Nu mai achităm amenzile de 22.500 de lei pentru încălcarea normelor de prevenire a COVID-19. Amenda minimă e 50 de lei.

Redactor: Diana Enache

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituțional art. 76 prim din Codul Contravențional în baza căruia autoritățile au dat amenzi pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a epidemiei de COVID-19.

Începând de astăzi, amenzile vor fi aplicate în baza art. 34 aliniat 2, ceea ce presupune: „(1)… O unitate convenţională este egală cu 50 lei. (2) Amenda se aplică persoanelor fizice de la una la 500 de unităţi convenţionale, iar persoanelor cu funcţie de răspundere – de la 10 la 1500 de unităţi convenţionale„.

Articolul 76 prim. declarat neconstituțional prevede: „ (1) Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, se sancționează cu amendă de la 450 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice și cu amendă de la  1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice”.

„Curtea a declarat neconstituțională limita minimă a amenzii aplicate persoanei fizice, care constituia 450 de unități convenționale, în caz de nerespectare a măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, dacă acest fapt a pus în pericol sănătatea publică”, a declarat președinta CC, Domnica Manole, citatp de Ziarul de Gardă.

Din 12 martie şi până la 26 mai, poliţia a sancţionat mai mulţi transportatori, oameni de afaceri şi cetăţeni de rând care au încălcat regimul de carantină stabilit în urma pandemiei de coronavirus.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne(MAI), până la 26 mai, au fost întocmite în total 2192 de contravenții, iar suma amenzilor aplicate este de aproximativ 43 de milioane de lei. 2 089 de amenzi au fost aplicate persoanelor fizice care nu au respectat regimul de carantină sau de autoizolare. 71 de agenți economici vor trebui să achite amenzi pentru că nu şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă, deşi erau obligaţi prin lege. 32 de transportatori de pasageri. 26 de preoți au fost amendați pentru că au oficiat slujbe în interiorul bisericilor, întrucât acest lucru este interzis.

La 12 martie Parlamentul a aprobat modificări la Codul contravențional și penal, astfel au înăsprit pedepsele în cazul nerespectării măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice.

Distribuie