Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Elveția va acorda Moldovei asistență tehnică pentru îmbunătățirea mediului de afaceri 6 Aprilie, 10:18

Chisinau (IPN).

Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) va acorda Republicii Moldova asistență tehnică în valoare de 50,9 milioane de franci elvețieni, în baza noii Strategii de cooperare dintre Elveția și Republica Moldova pentru anii 2018-2021. Strategia va fi prezentată în cadrul vizitei la Chișinău, în perioada 16-18 aprilie, a unei delegații guvernamentale din Elveția, transmite IPN.
Ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, s-a întâlnit cu directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Simone Giger. Ministrul și-a exprimat gratitudinea pentru dublarea volumului asistenței financiare acordate Moldovei în cadrul Strategiei de cooperare pentru anii 2014-2017, în cadrul căreia a fost oferită o asistență de peste 55 de milioane de franci elvețieni.
Simone Giger a subliniat că noua Strategie de cooperare dintre Elveția și Republica Moldova va acorda asistență pentru îmbunătățirea mediului de afaceri moldovenesc, în sensul reducerii obstacolelor de reglementare și atragerii investitorilor. Sectoarele-cheie care vor fi implicate sunt, în special, cele cu potențial de creștere a forței de muncă.
Conform datelor statistice, în Republica Moldova activează 98 de întreprinderi cu capital elvețian, în valoare de circa 434 de milioane de lei. Volumul comerțului exterior cu Confederația Elvețiană a atins cifra de 75,8 milioane de dolari.

Siegfried Mureșan: Ajutorul macrofinanciar nu va fi acordat fără îndeplinirea condiționalităților 6 Aprilie, 09:13

Chisinau (IPN).

Nu este posibilă livrarea primei tranșe a ajutorului macrofinanciar din partea Uniunii Europene fără îndeplinirea condiționalităților de către Republica Moldova. Pentru prima tranșă există zece condiționalități, trei-patru dintre care la momentul actual nu sunt îndeplinite. Declarația a fost făcută de președintele delegației Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, Siegfried Mureșan, care se află zilele acestea la Chișinău, transmite IPN.
Potrivit lui, doar când vor fi îndeplinite toate condiționalități vor veni și banii. „Un guvern care nu îndeplinește aceste condiționalități și care se întâlnește față în față cu Comisia Europeană este un guvern care pierde încrederea. Încrederea pierdută nu o recuperezi, de aceea, este important ca aceste lucruri să fie îndeplinite”, afirmă parlamentarul european. Potrivit lui, același mecanism va fi aplicat și pentru următoarele tranșe de ajutor macrofinanciar.
Iulian Groza, directorul Institutului de Politici și Reforme Europene, consideră că prima tranșă a asistenței macrofinanciare, cel mai probabil, va fi obținută de Republica Moldova. În același timp, Iulian Groza consideră că pentru autorități va fi mai complicat să realizeze condițiile, inclusiv să asigure un climat de respectare a condiționalităților politice, odată cu apropierea de alegerile parlamentare. „Șansa Guvernului este să livreze primele zece condiții, să obțină prima tranșă și să depună tot efortul posibil pentru ca să încerce să obțină către luna iulie, cel târziu, cea de-a doua tranșă. Mai târziu va fi mai complicat să vedem o decizie din partea Uniunii Europene în situația în care în luna septembrie Republica Moldova intră în campanie electorală”, este de părere Iulian Groza.
În perioada 3-6 aprilie, în Moldova se află o delegație a Parlamentului European din Comisia pentru Afaceri Externe și Comisia pentru Bugete, constituită din 13 eurodeputați. Parlamentarii europeni evaluează nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE și monitorizează eficiența utilizării sprijinului financiar din partea UE de către Guvernul Republicii Moldova.

Oamenii au făcut cozi la Iarmarocul de Paști din scuarul Catedralei 6 Aprilie, 09:37

Chisinau (IPN).

Oamenii au făcut astăzi cozi la Iarmarocul de Paști amenajat în scuarul Catedralei Mitropolitate, aleea din strada Puşkin. Pască, cozonac, dulciuri, vopsea de ouă, sau decorațiuni pentru sărbătorile pascale, toate au putut fi procurate la prețuri, acceptabile, spun ei, transmite IPN.
„Am văzut prețurile la toate și nu mi se par nici scumpe, nici ieftine, prețul este ok. Azi am procurat ciocolată pentru Paști, dar pască cred că voi trece să iau seara, pentru că acum (la pranz) rândurile sunt foarte mari. Obișnuiesc să procur pască, cozonac și dulciuri. Cred că voi cheltui în jur de 300 de lei”, a spus o femeie.
Alți vizitatori ai târgului preferă să coacă pască acasă, pentru că e mai ieftin dacă dispun de produse de casă. „Eu voi coace pască pentru că voi folosi produse de casă și voi cheltui mai puțin. Nu sunt tentată să procur, chiar dacă e pască italiană și unii spun că e mai gustoasă decât pasca noastră”, a menționat o tânără.
O altă femeie spune că este vizitatoare frecventă a târgurilor de Paști și permanent procură produsele pascale de aici. Chiar dacă prețurile, spune femeia, sunt puțin exagerate, nu crede că în magazine ar putea găsi produse mai ieftine. „În general obișnuiesc să vin la târg chiar dacă nu sunt prin preajmă. Am procurat de la târg totul: pască, cozonac. Am dat 350 de lei și mă gândesc că voi mai cheltui. Nu vom coace pască acasă pentru că nu reușim, iar aici avem un sortiment bun”, a conchis vizitatoarea.
„Eram prin zonă în pauză și am decis să trag cu ochiul ce este bun pe aici. Am luat pentru copii niște iepurași dulci, un panettone cu ciocolată. Am cheltuit cam 200 de lei, dar cumpărăturile abia au început”, a spus o altă tânără.
Pentru a procura pască, cozonaci sau învârtită, cu umplutură de nuci, stafide, ciocolată sau vișine, oamenii vor scoate din buzunar de la 8 la 135 de lei. Cozonacul costă de la 30 la 50 de lei. Pasca cu brânză de vaci în jur de 50 de lei, în funcție de dimensiuni. Vopseaua de ouă cu cinci culori se vinde cu 10 lei, lumânările decorative în formă de ou costă 15 lei, iar o cunună decorată cu motive pascale - peste 200 de lei.
Vânzătorii spun că astăzi la Iarmarocul de Paști au venit mai mulți cumpărători decât în prima zi, iar majoritatea au vrut să cumpere cozonaci cu brânză de vaci și  cu umplutură de vișină.
Primăria a anunțat că iarmaroace  vor fi organizate și în restul sectoarelor municipiului Chișinău, în locurile stabilite de preturi.
Târgul din centrul capitalei va dura până pe 7 aprilie.

Șase mii de angajați ai MAI vor asigura ordinea publică de Paști 5 Aprilie, 14:14

Chisinau (IPN)ю

Peste șase mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor asigura ordinea publică pe întreg teritoriul țării în perioada sărbătorilor de Paști. Echipe de polițiști vor fi dislocate și la cele peste 1300 de biserici, iar noul Serviciu Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 va funcționa în regim alert. Despre aceasta a anunțat astăzi, 5 aprilie, ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.   
„Vom implica forțe suficiente pentru asigurarea ordinii publice în perioada sărbătorilor de Paști. Peste 6000 de angajați ai MAI vor fi antrenați în aceste acțiuni, iar dacă va fi nevoie, vom suplini numărul angajaților. Vom avea și un pluton de bicicliști în Chișinău", a declarat  ministrul.
Poliția de Frontieră anunță că este pregătită să facă față fluxului majorat de călători. „Pentru a asigura fluidizarea traficului, menținerea regimului și informarea călătorilor, în perioada sărbătorilor pascale au fost sistate concediile pentru angajați și a fost dispusă dislocarea la frontieră a personalului din sediul central al autorității", a declarat șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari.
Conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a îndemnat populația să respecte normele anti-incendiare, să nu blocheze căile de acces spre biserici, să renunțe la tradiționala ardere a pneurilor și să evite să intre cu lumânările aprinse în unitățile de transport.

Chișinăul a asigurat 66% din încasările la bugetul public național în primul trimestru 5 Aprilie, 10:25

Chisinau (IPN).

Chișinăul este orașul care a contribuit cel mai mult la bugetul public național în primul trimestru al anului curent. În perioada de referință, au fost înregistrate încasări în sumă 5978,8 milioane de lei sau 66,78% din totalul încasărilor înregistrate, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Serviciului Fiscal de Stat.
Municipiul Bălți a contribuit la bugetul public național cu 457,8 milioane de lei sau 5,11%, iar UTA Găgăuzia – cu 214,4 milioane lei sau 2,4%. Când privește raioanele, cele mai mari încasări le-a înregistrat raionul Cahul – 150,4 milioane de lei sau 1,68% din totalul de încasărilor. Pe următoarele poziții s-au plasat: raionul Orhei, cu 144,9 milioane lei sau 1,62%, raionul Ungheni – 127,6 milioane de lei sau 1,43% și raionul Anenii Noi – 114,5 milioane de lei sau 1,28%.
În total, în primul trimestru al anului 2018, Serviciul Fiscal de Stat a acumulat la Bugetul Public Național 8952,9 milioane de lei, în creștere cu 19,5% față de aceeași perioadă anului precedent.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai