Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Parlamentul aprobă Declarația de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei 21 Iulile, 14:52

Chisinau (IPN).

Parlamentul de la Chișinău a aprobat cu 61 de voturi Declarația privind retragerea trupelor militare ale Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Deputații socialiști au contestat, menționând că decizia în cauză va afecta relațiile cu Federația Rusă și cu regiunea transnistreană, fiind „o provocare geopolitică”. Aceștia au părăsit sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest, transmite IPN.

Declarația a fost semnată de deputații PDM, PPEM, PLDM și PL și menționează poziția Parlamentului vizavi de staționarea continuă a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană. Întărirea prezenței trupelor străine pe teritoriul Republicii Moldova constituie o încălcare a prevederilor constituționale, în special ce țin de independența, suveranitatea și neutralitatea statului, dar și o încălcare a dreptului internațional, se spune în Declarație. Parlamentul consideră că menținerea trupelor și a unui volum mare de muniții și arme militare reprezintă o amenințare constantă la adresa stabilității regionale. Ca urmare, invită mediatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean să inițieze discuții politice privind transformarea actualului mecanism de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.

Legislativul face apel către Federația Rusă să finalizeze procesul de retragere a munițiilor și armamentului militar de pe teritoriul Moldovei în conformitate cu principiile dreptului internațional. De asemenea, cere Guvernului și președintelui țării să promoveze prin orice mijloace adoptarea unei rezoluții de către Adunarea Generală a ONU de retragere a forțelor militare ilegale de pe teritoriul Republicii Moldova

Guvernele de la Chișinău și București vor avea o ședință comună în toamnă 21 Iulile, 14:23

Chisinau (IPN).

Chișinăul va găzdui în această toamnă o ședință comună a guvernelor de pe cele două maluri ale Prutului. Până atunci, vor avea loc mai multe întâlniri bilaterale, la nivel de miniștri, pentru a impulsiona proiectele comune moldo-române. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă comune a premierilor Moldovei și României, organizate cu ocazia vizitei de lucru a premierului român Mihai Tudose la Chișinău, transmite IPN.

Oficialul român a declarat că România rămâne în continuare un avocat al Moldovei pe plan internațional și a subliniat că este nevoie de stabilitate pentru că toate acțiunile celor două guverne, de la Chișinău și București, au nevoie de finalitate. Acesta a adăugat că în ultimii doi ani, reformele din Republica Moldova încep să aducă roade, iar „România alege să fie aproape şi să susţină în continuare guvernul de la Chişinău pentru că este păcat ca tot acest efort depus să fie inutil”.

La rândul său, prim-ministrul Pavel Filip a spus că vizita de lucru a premierului român vorbește despre atitudinea României față de Moldova și despre relația specială pe care o avem cu România „pentru că nu este o simplă relație bilaterală, nu o simplă relație între două state vecine, ci una mult mai profundă, de suflet”.
Pavel Filip a mulțumit pentru ajutorul acordat de România pe diverse dimensiuni și, în pofida unor declarații ale unor lideri de la Chișinău, Moldova știe care sunt adevărații prieteni și care este adevăratul său drum, și anume „spre Europa și valorile ce definesc spațiul UE”.

Prim-ministrul a precizat că pe agenda de discuții cu omologul său român s-a regăsit subiectul legat de construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, pe care autoritățile speră să-l dea în exploatare la finele lui 2018. De asemenea, au vorbit despre prima interconexiune la rețeaua de energie electrică cu România.

Salvatorii vor dubla numărul corturilor anticaniculă în capitală 21 Iulile, 14:51

Chisinau (IPN).

Salvatorii vor dubla numărul corturilor anticaniculă în municipiul Chișinău. De sâmbătă, vor apărea alte patru puncte de reabilitare în parcul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, parcul „Valea Morilor”, parcul „La Izvor” și în apropiere de piața „Toamna de Aur” din sectorul Botanica, transmite IPN.

Corturile anticaniculă vor funcționa în intervalul orelor 10.00 – 18.00 pe parcursul zilelor cu temperaturi toride. Aici trecătorii se vor putea feri de soare, vor bea apă și, după caz, vor beneficia de ajutor medical calificat.

Potrivit Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI, decizia de a instala mai multe corturi a fost luată după ce Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare cod galben de temperaturi ridicate, care se vor resimți în special în capitală în zilele de sâmbătă și duminică.

Moldova negociază semnarea unui acord cu IFC 20 Iulile, 11:45

Chisinau (IPN).

Cabinetul de miniștri a aprobat inițierea negocierilor pentru semnarea Acordului de consultanță între Guvernul Republicii Moldova, reprezentat de Ministerul Economiei, şi Corporația Financiară Internațională (IFC).

În baza acordului, Republica Moldova va beneficia de asistență tehnică în valoare de 3,2 milioane de dolari SUA pentru a-și spori investițiile și a promova exporturile.

În particular, este prevăzută acordarea serviciilor de consultanță în trei domenii majore, acestea constituind şi obiectivele proiectului: îmbunătățirea mediului de afaceri, consolidarea accesului la piață cu accent pe sectorul agroindustrial şi sporirea nivelului de protejare a investițiilor, transmite IPN.

Acordul va intra în vigoare după ratificarea acestuia de către Parlament.

Corporația Financiară Internațională face parte din Grupul Băncii Mondiale, fiind instituția care acordă împrumuturi, capital şi asistență tehnică în vederea încurajării investițiilor în sectorul privat în țările în curs de dezvoltare.

Modificări la Codul Educației 20 Iulile, 11:20

Chisinau (IPN).

Guvernul a aprobat modificări la Codul Educației, care vin să asigure un sistem de pregătire a cadrelor didactice pentru instituțiile de învățământ preșcolar și primar, dar și pentru alte domenii ale economiei naționale în instituțiile de învățământ profesional tehnic post secundar.

În prezent, cadrele didactice pentru specialitățile pedagogice sunt pregătite doar în instituțiile de învățământ superior. Admiterea la aceste specialități în baza studiilor  gimnaziale nu se mai face. Pe de altă parte, numărul posturilor vacante de educatori și învățători este în continuă creștere. Dacă în 2015 se atesta o insuficiență de 184 de educatori și 71 de învățători, în 2017 aceste cifre au crescut până la  437 și, respectiv, 203. De asemenea, peste 12% din învățători și educator sunt de vârstă pensionară. Astfel, modificările la Codul Educației prevăd scăderea  cerințelor minime de calificare pentru ocuparea funcțiilor didactice în educația timpurie și în învățământul primar.

De asemenea, pregătirea cadrelor în programele de formare profesională tehnică post secundară în baza studiilor gimnaziale se va face pe o durată de 4-5 ani.  Studiile se vor finaliza cu susținerea examenului de bacalaureat pentru elevii cu studii gimnaziale și susținerea obligatorie a examenului de calificare pentru cei  admiși în baza diplomei de bacalaureat.

Proiectul de lege mai prevede crearea unei noi funcții  în cadrul personalului didactic auxiliar și anume, cea de asistent al educatorului.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai