Peste cinci milioane de lei, alocați de CNAM în 2021 pentru tratamentul AVC

33 de persoane au beneficiat în anul 2021 de intervenții chirurgicale în cazul accidentului vascular cerebral (AVC). Aceste operații sunt minim-invazive, fiind realizate cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație în cadrul programului special „Tratamentul intervențional în AVC ischemic acut”, finanțat din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat pentru intervențiile respective peste patru milioane de lei, dintre care aproape trei milioane au costat consumabilele costisitoare – dispozitive medicale performante, folosite în tratamentul intervențional al AVC. Printre cele mai scumpe consumabile utilizate în acest scop se numără cateterele-ghid cu balon de ocluzie, cateterele de suport intracranian, dispozitivele speciale pentru trombextracție.

Operațiile în cadrul programului sus-menționat au fost efectuate în două instituții medico-sanitare publice republicane contractate de CNAM: IMSP Institutul de Medicină Urgentă și IMSP Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”.

Totodată, pentru tratamentul AVC ischemic acut în spital, în primele șase ore de la debutul simptomelor, pacienților le-au fost administrate medicamente antitrombotice costisistoare cu denumirea comună internațională alteplasum în valoare totală de peste un milion de lei.

Distribuie