Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Autoritățile se declară determinate să parcurgă toate etapele parcursului european 30 Noiembrie, 13:19

Chisinau (IPN).

Autoritățile de la Chișinău se declară determinate să parcurgă toate etapele parcursului european prin voință politică, diferențiere inteligentă combinată cu responsabilitate comună, astfel realizând aspirațiile legate de un viitor european. Integrarea europeană reprezintă agenda internă a Republicii Moldova, iar relația cu Uniunea Europeană trebuie să se bazeze pe încredere, pragmatism și pe rezultate concrete. Tezele au fost formulate la cea de a V-a ediție a Forumului anual de dezbateri privind integrarea europeană a Republicii Moldova, transmite IPN.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că rezultatele evenimentelor recente, printre care Summitul Parteneriatului Estic, dar și negocierile de la Viena în formatul 5+2, trebuie privite prin prisma realității și nu este cazul „să ne îmbătăm cu apă rece”. „Relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană trebuie construită pe bază de încredere și de rezultat. A trecut perioada în care Republica Moldova era tratată cu încredere oarbă. Din ianuarie 2016 și până în prezent, Republica Moldova are o relație cu Uniunea Europeană  bazată, nu aș spune pe condiționalitate, dar pe rezultate și pe principiul „more for more” (mai mult pentru mai mult, n.r.)”, a opinat Andrian Candu. Autoritățile își vor concentra în perioada imediat următoare eforturile pe creșterea capacităților interne pentru a reuși implementarea Acordului de Asociere și DCFTA în mod calitativ și în perioadă optimă.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene Andrei Galbur a declarat că Republica Moldova, cu cât mai mult și cu cât mai eficient implementează angajamentele asumate în fața Uniunii Europene, își probează prin fapte atașamentul pentru principiile care fundamentează procesul de integrare europeană. „De asemenea, cu cât mai mare și mai vizibil va fi impactul și ritmul implementării Acordului de Asociere, cu atât mai mare va fi încrederea cetățenilor noștri”, a notat Andrei Galbur. Potrivit ministrului, cuvântul-cheie în perioada următoare este „implementare” și în acest sens există mecanismele și instrumente necesare pentru realizarea temelor pentru acasă.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a remarcat că în parcursul european al Republicii Moldova sunt vizibile lucruri care au fost realizate, însă se vede și ceea ce mai rămâne de făcut. Este important să continue reformele economice, să fie combătută corupția, să fie recâștigată încrederea în domeniul justiției, lucruri care sunt extrem de importante pentru fiecare cetățean. În ceea ce ține de relația Republicii Moldova cu UE, Peter Michalko  spune că aceasta a ajuns la un nivel înalt de calitate. Moldova are Acordul de Asociere cu UE, DCFTA și astfel posedă toate posibilitățile în calitate de partener. Potrivit ambasadorului european, este important ca și oamenii să înțeleagă cum se va schimba viața lor în calitate de consumatori, angajați, antreprenori etc. Doar cu voință politică și eforturi intense se poate merge mai departe.

Prezent la eveniment, europarlamentarul Andi Cristea a subliniat că Republica Moldova este văzută ca un partener, fiind un stat asociat care are un viitor european. „Vrem să vedem valori europene reale aici, în Republica Moldova, așa cum le avem în Uniunea Europeană. Desigur, acest proces este complex, este îndelungat și, deși suntem conștienți că va fi un drum lung, suntem pregătiți să-l parcurgem cu toții”, a mai spus eurodeputatul.

Potrivit fostului prim-ministru Ion Sturza, chiar dacă se afirmă că proiectul de țară al Republicii Moldova este integrarea europeană, trebuie să fim sinceri că în mica societate moldovenească există și alte proiecte de țară, printre care – reintegrarea cu România, integrare în spațiul eurasiatic sau consolidarea statalității. În opinia sa, este nevoie de ambiția de a moderniza țara după modelul european și în acest sens nu este nevoie de a inventa ceva nou. Până la urmă, cetățenii își doresc o țară modernă, prosperă, cu un spațiu economic dezvoltat, în care să le fie respectate drepturile. Dacă Republica Moldova nu-și va face tema pentru acasă și dacă nu va deveni un furnizor de stabilitate, nu va avea un parcurs european de succes. Trebuie să recunoaștem că Moldova rămâne și astăzi o stație terminus a Uniunii Sovietice, vorbind despre sistemul economic și logistic, iar infrastructura sovietică îi joacă festă în procesul de integrare fizică în UE, a mai spus fostul premier.

Cea de a V-a ediție a Forumului anual de dezbateri privind integrarea europeană a Republicii Moldova este organizată de către Asociația pentru Politică Externă din Moldova și Fundația Friedrich Ebert Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Ucraina acordă Moldovei o cotă suplimentară de autorizații pentru transportatori 30 Noiembrie, 11:26

Chisinau (IPN).

Ucraina acordă Republicii Moldova, până la sfârșitul anului curent, o cotă suplimentară de 5000 de autorizații pentru transportul internațional de mărfuri. Potrivit înțelegerilor, transportatorii din Republica Moldova vor avea posibilitatea să transporte încărcături în regim bilateral și pe tranzit pe teritoriul ucrainean.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, citat de IPN, autorizațiile urmează să fie eliberate de către Agenția Națională Transport Auto, nu mai mult de o autorizație pentru fiecare autovehicul din parcul eligibil al fiecăruia solicitat, cu respectarea procedurilor stabilite de prevederile Codului transporturilor rutiere. Anterior, Ucraina a acordat Republicii Moldova o cotă suplimentară de 3000 de autorizații pentru transportul internațional de mărfuri.

Premierii Republicii Moldova și Ucrainei au convenit asupra majorării în anul viitor a cotelor pentru transportatorii internațional de mărfuri cu 17 mii de autorizații, de la 43 de mii până la 60 de mii. Totodată, au convenit şi asupra majorării termenului de aflare a conducătorilor auto din Moldova în Ucraina. Aceștia vor avea posibilitatea să se afle pe teritoriul Ucrainei mai mult de 90 de zile. În acest sens urmează să fie semnate acorduri.

Moldova va implementa standarde europene de reglementare a dronelor civile 30 Noiembrie, 11:56

Chisinau (IPN).

Comisia Europeană, autoritățile naționale din domeniul aviației civile din statele care aplică prevederile Acordului privind spațiul aerian comun european, inclusiv Republica Moldova, au adoptat Declarația de la Helsinki, care urmărește să asigure operațiunile de exploatare în siguranță a dronelor civile.

Potrivit unui comunicat de presă al Autorității Aeronautice Civile (CAA), citat de IPN, părțile s-au angajat să coopereze în vederea stabilirii reglementărilor la nivel național de utilizare în siguranță a dronelor civile, care să fie aplicate imediat ce Comisia Europeană va adopta cadrul comunitar unic în domeniu.

Parlamentul European trebuie să dea aviz oficial privind normele tehnice de utilizare a dronelor în primele luni ale anului 2018, astfel încât Comisia Europeană să adopte reguli concrete în cursul anului viitor.

Standardele UE se vor baza pe principiul că aparatele de zbor pilotate de la distanță trebuie să asigure un nivel de siguranță echivalent cu cel al operațiunilor aviatice cu echipaj uman și un control strict în ceea ce privește protecția datelor și a vieții private.

Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova va fi asistată în procesul de integrare în condiții de siguranță a sistemelor de aeronave fără pilot în spațiul aerian național de către un grup de experți din cadrul Asociației Internaționale a Autorităților pentru Reglementarea Sistemelor fără pilot (JARUS).

De astăzi începe Postul Nașterii Domnului 28 Noiembrie, 10:36

Chisinau (IPN).

Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc de stil vechi intră de astăzi, 28 noiembrie (15 noiembrie în calendarul vechi), în Postul Nașterii Domnului, cunoscut ca și Postul Crăciunului. Aceasta are o durată fixă, de 40 de zile, și va ține până pe 6 ianuarie inclusiv (24 decembrie în calendarul vechi), ajunul Sărbătorii Nașterii Domnului, transmite IPN.

Parohului Bisericii „Sfântul Dumitru”, Pavel Borşevschi, a declarat pentru IPN că până la Crăciun creștinii trebuie să-și reînnoiască gândurile. „Scopul postului este de a curăța mintea și sufletul pentru a face loc pentru sălășluirea lui Hristos. Pentru ca trupul să nu fie până la urmă un obstacol pentru sălășluirea bunului Dumnezeu noi lipsim trupul de mâncărurile cele care se numesc „dulci””, a explicat preotul.

Pe durata postului, creștinii se vor abține de la produse de proveniență animală. Spre deosebire de Postul Mare, în Postul Crăciunului se dă dezlegare la pește în zilele de sâmbătă și duminică pe tot parcursul postului. Creștinii care doresc să se împărtășească o pot face chiar începând cu prima săptămână de post, în orice biserică. Copiii, femeile gravide, cele care alăptează, studenții, bolnavii, călătorii au dezlegare la orice produs pe tot parcursul postului.

Biserica recomandă creștinilor în aceste zile să fie milostivi pentru că „postul adevărat este acela în care împarți hrana ta cu săracul sau cu aproapele tău, cu cei care au nevoie de tine”, spune Pavel Borşevschi. De asemenea, în perioada postului creștinii ar trebui să reușească să se izbăvească de mânie, ură, gelozie, răutate, lăcomie, zgârcenie.

Se recomandă pe perioada postului frecventarea bisericii, dar și comunicarea cât mai multă cu cei apropiați. „Contează foarte mult să renunțăm la televizor, la calculator, să încetăm a ne mai înstrăina prin ele. E bine să mai facem focul în sobă, să mai mergem la bunica la țară, deoarece anume aceasta patria și mama, raiul și cerul pe pământ”, a spus parohul.

Pe parcursul anului sunt pe patru posturi – Postul Sfintelor Paști, Postul Nașterii Domnului, Postul Sfintei Marii și Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

OSCE salută acordurile la care s-a ajuns în procesul de reglementare transnistreană 28 Noiembrie, 10:40

Chisinau (IPN).

Comunitățile locale și întreprinderile de pe ambele maluri ale râului Nistru și peste tot în regiune vor beneficia de acorduri privind mai multe probleme sociale și economice, la care au ajuns părțile în procesul de reglementare transnistreană, a declarat președintele în exercițiu al OSCE, ministrul austriac de externe Sebastian Kurz și secretarul general al OSCE Thomas Greminger. Declarația a fost făcută în cadrul conferinţei permanente pentru probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2”, care a avut loc la Viena, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Misiunii OSCE.

„În urma deciziei de a deschide podul Gura Bâcului-Bâcioc peste râul Nistru și implementarea rapidă a acesteia, suntem martori la progrese semnificative în negocieri pentru prima dată în mai mult de un deceniu. Salutăm această implicare constructivă și credem că celelalte probleme economice și sociale, care au fost discutate de mulți ani, pot fi rezolvate rapid ”, a declarat ministrul austriac de externe Sebastian Kurz subliniind că evoluțiile recente aduc beneficii politice și economice largi atât pentru Moldova, cât și pentru regiunea Mării Negre în ansamblu.

Secretarul General al OSCE Thomas Greminger s-a alăturat lui Sebastian Kurz în salutarea rezultatelor atinse de către părți în ultimele două săptămâni, care vor avansa procesul de reglementare.
 
„Progresele recente oferă un imbold și un impuls pozitiv pentru OSCE în ansamblu. Aducând o schimbare pozitivă pentru populația locală, progresele înregistrate sunt semnificative pentru întreaga zonă a OSCE. Evoluțiile pozitive care reflectă progresele înregistrate în Moldova sunt bune pentru OSCE și pentru toate statele participante ale OSCE”.

Sebastian Kurz și Thomas Greminger au solicitat implementarea rapidă a aspectelor sociale și economice convenite. Aceștia au menționat că eforturile OSCE și voința conducerilor politice, a negociatorilor principali, precum și eforturile colective concertate ale partenerilor internaționali în formatul „5+2”au produs rezultate tangibile.
 
În anul 2016, în cadrul președinției germane a OSCE și cu ajutorul mediatorilor și observatorilor, procesul de reglementare transnistreană, numit și „Conferinţa Permanentă pentru probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2”, a fost reluat după o pauză de doi ani.

Scopul negocierilor în formatul „5+2” este de a elabora parametrii pentru o soluționare cuprinzătoare bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în hotarele ei recunoscute pe plan internațional cu un statut special pentru Transnistria, precum a fost reconfirmat de către toate cele 57 state participante ale OSCE pe 9 decembrie 2016, la Hamburg, în Declarația Consiliului Ministerial.

Negocierile în formatul „5+2” includ reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai