Perfecționarea cadrului normativ în domeniile cercetării și inovării – prioritate a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

Foto: mecc.gov.md

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa a avut astăzi, 22 ianuarie, o ședință de lucru cu directorul general al Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare Olga Tagadiuc. Principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor au vizat: perfecționarea cadrul normativ din domeniile cercetării și inovării; crearea unei platforme de date cu privire la cercetătorii și rezultatele științifice cu acces deschis; finanțarea organizațiilor din domeniile cercetării și inovării; consolidarea și interconectarea infrastructurii de cercetare și inovare existente; cadrul normativ privind cooperarea internațională  etc.

Ministrul Lilia Pogolșa a menționat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării intenționează reanimarea grupului de lucru interministerial privind perfecționarea cadrului normativ în domeniile cercetării și inovării în vederea elaborării unei viziuni de ansamblu asupra dezvoltării și finanțării acestor domenii în Republica Moldova. De asemenea, oficialul a afirmat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în conformitate cu Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023  își propune integrarea Conceptului de Știință Deschisă într-un document de politici mai vast.

La rândul său, directorul general al Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare a vorbit despre necesitatea consolidării și interconectării infrastructurii de cercetare și inovare existente și îmbunătățirea mecanismului de finanțare a domeniilor cercetării și inovării.

La final, participanții la ședință au convenit asupra elaborării unei Agende strategice comune de conlucrare în vederea stimulării excelenței în domeniile domeniile cercetării și inovării.

Distribuie