Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Începe perioada electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 10 Decembrie, 11:20

Chisinau (IPN).

Perioada electorală pentru alegerile parlamentare 24 februarie 2019 începe astăzi, 10 decembrie și se va finaliza odată cu data confirmării rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituțională, transmite IPN.

Programul calendaristic cuprinde informarea alegătorilor și instruirea funcționarilor electorali despre particularitățile participării la vot în baza sistemului electoral mixt. De asemenea, constituirea și organizarea activității organelor electorale inferioare.

Desemnarea candidaților pentru funcția de deputat și înregistrarea acestora în calitate de concurenți electorali va începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor, adică pe 26 decembrie curent.

Campania electorală, pentru toți concurenții înscriși în cursă, atât de către CEC, la nivel național, cât și de către consiliile electorale, în circumscripțiile uninominale, va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor – pe 25 ianuarie 2019.

Comisia Electorală Centrală atenționează că orice acțiune de agitație electorală, până la începerea oficială a campaniei electorale, reprezintă o încălcare a legislației electorale.

Piața serviciilor de acces la internet fix în bandă largă înregistrează creșteri 7 Decembrie, 13:45

Chisinau (IPN).

În nouă luni ale anului, piața serviciilor de acces la internet fix în bandă largă a înregistrat creșteri. Volumul vânzărilor obținute a crescut cu 6,5%, față de perioada similară a anului 2017, și a totalizat 975,9 milioane de lei. În același timp, numărul de abonați la aceste servicii a sporit cu 3,9% și a totalizat peste 608,1 mii, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, datele prezentate de către furnizorii de servicii de acces la internet fix arată că majorarea vânzărilor pe acest segment de piață se datorează creșterii numărului de abonați la internetul fix de mare viteză. În nouă luni, numărul abonaților conectați la internet în baza tehnologiilor de fibra optică (FTTx) a crescut cu 8,1% și a însumat peste 378 de mii de abonați, ceea ce reprezintă 62,2% din numărul total de abonați.

În același timp, numărul abonaților conectați la internet prin cablu coaxial a sporit cu 1,2% și a alcătuit 6,9% din totalul abonaților. Numărul celor conectați la rețeaua globală în baza tehnologiilor xDSL s-a redus cu 4,2% și au constituit 30,4% din totalul de abonați. Ponderea abonaților conectați prin alte tehnologii a fost de 0,5%. Astfel, rata de penetrare a serviciilor de acces la internet fix, raportată la 100 de locuitori, a crescut cu 0,7 puncte procentuale și a ajuns la 17,1%.

Cei mai mulți abonați la serviciile de acces la internet fix – 53,1%, beneficiază de viteze de acces și transfer de date cuprinse între 30 și 100 Mbps, calificate drept viteze mari de acces și transfer de date pe Internet. 8,9% – de viteze de peste 100 Mbps. 32,6% din abonați dispun de viteze de acces și navigare pe internet cuprinse între 10 și 30 Mbps, 2% – de viteze de la 2 la 10 Mbps și 3,4% – de viteze de până la 2 Mbps.

Servicii inovatoare de incluziune socială pentru copii 7 Decembrie, 12:54

Chisinau (IPN).

Circa 650 de copii cu cerințe educaționale speciale, cu vârsta cuprinsă între 0 și 7 ani, din cinci regiuni ale țării, au beneficiat de suport și acces la servicii inovatoare care au contribuit la bunăstarea și incluziunea lor. Copiii au participat, alături de părinți, la patru programe de suport și educație desfășurate, timp de trei ani, de către asociația „Parteneriate pentru fiecare copil”, care a prezentat vineri, 7 noiembrie, totalurile proiectului, transmite IPN.

Proiectul a fost implementat în raioanele-pilot: Cahul, Călărași, Fălești, Nisporeni și Ungheni. Daniela Mămăligă, director „Parteneriate pentru fiecare copil”, a declarat că rezultatele obținute sunt vizibile și este oportună extinderea inițiativei la nivel de țară.

Elayn Sammon, consultant internațional, a menționat că în pofida progreselor atinse, există copii cu cerințe educaționale speciale, fie din familii sărace, fie care au avut de suferit de pe urma procesului de migrațiune, care, în continuare, sunt discriminați. Or, este extrem de important de a interveni încă în copilăria fragedă, care este fundamentală pentru realizarea drepturilor copiilor. Și proiectul sprijinit de UE a avut scopul să consolideze eforturile societății civile, ale autorităților centrale și cele locale pentru a spori accesul la servicii educaționale, pentru a evita izolarea socială, precum și pentru a îmbunătăți relația dintre copil și părinte.

În jur de 600 de copii cu cerințe educaționale speciale au învățat să comunice și să-și exprime mai ușor emoțiile prin muzică. Terapia prin muzică se aplică individual sau în grup, începând de la o vârstă fragedă. Este recomandată copiilor cu deficiențe în dezvoltarea motorie, celor cu tulburări de spectrul autist sau probleme de comportament. Terapia prin muzică poate fi folosită de părinți, îngrijitori, terapeuți, educatori, profesori, dar și alți actori implicați.

„Mellow Parenting”, o altă componentă a proiectului, e o terapie de curs pentru consolidarea abilităților părintești și fortificarea relației dintre părinți și copii, bazată pe teoria atașamentului. În acest sens, au fost susținuți în îmbunătățirea abilitățilo, câteva sute de părinți. Programul de comunicare „Makaton” implică folosirea semnelor și a simbolurilor pentru a ajuta oamenii să comunice. Acesta va fi aplicat ca instrument de lucru pentru toți actorii implicați în procesul educațional al copiilor cu probleme în vorbire și comunicare.

Pe lângă implementarea programelor educaționale în cele cinci raioane-pilot, șase ONG-uri de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de granturi mici, în valoare de 4500 de euro fiecare, pentru activități de dezvoltare a modelelor de suport și intervenție timpurie pentru copiii cu cerințe speciale. Valoarea totală a proiectului finanțat de UE este de 680 de mii de euro.

550 de mii de pensionari vor primi câte 600 de lei în ajunul sărbătorilor de iarnă 7 Decembrie, 10:31

Chisinau (IPN).

Beneficiarii de toate tipurile de pensii, stabilite până la 1 decembrie anul curent, al căror cuantum nu depășește 2000 de lei, vor primi un spor financiar unic în sumă de 600 de lei. Legea cu privire la acordarea suportului unic unor beneficiari de pensii a fost publicată astăzi, 7 decembrie, în Monitorul Oficial.

De suport vor beneficia 550 de mii de persoane, beneficiari de pensii: pentru limită de vârstă, de dizabilitate, de urmaș, pentru vechime în muncă, unor categorii de angajați din aviația civilă, participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl, militarii în termen şi membrii lor de familie, unii angajați din domeniul culturii, beneficiarii de pensii anticipate pentru limită de vârstă sau de alte categorii de pensii mai mici de 2000 de lei.

Suportul unic va fi acordat pensionarilor în luna decembrie, anul curent. Beneficiarii de pensie vor putea primi banii la oficiul poștal sau la cardul bancar, acolo unde, de obicei, își ridică pensia. Dacă persoana, din anumite motive, n-a primit suportul unic până la sfârșitul anului curent, mijloacele bănești pentru asemenea beneficiari se vor transfera spre plată pe parcursul anului 2019. Listele beneficiarilor sunt întocmite de Casa Națională de Asigurări Sociale.

Cheltuielile, în valoare de peste 335 de mii de lei, necesare pentru plata suportului vor fi acoperite din contul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat.

Cine și când poate solicita seturi gratuite de accesorii pentru determinarea glicemiei 6 Decembrie, 11:29

Chisinau (IPN).

În municipiul Chișinău, sunt 10733 de beneficiari de seturi de accesorii pentru determinarea glicemiei, iar în acest sens din bugetul municipal pentru anul 2018 au fost alocate 3,7 milioane de lei. Seturile se eliberează adulților de două ori pe an, iar copiilor – trimestrial. Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN de către Direcția generală sănătate și asistență socială a municipiului Chișinău, se spune că setul de accesorii pentru determinarea glicemiei include 50 de lanțete cu dispozitiv pentru ajustarea lanțetelor și 50 de teste de control al glicemiei.

Beneficiarii seturilor gratuite de accesorii pentru determinarea glicemiei sunt copiii cu diabet zaharat; pacienții adulți cu diabet zaharat de tip 1 și de tip 2, tratați cu insulină umane și analogi de insulină umană; pacienții adulți cu diabet zaharat de tip 2, tratați cu preparate antidiabetice perorale din categorii social dezavantajate (persoane cu dizabilități, persoane în vârstă, participanți la război și conflicte armate, șomerii înregistrați oficial).

Pentru a beneficia gratuit de seturi de accesorii pentru determinarea glicemiei este necesar ca persoana să fie inclusă pe lista de așteptare. Includerea se efectuează în baza datelor prezentate de către medicul de familie despre faptul că persoana se află la evidență cu diabet zaharat și se încadrează în una din categoriile eligibile. Copiii sunt asigurați gratuit cu seturi de accesorii de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Seturile de accesorii sunt repartizate beneficiarilor prin decizia Comisiei responsabile din cadrul Asociațiilor Medicale Teritoriale, de către asistenții medicali superiori ai secțiilor medicină de familie, în baza rețetelor prescrise de către medicul de familie.

MSMPS a anunțat anterior că în luna ianuarie va fi introdusă administrarea analogilor de insulină pentru persoanele cu diabet de tip 1. Tot de atunci, se va permite procurarea de insuline în cartușe, în loc de flacoane, iar toți bolnavii cu diabet vor fi asigurați cu teste gratuite, pentru a-și testa periodic nivelul de glicemie în sânge. Analogii de insulină sunt medicamente moderne și mult mai eficiente. Insulina în cartușe va fi permisă deoarece oferă comoditate și precizie la administrare.

În Republica Moldova se înregistrează o creștere a numărului persoanelor cu diabet zaharat. În anul 2017 au fost luați la evidență aproape 105 mii de bolnavi de diabet, cu peste opt mii mai mulți decât anul precedent, dintre care peste 400 sunt copii. Dintre aceștia, 80% sunt bolnavi de diabet de tip 1 și 20% – de tip 2.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai