OMS a aprobat vaccinul Sinovac împotriva COVID-19 pentru utilizare în situații de urgență

Foto: msmps.gov.md

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a validat astăzi vaccinul Sinovac împotriva COVID-19 pentru utilizare în situații de urgență. Astfel, țările, finanțatorii, agențiile de achiziții și întreaga societate vor avea asigurarea că sunt respectate toate standardele internaționale de siguranță, eficacitate și producere de compania farmaceutică „Sinovac” din Beijing.

De menționat că aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru utilizarea de urgență la nivel global sau includerea vaccinurilor în Lista de utilizare în urgențe (EUL) este o condiție prealabilă pentru aprovizionarea cu vaccinuri prin intermediul platformei COVAX, cât și pentru achizițiile internaționale. De asemenea, această validare permite țărilor să-și accelereze procesul de reglementare pentru a importa și administra vaccinuri împotriva COVID-19.

În cazul vaccinului Sinovac, evaluarea OMS a inclus mai multe inspecții, inclusiv la unitățile de producție. Acest tip de vaccin e unul inactivat, iar condițiile sale simple de stocare va permite țărilor cu resurse reduse să îl gestione și administreze eficient.

De asemenea, OMS recomandă utilizarea vaccinului Sinovac pentru adulții cu vârsta de 18 ani și mai mult, cu administrarea a două doze, la un interval de două și până la patru săptămâni. Studiile privind eficacitatea vaccinului au arătat că acesta a prevenit boala simptomatică la 51% dintre cei vaccinați și a prevenit formele severe de COVID-19, precum și spitalizarea la 100% din populația studiată.

Amintim că, Republica Moldova a achiziționat 100.000 doze de vaccin Sinovac, care au fost distribuite Centrelor de vaccinare din țară. Populația se poate vaccina cu Sinovac, oricând, apelând medicul de familie sau înregistrându-se pe www.vaccinare.gov.md.

Distribuie