Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


La distribuirea fondurilor în educație și cercetare se va aplica principiul de competiţie 10 Iulile, 09:19

Chisinau (IPN).

Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de modificare şi completare a Codului cu privire la Știinţă şi Inovare şi a Codului Educaţiei. Documentul urmăreşte sporirea calităţii procesului educaţional, precum şi a performanţei domeniului de cercetare şi inovare prin aplicarea principiului de competiţie în distribuirea fondurilor, transmite IPN.

Potrivit proiectului, urmează să fie creată Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Educaţie şi Cercetare (ANACEC), care va prelua atribuţiile Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Profesional, ale Inspectoratului Şcolar Naţional şi ale Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare. Agenţia va evalua modul de implementare a Curriculumului naţional şi modul de administrare a examenelor şi evaluărilor în învăţământul general.

Totodată, se propune ajustarea cadrului instituţional de administrare a domeniilor cercetării şi inovării, competenţele în acest sens fiind concentrate la nivelul executivului, care va aproba documentele de politici ce vor reflecta priorităţile în sector. Acestea din urmă vor fi elaborate de comunitatea ştiinţifică în cadrul forumului suprem, reprezentat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, care va exercita rolul de consultant strategic al Guvernului în domeniile cercetării şi inovării.

Un alt aspect vizează perfecţionarea modului de finanţare a priorităţilor în domeniile cercetării şi inovării. În acest scop va fi constituită Agenţia Naţională pentru Cercetare şi Dezvoltare. Autoritatea va fi responsabilă de evaluarea propunerilor de proiecte înaintate de cercetători prin concurs, indiferent de apartenenţa instituţională a acestora. Accesul la fondurile gestionate de Agenţie va fi uşurat prin excluderea mecanismului acreditării organizaţiilor din domeniile cercetării şi inovării şi înlocuirea acestuia cu instrumentul de evaluare şi confirmare a titlurilor ştiinţifice realizată de ANACEC.

Resursele financiare necesare pentru implementarea proiectului sunt estimate la 2,2 milioane de lei. Însă, potrivit autorilor, reorganizarea entităţilor menţionate va asigura optimizarea cheltuielilor bugetare anuale pentru administrarea domeniului cu aproximativ 9,1 milioane de lei. Această reformă va permite chiar din anul viitor să fie majorate fondurile alocate din buget pentru cercetare și inovare – până la  340 mln lei, față de 157 mln lei prevăzuți în buget în anul curent.

Proiect de dezvoltare urbană susținut de Guvernul Poloniei 6 Iulile, 13:54

Chisinau (IPN).

Municipiile din Republica Moldova vor putea participa la un proiect susținut de Guvernul Poloniei, care prevede dezvoltarea și revitalizarea urbană. Lansarea proiectului a avut loc astăzi, 6 iulie, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Ministrul Vasile Bîtca a spus că cel mai mult vor beneficia de proiect localitățile care au obținut recent statutul de municipiu. Inițiativele spre care se vor orienta municipiile fac parte din Strategia Națională de Dezvoltare Regională, dar și din strategiile locale ale fiecărui municipiu, transmite IPN.

„În Strategia Națională de Dezvoltare Regională sunt domenii care sunt specifice dezvoltării regionale, cum ar fi: managementul deșeurilor solide, apă și sanitație, eficiență energetică, activitatea turistică etc. Eu cred că pe aceste segmente vor fi rezolvate necesitățile, cu suportul Guvernului Poloniei”, a adăugat Vasile Bîtca.

Secretarul de stat adjunct din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice din Polonia, Paweł Chorąży, a declarat că, dacă primele proiecte implementate de Polonia în Republica Moldova s-au axat mai mult pe aspectul strategic, acest proiect pune în valoare politicile urbane.

„Noi am avut același istoric comun. Polonia nu a fost parte a Uniunii Sovietice, dar a aparținut blocului socialist. În mare parte ne-am ciocnit de aceleași probleme, aceleași limitări și cunoaștem foarte bine contextul Republicii Moldova și problemele cu care se confruntă. De aceea considerăm că putem fi de mare ajutor pentru această țară, aducând experiența și expertiza noastră pozitivă”, a spus Paweł Chorąży.

Proiectul se va desfășura în perioada 2017-2019, în trei etape. La prima etapă vor fi create grupurile de lucru. La a doua, vor avea loc instruiri, iar în cea de-a treia etapă va avea loc scrierea proiectelor și participarea la concurs pentru a obține finanțare din partea Poloniei. Pentru desfășurarea primei etape au fost alocați 200 de mii de euro.

Gunoiul din Chişinău este dus din nou la Ţânţăreni 6 Iulile, 08:56

Chisinau (IPN).

Regia municipală Autosalubritate reia de astăzi evacuarea deşeurilor din Chişinău şi le va depozita pe poligonul de la Țânțăreni, Anenii Noi. Șeful Direcției relații publice a Primăriei municipiului Chişinău, Vadim Brânzaniuc, a declarat pentru IPN, că aceasta este decizia Consiliului local Ţânţăreni, din 5 iulie. Potrivit lui Vadim Brânzaniuc, aleşii locali au acceptat propunerile municipalităţii pentru a permite depozitarea în continuare a gunoiului la Ţânţăreni.

Consiliul municipal Chişinău a aprobat în ședința din 4 iulie alocarea a 39 de milioane de lei pentru amenajarea suplimentară a poligonului de la Ţânţăreni, pentru efectuarea unor lucrări de dezvoltare în localitate și pentru acordarea compensațiilor pentru prejudiciul adus locuitorilor.

Problema gunoiului neevacuat în oraşul Chişinău a apărut la 5 iunie, după ce locuitorii comunei Bubuieci au blocat pentru două zile accesul camioanelor Regiei „Autosalubritate” spre groapa de gunoi din localitate. Locuitorii satului cer din luna martie autorităţilor capitalei să nu mai ducă deşeurile municipale în preajma lor.

Anterior, deșeurile erau transportate la poligonul din Țânțăreni, însă, şi acolo, ca urmare a opunerii cetățenilor, în calitate de soluție temporară, s-a decis ca deșeurile să fie duse la Mina Purcel, din strada Uzinelor, în aproprierea comunei Bubuieci. 

Pavel Filip: Sistemul de control şi certificare a seminţelor este echivalent cu cel al UE 6 Iulile, 08:27

Chisinau (IPN).

Declararea de către Uniunea Europeană a sistemului moldovenesc de control şi certificare a seminţelor, ca fiind echivalent cu cel comunitar, permite livrarea seminţelor pe piaţa europeană. Declaraţia a fost făcută de către premierul Pavel Filip, ieri seara, 5 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute după o întrevedere cu Vytenis Andriukaitis, comisar european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, aflat în vizită în Republica Moldova, transmite IPN.

„La 9 iunie UE a declarat sistemul naţional de control şi certificare a seminţelor şi al materialului semincer echivalent cu cel comunitar. Este încă o uşă deschisă către Europa care va permite producătorilor din acest domeniu să-şi vândă marfa şi pe piaţa UE. După procedurile care sper eu să nu dureze prea mult de coordonare cu toate ţările membre ale UE, Republica Moldova va fi în lista ţărilor terţe care are dreptul să exporte seminţe pe piaţa UE. Iar în ceea ce priveşte exportul produselor de origine animalieră trebuie să avansăm la capitolul laboratoarelor”, a declarat premierul Pavel Filip.

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, a spus că Republica Moldova rămâne a fi un partener important pentru UE în cadrul politicii europene pentru vecinătate şi a parteneriatului estic. Vytenis Andriukaitis a încurajat eforturile Moldovei privind implementarea legislaţiei UE privind sănătatea şi siguranţa alimentelor.

„Toate aceste eforturi eu ştiu că vor continua pentru că sănătatea şi siguranţa alimentelor este atât de aproape de oameni. Este important să fim vigilenţi, să abordăm cu toată responsabilitatea această situaţie şi să se întreprindă orice măsuri, de a face toate controalele necesare la frontieră privind sănătatea animalelor. Mi-a făcut plăcere să aud că priorităţile în domeniul siguranţei alimentelor ar fi puternice şi că Guvernul îşi va mobiliza resursele”, a spus Vytenis Andriukaitis.

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, efectuează o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 5-6 iulie curent. În cadrul vizitei, are programate întâlniri şi cu ministrul sănătății, Ruxanda Glavan, cu unul dintre viceminiştrii agriculturii și cu membrii comisiilor parlamentare agricultură şi industrie alimentară şi cea pentru protecţie socială, sănătate şi familie.

Patronii trebuie să le ofere salariaților până la patru litri de apă pe timp de caniculă 6 Iulile, 08:55

Chisinau (IPN).

Angajatorii trebuie să le ofere salariaților care muncesc la temperaturi de peste 30 de grade Celsius de la doi la patru litri de apă potabilă pe zi pentru fiecare angajat. Victor Țurcan, șef de direcție la Inspectoratul de Stat al Muncii, a declarat pentru IPN că legea nu delimitează meseriile care necesită metode de protecție sporită pe timp de caniculă. Toți cei care activează în condiții de risc termic urmează să fie protejați de către angajatori.

Patronul are dreptul să modifice regimul de lucru, astfel ca lucrătorii să fie mai puțin expuși la factorii de risc termic, cum ar fi insolațiile sau arsurile solare. În special este vorba despre angajații din agricultură, care sunt expuși direct la razele solare. Este recomandat ca locurile de muncă în aer liber să aibă spații umbrite, cu temperaturi mai scăzute, pentru restabilirea balanței termice a muncitorilor. De asemenea, angajatorul este obligat să le ofere mijloace de protecție împotriva arsurilor solare.

În cadrul controalelor efectuate,  inspectorii muncii au depistat angajatori care nu respectă legea, iar muncitorii activau la temperaturi de peste 40 de grade, în special în sectorul agricol și în construcții. Asemenea situații nu trec fără urmări, susține Victor Țurcan, care a menționat că, ceva timp în urmă, a fost semnalat și un caz de deces al unui angajat în agricultură care muncea în asemenea condiții.

Cât privește apa potabilă care trebuie oferită salariaților pe timp de caniculă, mulți angajatori respectă această prevedere. Au fost și cazuri când angajatorii au modificat regimul de muncă. Astfel, programul începea mai devreme, cu o pauză de masă mai lungă și continuarea muncii în orele de seară.

Victor Țurcan a spus că nu există o statistică a domeniilor de activitate cu cele mai multe accidente de muncă pe timp de caniculă. Însă în agricultură și în construcții au loc cele mai multe accidente de muncă din totalul accidentelor de muncă produse pe parcursul anului. Anul trecut au fost raportate 416 accidente de muncă, în acest an au fost 186 de accidente, dintre care 18 cu deces.

Până la 240 de unități convenționale – este amenda pe care o riscă un angajator pentru încălcarea legislației muncii și nerespectarea normelor de muncă.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai