Noi oportunități de colaborare bilaterală moldo-turcă în domeniile agriculturii și silviculturii

Reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) din țara noastră și reprezentanții Ministerului Agriculturii și Silviculturii din Turcia s-au reunit astăzi, în cadrul celei de-a 3-a ședință a Comitetului de Supraveghere în agricultură pentru a identifica prioritățile și oportunitățile de cooperare bilaterală în domeniile agriculturii, resurselor naturale și silviculturii.

Evenimentul s-a desfășurat în regim de videoconferință, cu participarea oficialilor și a delegațiilor naționale de experți, care au avut drept scop consolidarea relațiile bilaterale dintre țări.

 MADRM a fost reprezentat de Secretarul de Stat Tatiana NISTORICA și de specialiștii din cadrul direcțiilor de ramură. Delegația turcă a fost condusă de viceministrul agriculturii și silviculturii Akif ÖZKALDI.

În debutul evenimentului, Tatiana NISTORICĂ a menționat că reuniunea facilitează implementarea oportunităților existente și reprezentă o platformă de dezvoltare a acțiunilor comune și a proiectelor de interes reciproc, pe termen mediu și lung.

„Țin să remarc că impulsionarea schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Republica Turcia cu produse agroalimentare, valorificarea potențialului de interacțiune între comunitățile oamenilor de afaceri din ambele state şi promovarea sporită a produselor agroalimentare moldoveneşti pe piaţa turcă reprezintă o prioritate pentru MADRM. Exprim convingerea că, prin eforturi comune, vom reuși realizarea tuturor acțiunilor și proiectelor propuse în cadrul ședinței de astăzi. Ne dorim să asigurăm o tendință dinamică a relațiilor de cooperare moldo-turce în domeniile de responsabilitate a MADRM”, a declarat Tatiana NISTORICA.

În cadrul reuniunii, un mesaj de salut a transmis și Ambasadorul Republicii Moldova în Turcia Excelența Sa Dmitri CROITOR, care a trecut în revistă principalele realizări și perspective înregistrate în procesul de cooperare bilaterală dintre Republica Moldova și Republica Turcia în domeniile agriculturii și silviculturii.

Pa agenda evenimentului au fost înscrise câteva subiecte cu referință la producția și comerțul cu produse vegetale și cu produse de origine animală. Totodată, au fost aduse în discuții domeniile sanitar-veterinar, siguranța alimentelor, educația agricolă, protecția mediului, a resurselor naturale și silviculturii, în scopul schimbului de experiență și a bunelor practici.

La eveniment au participat reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.   

NOTĂ: Comitetul de Supraveghere în Agricultură între Republica Moldova și Republica Turcia, a fost înființat la 4 iunie 2003, în baza semnării Acordului între Ministerul Agriculturii şi Afacerilor Rurale al Turciei şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova privind colaborarea economică şi tehnico-ştiinţifică în domeniul agriculturii, la Ankara. Comitetul este un mecanism de cooperare ce fortifică relațiile directe între ministere și contribuie la consolidarea relațiilor de cooperare în domeniile agriculturii, siguranței alimentelor și silviculturii, precum și la identificarea unor oportunități de implementare a proiectelor investiționale în aceste domenii.

Distribuie