Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Contractul de reabilitare a unei porțiuni din drumul M3 va fi reziliat 26 Aprilie, 10:01

Chisinau (IPN).

Comitetul de supraveghere a Proiectului de susținere a Programului în sectorul drumurilor și a căilor ferate a analizat evoluțiile înregistrate în reabilitarea drumului național M3 Chișinău – Giurgiulești și a decis coordonarea rezilierii contractului de reabilitare a drumului pe segmentul kilometrilor 151 – 171 și 179 – 190. Progresul fizic de realizare a acestuia a atins doar 2,64 %, iar garanția de bună execuție a expirat la data de 24 aprilie, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

Totodată, a fost coordonată rezilierea contractelor de reparare a drumului național M3 pe sectoarelor kilometrilor 96 – 122 și 122 – 151, în cazul în care până la termenul limită de 15 mai nu va fi atinsă rata de progres suficientă care ar permite finalizarea lucrărilor până la sfârșitul anului curent. Acestea sunt primele contracte de acest gen care urmează să fie reziliate de către Guvern din cauza unei implementări necorespunzătoare.

„Este regretabil că s-a ajuns la așa o situație, a fost pierdut timp în zadar, iar drumul așa și nu este reparat. Pe viitor trebuie să fim mai precauți în acest sens”, a spus prim-ministrul, Pavel Filip.

De asemenea, în cadrul ședinței s-a mai discutat despre progresul înregistrat în reabilitarea drumului național R33 Hâncești-Lăpușna-M1. La acest subiect, reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor au raportat că au apărut o serie de dificultăți din cauza construcției neautorizate a unui lac în apropierea drumului, ceea ce cauzează extinderea termenelor de realizare a proiectului și majorarea costurilor. În acest sens, Comitetul a decis expedierea unei solicitări către Procuratura Generală pentru examinarea situației create.

La fel a fost discutat şi proiectul de reformare a ÎS „Calea Ferată din Moldova”. Conform datelor prezentate, deja a fost elaborată Foaia de parcurs și Planul de acțiuni privind guvernarea colectivă a CFM. Acestea urmează, în scurt timp, să fie transmise spre avizare și ulterior prezentate pentru aprobare în ședință de Guvern. Măsura ar asigura restructurarea şi modernizarea instituției.

Vaccinurile salvează vieți, epidemiolog 26 Aprilie, 10:26

Chisinau (IPN).

Oamenii refuză să se vaccineze sau să-și imunizeze copiii întrucât consideră că multe boli care sunt prevenite prin vaccinare nu mai reprezintă o amenințare pentru sănătatea lor sau consideră că vaccinul este mai periculos decât boala. Potrivit epidemiologului Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, Tamara Mânăscurtă, această poziție față de vaccinuri este determinată de existența unei comunicări deficitare dintre medic și pacient. Ca rezultat, pacientul nu obține informația necesară despre necesitatea vaccinării, dar și despre contraindicații sau posibile reacții adverse.

Vaccinurile salvează vieți, spune Tamara Mânăscurtă. Componentele din vaccinuri sunt foarte sigure în cantitățile în care sunt recomandate. Pentru a nu se înregistra epidemii, populația trebuie să fie vaccinată în proporție de 95%. În Moldova, datorită vaccinării, nu au fost înregistrate cazuri de rujeolă și rubeolă din anii 2007-2008. Nu mai sunt înregistrate cazuri de poliomelită, difterie. Dar bolile prevenibile prin vaccinare nu au dispărut. Se mai întâlnesc cazuri de oreion. În 2015 s-au înregistrat 33 de cazuri, iar în 2016 – 60 de cazuri.

Una dintre cele mai răspândite boli care necesită imunizare este tusea convulsivă. În anul 2016, în municipiul Chișinău au fost înregistrate 156 de cazuri, comparativ cu 28 de cazuri în 2015. Tamara Mânăscurtă explică această creștere prin faptul că sunt cuprinși cu vaccinare doar 83% din copii, pe când necesitatea este de 95-98%.

Cât privește reacțiile adverse ale vaccinurilor, Tamara Mânăscurtă spune că acestea sunt minime. Dar este important să se calculeze corect doza de vaccin, iar persoana să fie examinată medical înainte de imunizate. Medicii nu vor permite imunizarea dacă copilul sau persoana adultă se tratează cu imunodepresive. Vaccinul nu se administrează și dacă persoana are contraindicații la una din componentele serului.

În Moldova sunt obligatorii 12 vaccinuri, printre care cel împotriva hepatitei virale B, tuberculozei, poliomielitei, difteriei și rujeolei. Vaccinarea se efectuează în instituția medicală la locul de trai. Fiecare copil beneficiază de imunizare acoperită din fondurile de stat și toți copii sunt monitorizați obligatoriu în perioada post-vaccinală.

Pentru a accentua importanta vaccinării ca cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor infecțioase, în luna aprilie este marcată Săptămâna Europeană a Imunizărilor. Republica Moldova marchează în acest an Săptămâna Europeană a Imunizărilor în perioada 24 – 30 aprilie.

Primarul Dorin Chirtoacă îi apără pe subalternii reţinuţi de CNA 26 Aprilie, 07:22

Chisinau (IPN).

Primarul Dorin Chirtoacă îi apără pe cei doi subalterni ai săi, viceprimarul Nistor Grozavu, şi şeful Direcţiei transport, Igor Gamreţchi, reţinuţi de către procurorii anticorupţie în dosarul parcărilor cu plată. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„Noi nu avem nimic împotriva luptei cu corupţia şi singuri am solicitat  colaborare cu CNA. Dar de fiecare dată trebuie să fie prezentate probe concludente. Am înţeles că dosarul a fost intentat în anul 2015, dar nimeni nu m-a informat timp de doi ani şi jumătate. Acum când au avut loc calamităţile, au venit cu percheziţii. Există mai multe semne de întrebare. În acest timp au fost şi procese de judecată, în care Primăria a pierdut. Dacă ne informau, poate că nu se ajungea la aceste procese de judecată”, a precizat Chirtoacă.

Edilul capitalei a mai spus că licitaţia în cazul parcărilor cu plată s-a desfăşurat în limitele legii: „Am pornit de la premiza că totul se desfășoară în condiţiile de bună credinţă şi nu sunt niciun fel de aranjamente. Am discutat cu reprezentanţi ai firmei despre proiect, dar nu despre scheme”.

Primarul de Chişinău s-a referit în special la Nistor Grozavu: „L-au reţinut pe Grozavu în toiul calamităţii. Mă tem că este nedrept cum au procedat cu Grozavu. Îi va fi ştirbită imaginea. Din câte îl cunosc, niciodată nu s-ar implica în aşa ceva”.

Pavel Filip: Amenzile pentru traficul ilicit de pasageri trebuie să fie mai dure 26 Aprilie, 07:56

Chisinau (IPN).

Combaterea transportului ilicit de pasageri şi de mărfuri a fost discutată în seara zilei de marți, 25 aprilie, la Guvern. Prim-ministrul, Pavel Filip a declarat că transportatorii de pasageri trebuie să activeze în baza autorizaţiei/licenței şi să plătească impozitele la stat. Amenzile în acest sens trebuie să fie dure, iar regulile şi legea trebuie respectate, transmite IPN.

Premierul a subliniat importanţa aplicării unor mecanisme cunoscute la nivel internațional pentru identificarea transportului autorizat precum atribuirea plăcuţelor de înmatriculare de culoare galbenă pentru transportul autorizat, aplicarea unor sancţiuni mai rigide pentru practicarea ilegală a activității de antreprenoriat, stabilirea unor reglementări transparente în domeniu, astfel încât să nu existe bariere administrative pentru a legaliza afacerile.

Cu referire la transportul ilicit de pasageri în trafic internaţional, şeful executivului a accentuat necesitatea conlucrării între Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Serviciul Vamal şi Poliţia de Frontieră, în vederea efectuării unui schimb permanent de informaţii ce va facilita identificarea prestatorilor ilegali de servicii auto. În acest sens, Pavel Filip a solicitat crearea unui Grup de lucru care va veni cu soluţiile necesare pentru depăşirea problemelor existente.

La fel a fost discutat și proiectul Planului de Acţiuni privind combaterea transportului ilicit în perioada 2017-2020 elaborat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și Agenţia Naţională Transport Auto. „Trebuie să luptăm cu acest fenomen pe o cale corectă, stabilită împreună. Abordarea noastră trebuie să fie una inteligentă, pentru a institui un sistem cu reguli clare, transparente și acțiuni de monitorizare bazate pe managementul riscurilor”, a conchis premierul. În urma discuţiilor, s-a decis ca Planul de acţiuni să fie discutat pe platforma Ministerului Economiei cu implicarea tuturor părţilor interesate.

Domenii noi de colaborare pe agenda moldo-cehă 25 Aprilie, 15:35

Chisinau (IPN).

Perspectivele de aprofundare a cooperării relațiilor bilaterale moldo-cehe au fost discutate astăzi de către prim-ministrul Pavel Filip și ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Zdeněk Krejčí. Cei doi oficiali au vorbit despre planificarea celei de-a III-a şedinţe a Comisiei interministeriale moldo-cehe de cooperare în domeniul economic, care va avea loc la Chişinău, în luna septembrie anul curent, precum și a unui Business Forum Bilateral în cadrul acesteia. Totodată, reprezentanții celor două state au stabilit domenii noi de colaborare, precum sectorul apărării, investițional şi cel al planificării teritoriale.

Un alt subiect la care s-au referit oficialii vizează Agenda de reforme a Guvernului. Un accent aparte a fost pus pe reforma administrației publice şi cea a justiţiei. În acest context, prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a subliniat importanta optimizării şi transparenței tuturor proceselor.

Diplomatul ceh a subliniat angajamentul Cehiei de a susţine dezvoltarea Republicii Moldova pe termen lung, prin menținerea Republicii Moldova în lista statelor de interes pentru economia cehă. Zdeněk Krejčí a îndemnat întreprinzătorii moldoveni să fie mai activi pe piaţa cehă.

Pe parcursul a 25 de ani de relații diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Cehă, Agenţia Cehă pentru Dezvoltare, a susținut Republica Moldova în domeniile prioritare precum democraţia şi drepturile omului, infrastructura socială şi servicii, agricultura, silvicultura, aprovizionarea cu apă şi canalizare, protecţia mediului înconjurător.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai