Perspectivele de dezvoltare pentru următorii cinci ani ale Moldova IT Park

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Mihail Lupașcu a participat la Adunarea Generală a Rezidenților Moldova IT Park, în cadrul căreia au fost totalizate rezultatele activității Moldova IT Park în anul 2020 și prezentată Strategia Moldova IT Park pentru perioada 2021 – 2025.

În discursul său, Mihail Lupașcu a evidențiat că, „Moldova IT Park” constituie astăzi, indiscutabil, un model de succes, unic în plan internațional, care trebuie dezvoltat și promovat în continuare. Iar, evoluția cifrei de afaceri în industria IT în ultimii ani confirmă faptul că adoptarea Legii cu privire la parcurile pentru tehnologia informației și crearea Moldova IT park a fost cea mai importantă inițiativă de dezvoltare a industriei IT din Republica Moldova și de sporire a competitivității acesteia la nivel regional.

„În pofida constrângerilor impuse de pandemie, cifra de afaceri realizată de către rezidenții Moldova IT park în anul 2020 a depășit cu 25% venitul prognozat și a constituit peste 5 miliarde lei, iar circa 80% fiind export de servicii. Numărul de angajați ai companiilor rezidente Moldova IT park este, la fel, în creștere și a ajuns la peste 12 mii de persoane. Având la baza cifrele și indicatorii prognozați, care au fost depășiți cu succes, astăzi putem constata cu certitudine că „Moldova IT park” a ridicat la un nivel calitativ nou dezvoltarea industriei IT în țara noastră, influențând pozitiv indicatorii de dezvoltare economică și indicii de inovație a țării noastre”, a menționat secretarul de stat.

Moldova IT Park și-a început activitatea la 1 ianuarie 2018. Până în prezent, numărul rezidenților a depășit cifra de 700 companii, dintre care 172 au devenit rezidente în anul 2020. Din totalul de 700 actuali rezidenți, 150 sunt companii cu capital străin din 34 țări și peste 300 sunt companii nou-create după lansarea parcului IT. Aceste companii generează peste 12,000 locuri de muncă cu un salariu mediu lunar de circa 28,000 lei.

Mihail Lupașcu susține că, dezvoltarea în continuare a parcului va fi însoțită de o viziune și o agendă ambițioasă: „Apreciem și susținem obiectivele trasate în proiectul Strategiei de dezvoltare a Moldova IT park pentru perioada anilor 2021-2025. Strategia conturează noi mecanisme pentru dezvoltarea și diversificarea activităților Parcului, implicarea mai mare a Moldova IT Park în ecosistemul de inovare digitală în plan intern și extern”.

Companiile rezidente sunt fondate de către investitori din Republica Moldova și din alte 34 țări. Top cinci țări din care provine capitalul străin sunt: Statele Unite ale Americii (25 companii), România (18 companii), Italia (13 companii), Marea Britanie (11 companii) și Germania (11 companii). Mai mult de jumătate dintre actualii rezidenți ai Parcului au fost înregistrați ca companii după crearea  Moldova IT Park.

Menționăm că, în anul 2017, Guvernul Republicii Moldova a susținut inițiativa a 15 companii IT privind crearea unui parc virtual al tehnologiilor informaționale. Acest proiect este unic prin faptul că funcționează în baza unui regim fiscal special: companiile rezidente plătesc un impozit unic în valoare de 7% din cifra de afaceri. Simplitatea administrării fiscale este, de asemenea, un avantaj oferit de legislația moldovenească pentru a atrage companii și a dezvolta sectorul IT în țara noastră. Moldova IT Park a devenit un model unic și de succes în regiune, poziționând Republica Moldova ca o destinație IT atractivă.

Distribuie