Noi oportunități pentru elevi și profesori de a studia limba germană în școli și licee

Foto: mecc.gov.md

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a avut astăzi, 30 octombrie o întrevedere cu șef-adjunctul Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Ullrich Kinne și cu conducerea Goethe – Zentrum Chișinău.

În cadrul întrevederii, oficialii au abordat mai multe subiecte ce țin de sistemul de învățământ, printre care importanța schimbului de experiență dintre Germania și Republica Moldova la capitolul studierea limbilor minorităților naționale, importanța instruirii cadrelor didactice ce țin de subiectele controversate în studierea istoriei.

În acest context, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a mulțumit Guvernului Germaniei pentru suportul oferit prin organizarea de seminare de instruire în acest sens pentru profesorii de istorie.

La rândul său,  șef-adjunctul Ambasadei Republicii Federale Germania la Chișinău, a declarat că țara sa este deschisă și în continuare să ajute Republica Moldova la dezvoltarea sistemului educațional.

Un subiect aparte al întrevederii, discutat de către oficiali, a fost proiectul DeutschMobil (Germana mobilă) inițiat în anul 2016 de către Ambasada Germaniei cu scopul de a promova studierea limbii germane în școlile din țară, precum și de îmbunătățire a calității predării acesteia.

Directorul Goethe-Zentrum/Centrul Cultural German AKZENTE, Corina Gîrla a informat că în cadrul Proiectului se dorește dotarea a 12 școli/licee din Republica Moldova cu manuale de limbă germană de ultimă generație, dar și pachete media și digitale adaptate studierii limbii germane în format digital/on-line. Pentru a beneficia de aceste oportunități, instituțiile de învățământ sunt invitate să participe la concursul lansat de Goethe-Zentrum.

Goethe-Zentrum își propune de asemenea să organizeze și instruiri pentru cadrele didactice ale școlilor selectate în Proiect privind utilizarea pachetelor digitale ale manualelor de limbă germană și noilor metode didactice de predare a conținuturilor digitalizate.

„Prin utilizarea mijloacelor de predare modernă dorim să încurajăm și motivăm elevii, profesorii, părinții, dar și conducerea instituțiilor de învățământ pentru studierea limbii germane”, a declarat Corina Gîrla. În acest sens a fost cerut suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în vederea promovării proiectului.

Astfel, școlile și liceele care doresc să participe în cadrul proiectului DeutschMobilsunt invitate să completeze chestionarul de participare.

Directorii școlilor urmează să completeze și să expedieze formularul atașat cel târziu până pe data de 13 noiembrie 2020 la conducere@akzente.md.

Distribuie