Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Indemnizații pentru copiii rămași temporar fără ocrotire părintească 22 Februarie, 16:35

Chisinau (IPN).

Guvernul a aprobat modificarea Regulamentului cu privire la condițiile de stabilire și plată a indemnizațiilor pentru copiii adoptați și cei aflați sub tutelă/curatelă. Astfel, din 1 ianuarie 2017, de indemnizație lunară pentru întreținerea copiilor aflați sub tutelă/curatelă vor beneficia și copii rămași temporar fără ocrotire părintească, transmite IPN.

Indemnizația va fi achitată până copilul împlinește vârsta de 18 ani, iar în cazul continuării studiilor în liceu, până la finalizarea studiilor liceale.

Pentru achitarea indemnizației lunare pentru întreținerea copilului aflat sub tutelă/curatelă în cazul copiilor rămași temporar fără ocrotire părintească vor fi necesare suplimentar 6240 mii de lei anual. 

În prezent la evidență se află 650 de copii rămași temporar fără ocrotire părintească. Statutul de copil rămas temporar fără ocrotire părintească se atribuie copiilor ai căror părinți sunt decedaţi sau au fost decăzuţi din drepturile părinteşti, fie au fost declaraţi ca fiind incapabili, printr-o hotărâre a instanţei de judecată. Statutul respectiv se atribuie copiilor și în cazul în care părinții au fost declaraţi dispăruţi fără urmă sau și-au abandonat copiii.

Un nou proiect USAID pentru susținerea competitivității în sectorul agricol 22 Februarie, 16:41

Chisinau (IPN).

Un nou proiect de asistență pentru sectorul agricol – Agricultura Performantă în Moldova (APM) a fost lansat, miercuri, cu susținerea Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), transmite IPN.

Scopul proiectului este de a ajuta producătorii agricoli și antreprenorii din sectorul agroindustrial al Republicii Moldova să devină mai competitivi și flexibili la cerințele cumpărătorilor, pentru a putea valorifica oportunitățile pieței locale, regionale și internaționale.

Prezent la evenimentul de lansare, premierul Pavel Filip, a spus că proiectul lansat este unul „important pentru o ramură importantă, care asigură securitatea alimentară a populației și angajează în câmpul muncii un număr mare de oameni”. Prim-ministrul a mulțumit SUA pentru sprijinul constant acordat Moldovei pe parcursul celor 25 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale de colaborare, care a depășit suma de 1,4 mlrd dolari. Premierul a reiterat, de asemenea, că opțiunea Moldovei este integrarea europeană, crearea în țară a valorilor împărtășite în spațiul euroatlantic.

James Pettit, ambasadorul SUA în Moldova, şi-a exprimat speranța că acest proiect va fi deveni un catalizator în dezvoltarea agriculturii Moldovei, dar și a economiei în ansamblu. Proiectul USAID își propune să ajute producătorii să acceadă pe alte piețe, deoarece restricțiile impuse la exportul pe piața Federației Ruse s-au reflectat negativ nu doar asupra agriculturii, dar și a economiei Moldovei în ansamblu, a remarcat diplomatul. „Ne bucurăm că exporturile în UE constituie 64 la sută, iar merele moldovenești se comercializează în 20 de țări. Sperăm să fie sporite exporturile și a altor produse, de miere, de exemplu, și de pomușoare”, a menționat ambasadorul SUA la Chișinău.

De finanțare în cadrul proiectului vor beneficia producătorii de mere și alte fructe, de legume, struguri de masă, produse cultivate în sere și alte spații protejate.

Vitalie Gorincioi , președinte al Asociației Moldova-Fruct,  a dat o notă pozitivă acestui proiect, spunând că va contribui la faptul ca produsele agricole moldovenești să fi preferate pe piața internă, cât și pe cele externe.

Proiectul va fi implementat de Chemonics International, fiind prevăzut pe o perioadă de 5 ani. Valoarea acestuia constituie 21mln dolari.

INP va informa șoferii despre ambuteiaje și porțiunile de drum aflate în reparație 22 Februarie, 11:12

Chisinau (IPN).

Cetățenii și conducătorii auto vor  putea afla informații despre traficul rutier și despre ambuteiaje prin intermediul noului serviciu „InfoTrafic”, lansat de Inspectoratul Național de Patrulare.

Centrul „InfoTrafic” va emite informații pe rețelele sociale, către mass-media, iar un accent va fi pus pe transmiterea datelor către posturile radio, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Livii Baziuc, șeful INP. „InfoTrafic” este un sistem similar cu cel din România sau Germania.

Pavel Apostol, șeful serviciului „InfoTrafic” afirmă ca informațiile vor fi colectate de la Centrul de monitorizare a traficului rutier, de la inspectoratele de poliție și serviciile de patrulare, dar și de la serviciile de taximetrie sau de la administrația de stat a drumurilor. Informația către mass-media va fi transmisă doar după ce va fi confirmată din mai multe surse.

Conducătorii auto vor afla despre accidente și ambuteiaje, dar și despre posibilele rute de ocolire. Totodată reprezentanții INP susțin că, aflând despre porțiunile de drum care sunt în reparație, șoferii își vor putea planifica călătoria mai informați.

Serviciul „InfoTrafic” are trei angajați.

ONG-uri de media se solidarizează cu „Ziarul de Gardă” 22 Februarie, 09:28

Chisinau (IPN).

Organizaţiile neguvernamentale de media au lansat o declaraţie prin care condamnă uzul de fals faţă de „Ziarul de Gardă” şi solicită organelor de drept investigarea cazului. Reacţia vine după ce „Ziarul de Gardă” a publicat marți, 21 februarie, o declarație în care afirmă că o pagină web falsă utilizează numele publicației, furând conținut mediatic, transmite IPN.

„Verificările redacției au confirmat faptul că acest site este într-adevăr o fantomă electronică, care face uz de numele „Ziarul de Gardă” și distribuie informații scrise de autori anonimi sau furate de pe alte pagini web, cauzând prejudicii consumatorilor de presă online”, se menționează în declarație.

În acest context, ONG-urile de media califica furtul de identitate drept o acțiune ilegală, care trebuie să servească drept obiect de investigație pentru organele de drept şi au făcut un apel către Ministerul de Interne, Procuratura Generală să elucideze în regim de urgență uzul de fals față de „Ziarul de Gardă” și să ia măsuri în raport cu persoanele care au atentat la integritatea imaginii acestei publicații de investigație.

Totodată, au cerut întreprinderii Molddata să dea explicații publice cum a fost posibilă înregistrarea portalului-fantomă, fără a deține date veridice privind proprietarul, adresa juridică și datele de contact.

Declaraţia a fost semnată de: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Centru „Acces-Info”, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația, Telejurnaliștilor Independenți, Centrul de Investigații Jurnalistice şi Asociația Presei Electronice.

Diversitatea Moldovei trebuie valorificată, coordonator rezident al ONU 22 Februarie, 09:02

Chisinau (IPN).

Moldova este o țară diversă, cu tradiții bogate și astfel e unică în felul său. Acesta este un mare avantaj, care trebuie valorificat. Sugestia vine de la coordonatorul rezident al ONU, Dafina Gerceva, reprezentant permanent al PNUD în Moldova, transmite IPN.

La Forumul Tinerilor minorităților naționale, etnice, religioase și lingvistice, Dafina Gerceva a spus că experiența arată că societățile unde oamenii împărtășesc aceleași viziuni, se bucură de drepturi egale și de respect reciproc sunt cele mai prospere, iar acesta este drumul pe care trebuie să-l urmeze Moldova.

La același eveniment, vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a menționat că nu există unele drepturi mai importante decât altele, pentru că toate sunt cruciale pentru viața omului. Nu există oameni mai importanți și oameni mai puțin importanți atunci când este vorba despre drepturile lor. Iar comportamentul tolerant în societate poate aduce mai multă bunăstare și democrație tuturor.

Forumul Tinerilor minorităților naționale, etnice, religioase și lingvistice, desfășurat în data de 21 februarie, a adunat peste 130 de persoane din rândul reprezentanților minorităților, activiști civici, parteneri de dezvoltare etc. Evenimentul s-a desfășurat ca urmare a vizitei de anul trecut a raportorului special ONU pe problemele minorităților și a Revizuirii Periodice Universale a situației din Republica Moldova de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, care au recomandat Moldovei să asigure condițiile necesare pentru respectarea drepturilor minorităților.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai