Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Salarii mai mari pentru medici 5 Aprilie, 10:22

Chisinau (IPN).

Salariile angajaților instituțiilor medicale publice vor fi indexate cu 4,1%, din 1 aprilie curent. De creșteri salariale va beneficia atât personalul medical, cât și personalul administrativ-gospodăresc și cel de conducere, transmite IPN cu referire la o decizie aprobată de Guvern.
Salariul mediu lunar al unui medic din cadrul unui spital republican va spori până la 7421 de lei, față de 7129 de lei până la indexare. Iar salariul unui medic din cadrul unui spital raional va crește de la 6263 de lei, până la 6520 de lei.
După indexare, salariul mediu al asistenților medicali din spitalele republicane va fi de 5830 de lei, iar în spitalele raionale – 4604 lei.
În perioada de după 1 iulie 2016, când a fost aprobat noul mecanism de salarizare a lucrătorilor medicali, salariile în sistem au crescut în medie cu peste 30%.

Investiții în facilitarea integrării persoanelor în câmpul muncii 5 Aprilie, 10:48

Chisinau (IPN).

Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă va beneficia de aproximativ 100 de milioane de lei anual pentru măsurile de facilitare a integrării persoanelor în câmpul muncii, transmite IPN.
Măsurile sunt incluse într-un proiect de lege aprobat de Guvern și, potrivit ministrei Svetlana Cojocari, sunt adaptate la nevoile diferitor categorii de șomeri, precum și la nevoile angajatorilor.
Se propune diversificarea formelor de formare profesională a șomerilor, prin introducerea instruirii la locul de muncă pentru persoanele fără calificare. Șomerii fără experiență de muncă, în special tinerii, vor putea accesa stagii profesionale și servicii de ghidare în carieră.
Proiectul mai prevede subvenții în mărime de 30% din valoarea salariului mediu pe economie, pe un termen de șase luni, pentru fiecare șomer angajat din rândul persoanelor expuse riscului de excluziune socială. Angajatorii care creează sau adaptează locuri de muncă destinate persoanelor cu dizabilitaţi vor putea solicita compensarea a jumătate din cheltuielile suportate.

Pavel Filip: Când Moldova a fost în criză, România a fost singura care i-a oferit ajutor 3 Aprilie, 11:55

Chisinau (IPN).

România este alături de Republica Moldova. La începutul anului 2016, când Republica Moldova avea blocate finanțările din exterior din cauza crizei economice prim care trecea, și până când Moldova nu a avut un acord cu FMI, pentru a putea debloca celelalte finanțări, unica țară care i-a întins atunci o mână de ajutor a fost România, cu un împrumut de 60 de milioane de euro, necondiționat la acel moment și, ulterior, încă două tranșe, împrumutul ajungând la 150 de milioane de euro. Declarații în acest sens a făcut premierul Pavel Filip în cadrul unui interviu pentru Libertatea.ro, transmite IPN.
În cadrul interviului, Pavel Filip a spus că venirea Băncii Transilvania pe piața din Republica Moldova este și răspunsul la măsurile întreprinde de către guvernare pentru redresarea sistemului bancar, luate în urma furtului miliardului. Premierul spune că a avut o discuție cu cei de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Președintele băncii a fost recent la Chișinău, unde și-a exprimat intenția de a cumpăra pachetul de acțiuni și de la Moldova Agroindbank. „Aceste lucruri înseamnă că s-a mișcat economia în Republica Moldova, că eforturile din ultimii doi ani făcute de către Guvern nu au fost în zadar. Și semnarea contractului de privatizare a Vestmoldtransgazului este un lucru important, pentru că reprezintă realizarea unei alte ambiții, de asigurare a securității energetice a Republicii Moldova”, a declarat Pavel Filip.
Întrebat dacă este Republica Moldova dependentă de ajutorul venit din străinătate, Pavel Filip a spus că ajutoarele sunt binevenite, dar Guvernul nu contează doar pe ajutoare și împrumuturi din exterior. „Sunt rezultate, chiar dacă am fost într-o criză profundă. Am asigurat o creștere economică de 4% în 2016 și de 5% în 2017. Rezultatele pe care le vedem anul acesta sunt îmbucurătoare și ne fac să fim optimiști că, în curând, vom fi mai puțin dependenți de ajutoarele din exterior. Dar, desigur că și în continuare Republica Moldova va conta pe împrumuturi, așa cum o face fiecare țară”, a menționat premierul.
Despre relația Republicii Moldova cu Rusia, Pavel Filip a spus că aceasta rămâne foarte complicată. Referind-se la expulzarea celor trei diplomați ruși, premierul a declarat că este pentru prima dată când Republica Moldova a dat dovadă de multă demnitate. Iar acel sentiment de teamă pe care l-a avut Moldova față de Moscova a fost depășit. „Noi ne dorim o relație bună cu Federația Rusă și am spus acest lucru întotdeauna, doar că vrem să fie o relație bazată pe respect reciproc. Înțeleg că Rusia este o țară mare, Republica Moldova este mai mică, dar suntem un stat independent și suveran. Ne dorim să avem același respect cum îl avem din partea României și din partea țărilor UE”, a declarat Pavel Filip.
Potrivit premierului, Republica Moldova este o țară neutră, dar Federația Rusă, care vorbește cel mai mult despre respectarea neutralității Republicii Moldova, este cea care își tine trupele armate în Republica Moldova. „Este unica țară care încalcă neutralitatea Republicii Moldova. Noi vom fi absolut consecvenți şi vom cere, în continuare, retragerea trupelor străine, trupelor rusești, de pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai spus Pavel Filip.
În concluzie, premierul a comunicat că obiectivul său de bază  este ca parcursul european să devină ireversibil în Republica Moldova. „Eu vă sigur că lucrul acesta se va întâmpla”, a declarat  Pavel Filip.

De Paști, familiile cu copii vor trece frontiera pe banda de trecere a Corpului Diplomatic 30 Martie, 18:44

Chisinau (IPN).

În perioada sărbătorilor de Paști, în cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei, familiile cu copii și persoanele cu nevoi speciale vor fi direcționate pe banda de trecere a Corpului Diplomatic. În acest sens, vor interveni echipaje mobile, dotate cu tehnică specială de control, care vor verifica operativ documentele de călătorie. Direcția de deplasare va fi indicată pe panourile afișate.
Poliția de Frontieră menționează într-un comunicat de presă, citat de IPN, că s-a decis să fie suspendate toate concediile angajaților și se vor forma rezerve din inspectori de frontieră pentru a interveni în situațiile cu flux mărit de călători. În cele mai solicitate puncte de trecere vor fi delegați managerii direcțiilor specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
Poliția de Frontieră va face apel către instituțiile financiar-bancare dislocate în punctele de trecere a frontierei să-și revadă programul de lucru, pentru a face față numărului sporit de călători care achită vinietele în special. S-a venit și cu propunerea montării unor terminale înafara punctelor de trecere, astfel ca să se evite formarea rândurilor.
Urmează să fie deschise puncte de trecere cu statut local, amplasate pe sectorul de frontieră moldo-ucrainean, pentru a simplifica trecerea frontierei de către cetățenii Republicii Moldova și Ucrainei care locuiesc permanent în raioanele administrative de frontieră, în baza buletinelor de identitate sau în baza pașapoartelor.
La necesitate, va fi mărit numărul de echipe mobile antrenate la supravegherea traseelor naționale din zona frontierei de stat.

Probabilitatea unui candidat comun la alegerile locale, privită de unele partide politice 30 Martie, 07:46

Chisinau (IPN).

Păreri împărțite privind probabilitatea înaintării unui candidat comun la fotoliul de primar al municipiul Chișinău. În timp ce unii politicieni sunt categoric împotrivă, alții nu exclud faptul că s-ar putea ajunge la o înțelegere între partidele de dreapta privind înaintarea unui candidat comun la alegerile locale noi din capitală. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.
Președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a afirmat că nu este de acord cu ideea susținerii unui candidat comun la scrutinul electoral local. Potrivit lui, dacă va fi înaintat un candidat comun, acesta s-ar putea să nu fie pe placul tuturor chișinăuienilor și astfel ar putea să fie în avantaj candidatul de stânga. „Am încredere deplină în capacitatea și discernământul chișinăuienilor de a alege singuri, din primul tur, pe cel mai bun și să-l propulseze în turul doi”, a spus Vasile Costiuc. Președintele PDA susține că în turul doi ar putea exista unele înțelegeri și susținerea candidatului care ar acumula cele mai multe voturi.
Președinta Partidului Național Liberal, Vitalia Pavlicenco, a menționat că nu exclude că formațiunea pe care o reprezintă ar putea avea candidatul propriu la alegerile locale noi din municipiul Chișinău. „Noi acum încercăm să o convingem pe Alexandra Can care are și experiență de fost ministru al industriei și comerțului și a activat demult în administrația publică locală, este un om de afaceri foarte apreciat”, a spus Vitalia Pavlicenco. Totuși, politiciana susține că ar putea participa și la discuțiile în jurul unui candidat comun.
Potrivit comentatorului politic Corneliu Ciurea, faptul că Andrei Năstase este susținut de Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu îi măresc șansele la alegerile locale. Totodată, analistul consideră că având în vedere faptul că sunt mai mulți aspiranți la funcția de primar, nu va mai putea fi identificat un candidat comun în prima fază. „Un singur candidat al dreptei poate să apară, dar poate și să nu apară pe parcursul campaniei electorale”, este de părere Corneliu Ciurea.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai