Nu mai lăsați mașinile în soare! Vezi ce piese vei avea de schimbat

Sursa foto: dnevnik.ba

Redactor: Diana Enache

De multe ori parcăm direct în soare, iar acest lucru poate crea unele probleme. Temperaturile ridicate şi razele puternice ale soarelui pot afecta vopseaua maşinii tale, motorul, dar şi accesoriile din habitaclu, precum plasticul din bord sau chiar tapiţeria. Mai mult, din cauză că în maşină temperaturile pot deveni extreme, chiar şi până la 80-90 de grade Celsius, trebuie să ştim cum să răcorim interiorul pentru a putea circula confortabil.

Prezentăm mai jos o listă a pieselor care, la fel, vor fi afectate, dacă mașina va sta la soare timp îndelungat:

  • Bateria

Deși există convingerea că bateria e afectată în special iarna, temperaturie ridicate la fel influențează negativ calitatea acesteia. De la căldură se poate evapora lichidul bateriei, iar ca rezultat apar eroziunile conexiunilor.

  • Componentele de cauciuc

Acestea sunt mai sensibile la deteriorarea cauzată de căldura extremă. Cel mai indicat ar fi să controlezi dacă furtunurile sau celelalte componente din cauciuc nu prezintă fisuri. De asemenea, afectate de temperaturile mari sunt și chederele de la gemuri, care se pot crăpa în timp.

  • Bordul mașinii

Se consideră a fi cel mai expus și cel mai afectat de căldură. Temperaturile din interiorul unei mașini parcate mai mult timp în soare, pot ajunge și la 70-80 de grade. În aceste condiții, bordul mașinii poate deveni un adevărat aragaz, iar părțile din cauciu sau plastic se pot crăpa.

  • Volanul

Vi s-a întâmplat să fiți nevoiți să așteptați minute bune până când vă porniți cu mașina pentru că nu vă puteți atinge de volan? La fel ca tapiseria din piele a mașinii, volanul are foarte mult de suferit din cauza temperaturilor ridicate. Primele semne ale deteriorării vlanului din cauza acestui factor sunt micile fisuri care apar pe el.

  • Mașinile nu pot funcționa fără lichide

Pentru ca o mașină să funcționeze are nevoie de mai multe tipuri de lichide: ulei, lichid de răcire, lichid de frână, ș.a., iar temperaturile crescute favorizează evaporarea lor. Pentru funcționarea optimă a automobilului trebuie să verifici dacă nivelul acestora este în limitele normale. În caz contrar pot apărea probleme serioase.

  • Cauciucurile de iarnă, neschimbate în perioada sezonului fierbinte, cresc considerabil distanța de frânare.
  • Sistemul electric

Firele electrice sunt vulnerabile la căldură, iar dacă maşina este expusă constant la soare, vom constata cu surprindere că unele dintre acestea vor ceda în timp. Putem avea surpriza ca luminile de bord, sistemul electric de la geamuri sau aerul condiţionat să nu mai funcţioneze.

Distribuie