Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Gacikevici, reținut într-un nou dosar privind fraudele de la BEM 22 Martie, 10:15

Chisinau (IPN).

Fostul președinte al Consiliului de administrație al Băncii de Economii, Grigore Gacikevici, a fost reținut pentru 72 de ore într-un nou dosar ce vizează fraudele de la BEM. Acesta este bănuit de încălcarea regulilor de creditare în perioada în care se afla în fruntea Băncii, prin acordarea unui credit de 1,7 milioane de euro unui agent economic, transmite IPN.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, dacă va fi găsit vinovat, Gacikevici riscă pedeapsă cu închisoare de până la șapte ani.

Grigore Gacikevici, alături de alte persoane din fosta administrație a BEM, au ajuns pe banca acuzaților după ce procurorii au stabilit că aceștia au cauzat prejudicii în proporții deosebit de mari instituției financiare. Printre inculpați se află ex-șeful Direcției credite, ex-șeful Direcției securitate și fostul șef al Direcției juridice. Dosarul a fost transmis în instanța de judecată în aprilie 2013.

În prezent, fostul șef al BEM se află în custodia CNA, fiind arestat pe un alt dosar care vizează devalizarea băncii.

Pirkka Tapiola:Toţi cei implicaţi în furtul miliardului trebuie să răspundă în faţa legii 22 Martie, 07:19

Chisinau (IPN).

Procesele de judecată ce ţin de furtul miliardului trebuie să fie transparente, pentru ca cetăţenilor să le fie oferite răspunsuri la întrebări. Declaraţia aparţine şefului delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău Pirkka Tapiola  şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova  1, transmite IPN.

„Toţi cei implicaţi în furtul miliardului trebuie să răspundă. Investigaţiile au început. Dar toate aceste fărădelegi trebuie investigate în mod transparent. Este important ca populaţia să găsească răspuns la întrebări, ca toată lumea să ştie ce şi cum s-a întâmplat. Procesul cu Filat nu a fost unul deschis, iar oamenii au rămas cu multe întrebări fără răspuns”, a declarat şeful misiunii diplomatice europene la Chişinău.

Întrebat dacă are încredere în instituţiile statului Republica Moldova, Pirkka Tapiola a declarat că pentru UE este important ca cetăţenii să aibă încredere în aceste instituţii. „Pe noi ne interesează cetăţenii acestui stat, iar încrederea noastră depinde de încrederea pe care o ai ei. Eu reprezint interesele contribuabililor din Uniunea Europeană. Misiunea noastră este de a încuraja dezvoltarea acestei ţări, ca UE să aibă un vecin puternic”.

Pirkka Tapiola a declarat că în mediul politic moldovenesc discuţiile sunt „foarte geopolitice”, iar clasa politică ar trebui să se axeze pe reformarea ţării.

Gazoductul Ungheni – Chișinău urmează să fie construit până la finele lui 2019 21 Martie, 15:32

Chisinau (IPN).

Construcția gazoductului Ungheni – Chișinău urmează să se încheie în decembrie 2019. Proiectul tehnic va fi elaborat până în luna august a acestui an. Valoarea totală estimată a investițiilor este de 113 milioane de euro. Despre aceasta a anunțat ministrul economiei, Octavian Calmâc, în cadrul audierilor publice cu privire la progresele și provocările în implementarea cadrului legal în domeniul energetic, organizate la Parlament, transmite IPN.

Potrivit ministrului, gazoductul Ungheni – Chișinău urmează a fi declarat obiectiv de interes național pentru a simplifica procedurile de expropriere a terenurilor de pe traseul conductei, de obținere a avizelor, a certificatelor și a altor acte necesare.

Pentru interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României, Ministerul Economiei de la Chișinău propune două opțiuni. Interconectarea asincronă se poate realiza în doi-trei ani și necesită investiții în valoare de circa 230 de milioane de euro. Interconectarea sincronă ar putea dura minimum 15 ani și necesită investiții majore în centralele electrice din Ucraina.

Prezent la eveniment, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a reafirmat sprijinul constant oferit de către Guvernul României pentru proiectele strategice de interconexiune energetică, inclusiv prin extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău și transformarea acestuia într-un proiect cu adevărat fiabil. „Suntem conștienți că pentru promovarea proiectelor respective este în continuare nevoie atât de voință politică, cât și de angajament reciproc, în special în ceea ce privește chestiunile legate de identificarea unor soluții tehnice, promovarea unor proiecte de legi necesare pentru a face posbilă finalizarea acestui proiect”, a notat ambasadorul.

Reprezentanții Comunității Energetice Internaționale au încurajat autoritățile să continue implementarea reformelor în domeniul energetic, precizând că legislația ajustată aquis-ului comunitar va aduce beneficii cetățenilor. Oficialii au menționat că reformele implementate actualmente de autorități au un ritm mai rapid și sunt mult mai profunde. Comunitatea Energetică Internațională și-a anunțat deschiderea pentru a oferi sprijin instituțiilor din Republica Moldova în eforturile de modernizare a cadrului de reglementare a domeniului energetic.

Anul trecut mai multe persoane au încheiat contracte de închiriere a spațiului locativ 21 Martie, 14:47

Chisinau (IPN).

Numărul persoanelor din municipiul Chișinău care dau legal în chirie spații imobiliare este în creștere, arată datele Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. Autoritatea anunță că în anul 2015 au fost înregistrate 2220 de contracte de acest fel, iar în 2016 – 2328, în creștere cu 108 contracte. În primele două luni ale anului curent au fost înregistrate 451 de contracte, transmite IPN.

Persoanele fizice care dau în chirie un spațiu de locuit ar trebui să știe că, dacă nu desfășoară activitate de întreprinzător și transmit în posesie sau în folosință o proprietate imobiliară, trebuie să achite impozit în mărime de 7% din valoarea contractului, potrivit Codului Fiscal. Persoanele sunt obligate, în termen de trei zile de la data încheierii contractului, să-l înregistreze la organul fiscal teritorial. Impozitul aferent se achită lunar, cel târziu la data de 2 a lunii în curs sau în avans.

Dacă proprietatea imobiliară a fost transmisă în posesie sau în folosință după data de 2, termenul de plată în luna respectivă va fi a doua zi din momentul încheierii contractului. Suma impozitului achitat în avans nu se va restitui din buget. Reținerea finală a impozitului stabilit scutește beneficiarul câștigurilor și veniturilor de la includerea lor în componența venitului brut, precum și de la declararea acestora.

De notat, în cazul nedeclarării, declarării tardive sau a diminuării impozitului sau a taxei, încălcarea fiscală se consideră nesemnificativă dacă suma impozitului sau a taxei constituie până la 100 de lei pentru persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și până la o mie de lei pentru persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, pentru fiecare perioadă fiscală în parte. În cazul în care persoana care dă în locațiune un spațiu de locuit diminuează intenționat suma contractului, este pasibilă de sancțiune.

Fondul locativ al municipiului Chișinău este alcătuit din peste 120 de mii de locuințe de toate formele de proprietate. Perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2016 la bugetul public național au fost încasate 5,4 milioane de lei impozit pe venitul aferent operațiunilor de predare în posesie a proprietăților imobiliare.

Instanța a suspendat decretul de retragere a cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu 21 Martie, 14:03

Chisinau (IPN).

Judecătoria Chișinău a emis pe 20 martie o încheiere prin care a suspendat executarea decretului președintelui Igor Dodon care prevede retragerea cetățeniei Republicii Moldova acordate lui Traian Băsescu. Totodată, instanța a obligat pârâtul să prezinte referinţa şi probele în sprijinul decretului până pe 2 mai, prima ședință de judecată fiind programată pentru data de 16 mai, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă remis de apărarea lui Traian Băsescu se menționează că pe 1 februarie 2017 fostul președinte român, prin intermediul avocatului, a înaintat o cerere prealabilă preşedintelui Igor Dodon. Reclamantul a solicitat revocarea decretului din 3 ianuarie 2017 privind retragerea cetățeniei, ca fiind emis contrar legii.

La 6 martie 2017 avocatul reclamantului a recepţionat scrisoarea Preşedinţiei prin care se comunica faptul că cererea prealabilă a fost respinsă. Potrivit apărării, scrisoarea nu conţinea niciun fel de motivaţie juridică în sprijinul respingerii cererii prealabile. În acest context, la 16 martie 2017 reclamantul a înaintat Judecătoriei Chişinău o cerere de chemare în judecată împotriva lui Igor Dodon prin care a solicitat anularea decretului ca fiind ilegal.

Concomitent cu înaintarea acţiunii, reclamantul a solicitat suspendarea executării decretului contestat până la examinarea cauzei în fond.

În baza încheierii din 20 martie, decretul preşedintelui Igor Dodon încetează să mai producă efecte juridice până la soluţionarea cauzei prin emiterea hotărârii judecătoreşti. Încheierea de suspendare produce efect imediat, însă poate fi contestată în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chişinău.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai