„O persoană își pierde viața la fiecare 40 de secunde prin suicid”. Mâine, 10 octombrie, marcăm Ziua Mondială a Sănătății Mintale

Foto simbol. Sursa: infocs.ro

Redactor: Diana Enache

Organizația Mondială a Sănătății estimează că necesitatea intervențiilor de sănătate mintală va crește considerabil în lunile și anii ce vor urma. Astfel, sloganul propus pentru marcarea Zilei Mondiale a Sănătății Mintale în anul 2020 este ”Să protejăm sănătatea mintală: e timpul pentru investiții”.

Conform statisticii internaționale, aproximativ 1 miliard de persoane din întreaga lume are o problemă de sănătate mintală, 3 milioane de oameni decedează anual din cauza consumului de alcool, iar o persoană își pierde viața la fiecare 40 de secunde prin suicid, care este și a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-29 de ani.

Sănătatea mintală reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică pentru Republica Moldova. În prezent, la nivel naţional activează 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM) în fiecare raion și municipiu. În supravegherea specialiștilor din CCSM se află 71.086 de persoane cu probleme de sănătate mintală. Pe parcursul anului 2019, în cadrul CCSM au fost asistate 214.904 persoane, dintre care 83,69% repetat cu scop de diagnostic și tratament. Totodată, 5.227 de persoane au beneficiat de serviciile Centrelor de zi, iar 3.820 de pacienți au fost asistați la domiciliu de către echipele multidisciplinare mobile.

În ultimii cinci ani, investițiile în serviciile comunitare de sănătate mintală la nivel național au crescut de aproape trei ori. În 2015, bugetul acordat centrelor era de 9,5 milioane de lei, iar în 2019 acesta constituia 25,6 milioane de lei.

Distribuie