Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Promo-LEX a prezentat primul raport de monitorizare a alegerilor locale din 20 mai 19 Aprilie, 12:33

Chisinau (IPN).

Promovarea electorală prin intermediul corturilor, distribuire de materiale cu un conținut politic sau electoral și întâlnirile cu cetățenii sunt preferatele activități în campania electorală a candidaților la Primăria capitalei. Activitățile i-au vizat în special pe Ion Ceban, candidatul PSRM, Silvia Radu, candidat independent și Andrei Năstase, candidatul PPPDA. Concluziile se regăsesc în primul raport de monitorizare a alegerilor locale noi din 20 mai, lansat joi, 19 aprilie, de către Asociația Promo-LEX, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă, Promo-LEX precizează că, în contextul activităților de promovare electorală au fost identificate cel puțin două situații ce ar indica asupra utilizării abuzive a resurselor administrative. Este vorba despre colectarea semnăturilor de susținere a Silviei Radu și campania de promovare a candidatului Partidului Democrat din comuna Volovița. Suplimentar, observatorii Promo-LEX au raportat alte cel puțin două cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri în perioada electorală, în ambele fiind implicat candidatul desemnat de Partidul Socialiștilor pentru funcția de primar al municipiului Bălți și Fundația de binefacere a Primei Doamne „Din Suflet”.
În contextul alegerilor locale noi din 20 mai, Promo-LEX a monitorizat, inclusiv, cazurile de discurs instigator la ură, sexist și instigare la discriminare în mesajele concurenților, precum și alte forme de intoleranță manifestate public. Potrivit experților asociației, candidatul PSRM Ion Ceban a făcut uz de discurs instigator la ură. De cealaltă parte, candidatul desemnat de PPPDA, Andrei Năstase, a fost vizat de cel puțin două ori în mesaje sexiste, instigatoare la discriminare și violență.
Cât ține de finanțarea campaniei electorale, cel puțin 478,8 mii de lei au fost deja cheltuiți pentru activități cu tentă electorală efectuate de potențialii candidați înainte de înregistrarea acestora. Potrivit Promo-LEX, după înregistrarea în calitate de candidați în alegeri, cel puțin doi dintre candidați, Ion Ceban și Reghina Apostolova de la Partidul Șor, au cheltuit pentru activități electorale peste 160 de mii de lei, dintre care peste 151 de mii candidatul PSRM.  Experții Asociației semnalează că nici un concurent electoral nu și-a deschis cont „Fond electoral”, prezumând încălcarea legislației prin efectuarea cheltuielilor în afara contului „Fondului electoral”. Către 17 aprilie CEC nu a publicat niciun raport financiar al concurenților electorali sau partide politice. CEC are obligația de a publica rapoartele financiare în termen de 48 de ore din momentul recepționării acestora.
Misiunea de observare Promo-LEX reiterează necesitatea de a obliga, după exemplul alegerilor prezidențiale, pe toți candidații pentru funcția de primar să prezinte semnături în susținerea sa, și nu doar pe cei independenți. De asemenea, în opinia experților, pentru Chișinău și Bălți semnăturile solicitate sunt exagerate ca număr, comparativ cu numărul de semnături ce urmează a fi colectate de către candidații la funcția de deputat în circumscripții uninominale. Regretabil este și faptul că femeile nu beneficiază de avantaje în colectarea semnăturilor – în comparație cu alegerile parlamentare.
Misiunii de Observare își exprimă îngrijorarea în legătură decalajul considerabil între datele din Registrul de Stat al Alegătorilor și listele electorale. Este vorba despre 18 713 de alegători în 2016 și de 17 368 – în 2017 dintre numărul de alegători din RSA și cel din listele electorale de bază generate de acesta în cazul municipiului Chișinău. La fel de îngrijorător este decalajul de 4 214 alegători între datele RSA și listele electorale generate pentru municipiul Bălți în alegerile prezidențiale din 2016. Experții reiterează că pentru asigurarea transparenței și integrității proceselor electorale, este imperios necesar ca autoritățile responsabile să explice în mod clar și concludent natura acestor mutații.
Activitatea Misiunii de Observare a Alegerilor se desfășoară pe durata perioadei electorale prin implicarea a opt observatori pe termen lung în toate circumscripțiile electorale constituite pentru alegerile locale noi din 20 mai 2018. În ziua scrutinului, Promo-LEX va delega câte un observator pe termen scurt în fiecare din cele 375 de secții de votare deschise.

Remanieri la Primăria capitalei 19 Aprilie, 12:28

Chisinau (IPN).

Pe parcursul lunii aprilie au fost operate mai multe modificări în structura de personal a Primăriei municipiului Chișinău. Astfel, la șefia mai multor direcții municipale au fost numiți șefi noi, iar în alte cazuri au fost numiți șefi interimari, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă al instituției se menționează că începând cu data de 4 aprilie, Olga Ursu a fost desemnată în funcția de șef al Direcției generale finanțe, ca urmare a câștigării concursului organizat în acest sens. Din 5 aprilie, în funcția de șef al Direcției autorizare și disciplină în construcții, de asemenea în urma concursului public, a fost numit Oleg Maevschi.
Din data de 10 aprilie, în funcția de șef interimar al întreprinderii municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” a fost numit Serghei Carp. În același timp, din 6 aprilie în funcția de director interimar al Parcului Urban de Autobuze este numit Vitalie Copaci. Ambele persoane asigură interimatul funcției până la organizarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante.
De asemenea, până la organizarea concursului pentru ocuparea funcției publice vacante, Rodica Guțu va asigura interimatul funcției de șef al Direcției generale educație, tineret și sport, iar Viorica Negrei a revenit în funcția deținută anterior, de șef adjunct al Direcției.
Din 11 aprilie și până la desemnarea câștigătorului concursului pentru ocuparea funcției de șef al Direcției generale locativ-comunale și amenajare, interimatul urmează să fie asigurat de către Ghenadie Dubița. Primăria capitalei menționează că Petru Gontea și-a prezentat demisia din funcția deținută în cadrul Direcției.
În același timp, Lucia Caciuc a fost detașată în funcția de șef interimar al Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, până la organizarea concursului pentru ocuparea funcției publice vacante.
Şeful Direcției pentru colectarea impozitelor și taxelor locale, Gheorghe Gasnaș, a fost eliberat din funcție, în legătură cu transferarea sa în cadrul Serviciului Fiscal de Stat, iar Cristina Vizitiu a fost numită în funcția de șef adjunct al Direcției respective. Din 11 aprilie, interimatul funcției de pretor al sectorului Ciocana este asigurat de Sinilga Școlnic, pentru o perioadă de două luni. Iar din 13 aprilie, Ana Culev a fost eliberată din funcția de șef al Direcției cultură.

Campanie de informare în domeniul electoral 17 Aprilie, 14:27

Chisinau (IPN).

Comisia Electorală Centrală și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral vor desfășura, până la alegerile parlamentare din toamnă, campania de informare și educare civică în domeniul electoral „Democrația contează!”, transmite IPN.
La posturile TV și de radio vor fi difuzate spoturi, inclusiv motivaționale, despre finanțarea partidelor politice, sistemul electoral mixt, înregistrarea prealabilă, buletinele de vot, organizarea alegerilor în afara țării, listele electorale și îndemnuri de ieșire la vot. De asemenea, vor fi elaborate și distribuite ghiduri electorale, postere și pliante despre noul sistem de vot. În diasporă materialele informative vor ajunge prin intermediul moldovenilor care le vor primi la aeroport şi în punctele de trecere a frontierei, la ieșirea din țară. Puncte de informare vor fi create în cadrul consulatelor și ambasadelor Republicii Moldova, a comunicat Corneliu Pasat, șeful Direcției comunicare, relații publice și mass-media CEC.
„În acest an ne-am propus să vorbim mai mult despre procesele electorale care au loc în Republica Moldova, nu doar în perioada electorală, dar și în perioada pre-electorală. Este foarte important pentru noi ca cetățenii Republicii Moldova, alegătorii, atunci când vin la secția de votare, să cunoască foarte bine care sunt regulile, obligațiile și drepturile pe care le au”, a spus Alina Russu, președintele CEC.
Pavel Cabacenco, directorul Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, a comunicat că ședințe informative vor fi organizate și în instituțiile de învățământ. Două școli electorale urmează să aibă loc la vară, una pentru tinerii activiști și alta pentru tinerii care reprezintă partide politice. Totodată, 80 de bibliotecari vor fi instruiți în domeniul electoral pentru a contribui la educarea civică a cetățenilor din localitățile pe care le reprezintă.

Se scumpește motorina 17 Aprilie, 14:17

Chisinau (IPN).

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețul plafon la carburanți pentru următoarele două săptămâni. Începând de miercuri, 18 aprilie, prețul plafon pentru un litru de motorină crește cu 19 bani, iar pentru un litru de benzină scade cu un ban, transmite IPN.
Pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit prețul maxim de 18,47 lei, față de 18,48 lei în ultimele două săptămâni. Motorina va costa cel mult 16,44 lei, comparativ cu 16,25 lei cât este astăzi.
Prețurile noi sunt valabile până pe 1 mai.
ANRE îndeamnă cetățenii să semnalizeze cazurile în care stațiile PECO afișează prețuri mai mari decât prețurile plafon la linia verde: +373 800 10 800 sau la adresa electronică anre@anre.md.

Modificări la legea achizițiilor publice 17 Aprilie, 14:40

Chisinau (IPN).

Procedurile de achiziții publice desfășurate în entitățile care activează în domeniul prestării serviciilor publice de alimentare cu apă, gaze, energie termică și electrică, dar și în domeniul transportului public și serviciilor poștale vor fi racordate la prevederile directivelor europene.
Același proiect de lege, care este propus pentru dezbateri publice și vine cu completări la Legea privind achizițiile publice, instituie pragul de 400 de mii de lei, fără TVA, pentru contractele sectoriale de produse și servicii, precum și pentru concursurile de soluții. Iar pentru contractele sectoriale de lucrări pragul se propune de 1,5 mln lei, fără TVA, transmite IPN.
Modificările operate la lege vor impune la etapa următoare elaborarea mai multor acte normative noi.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai