Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Preşedintele raionului Dubăsari, reţinut pentru fapte de corupţie 27 Septembrie, 11:51

Chisinau (IPN).

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău, în momentul în care revenea de la odihnă din Turcia. Funcționarul este bănuit de abuz de serviciu, cauzarea daunelor în proporţii considerabile intereselor publice şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, în perioada anilor 2014 - 2016, contrar normelor legale, președintele raionului Dubăsari a dispus, în lipsa deciziei Consiliului raional, delegarea la o serie de întruniri peste hotarele Republicii Moldova a unor persoane cu funcție de demnitate publică și persoane publice din cadrul Consiliului raional Dubăsari, fiindu-le acoperite cheltuielile de deplasare din bugetul local, în sumă de peste 83 de mii de lei. De asemenea acesta a încheiat cu o firmă două contracte de achiziționare a serviciilor de asistență juridică, în sumă de 40 de mii de lei, și a aprobat în mod ilegal listele angajaților Aparatului președintelui raionului, secțiilor, direcțiilor și subdiviziunilor din subordinea Consiliului raional care urmau să aibă acces permanent la secretul de stat, avizând achitarea plăților sub formă de sporuri la salariu de funcție pentru păstrarea secretului de stat.

Grigore Policinschi mai este bănuit că a încheiat cu o întreprindere contracte privind achiziționarea bunurilor în sumă de 439 de mii de lei și a avizat acțiuni care au dus la majorarea salariului lunar al președintelui raionului cu 1 296 lei, iar a vicepreședinților de raion cu 1100 lei. După reținerea acestuia, au fost efectuate percheziții la domiciliul acestuia și în biroul de serviciu, însă nu au fost ridicate bunuri care să aibă importanță pentru cauza penală.

Partidul Socialiştilor a emis un comunicat de presă în care își exprimă indignarea în legătură cu reţinerea lui Grigore Policinschi și califică acțiunea drept „act de intimidare a autorităţilor locale în preajma alegerilor parlamentare”. „Nu este singurul caz când conducătorii autorităţilor publice locale sunt supuşi unor presiuni. Ca şi în cazurile anterioare, drept motiv al reținerii a fost utilizată formularea standard „abuz în serviciu”, sub pretextul căreia poți subscrie orice acțiune”, se menționează în comunicatul PSRM. Conducerea formațiunii insistă pe eliberarea imediată a lui Grigore Policinschi şi încetarea presiunilor asupra conducătorilor autorităţilor publice locale.

Utilaj medical performant pentru Spitalul Raional Șoldănești, cu suportul Japoniei 27 Septembrie, 11:25

Chisinau (IPN).

Spitalul Raional Șoldănești a fost dotat cu echipament medical în valoare de 96 de mii de dolari. Banii au fost oferiți sub formă de grant de către Guvernului Japoniei. Proiectul a fost implementat în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”, transmite IPN.

Din sursele oferite de Guvernul Japoniei au fost procurate 14 utilaje medicale performante, printre care un scanner cu ultrasunete. Procurarea echipamentului medical va diversifica gama serviciilor medicale accesibile locuitorilor raionului Șoldănești, precum și va spori calitatea lor, afirmă conducerea instituției. Se estimează că anual 51 de mii de persoane vor beneficia de diagnostic și tratament la Spitalul Raional Șoldănești.

Joi, 28 septembrie, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, va vizita Spitalul Raional Șoldănești pentru a inspecta rezultatele proiectului.

Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. În perioada 2008-2016, au fost finanţate 38 de proiecte. Finanţarea nerambursabilă oferită este de peste 3,3 milioane de dolari SUA. În martie anul curent în cadrul programului „Kusanone” au fost semnate contracte de grant cu șase beneficiari, suma investițiilor va fi de 400 de mii de dolari.  Pe lângă mai multe spitale raionale, echipamente noi s-au procurat pentru Laboratorul de alergologie şi imunologie clinică al Universității „Nicolae Testemițanu”, Institutul de Cardiologie şi Spitalul clinic municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” din Chișinău. Totodată, se va finanţa sistemul de încălzire din Liceul „Tudor Zanet” din Congaz şi se va extinde sistemul de canalizare din satul Ghidighici.

Pavel Filip: Promovarea educației pentru pace trebuie să fie o preocupare universală 21 Septembrie, 11:41

Chisinau (IPN).

Promovarea educației pentru pace este un subiect de maximă actualitate și trebuie să reprezinte o preocupare universală în contextul în care tot mai mulți tineri sunt implicați în acțiuni teroriste și activități extremiste. Este declarația făcută de către premierul Pavel Filip la reuniunea „Promovarea educației pentru pace”, organizată de România la New York în marja celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale ONU, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Pavel Filip a spus că măsurile de securitate nu sunt suficiente pentru a contracara flagelul, iar educația pentru pace trebuie începută în școli, prin instituirea unor programe centrate pe prevenirea și reducerea violenței. „În zonele afectate de conflict sau post-conflict, procesul educațional și eforturile de consolidare a păcii trebuie sprijinite prin politici pentru tineret care să prevadă posibilități de instruire profesională, vocațională și de încadrare în proiecte de dezvoltare comunitară”, a declarat Pavel Filip.

Cheia succesului în promovarea educației pentru pace rezidă în implementarea unui set de activități multidimensionale, sugerează premierul. „Pe plan intern, Republica Moldova depune eforturi ca politicile și activitățile referitoare la tineret să conțină elemente axate pe promovarea toleranței, culturii păcii și non-violenței, aprecierea diversității și drepturilor omului, precum și pe asigurarea incluziunii”, a mai spus Pavel Filip.

PAS îl denunță pe Vlad Plahotniuc 21 Septembrie, 11:22

Chisinau (IPN).

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a depus la Procuratura Generală un denunț împotriva liderului Partidului Democrat (PDM) Vlad Plahotniuc, cu cererea de a-l trage la răspundere penală pentru uzurparea puterii în stat. Lidera PAS, Maia Sandu, a spus că liderul PDM controlează toate puterile în stat, acțiune ce contravine Constituției Republicii Moldova, iar autoritățile tolerează acest lucru, transmite IPN.

Maia Sandu a remarcat că PDM, care la alegerile parlamentare din 2014 a obținut 15% din voturile alegătorilor, iar ca rezultat s-a ales cu 19 mandate din 101 în Parlament, în prezent deține majoritatea, forțând  mai mulți deputați să lase formațiunile din care au făcut parte și să adere la democrați. Parlamentul a ajuns o instituție care adoptă deciziile impuse de către Vlad Plahotniuc, a declarat lidera PAS.

Maia Sandu spune că Vlad Plahotniuc controlează astăzi și puterea executivă. Toate deciziile Guvernului sunt anunțate de către Vlad Plahotniuc, iar Guvernul se întrunește doar în ședințe formale pentru a confirma ceea ce indică „șeful”. „Și puterea judecătorească este controlată de către această persoană. Prin intermediul CSM, controlat de PDM, Vlad Plahotniuc reușește să numească în funcție toți judecătorii obedienți”, a mai spus Maia Sandu.

Și despre Procuratura Generală, Maia Sandu susține că este o instituție capturată, coruptă şi controlată politic de către Vlad Plahotniuc. „Suntem aici pentru a insista ca această instituție să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu, pentru că uzurpatorii nu sunt veșnici și atunci când cei care îi protejează astăzi vor răspunde pentru abuzurile pe care le comit, vor trebui să răspundă şi cei care nu i-au măsuri”, a spus liderul PAS.

Lidera PAS a amintit că un asemenea denunț partidul pe care îl conduce a depus şi împotriva președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

Dobrovolski a anunțat lotul pentru meciurile cu Irlanda și Austria 21 Septembrie, 11:48

Chisinau (IPN).

Selecţionerul naționalei Moldovei, Igor Dobrovolski, a anunţat lotul lărgit de jucători pentru meciurile cu Irlanda (6 octombrie, Dublin), și Austria (9 octombrie, Chișinău) din cadrul preliminariilor Campionatului Mondial din 2018, transmite IPN.

În lot revine cel mai bun jucător de anul trecut, Alexandru Gațcan, care a lipsit în partidele cu Serbia și Țara Galilor din cauza accidentării. În schimb, nu a fost convocat atacantul Igor Bugaiov, cel care reușise să înscrie contra Irlandei la Chișinău.

Lotul complet: Ilie Cebanu, Serghei Pașcenco, Radu Mîțu, Alexei Koșelev - portari; Alexandru Epureanu, Petru Racu, Veaceslav Posmac, Vitalie Bordian, Dinu Graur, Vadim Bolohan, Artiom Rozgoniuc, Petru Ojog - fundași;

Artur Ionița, Alexandru Gațcan, Eugeniu Cebotaru, Eugeniu Cociuc, Vladislav Ivanov, Alexandru Antoniuc, Andrei Cojocari, Alexandru Dedov, Igor Țîgîrlaș, Gheorghe Anton, Alexandr Pașcenco, Vadim Paireli - mijlocași; Radu Gînsari, Sergiu Plătică, Vladimir Ambros - atacanți.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai