Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Strategia națională de ordine și securitate publică 2017-2020, aprobată 22 Martie, 17:37

Chisinau (IPN).

Protecția persoanei, a societății și statului sunt principale obiective ale Strategiei naţionale de ordine și securitate publică pentru anii 2017-2020, care a fost aprobată de Guvern.

Strategia prevede sporirea calității serviciilor de asigurare a ordinii publice și securității cetățenilor, inclusiv prin implicarea societății civile în combaterea fenomenului infracțional. Prin implementarea Strategiei se urmărește dezvoltarea sistemului de formare profesională a angajaților organelor de forță și instituirea unui sistem modern de ordine și de securitate publică, capabil să sporească încrederea populației și să consolideze protecția societății, notează autorii proiectului, citați de IPN.

În Strategie sunt identificate amenințările de ordin intern și extern la adresa ordinii şi securităţii publice și sunt prevăzute soluțiile pentru dezvoltarea capacităților de prevenire a infracțiunilor. În acest sens, se propun o serie de acţiuni, printre care: optimizarea serviciilor publice și eliminarea birocrației, îmbunătățirea procesului de documentare a accidentelor rutiere prin utilizarea tehnologiilor informaționale, dezvoltarea capacităților de combatere a crimelor informatice etc.

Costurile pentru implementarea Planului de acțiuni al Strategiei vor fi acoperite din bugetul de stat şi din fonduri oferite de partenerii de dezvoltare.

Executivul aprobă modificări în Legea privind societățile cu răspundere limitată 22 Martie, 17:04

Chisinau (IPN).

Persoanele care vor dobândi prin succesiune (moștenire) dreptul de proprietate asupra unei părți sociale într-o societate cu răspundere limitată vor avea dreptul să primească echivalentul valoric al părții sociale dacă calitatea de nou asociat a dobânditorului va fi refuzată de asociații SRL, transmite IPN cu referire modificările aprobate de Guvern în Legea privind societățile cu răspundere limitată.

Formarea societății cu răspundere limitată se bazează pe voința și încrederea reciprocă a asociaților. Asociații pot refuza calitatea de nou asociat al dobânditorului unei părți în SRL, dar acest refuz nu trebuie să afecteze drepturile  patrimoniale ale ultimului.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională sintagma din Legea cu privire SRL prin care dobânditorul părții sociale în  societatea cu răspundere limitată poate intra în posesia echivalentului ei valoric numai după operarea modificărilor respective în  actele de constituire a societății cu răspundere limitată. Aceste modificări se efectuează la Adunarea generală a asociaților SRL, convocarea căreia poate dura.

Prin modificările aprobate de Guvern se stabilește că pentru înregistrarea în Registrul de Stat al persoanelor juridice a modificărilor privind dobândirea părții sociale dobânditorul va prezenta la Camera Înregistrării de Stat actul juridic,  autentificat notarial, prin care a devenit succesor.  Se exclude necesitatea de prezentare a actului de constituire modificat al  SRL și hotărârea Adunării generale a asociaților în acest sens.

La începutul acestui an  numărul total al întreprinderilor înregistrate în Moldova constituia 171622, dintre care 95521 (56%) SRL.

Agricultorii sunt îndemnați să solicite granturi prin programele IFAD 22 Martie, 14:01

Agricultorii sunt îndemnați să solicite granturi prin programele IFAD 

Chisinau (IPN)

Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD face apel la agricultori să aplice la programele de granturi disponibile pentru acest an spre finanțare. Directorul Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD, Victor Roşca a declarat, într-o conferință de presă, că surse de investiții sunt disponibile, dar agricultorii nu sunt suficient de informați despre posibilitățile de accesare, transmite IPN.

În prezent IFAD dispune de circa 20 de milioane de dolari pentru toate componentele de finanțare, inclusiv creditare şi granturi. Suma granturilor disponibile pentru acest an este de circa opt milioane de dolari. Banii pot fi solicitați pentru măsuri de susținere şi adaptare a sistemelor de producere agricolă la schimbările climaterice, pentru promovarea şi implementarea tehnologiilor de prelucrare a solului care permit conservarea umidității, pentru înființarea şi reabilitarea fâșiilor forestiere etc.

„Implementăm de ceva ani programe de adaptare la condițiile climaterice. În acest sens acordăm granturi în valoare de până la zece mii de dolari la procurarea tehnicii agricole speciale pentru tehnologii de conservare a solului. Anul trecut am finanțat 34 de astfel de granturi. Vom continua şi în următorii doi ani pentru că mai avem încă circa 50 de granturi în acest sens, care pot fi valorificate”, a spus Victor Roşca.

Cât privește înființarea şi reabilitarea fâșiilor forestiere, Victor Roşca a menţionat că perdelele forestiere din fostele gospodării țărănești au fost distruse, ceea ce a adus la erodarea solului. Financiar o să fie susținuți atât producătorii agricoli, cât şi autoritățile locale care au în gestiune perdele forestiere. Granturile oferite în acest sens au o valoare de până la trei mii de dolari per hectar la înființarea fâșiilor forestiere. Totodată, sunt disponibile şi granturi pentru cei care vor planta învelişuri de iarbă între rânduri în plantațiile multianuale plasate pe pantă și unde solul este expus eroziunii.

La fel sunt disponibile surse financiare pentru liderii din lanţul valoric care colectează şi comercializează produse nelemnoase din fâșiile forestiere, şi anume: pomuşoare sau plantele medicinale. La acest compartiment sunt disponibile două granturi în valoare de circa 20 de mi de dolari.

În aprilie urmează a fi semnat programul IFAD componenta VII, care are un buget de 24 de milioane de dolari, cinci milioane de dolari fiind acordate sub formă de grant.

Suport european pentru respectarea drepturilor de proprietate intelectuală 22 Martie, 11:29

Chisinau (IPN).

Uniunea Europeană oferă aproape două milioane de euro pentru crearea unei platforme de schimb de date pentru respectarea drepturilor de proprietate intelectuală. Crearea softului va permite îmbunătățirea cooperării dintre instituțiile publice care activează în domeniu, susțin autorii citați de IPN.

Octavian Apostol, directorul Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală, (AGEPI), a comunicat miercuri, 22 martie, la evenimentul de lansare a proiectului „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală”, că
investițiile vor fi făcute în tehnologii de ultimă generație. Se urmărește îmbunătățirea cadrului legal şi consolidarea comunicării dintre instituțiile cu responsabilități în domeniul proprietății intelectuale.

„Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea modului de aplicare a legii şi a reglementărilor privind drepturile de proprietate intelectuală în Republica Moldova, gestionarea şi schimbul rapid de informații privind aspectele legate de drepturile de proprietate intelectuală”, a spus directorul AGEPI.

Prezent la eveniment, Mindaugas Kacerauskis, însărcinat cu afaceri la Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, a spus că proiectul urmărește crearea unui mediu favorabil pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală şi îmbunătățirea sistemului de protecție a datelor.

Proiectul urmează să se încheie în noiembrie 2018.

Programul vizitei premierului Pavel Filip în România 22 Martie, 11:45

Chisinau (IPN).

Prim-miniștrii Republicii Moldova şi României au o întrevedere în oraşul Piatra Neamţ joi, 23 martie. Oficialii vor avea o întrevedere bilaterală de la ora 11.40, în incinta Prefecturii consiliului judeţean Piatra-Neamţ, iar de la ora 12.00 se va desfăşura şedinţa în format extins a delegațiilor Republicii Moldova şi a României, transmite IPN cu refere la un comunicat de presă al Guvernului.

Şefii de guvern vor susţine o conferinţă de presă comună de la ora 12.45, iar după aceasta vor întreprinde o vizită la mănăstirea Agapia.

O ședință comună a guvernelor României şi Republicii Moldova s-a desfășurat la Constanța, pe 22 septembrie 2015. Delegațiile au fost conduse de premierii de atunci, Victor Ponta, din parte României, şi Valeriu Streleţ, din partea Republicii Moldova.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai