări Naționale, astăzi, 4 decembrie, la ora 18.00, transmite IPN.

Primăria municipiului Chișinău informează că este organizat şi un spectacol, cu participarea vedetelor din Republica Moldova, printre care: Radu Dolgan, Serj Kuzenkoff, Igor Rusu, Lenuţa Gheorghiţă, Maria Iliuţ, Fraţii Corduneanu şi formaţia „Megapolis”. Manifestarea cultural-artistică va începe la ora 17.30, iar inaugurarea Pomului de Crăciun şi aprinderea luminilor de sărbătoare va avea loc la ora 18.00.

Primarul general interimar Silvia Radu a spus luni, 4 decembrie, la ședința operativă de la Primărie, că la anul, dacă va mai rămâne în această poziție de interimat la Primărie, va iniția consultarea chișinăuienilor ce fel de brad își doresc: artificial sau natural.

Silvia Radu a mai spus că personal a optat pentru un brad artificial, dar din cauza prețurilor mari anunțate şi a timpului insuficient pentru organizarea procedurilor de achiziție, s-a mers ideea bradului natural. Primarul general interimar speră că pe viitor în PMAN va fi instalat un brad artificial pentru a evita problemele de genul celor de anul acesta.

Sâmbătă dimineață, 2 decembrie, în PMAN a fost instalat bradul de 29 de metri, adus din Ucraina, care a ajuns la Chișinău cu întârziere și cu multe crengi rupte. Muncitorii de la Spații Verzi au încercat să-l reanimeze, dar Silvia Radu a cerut să fie dat jos și s-a angajat să cumpere personal alt brad. În aceeași zi, în Piața a fost instalat un brad de 17 metri, care a fost tăiat din curtea unei grădinițe din sectorul Botanica. Pomul a constat 10 mii de lei, iar înțelegerile au fost ca banii să fie donați în scopuri caritabile.

Pomul de Crăciun din PMAN se planifica să fie împodobit până pe 30 noiembrie, iar inaugurarea ar urma să aibă loc pe 1 decembrie.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai