Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Încă zece agenți economici au fost acceptați să exporte material săditor în Rusia 9 Octombrie, 13:40

Chisinau (IPN).

Încă zece agenți economici din Republica Moldova, care dețin pepiniere pentru creșterea materialului săditor, au fost autorizați de către Serviciul Federal pentru Supravegherea Veterinară și Fitosanitară al Rusiei (Rosselhoznadzor) să exporte puieți în Federația Rusă. Decizia a fost luată în urma inspecției desfășurate de către  experți Rosselhoznadzor, între 18 și 24 iunie, la solicitarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Contactat de IPN, directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi, a spus că, până anul trecut, a fost blocat exportul materialului săditor din Republica Moldova către Federația Rusă. Blocajul a fost scos după ce o comisie de la Rosselhoznadzor a venit în Moldova în inspecție și a autorizat opt agenți economici să exporte material săditor în Rusia. „În total, acum 18 pepinieriști au dreptul să exporte, timp de doi ani, material săditor în Federația Rusă. Acest drept poate fi prelungit”, a remarcat Gheorghe Gaberi.

Agenților economici li s-a permis să exporte material săditor viticol, pomicol și decorativ. Aceștia trebuie să își găsească parteneri în Federația Rusă pentru a încheia contracte de producere-livrare a puieților. „Federația Rusă are mai multe programe de dezvoltare a sectorului de culturi multianuale. S-a creat posibilitatea ca noi să putem coopera cu partea rusă în aceste sectoare”, a mai spus Gheorghe Gaberi.

Experții de la Rosselhoznadzor au investigat în luna iunie pepinierele din Briceni, Edineţ, Orhei, Strășeni și Sângerei.

Măsuri de protecție a persoanelor fără loc de trai 9 Octombrie, 13:10

Chisinau (IPN).

Având în vedere temperaturile joase în perioada rece a anului și riscul înalt de hipotermie, autoritățile municipale au dispus organizarea și acordarea, în perioada 15 octombrie 2017 – 15 aprilie 2018, a serviciilor de găzduire a persoanelor fără loc de trai în incinta Centrului de găzduire pentru persoanele fără domiciliu stabil, în regim de 24/24 ore, șapte zile pe săptămână, transmite IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de către primarul general interimar, administrația Centrului are în sarcină să asigure amenajarea și dotarea spațiilor corespunzătoare necesităților beneficiarilor admiși.

Edilul a dispus constituirea unui Grup de lucru pentru monitorizarea acordării în perioada respectivă a serviciilor de găzduire a persoanelor fără domiciliu stabil în incinta Centrului. Președinta Grupului a fost desemnată Maria Diaconu, specialist principal al Secției analiză și monitorizarea domeniilor de ramură.

Fracțiunea PSRM din CMC are un consilier nou 9 Octombrie, 13:29

Chisinau (IPN).

Consiliul municipal Chișinău are un nou consilier după ce Oleg Onișcenco a renunțat la mandatul de ales local din proprie inițiativă. Mandatul declarat vacant a fost atribuit candidatului supleant de pe lista PSRM, Valeri Botea, transmite IPN.

Consiliul municipal Chișinău a luat act, la ședința din 9 octombrie, de ridicarea mandatului lui Oleg Onișcenco și atribuirea acestuia lui Valeri Botea.

În februarie anul curent, Partidul Socialiștilor a decis să-l excludă din fracțiune pe Oleg Onişcenco – „pentru multiple încălcări ale deciziilor fracțiunii și partidului”. Onişcenco și-a continuat activitatea în CMC în calitate de consilier neafiliat, până în septembrie.

Liderul grupării „Borman” și trei complici, reținuți 4 Octombrie, 13:21

Chisinau (IPN).

Liderul grupării criminale „Borman”, Oleg Pruteanu, și trei complici de-ai săi au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Aceștia sunt bănuiți că ar fi obținut peste un milion de euro în urma comercializării a 650 de kilograme de hașiș. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă, transmite IPN.

Șeful Inspectoratului Național de Investigații, Ion Iachimov, a declarat că, la începutul anilor 2000, așa-numiții „frații Borman”, Ghenadie Flocea și Oleg Pruteanu, și-au început activitatea criminală în Italia, comițând furturi, jafuri, răpiri. Ulterior, aceștia s-au reorientat spre Spania și Portugalia. În 2014, Ghenadie Flocea a fost condamnat în Portugalia la 18 ani de închisoare pentru crearea unei organizații criminale. Oleg Pruteanu a început să vândă hașiș, acesta fiind foarte solicitat în Federația Rusă. 

Procurorul Lilian Bacalâm a comunicat că liderii grupării, care au fost reținuți pe 1 octombrie curent, racolau persoane pe care le trimiteau în Spania să cumpere hașiș adus din Maroc. În Spania, hașișul procurat era ascuns în mijloace de transport aduse din Germania, apoi drogurile erau transportate spre Federația Rusă. În Spania drogurile erau cumpărate cu 800-1200 de euro per kilogram. În Rusia, acestea erau vândute cu 2500 de euro.

Potrivit acuzatorilor, atât liderii, cât și membrii grupării au case și mașini de lux. Procurorii au început deja procedura de sechestrare a bunurilor. Membrii grupării au între 26 și 45 de ani, iar mulți dintre ei dețin și cetățenie română sau rusă. Totodată, în urma perchezițiilor au fost ridicate arme, muniții, bijuterii din metale prețioase etc. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele reținute riscă de la opt ani la 15 ani de închisoare pentru crearea organizației criminale, de la șapte ani la 15 ani închisoare – pentru trafic de droguri și până la zece ani de închisoare – pentru contrabandă.

Recent alți 12 membri ai grupării criminale au fost reținuți și puși sub învinuire în mai multe state ale Uniunii Europene.

A început înregistrarea la loteria vizelor 2019 pentru SUA 4 Octombrie, 12:56

Chisinau (IPN).

Doritorii de a imigra în Statele Unite ale Americii pot să se înscrie în perioada 3 octombrie-7 noiembrie, la loteria vizelor 2019 pentru Statele Unite ale Americii. În acest an, în cadrul programului de imigrare mandatat de Congresul SUA, sunt puse la dispoziție 50 de mii de vize de tip DV „Diversity Visa”, transmite IPN.

Vizele sunt oferite clasei de imigranți din ţările cu rate mici de imigrare în Statele Unite de-a lungul istoriei.

Departamentul de Stat determină persoanele selecționate printr-o tragere la sorţi aleatorie, făcută de un computer. Departamentul de Stat distribuie vizele DV pe şase regiuni geografice şi nici o ţară nu poate primi într-un an mai mult de 7% din numărul total de vize DV. Participanții selecționați în cadrul programului de loterie trebuie să îndeplinească cerinţe simple, dar stricte, pentru a se putea califica pentru o viză DV.

Pentru înregistrare în programul DV nu se percepe nicio taxă.

Participanții trebuie să transmită cererile pentru programul DV-2019 electronic la dvlottery.state.gov. Nu vor fi acceptate înregistrări întârziate sau pe hârtie. Legea permite numai o singură înregistrare de către sau pentru fiecare persoană, transmisă în perioada de înregistrare. Solicitanții cu mai mult de o înregistrare vor fi descalificaţi.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai