Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Eugen Doga va susține concerte la Căușeni, Soroca și Hâncești 18 Septembrie, 17:18

Chisinau (IPN).

Eugen Doga va susține pe 21, 22 și 23 septembrie concerte în Căușeni, Soroca și Hâncești. Concertele vor avea loc în cunoscute obiective de patrimoniu restaurate – Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Căușeni, Cetatea Soroca și la Complexul istorico-arhitectural „Manuc Bey” din orașul Hâncești, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, ministra educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a spus că evenimentele vin să consemneze cea de-a 80-a aniversare a compozitorului Eugen Doga. Concertele se înscriu în programul activităților dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului – 2017, fiind susținute în cadrul campaniei #FIIOASPETELENOSTRU. „Vrem ca muzica lui Eugen Doga să se regăsească nu doar în sălile de concert din capitală, dar să vină foarte aproape de natură țării noastre, care este atât de generoasă în septembrie”, a notat ministra.

Eugen Doga a menționat că, după ce va susține cele trei concerte la Căușeni, Soroca și Hâncești, raza acestora va fi extinsă prin susținerea unui concert, pe 4 octombrie, în saltul de baștină, Mocra din raionul Râbnița, împreună cu orchestra de la Tiraspol. „Eu încerc să împac aceste două maluri prin alte mijloace, cele muzicale. Și cred că este foarte corectă această acțiune”, a notat Eugen Doga.

Șefa Misiunii USAID în Moldova, Karen R. Hilliard, a spus că cele trei concerte, care vor avea loc pe 21, 22 și 23 septembrie, marchează lansarea unei noi campanii de turism cultural #FIIOASPETELENOSTRU. „Maestrul Eugen Doga și-a început ascensiunea la începutul anilor 1970 și are mulți admiratori atât în Moldova, cât și peste hotare. Muzica sa este prezentă în peste 200 de filme și a constituit tematica muzicală a două ceremonii olimpice. UNESCO a recunoscut valsul „Gingașa și tandra mea fiară” ca fiind cea de-a patra capodoperă al secolului XX. Alăturarea celei mai frumoase muzici a Moldovei cu trei cele mai cunoscute așezăminte istorice ale sale nu este o coincidență”, a declarat șefa misiunii, menționând că scopul este cunoașterea patrimoniului cultural.

Președinții celor trei raioane au declarat că este o onoare faptul că marele maestru Eugen Doga va susține concerte în localitățile lor, iar localnicii sunt în așteptarea acestor evenimente.

Aplicarea Acordului de Asociere pe segmentul mediatic necesită accelerare, raport 18 Septembrie, 17:35

Chisinau (IPN).

Măsurile planificate pentru iunie-august anul curent pe segmentul mass-media, asumate în Acordul de Asociere cu UE, nu au fost îndeplinite. Potrivit raportului trimestrial nr. II de monitorizare, realizat de către Asociația Presei Independente (API) şi prezentat luni, 18 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, lucrurile nu au evoluat semnificativ faţă de perioada anterioară de monitorizare, transmite IPN.

Expertul API, Aneta Gonţa, a spus că în perioada supusă monitorizării autoritățile trebuiau să aprobe o concepție națională de dezvoltare a domeniului mass-media, acțiune care rămâne restantă încă din trimestrul trecut. Nu este implementată nici prevederea privind dezvoltarea spațiului audiovizual autohton și alocarea resurselor financiare pentru producerea serviciilor de programe.

Potrivit Anetei Gonţa, prevederea cu privire la accesul persoanelor cu deficiențe de auz și văz la emisiunile TV a fost realizată parțial. Deocamdată posturile cu acoperire națională au fost obligate, de la 1 septembrie, să transmită zilnic câte un buletin de știri în limbajul mimico-gestual, prin titrare sincron în limba română pentru cei cu deficiențe de auz și prin semnal sonor pentru cei cu deficiențe de vedere. „Realizarea Planului Național de Acțiuni decurge într-un ritm care necesită accelerare”, susține Aneta Gonţa.

Raportul recomandă autorităților se recomandă să revizuiască și să completeze Planul Național de Acțiuni. Totodată, recomandă să fie accelerat ritmul de realizare a acțiunilor pentru dezvoltarea mass-media.

Zilele Europene ale Patrimoniului 2017 au loc în perioada 18-28 septembrie 18 Septembrie, 17:00

Chisinau (IPN).

Timp de zece zile, în incinta siturilor naturale urbane, a grădinilor publice istorice, a rezervațiilor naționale, în parcurile naționale și în ariilor protejate vor fi organizate diverse activități în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului – 2017. Activitățile, planificate în perioada 18-28 septembrie, vor readuce în discuție problemele protejării, punerii în valoare a monumentelor istorice, siturilor arheologice, colecțiilor de artă, meșteșugurilor tradiționale, peisajelor naturale etc., transmite IPN.

Ministrul educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a declarat într-o conferință de presă că genericul ediției curente este: „Patrimoniul cultural și Natura: peisajul posibilităților”. Această tematică pune în evidență locurile și peisajele pitorești, dar și încurajează participarea societății la protejarea și salvgardarea patrimoniului cultural și natural.

Cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, atât instituțiile din subordinea Ministerului, cât și cele din subordinea autorităților publice locale vor organiza diverse activități. În contextul aniversării a 80-a a compozitorului Eugen Doga, vor fi organizate trei concerte la trei monumente de cultură din țară: Cetatea Soroca, Conacul Manuc Bei din orașul Hâncești; Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni.

În scopul promovării, conservării și valorificării patrimoniului cultural și natural din Republica Moldova, instituțiile de profil, secțiile raionale de cultură, muzeele vor organiza expoziții cu planșe color, expoziții fotografice, excursii ghidate la monumentele de patrimoniu de importanță națională sau locală: parcuri, grote, muzee, case memoriale, biserici, rezervații naturale, biblioteci etc.

Zilele Europene ale Patrimoniului se celebrează în fiecare an, începând cu anul 1999, la inițiativa Consiliului Europei și a Uniunii Europene. Evenimentele dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului au loc în circa 50 de țări.

PMAN va fi închisă duminică 15 Septembrie, 11:27

Chisinau (IPN).

Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) va fi închisă duminică, 17 septembrie, în legătură cu organizarea campionatului mondial „Poliatlon – Bodyguard 2017”. Pe perioada evenimentului, de la ora 06.00 și până la ora 21.00, traficul rutier pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, în perimetrul străzilor Pușkin și Bănulescu-Bodoni, va fi suspendat.

Potrivit unui comunicat de presă al autorităților municipale, citat de IPN, transportul public va fi redirecționat pe străzile adiacente.

Conducătorii auto care traversează zona sunt rugați să respecte semnalizarea rutieră temporară, pentru a evita blocajele de trafic.

Restricții de circulație la sensul giratoriu din bulevardul Constantin Negruzzi 15 Septembrie, 11:46

Chisinau (IPN).

Circulația rutieră în zona sensului giratoriu din bulevardul Constantin Negruzzi – bulevardul Dimitrie Cantemir – strada Albișoara – bulevardul Iu. Gagarin va fi sistată sâmbătă, 16 septembrie, de la ora 9.00, și până a doua zi, la ora 14.00. Restricțiile sunt anunțate în legătură cu executarea lucrărilor de modernizare a sensului giratoriu, transmite IPN.

Pe perioada lucrărilor, troleibuzele cu nr. 4, 8 și 17 vor fi redirecționate de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, pe strada Ciuflea – Viaduct. Ruta de troleibuz nr. 5 – va fi suspendată. Ruta de troleibuz nr. 20 va fi scurtată până la bulevardul Decebal, iar nr. 28 – până la strada Ciuflea.

Conducătorii auto care traversează zona sunt rugați să respecte semnalizarea rutieră temporară.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai