Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


25 de eurodeputaţi cer Moldovei să renunțe la schimbarea sistemului de vot 27 Iunie, 10:07

Chisinau (IPN).

Europarlamentari, reprezentanți ai diferitor formațiuni, cer guvernării de la Chișinău să renunțe la intenția de a schimba sistemul electoral. Într-o scrisoare trimisă luni, 26 iunie, pe numele președintelui Igor Dodon, premierului Pavel Filip, şi președintelui Parlamentului, Andrian Candu, 25 de deputați ai Parlamentului European își exprimă îngrijorarea în legătură cu ultimele evenimente din Republica Moldova, transmite Radio Europa Liberă în ediția online, citată de IPN. 

Scrisoarea face referire la raportul Comisiei de la Veneția, în care se spune că schimbarea sistemului electoral proporțional cu unul mixt ridică semne de întrebare, cum ar fi riscul ca alegerea deputaților să fie influențată de persoane terțe care au propriile lor interese. „Vrem să vă reamintim că Republica Moldova are nevoie de măsuri imediate pentru a asigura finanțarea transparentă și legală a partidelor politice și a campaniilor electorale, pentru a opri capturarea puterii de către grupuri corupte”, se spune în scrisoarea celor 25 de deputați europeni adresată conducerii de la Chișinău.

Pe o rețea de socializare, președintele Republicii Moldova Igor Dodon a comentat scrisoarea eurodeputaţilor. Șeful statului spune că presiunile externe sunt contraproductive. Președinția și fracțiunea parlamentară a socialiștilor au o poziție fermă și vor merge înainte cu proiectul votului mixt. „Dacă nu vom avea susținere pentru proiectul nostru în lectura a II-a, atunci vom învinge în parlamentarele din 2018 cu sistemul actual și apoi vom asigura aprobarea mixtului pentru alegerile următoare”, a scris Igor Dodon. În opinia șefului statului, sistemul de vot mixt va permite o mai mare rezistență în fața diferitor ideologii și influențe externe care afectează statalitatea și identitatea moldovenească.

Examenul de bacalaureat a fost promovat de 58% dintre candidați 27 Iunie, 10:00

Chisinau (IPN).

Sesiunea de bază a examenului de bacalaureat 2017 a fost promovată de 58% dintre candidați. Numărul candidaților cu nota medie mai mare sau egală cu 8 este de 1467, în comparație cu 1316 în 2016. Iar 264 de candidați au nota medie mai mare sau egală cu 9, în comparație cu 178 în 2016. Informația despre numărul elevilor care au obținut 10 pe linie se procesează și urmează a fi publicată mai târziu, transmite IPN cu referire la Serviciul comunicare și relații cu publicul al Ministerului Educației.

Numărul absolvenților eliminați din examen este în descreștere. Anul acesta fiind eliminați opt candidați, în comparație cu 51 în 2016.

La sesiunea de Bacalaureat 2017 au fost admiși puțin peste zece mii de candidați din licee, peste 4 mii de candidați din colegii, mai mult de 100 de candidați din universități. Dintre restanțierii din sesiunile anterioare au promovat examenul peste 18% candidați.

Absolvenții care nu sunt de acord cu nota obținută pot depune contestații la centrele de bacalaureat, astăzi, între orele 9.00 și 18.00. Rezultatele finale, după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate pe 6 iulie.

În perioada 17-24 iulie 2017 va fi organizată sesiunea suplimentară a examenului de Bacalaureat. Pentru participarea la sesiunea suplimentară, în zilele de 6-7 iulie, candidații vor depune o cerere în scris la centrul de bacalaureat în care au susținut sesiunea de bază.

Activitatea din stânga Nistrului de după 1992 va fi considerată necontributivă 27 Iunie, 10:47

Chisinau (IPN).

Perioada de activitate realizată în entitățile din partea stângă a Nistrului după 1 ianuarie 1992 se va regăsi în stagiul de cotizare ca perioadă necontributivă, deoarece începând cu această dată persoanele care desfășoară activitate în localitățile din stânga Nistrului nu achită contribuții din venitul obținut în bugetul asigurărilor sociale de stat al Republicii Moldova. Prevederile se regăsesc într-un proiect de modificare și completare a Legii cu privire la sistemul public de pensii, propus pentru consultări publice, transmite IPN.

În nota informativă a proiectului se menționează că, pentru a nu afecta drepturile sociale ale persoanelor în cauză, Casa Națională de Asigurări Sociale va lua în considerație perioada respectivă la calcularea stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiei, dar ca perioadă necontributivă.

Autorul proiectului, care este Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei, menționează că în stânga Nistrului este pusă în circulație altă valută de plată decât moneda națională a Republicii Moldova și estimarea venitului real al persoanelor care au activat în aceste localități este imposibilă. Pentru perioada respectivă, la determinarea venitului mediu lunar asigurat se va lua în considerare salariul minim lunar pe țară la data calculării pensiei.

Conform CNAS, cheltuielile necesare din bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor aferente perioadelor necontributive ale asiguratului, asimilate stagiului de cotizare, pe perioada asigurată de activitate realizată în entitățile din stânga Nistrului constituie pentru anul 2018 – 386,4 mii de lei, pentru anul 2019 – 830,2 mii de lei, iar pentru anul 2020 – 1313,1 mii de lei.

Coraportorii APCE vor efectua o nouă vizită în Republica Moldova 27 Iunie, 09:22

Chisinau (IPN).

Coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) vor efectua, în luna iulie, o vizită de lucru în Republica Moldova pentru a documenta realizările reformei sectorului de justiție și în ceea ce privește respectarea drepturilor omului. Declarația a fost făcută, luni, 26 iunie, de către premierul Pavel Filip în cadrul unei conferințe de presă, la Strasbourg, susținute alături de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, transmite IPN.

Pavel Filip a amintit că Republica Moldova se află în prezent sub monitorizarea APCE în ceea ce privește implementarea reformelor începute. Potrivit lui Pavel Filip, încheierea etapei de monitorizare pentru Republica Moldova este un obiectiv al programul de guvernare până în 2018. „În curând vom avea în vizită iarăși coraportorii pentru a evalua progresele pe care le-am făcut, mă refer aici la agenda de reforme. Considerăm că raportul va fi unul pozitiv și sperăm că eforturile noastre vor duce la încheierea etapei de monitorizare și trecerea la etapa de postmonitorizare”, a declarat Pavel Filip.

La rândul său, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a spus că Republica Moldova a realizat reforme importante, dar încă rămân multe de făcut, în special în ceea ce privește reforma sectorului de justiție. „Există o strategie care a fost extinsă pentru încă un an şi acesta este un pas important pe care Republica Moldova l-a realizat. Cât privește procesul de monitorizare noi va trebui să urmărim aceste evoluţii şi ulterior vom decide cum vom acționa mai departe”, a declarat Thorbjorn Jagland.

Prim-ministrul Pavel Filip se află la Strasbourg inclusiv astăzi 27 iunie. Pe parcursul zilei de ieri, 26 iunie, șeful executivului a participat la lucrările plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și s-a întâlnit cu mai mulți oficiali europeni.

Moldova și Georgia marchează 25 de ani de relații diplomatice 26 Iunie, 16:54

Chisinau (IPN).

Ambasada Georgiei la Chișinău, împreună cu Poșta Moldovei, lansează o serie de mărci poștale și plicuri de colecție cu ocazia marcării a 25 de ani de relații diplomatice moldo-georgiene. Ambasadorul Georgiei în Republica Moldova, Merab Antadze, a declarat pentru IPN că plicurile și timbrele vor fi lansate într-un tiraj mic, în jur de 30 de exemplare, și se vor păstra în incinta ministerelor și la oficiile poștale.

Pe timbre sunt ilustrate drapelele Moldovei și Georgiei, iar în mijlocul lor un lăstar de viță de vie ce simbolizează faptul că țările sunt producătoare de vinuri. Plicurile vor avea o ștampilă pe care este scris: „25 de ani”. Pe o parte este imaginea domnitorului Ștefan cel Mare, dar pe cealaltă – a regelui Vahtang al VI-lea.

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Moldova și Georgia, viceprim-ministrul Republicii Moldova, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Andrei Galbur, a adresat un mesaj de felicitare ministrului afacerilor externe al Georgiei, Mikheil Janelidze.

Şeful diplomaţiei moldovenești a apreciat durabilitatea relațiilor și cooperarea bilaterală, inclusiv în cadrul organizațiilor internaționale. De asemenea, Andrei Galbur a subliniat importanța promovării în continuare a dialogului politic moldo-georgian, dar şi necesitatea valorificării potențialului de colaborare în toate domeniile de interes reciproc.

Republica Moldova a stabilit relații diplomatice cu Georgia la 25 iunie 1992.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai