Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Aproape 1 milion de moldoveni au beneficiat de regimul fără vize cu UE 28 Aprilie, 12:20

Chisinau (IPN).

La 28 aprilie se împlinesc trei ani de când Republica Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize cu țările Uniunii Europene. În această perioadă, peste 982 de mii de cetățeni moldoveni, deținători de pașapoarte biometrice, au fost înregistrați la ieșirea din țară prin punctele de trecere a frontierei situate la hotarul cu România și la Aeroportul Internațional Chișinău, transmite IPN cu referire la datele Poliției de Frontieră.

Cei mai mulți moldoveni au ales să treacă frontiera prin punctul de trecere Leușeni - Albița, polițiștii de frontieră înregistrând peste 383 de mii de persoane. Acest punct este urmat de Aeroportul Internațional Chișinău, prin care au plecat spre Uniunea Europeană peste 176 de mii de deținători de pașapoarte biometrice.

În perioada 28 aprilie 2014 – 25 aprilie 2017, fluxul total de cetățeni moldoveni care au traversat frontiera cu România sau au zburat de pe Aeroportul Internațional Chișinău, pe ambele sensuri (ieșire-intrare), a constituit 13 milioane 774 de mii de traversări. Cei mai mulți dintre cei care au ales să plece în Uniunea Europeană sunt tineri cu vârste cuprinse între 26 și 35 ani.

Potrivit datelor Agenției Europene pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (FRONTEX), din momentul liberalizării regimului de vize cu UE (28 aprilie 2014 – 25 aprilie 2017), nu a fost permisă intrarea în statele membre ale UE la peste 9 mii de cetățeni moldoveni, ceea ce constituie aproximativ 1% din numărul total al persoanelor care s-au bucurat de oportunitatea călătoriei în statele membre ale UE fără necesitatea deținerii vizei. Motivul principal îl constituie neîntrunirea condițiilor de intrare, insuficiența mijloacelor financiare şi depășirea termenului legal de ședere în statele membre.

Controlul comun la „Cuciurgan-Pervomaisc” începe la sfârșit de mai 28 Aprilie, 12:52

Chisinau (IPN).

Controlul comun moldo-ucrainean la punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc” începe la sfârșitul lunii mai. Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Lilian Darii, a declarat într-o conferință de presă că scopul acestui control este de a facilita traficul de mărfuri, de transport şi de persoane. Nu se urmărește nicidecum constrângerea locuitorilor din stânga Nistrului. Dimpotrivă, se vor reduce cheltuielile de export din regiunea transnistreană şi se vor scurta distanțele parcurse, a spus viceministrul, citat de IPN.

Controlul comun moldo-ucrainean la punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc” va fi stabilit în două etape. La prima etapă, angajații Poliției de Frontieră vor monitoriza în comun fluxul de persoane care traversează frontiera prin acest punct. Cetățenii străini se vor regăsi în baza de date a autorităților moldovenești şi vor fi astfel eliminate situațiile neplăcute la ieșirea de pe teritoriul Republicii Moldova, când aceste persoane trebuiau să explice cum au intrat în Moldova în lipsa unor confirmări oficiale.

La a doua etapă, estimativ peste șase luni, se va purcede și la controlul comun al mărfurilor de import-export, după modelul celorlalte puncte de control comun care își desfășoară deja activitatea. Controlul mărfurilor fitosanitare la capitolul siguranței şi securității va fi pe seama autorităților de la Tiraspol.

Viceministrul a reiterat că toate mărfurile accizate care sunt introduse pe teritoriul Republicii Moldova sunt supuse controlului organelor constituționale, chiar dacă mai apoi au ca destinație Transnistria. Datorită controlului comun moldo-ucrainean la postul „Cuciurgan-Pervomaisc”, agenții economici din stânga Nistrului nu vor mai trebui să se deplaseze în alte puncte de control la frontiera cu Ucraina pentru vămuirea mărfurilor de export. În prezent vămuirea mărfurilor transnistrene destinate exportului se face prin punctele vamale de la Tudora şi Căuşeni. Astfel, prin instalarea unui punct de control mai aproape de cei din stânga Nistrului vor fi reduse cheltuielile de transport, dar şi distanțele parcurse.

Punctul vamal „Cuciurgan-Pervomaisc”  va funcționa în regim non-stop, cu două piste marfare şi o pistă pentru traficul de pasageri.

PNUD a livrat primul lot de medicamente în baza acordului cu Ministerul Sănătății 28 Aprilie, 11:37

Chisinau (IPN).

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare a livrat primul lot de medicamente în baza acordului cu Ministerul Sănătății. PNUD procură medicamente și dispozitive medicale în cadrul a opt programe naționale și speciale de sănătate, în valoare de 4,25 milioane de dolari. Primul lot are o valoare de 328 de mii de dolari și de medicamente vor beneficia 3800 de persoane, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă remis de PNUD.

Medicamentele din primul lot sunt pentru pacienții cu HIV/SIDA. Potrivit estimărilor ministrului sănătății, Ruxanda Glavan, după ce va fi livrată toată cantitatea de medicamente prevăzută în acest program de sănătate, Republica Moldova ar putea economisi 37% din bugetul alocat, ceea ce înseamnă aproximativ 300 de mii de dolari.

PNUD a finalizat procesul de contractare pentru două din cele opt programe naționale și speciale de sănătate. Toate companiile au fost selectate prin concurs, la care au putut să participe agenți economici din țară și de peste hotare. Evaluarea și aprobarea costurilor pentru celelalte șase programe continuă. Medicamentele procurate sunt pre-calificate de Organizația Mondială a Sănătății, în conformitate cu standardele de calitate.

„PNUD dispune de o experiență considerabilă la nivel mondial în domeniul achizițiilor publice și a gestionării lanțului de aprovizionare. Mă bucur că această experiență este acum valorificată și în Republica Moldova”, a menționat Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă ONU și reprezentanta permanentă PNUD în Republica Moldova.

Ruslan Poverga, directorul general al asociației obștești „Inițiativa Pozitivă”, organizație din care fac parte persoane care trăiesc cu HIV/SIDA, spune că asigurarea accesului la tratament este cea mai bună metodă de combatere a răspândirii HIV și o investiție temeinică pentru salvarea multor vieți. „PNUD a reușit să achiziționeze medicamente de înaltă calitate, necesare pentru persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA, în timp restrâns și la un preț avantajos și credem că acest lucru va avea un impact de durată pentru sistemul de sănătate din Moldova”, a menționat Ruslan Poverga.

Potrivit statisticilor oficiale, la care face referire PNUD, în Moldova sunt peste 11 mii de cazuri de HIV. Anual, aproximativ 300 de persoane își pierd viața din cauze asociate acestei  maladii. La începutul acestui an,  4500 de persoane primeau tratament anti-retro viral. Fără tratament medical corespunzător, virusul progresează până la stadiul de SIDA, boală care, în cele mai dese cazuri, este fatală.

Postul vamal „Cahul” va fi închis sâmbătă pentru câteva ore 28 Aprilie, 09:46

Chisinau (IPN).

Activitatea postului vamal „Cahul” va fi sistată sâmbătă, 29 aprilie, de la ora 06.00 până la ora 11.00, în legătură cu efectuarea unor lucrări de reparație a trotuarului podului dintre posturile vamale Cahul (Republica Moldova) și Oancea (România), transmite IPN.
Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră recomandă participanților la traficul transfrontalier care și-au planificat traversarea frontierei prin postul vamal respectiv să opteze pentru postul vamal Giurgiulești, aflat în apropiere.

Drapelul de stat onorat de Armata Națională 27 Aprilie, 15:57

Chisinau (IPN).

Ziua Drapelului de Stat a fost sărbătorită astăzi, 27 aprilie, în toate garnizoanele militare, în cadrul unor evenimente la care au participat reprezentanți ai autorităților centrale, locale, veterani și elevi. În prezența președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a conducerii Armatei Naționale și a militarilor din Marele Stat Major la Ministerul Apărăii, a avut loc sfințirea și arborarea drapelului de stat pe catarg și defilarea Gărzii de Onoare, transmite IPN.

Ceremonii de onorare a drapelului de stat au avut loc în toate unitățile militare ale Armatei Naționale din Chișinău, Bălți, Cahul și Ungheni. Pentru militarii în termen au fost organizate acțiuni educative despre istoria tricolorului.

La Centrul de Cultură Militară al Ministerului Apărării a fost vernisată expoziția „Stindarde și drapele în istoria națională”, care cuprinde 37 de replici de steaguri istorice. Majoritatea exponatelor reprezintă copii reproduse minuțios, originalele acestora păstrându-se la muzeele din București, Athos, Moscova și în alte centre de cultură ale lumii.

Ziua Drapelului de Stat a fost instituită de Parlamentul de la Chișinău la 23 aprilie 2010. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990, de către deputații primului legislativ.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai