Bang Bang -Music Is My Girlfriend  


Cinci scanere mobile, repuse în funcțiune cu sprijinul SUA 5 Decembrie, 11:22

Chisinau (IPN).

Cinci echipamente de control vamal non-intruziv au fost repuse în funcțiune, datorită asistenței tehnice oferite de Guvernul SUA, în valoare de 1,3 milioane de dolari. Scanerele mobile au fost date în exploatare luni, 4 decembrie, în cadrul unei ceremonii oficiale, transmite IPN.

În cadrul evenimentului, directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie le-a mulțumit reprezentanților Guvernului SUA pentru susținerea permanentă acordată. „Asigurarea securității economice și transfrontaliere a statutului reprezintă o prioritate de bază a Serviciului Vamal, iar în îndeplinirea acestei misiuni nu ne putem lipsi de instrumentele și mecanismele de control necesare. Provocările aferente acestui domeniu ne determină să depunem eforturi susținute în eficientizarea activității antifraudă și ne bucurăm să beneficiem în continuare și de susținerea partenerilor de dezvoltare”, a declarat Vitalie Vrabie, citat într-un comunicat de presă remis de Vamă.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit a menționat că prelungirea perioadei de exploatare a scanerelor mobile cu raze X ale Serviciului Vamal este un exemplu excelent de parteneriat cu Republica Moldova pentru securizarea frontierei, prevenirea proliferării armelor de distrugere în masă și facilitarea comerțului.

Prezent la eveniment, ministrul finanțelor, Octavian Armașu, a spus că elementul principal al echipamentelor de scanare este securizarea transfrontalieră prin prevenirea și stoparea acțiunilor ilegale la transportarea mărfurilor. Potrivit lui, cele cinci scanere donate de Guvernul SUA vor ușura munca vameșilor în deservirea fluxului de autocamioane, ce traversează în ambele sensuri frontiera de stat, necesare pentru detectarea traficului ilicit de mărfuri în lupta împotriva contrabandei.

Livrarea și substituirea părților componente pentru scanerele mobile au fost realizate în cadrul Programului EXBS, finanțat de Guvernul SUA. Implementarea respectivului program este efectuată în baza Acordului interguvernamental între SUA și Republica Moldova cu privire la cooperarea în vederea facilitării acordării asistenței, semnat la Chișinău în data de 21 martie 1994. 

Copyright © 1998-2012, Radio Plai