Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Aproape 100 de tineri au devenit specialiști în domeniul securității frontierei 15 Iunie, 14:27

Chisinau (IPN).

Aproape 100 de tineri specialiști pregătiți la Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei și-au primit astăzi insignele de absolvent. Este a zecea promoție de la înființarea instituției de învățământ. În mesajul de felicitare adresat viitorilor polițiști de frontieră, premierul Pavel Filip a spus că meseria aleasă este dintre cele mai responsabile, întrucât constă în asigurarea securității cetățenilor.
Pavel Filip a remarcat în cadrul ceremoniei contribuția Poliției de Frontieră la obținerea regimului liberalizat de vize cu UE, acum patru ani. Un alt proiect important la care își aduc contribuția polițiștii de frontieră este deschiderea punctelor de control comun moldo-ucrainean, fapt ce a permis preluarea, pentru prima dată de la independență, a controlului pe segmentul transnistrean. „Republica Moldova trebuie să își poată controla integral frontiera. Pentru țara noastră aceasta este o necesitate, nu o opțiune”, a declarat Pavel Filip.
Pentru aportul la dezvoltarea instituției și cu prilejul aniversării a 26-a de la crearea Poliției de Frontieră, premierul a oferit nouă diplome ale Guvernului angajaților cu merite deosebite în activitate.
Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei este unica instituție de învățământ profesional tehnic din Republica Moldova care pregătește specialiști calificați în domeniul supravegherii şi controlului frontierei de stat.

Modificări la Codul Contravențional, susținute în prima lectură 15 Iunie, 14:56

Chisinau (IPN).

Termenul de achitare a jumătate din amenda stabilită se va schimba: din 72 ore în trei zile lucrătoare. Propunerea a fost susținută de plenul Parlamentului. Potrivit modificărilor votate în primă lectură în Codului Contravențional și în alte acte legislative, dacă contravenientul își va plăti timp de trei zile lucrătoare amenda pentru încălcarea Regulamentului circulației rutiere, nu i se vor aplica puncte de penalizare, transmite IPN.
Codul contravențional va fi completat cu un nou capitol: „Proceduri simplificate de constatare și examinare a contravenției”. Actul prin care persoana va fi sancționată se va emite sub formă de decizie a agentului constatator dacă sunt respectate două condiții: 1. Nu este nevoi de acumulare de probe, contravenția se stabilește în temeiul constatărilor personale ale agentului constatator și 2. Persoana vizată recunoaște săvârșirea contravenției și acceptă constatările agentului constatator.
Nu este posibilă examinarea cauzei în această procedură dacă aplicarea sancțiunii contravenționale este de competența instanței de judecată sau există bunuri pasibile de confiscare.
O altă modificare prevede ca permisul de conducere să rămână la conducătorul auto chiar dacă acesta a fost privat de dreptul de a conduce. Mențiunea privind privarea de dreptul de a conduce va fi operată în baza de date a Inspectoratului Național de Patrulare.
O altă modificare vizează contravenția privind lezarea onoarei și demnității persoanei. S-a stabilit că sancțiunea va fi aplicată și atunci când injuriile nu sunt făcute în public.
Prin alte modificări, s-a decis amendarea persoanelor care fac lucrări de reparație sau alte lucrări zgomotoase în intervalul 18.00-08.00.
Proiectul a fost votat în prima lectură și urmează a fi dezbătut în lectură finală.

Circulația troleibuzelor cu nr. 2, 10 și 24 a fost reluată pe traseul obișnuit 15 Iunie, 09:18

Chisinau (IPN).

Circulația rutieră pe strada Pușkin a fost reluată la doar o zi de la sistare în legătură cu lucrările la colectorul menajer de la intersecția cu strada București. Astfel, troleibuzele cu nr. 2, 10 și 24 circulă pe traseul obișnuit, iar ruta temporară de autobuz „Telecentru-Centru” a fost suspendată.
Solicitat de IPN, șeful interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Butucel, a spus că lucrările au fost finalizate mai repede decât s-a estimat și astfel a fost posibilă reluarea circulației transportului public pe strada Pușkin. Rămâne suspendată doar ruta de troleibuz nr. 3, care circulă pe strada București, dar se discută posibilitatea eliberării unei benzi de circulație pentru ea.
Directorul adjunct pentru exploatare al Întreprinderii municipale „Parcul Urban de Autobuze”, Marcel Lupanciuc, a declarat pentru IPN că ruta temporară de autobuz care a asigurat timp de o zi conexiunea dintre sectorul Centru și cartierul Telecentru a fost suspendată astăzi, de la ora 08.00.

Biblioteca Națională a inaugurat Muzeul Cărții 14 Iunie, 13:42

Chisinau (IPN).

Evoluția cărții și a tiparului, în timp și spațiu, poate fi urmărită la Muzeul Cărții, inaugurat joi, 14 iunie, la Biblioteca Națională. Aici vor fi expuse și colecțiile speciale gestionate de către Secția Carte Veche și Rară, peste 30 de mii de exemplare, transmite IPN.
Directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a spus că Muzeul Cărții este unic în țară prin conținutul documentar și istoric al cărților expuse. „Credem că Muzeul ne va îndeplini visul ca la Biblioteca Națională să vină mulți vizitatori, care să aibă acces la tezaurul documentar al țării”, a remarcat Elena Pintilei.
Șefa Secției Carte Veche și Rară, Veronica Cosovan, a comunicat că, pentru început, au foste expuse cărți și documente care arată evoluția cărții și a tiparului. Pe parcurs, vor fi prezentate colecțiile speciale, care ilustrează vastele forme ale cărții care au existat de-a lungul timpului.
Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol, a declarat că Biblioteca Națională este o instituție atașată de valorile și activitățile de salvgardare a patrimoniului cultural. „Sper ca tânăra generație să se aplece asupra patrimoniului cultural care există aici, la Biblioteca Națională, pentru că faceți așa ca publicul să cunoască acest tezaur, să-l citească, să-l înțeleagă şi să-l analizeze așa cum trebuie făcut”, a remarcat secretarul de stat.
După inaugurarea Muzeului Cărții, la Biblioteca Națională au început lucrările celei de-a XXVII-a ediție a Simpozionului Științific Internațional „Valori Bibliofile”. Tema Simpozionului din acest an este: „Politici de prezervare a patrimoniului în cadrul instituțiilor infodocumentare”. Simpozionul are loc în perioada 14-15 iunie.

Statul va acoperi parțial cheltuielile de aducere a persoanelor decedate de peste hotare 14 Iunie, 12:05

Chisinau (IPN).

Cheltuielile pentru aducerea corpurilor neînsuflețite de peste hotare vor fi acoperite parțial din buget. Pentru anul 2018 suma prevăzută este de 232 de mii de lei și a fost înaintată pentru rectificarea bugetului de stat, transmite IPN.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale menționează că ajutorul material respectiv este finanțat în cadrul programelor cu destinație specială în domeniul asistenței sociale și serviciilor incluse în pachetul minim de servicii sociale.
Programele se realizează din contul transferurilor lunare efectuate de către persoanele juridice care prestează servicii de telefonie mobilă, în mărime de 2,5 la sută din veniturile obținute din vânzările acestor servicii, și transferurile obținute din plata suplimentară obligatorie, în cuantum de 50 de lei, de la perfectarea și eliberarea certificatului de înmatriculare a automobilului.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai