Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Naționala de tenis a Moldovei a obținut o nouă victorie la Fed Cup 16 Iunie, 08:18

Chisinau (IPN).

Selecționata de tenis a Moldovei a învins Algeria, cu 3-0, în al doilea meci din grupa a 3-a a zonei Euro-africane a Fed Cup 2017, transmite IPN.

Primul meci a durat aproape 3 ore. Gabriela Porubin a învins-o greu pe Lynda Benkaddour de 16 ani, scor 7-6, 6-7, 6-4. Apoi, Alexandra Perper a dispus de Amira Benaissa, cu 6-3, 6-4. La dublu, Alexandra Perper și Vitalia Stamat au câștigat lejer în fața perechii Amira Benaissa / Fatima Zohra Boukezzi, scor 6-1, 6-3.

Astăzi, 16 iunie, Moldova va întâlni Maroc, iar învingătoarea va obține calificarea în semifinale. Ca și Moldova, Maroc a dispus cu același scor de 3-0 atât de Algeria, cât și de Mozambic. Sâmbătă vor avea loc semifinalele și doar cele două câștigătoare vor reuși promovarea în grupa a 2-a a zonei Euro-africane a competiției

Ilian Caşu: Moldova ar putea să ajungă o Coree de Nord a Europei 16 Iunie, 08:39

Chisinau (IPN).

Vladimir Plahotniuc şi Igor Dodon reprezintă un tandem periculos, care ar putea transforma Moldova într-o Coree de Nord a Europei. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele PPPN, Ilian Caşu, în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC 21, transmite IPN.

„Nu pot spune care dintre ei este mai periculos. Ei formează un tot întreg, care pune în pericol democraţia şi chiar existenţa statului. Este instalat un regim dictatorial”, a spus fruntaşul PPPN.

Ilian Caşu a declarat că Vladimir Plahotniuc, care controlează instituţiile statului, a pornit o hărţuială fără precedent împotriva activiştilor PPPN, iar cel mai mult este vânat Renato Usatîi, deoarece liderului PDM „nu-i poate face concurenţă cu metode legale”. „Renato Usatîi suferă foarte mult că nu poate veni acum în Republica Moldova. Este un om cu adevărat îndrăgostit în această ţară. Dar cred că această situaţie nu va dura mult. Au căzut regimuri dictatoriale mult mai puternice. Se va nărui şi acesta asemenea unei cetăţi din nisip”, a declarat Caşu.

Vicepreşedintele PPPN, a declarat în cadrul emisiunii că atât el, cât şi formaţiunea pe care o reprezintă, vor vota pentru demiterea lui Igor Dodon, dacă va fi iniţiat un asemenea referendum. Caşu a mai spus că este gata să voteze şi pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, însă nu este convins că referendumul va avea loc.

Sergiu Cioclea: În timpul apropiat vom începe recuperarea banilor furaţi din sistemul bancar 16 Iunie, 08:08

Chisinau (IPN).

Un grup de experţi ai companiei Kroll urmează să vină în Republica Moldova pentru a discuta strategia de recuperare a banilor furaţi din sistemul bancar moldovenesc. Anunţul a fost făcut de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

“Nu ţine de competenţa noastră să recuperăm banii. Sunt instituţii abilitate. Noi vom furniza informaţia despre conturile străine unde au ajuns banii furaţi, vom pregăti dosarele pentru a fi depuse în jurisdicţiile unde au ajuns aceşti bani. Iar spre sfârşitul verii, începutul toamnei vom începe recuperarea banilor”, a precizat Cioclea.

Guvernatorul BNM a declarat că cel de al doilea raport Kroll nu va fi oferit publicităţii, acest lucru fiind solicitat şi de către experţii Kroll: “Experţii Kroll  ne-au recomandat să nu publicăm raportul până nu vor fi identificate toate conturile unde au ajuns banii furaţi”

Sergiu Cioclea a mai comunicat că în acest an BNM va elabora “o constituţie” a sistemului bancar, care va constitui cadrul necesar de gestionare a riscurilor: “Republica Moldova este unica ţară din Europa unde nivelul de supraveghere a riscurilor bancare este la nivelul caracteristic pentru anii 80. Noi trebuie să facem aceste maşini, băncile, să circule, să furnizeze economiei credite sănătoase”.

Sergiu Cioclea a mai comunicat că s-a recurs la procedura de înstrăinare a celor trei bănci aflate sub supravegherea specială a BNM,  „Moldova Agroindbank”, „Moldindconbank” și „Victoriabank”. “Aşteptăm investitori. Este în premieră pentru Republica Moldova când vor fi schimbaţi acţionarii cu probleme ai băncilor”, a declarat guvernatorul.

Eugen Cioclea a mai spus că în timpul apropiat BNM va iniţia o procedură de audit a băncilor comerciale pentru a identifica creditele afiliate.

Ambasadorii UE susțin asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova 15 Iunie, 15:35

Chisinau (IPN).

Ambasadorii Uniunii Europene au aprobat acordul Parlamentului European cu privire la asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Asistența va fi oferită pentru susținerea agendei de stabilizare economică și de reforme structurale a Republicii Moldova, contribuind la acoperirea nevoilor sale de finanțare externă în perioada 2017-2018, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă plasat pe pagina online a Consiliului European.

Din asistența totală de 100 de milioane de euro, 40 de milioane sunt grant, iar 60 de milioane – împrumut.

„Economia Republicii Moldova a fost afectată de instabilitatea politică în perioada dintre alegerile din noiembrie 2014 și ianuarie 2016. A fost, de asemenea, afectată de un scandal de fraudă bancară, de o activitate economică slabă și de interdicții de import impuse de Rusia. De la începutul anului 2016, autoritățile au adoptat o serie de reforme, dar trebuie să depună eforturi suplimentare pentru punerea în aplicare a acestora, în timp ce persoanele responsabile de fraudele bancare trebuie să fie aduse în fața justiției”, se menționează în comunicatul Consiliului European.

În noiembrie 2016, FMI a aprobat aranjamentele de trei ani cu Republica Moldova în cadrul „Mecanismului extins de creditare” şi „Mecanismului de finanțare extinsă” pentru suma de 178,7 milioane de dolari. Republica Moldova a solicitat asistență suplimentară din partea UE în august 2015 și a reînnoit cererea în martie 2016.

Decizia de acordare a asistenței financiare în valoarea de 100 de milioane de euro urmează să fie examinată în Parlamentul European pe data de 5 iulie. Ulterior Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă vor monitoriza respectarea precondițiilor stabilite pentru Republica Moldova și în baza concluziilor se va decide alocarea primei tranșe.

Autoritățile nu au accesat donațiile destinate lichidării consecințelor ninsorilor din aprilie 15 Iunie, 12:18

Chisinau (IPN).

Peste 2,6 milioane de lei au fost colectați până la această dată în conturile bancare ale Ministerului Finanțelor destinate lichidării consecințelor ninsorilor din luna aprilie. Potrivit consultantului Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al ministerului, Cristina Nicolau, până acum nu a fost depusă nicio solicitare din partea autorităților publice centrale sau locale de acordare a surselor financiare din conturile respective, transmite IPN.

Banii acumulați în conturile Ministerului Finanțelor urmează a fi alocați prin Fondul de Intervenție al Guvernului, în baza unor hotărârilor de Guvern, la solicitarea autorităților publice centrale sau locale.

Potrivit Cristinei Nicolau, nu există un termen în care autoritățile publice pot solicita alocarea banilor. O pot face chiar și peste jumătate de an, doar că solicitările vor fi executate din soldul disponibil.

Cetățenii pot dona și urmări în regim online procesul de acumulare a ajutoarelor pentru lichidarea consecințelor ninsorilor din aprilie, pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai