Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Grigore Vieru este comemorat printr-un festival internațional 16 Mai, 14:28

Chisinau (IPN).

La Chișinău și Iași are loc ediția a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”. Evenimentul a început în această dimineață, 16 mai, cu depuneri de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Chișinău, transmite IPN.

Președintele Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”din Chișinău, Valeriu Matei, a remarcat faptul că poetul s-a impus prin originalitate, având o arie tematică specifică și un stil inconfundabil. „Un moment edificator în literatura română” – a spus Valeriu Matei despre Grigore Vieru. „Grigore Vieru este deocamdată la prima generație postumă de percepție critică, opera sa rezistă și suportă diverse unghiuri de interpretare”, a remarcat directorul Institutului Cultural Român.

Naistul Vasile Iovu crede că generațiile actuale sunt obligate să-l comemoreze pe marele poet Grigore Vieru. „Din păcate, nu văd care va duce drapelul național așa cum l-a dus Grigore Vieru”, a regretat Vasile Iovu.

Prezent la eveniment și prezentat drept „cel dintâi exigent critic al lui Grigore Vieru” și unul dintre inițiatorii festivalului, academicianul Mihai Cimpoi a menționat că Grigore Vieru a fost contemporan și cu marturii, și cu copiii, iar evenimentele care se desfășoară astăzi în toate liceele și instituțiile de cultură confirmă încă o dată că poetul este iubit și că nu este uitat.

Poetul Ianoș Țurcanu își amintește că, fiind copil, învăța poeziile lui Grigore Vieru pe de rost pentru ca mai apoi să-l întâlnească personal, peste ani, la diverse evenimente culturale. „Pentru mine este o mândrie că l-am cunoscut, dar și o tristețe că nu mai este printre noi. A fost un om de un talent deosebit. Pentru mine este important ca în această zi să mă întorc la creația lui Grigore Vieru și descopăr de fiecare dată că e un om deosebit”, a spus poetul.

Prima zi a celei de-a IX-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru” se va încheia cu Ceremonia de decernare a Premiilor Festivalului, care va avea loc la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” la ora 18.00. După Chișinău, festivalul se va desfășura și la Iași, în perioada18-19 mai.

Copyright © 1998-2012, Radio Plai