Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


UE susține dezvoltarea economică locală în 898 de localități 25 Aprilie, 13:42

Chisinau (IPN).

898 de unități administrativ-teritoriale din Moldova vor beneficia de suport financiar din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea economică locală, prin crearea locurilor de muncă, dar și prin sprijinirea cooperării APL-urilor cu alți actori locali în scopul susținerii creșterii economice. În acest sens, Uniunea Europeană a lansat astăzi, 25 aprilie, proiectul „Primarii pentru creștere economică”, cu un buget inițial de cinci milioane de euro, transmite IPN.

În cadrul acestei inițiative, Uniunea Europeană va oferi APL-urilor din Moldova granturi în valoare de până la 600 de mii de euro a sprijini cele mai inovative și fezabile idei de relansare economică a localităților. O primă competiție deschisă de proiecte a fost recent lansată, fiind publicată pe pagina web oficială a Uniunii Europene.

În orașul Strășeni recent a fost create două parcuri industriale, două subzone economice libere ale Zonei Economice libere Bălți. Potrivit primarului orașului Strășeni, Valentina Casian, în implementarea proiectului se pune accentul atât pe reabilitarea infrastructurii (drum, apeduct, canalizare), cât și pe atragerea forței de muncă în comunitate.

„Săptămâna trecută am pornit o campanie de recrutare și angajare a locuitorilor din Strășeni la fabrica de producere a fibrelor de tensiune medie și joasă. Acum, când finanțarea se face direct către autoritățile locale, fără a se lua în calcul anumite criterii cum se făcea până acum, implementarea cu succes a proiectelor depinde acum doar de implicarea noastră”, a spus Valentina Casian.

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat că existența unor locuri de muncă bine plătite în fiecare localitate din Moldova trebuie să devină o prioritate în dezvoltarea țării, iar dezvoltarea economiei naționale depinde de dezvoltarea economiilor locale în toate cele 898 de unități administrative teritoriale.

Președintele Congresului Autorităților Publice Locale din Moldova, Tatiana Badan, este de părere că inițiativa va deveni parte a procesului de descentralizare și consolidare a autonomiei locale.

În contextul evenimentului de lansare a proiectului a fost semnat un Acord de Cooperare dintre Secretariatul Inițiativei UE „Primarii pentru Creșterea Economică” și congresul Autorităților Publice Locale din Republica Moldova.

Percheziții în biroul șefului Direcției transport a capitalei 25 Aprilie, 12:48

Chisinau (IPN).

Ofițerii CNA şi procurorii anticorupție desfășoară percheziții în biroul șefului Direcției transport public şi căi de comunicație a CMC, Igor Gambrețchi, în cadrul unui dosar penal ce vizează parcările cu plată din capitală, transmite IPN.

Ofițerul Centrului Naţional Anticorupţie, Angela Starinschi, a menţionat că în urma perchezițiilor de dimineață au fost reținuți administratorii a trei companii de parking.

Percheziții s-au făcut şi la domiciliul viceprimarului, Nistor Grozavu, după care funcționarul a fost însoțit de ofițerii CNA la Primăria municipiului Chișinău. La această etapă, viceprimarul nu este reţinut.

Toţi banii din Fondul de rezervă al capitalei vor merge la înlăturarea pagubelor 25 Aprilie, 12:50

Chisinau (IPN).

Fondul de rezervă al capitalei, în mărime de 8,5 milioane de lei, este alocat pentru înlăturarea consecințelor intemperiei din 20 și 21 aprilie. Decizia a fost aprobată astăzi, 25 aprilie, la ședința extraordinară a Consiliului municipal Chișinău, transmite IPN.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a spus că resursele municipale nu sunt suficiente pentru acoperirea tuturor pagubelor, astfel că municipalitatea va trebui să apeleze la ajutorul autoritățile publice centrale.

Estimativ, este nevoie de 20 de milioane de lei, însă sumele ar putea crește pe parcurs, odată cu prezentarea rapoartelor de subdiviziunile municipale.

Proiectul aprobat de CMC prevede și accesarea de împrumuturi. La propunerea consilierului comunist Vasile Chirtoca, s-a aprobat ca sursele de împrumut să fie acceptate doar cu o dobândă de până în 10%.

Masa lemnoasă care va fi adunată de pe străzi va fi distribuită în mod prioritar beneficiarilor de compensații pentru încălzirea locuințelor. Consilierul socialist Ion Ceban a spus că trebuie să existe o evidenţă strictă a masei lemnoase, în baza actelor de primire-predare, pentru că deja au fost raportate cazuri de furt.

Energia electrică va ajunge astăzi în ultimele localități afectate de calamități 25 Aprilie, 12:51

Chisinau (IPN).

Ministerul Economiei anunță că pe parcursul zilei de astăzi, 25 aprilie, urmează a fi reconectate la sursa de energie electrică ultimele localități afectate de calamități. Dimineață, mai rămâneau parțial fără lumină încă 29 de localități, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, în seara zilei de 24 aprilie, la ora 21.00, au fost repuse în funcțiune linia de 110 kV de la Gotești, raionul Cantemir, și de 10 kV de la Chircani, raionul Cahul.

Echipele de intervenție operativă continuă lucrările de lichidare a consecințelor calamităților naturale.

Partenerii străini investesc tot mai mult în sistemul de sănătate al Moldovei 14 Aprilie, 15:59

Chisinau (IPN).

Instituțiile internaționale au investit peste 30,6 milioane de dolari în sistemul de sănătate din Moldova anul trecut. Suma este în creștere cu 20% față de 2015. Cei mai mulți bani, 66%, au fost oferiți pentru prevenirea și tratamentul bolilor netransmisibile. 22% este suma alocată pentru îmbunătățirea asistenței medicale acordate pacienților cu boli transmisibile. În domeniul sănătății reproductive, a mamei și copilului au fost distribuite 16% din investițiile partenerilor externi, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, unul din proiectele care a început să fie implementat anul trecut este „Reducerea poverii bolilor netransmisibile”. Acesta a fost lansat în raioanele Ungheni, Fălești, Cahul și Ștefan-Vodă, unde urmează să fie îmbunătățită calitatea serviciilor de asistență medicală primară. În acest scop, vor fi îmbunătățite protocoalele și ghidurile în domeniul prevenirii și tratării bolilor netransmisibile.

Ca urmare, medicii de familie din aceste raioane vor stabili diagnostice și prescrie tratamente în baza actelor medicale reactualizate. De asemenea, vor avea responsabilitatea să identifice persoanele care riscă să dezvolte maladii grave și transmisibile. Iar populația din regiune va fi instruită să adopte un mod de viață sănătos. Până la sfârșitul anului 2017, măsurile vor fi implementate și în raioanele Briceni, Edineț, Orhei, Criuleni, Taraclia și Vulcănești. Costul proiectului este de 4,5 milioane de franci elvețieni. Banii sunt oferiți de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Cu suportul partenerilor externi în următorii doi ani va fi îmbunătățită activitatea farmaceutică din țară. În acest scop va fi armonizată legislația națională în domeniul medicamentelor cu cea comunitară. Concomitent, vor fi elaborate politici care vor reglementa utilizarea rațională a medicamentelor și dispozitivelor medicale. Uniunea Europeană a alocat pentru implementarea acestui proiect 1,1 milioane de euro.

În prezent, în domeniul sănătății sunt în desfășurare 77 de proiecte cu finanțare externă.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai