„Ora MECC” – platformă inedită de discuții în domeniul educației, culturii și cercetării, tineretului și sportului

Foto: mecc.gov.md

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat astăzi, 26 octombrie, Proiectul „Ora MECC”. Acțiunea are ca scop stabilirea unei platforme de dialog pe domeniile educației, cercetării, culturii, tineretului și sportului între experți, practicieni și funcționarii ministerului, cu organizarea periodică a unor evenimente de prezentare a acțiunilor MECC, de efectuare a schimburilor de bune practici, de coordonare a măsurilor în contextul crizei COVID-19, precum și de transmitere a mesajelor-cheie.

„Ora MECC” se va organiza săptămânal în conformitate cu calendarul pe domenii: Marți – „Ora Educației” (18:00); Miercuri – „Ora Culturii” (14:00); Joi – „Ora Tineretului” (18:00); Vineri – „Ora Sportului” (18:00) și Sâmbătă – „Ora Cercetării” (10:00).

În cadrul proiectului, vor fi difuzate interviuri cu persoane din domeniu, webinare, workshop-uri și alte forme de comunicare. Activitățile se vor desfășura într-un cadru real: studio, sală de conferințe, sală de studii și va fi difuzat online / live, pe pagina de Facebook a MECC.

Prezent la prima ediție a „Orei Educației” ministrul Igor Șarov a menționat că actualitatea dură a lumii, aflată în permanentă schimbare, impune acțiuni abile direcționate spre adaptarea socială și dezvoltarea profesională în condiții noi. „Ne propunem prin acest proiect să fim, în primul rând, cât mai aproape de cetățeni, iar Ora MECC să fie o primă sursă de informare. Astăzi, reziliența noastră se construiește pe informații corecte. Un om informat e un om puternic”.

Oficialul a subliniat că practicienii, cei care sunt zilnic în contact cu problemele și succesele domeniilor, au acumulat experiențe și bune practici încă prea puțin diseminate și aplicate. „În cadrul Proiectului, vocea lor va fi auzită. Colaborarea cu practicienii și exprimarea viziunilor față de sistem, domeniu este prioritară în acest demers.”, a conchis ministrul Igor Șarov.

Principalele teme de discuție care urmează a fi abordate în cadrul proiectului sunt: pedagogia online – o nouă dimensiune în contextul crizei provocate de pandemie; criza de recrutare a cadrelor didactice și valoarea tinerilor în educație; școala prietenoasă și învățământul la distanță; cercetarea fără frontiere (proiecte și impact); Open Science și S3; salvgardarea, protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial; dezvoltarea mecanismelor de susținere a culturii în educație; oportunități de angajare pentru tineri – internship și stagii de practică; siguranța online a tinerilor pe timp de pandemie; infrastructura sportivă în Republica Moldova și facilitățile pentru spectatori; promovarea școlilor sportive specializate etc.

Menționăm că evenimentul de lansare a Proiectului „Ora MECC” s-a desfășurat în incinta Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.

Distribuie