Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Tranșa a doua din creditul român vine în februarie 17 Februarie, 10:25

Chisinau (IPN).

Tranșa a doua din împrumutul român de 150 de milioane de euro vine la sfârșit de februarie. Guvernul României a aprobat, în data de 16 februarie, hotărârea care să permită tragerea celor 50 de milioane de euro. Solicitarea pentru a primi cea dea doua tranșă a fost transmisă de Ministerul Finanțelor din Republica Moldova în ianuarie 2017, transmite IPN.

Prima tranșă, de 60 de milioane euro, a fost încasată de Moldova în august 2016. Creditul se acordă pe o perioadă de 5 ani, cu o rată a dobânzii de 1,5%.

Acordul de finanțare, semnat în octombrie 2015, nu prevede graficul de rambursare a împrumutului, dar este menționat că rambursarea se va face după ce Moldova trage ultima tranșă.

Premierul s-a întâlnit cu Misiunea FMI 16 Februarie, 17:56

Chisinau (IPN).

Parcursul următoarelor două săptămâni, misiunea Fondului Monetar Internațional va face o evaluare a situaţiei macroeconomice din Republica Moldova şi o revizuire pe dimensiunea de politici. Declarația a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu premierul Pavel Filip de către noul şef al misiunii FMI, Ben Kelmanson, care a succedat-o în acest post pe Ivanna Vladkova-Hollar, începând cu luna ianuarie anul curent, transmite IPN.

Echipa FMI se află într-o misiune de evaluare în Republica Moldova în perioada 14-28 februarie. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în cadrul întrevederii, premierul s-a arătat încrezător că strânsa conlucrare dintre Guvern şi FMI se va menţine şi în următoarea perioadă, în care misiunea va fi condusă de Ben Kelmanson.

Şeful executivului a menţionat că misiunea FMI va avea posibilitatea să facă o evaluare şi o analiză a ultimelor evoluții din economie și a modului în care Guvernul implementează Programul convenit cu FMI. „Procesul de implementare a Programului cu FMI va fi tratat cu cea mai mare atenţie şi responsabilitate şi va fi derulat în condiţii de maximă transparenţă şi eficienţă”, a subliniat Pavel Filip.

Pe 7 noiembrie 2016, Guvernul și FMI au semnat un acord de colaborare, prin care Republica Moldova a primit o linie de credit de aproximativ 176 de milioane de dolari, dintre care 35 de milioane de dolari au fost deja alocate.

Liceul „Ciprian Porumbescu” a primit 100 de mii de lei pentru renovarea sălii de concerte 16 Februarie, 17:02

Chisinau (IPN).

Sala de concerte a Liceului-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” urmează a fi renovată. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a transmis liceului o primă contribuție pentru începerea lucrărilor de renovare – 100 de mii de lei, bani adunați în cadrul unei eveniment de caritate organizat de Parlament și Casa Regală a României, transmite IPN.

Andrian Candu a precizat că va discuta cu Ministrul Finanțelor și cu prim-ministrul pentru a redirecționa sursele bugetare necesare renovării sălii de concerte şi a propus stabilirea unui parteneriat între Parlament și liceu, ca legislativul să tuteleze instituțional respectiva instituție de învățământ.

Începând din acest an, vor fi instituite Premiile președintelui Parlamentului pentru cei mai talentați și sârguincioși elevi ai liceului. De asemenea, a propus ca la deschiderea și încheierea sesiunilor parlamentare, elevii să intoneze imnul de stat în Parlament. Pentru prima dată aceștia ar urma să intoneze imnul chiar săptămâna viitoare, la începutul sesiunii parlamentare de primăvară.

Plățile pentru închirierea manualelor sunt neconstituționale 16 Februarie, 17:35

Chisinau (IPN).

Stabilirea unor plăti obligatorii pentru elevii din învățământul primar şi gimnazial, inclusiv pentru manualele școlare, care constituie un element esențial al procesului de instruire, este contrară Constituției Republicii Moldova, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Curții Constituționale

Parlamentarii Vladimir Odnostalco și Vasile Bolea au solicitat Curții Constituționale să se expună asupra articolului din Codul Educației care prevede că elevii din clasele V–XII sunt asigurați cu manuale școlare conform schemei de închiriere aprobate de Ministerul Educației.

Plata de închiriere pentru fiecare titlu de manual școlar este aprobată anual de către minister. Părinții au achitat pentru anul școlar 2016-2017 între 50 și 80 de lei pentru manual.

Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale, a declarat că se admite parțial sesizarea deputaților. Curtea Constituțională a hotărât că partea care impune plăți obligatorii pentru manuale pentru elevii din clasele V-IX este neconstituțională și contravine articolului 35 din Constituție „Dreptul la învățătură”.

Astfel, Parlamentul Republicii Moldova urmează să modifice Codul Educației în conformitate cu recomandările Curții.

Vremea se încălzește treptat până la +14 grade 16 Februarie, 16:24

Chisinau (IPN).

Meteorologii anunță că în următoarele șapte zile vremea se va încălzi treptat. În a doua parte a săptămânii viitoare se așteaptă temperaturi de până la +14 grade, în sudul țării. În următoarele zile vor cădea ploi slabe, pe alocuri cu ninsoare, iar dimineață va fi ceață slabă.

Solicitată de IPN, sinopticianul Natalia Golub a spus că pentru noaptea următoare se așteaptă minime de -2...-7 grade. Ziua vor fi +2...+7 grade. Temperatura aerului se va încălzi treptat până pe data de 23 februarie, când pe teritoriul țării se vor înregistra temperaturi de la +9 la +14 grade pe timpul zilei, iar minimele vor fi de la zero la +5 grade.

Spre sfârșitul lunii, temperaturile maxime vor depăși norma cu şase-şapte grade în zona de nord, cu opt-nouă grade – în zona de centru şi nouă-zece – la sud. Nu sunt temperaturi care vor influenta negativ vegetația pentru că minimele se mențin sub zero grade pe o perioadă îndelungată, a spus Natalia Golub, adăugând că asemenea maxime au mai fost şi anterior.

La început de martie temperatura aerului va scădea.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai