Premiile Ministerului Culturii pentru anul 2021

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc festivitatea de înmânare a premiilor Ministerului Culturii pentru anul 2021, ediția a 9-a. Premiile Ministerului Culturii în domeniul culturii se acordă anual pentru produse de creaţie şi inovaţii artistice care au un impact semnificativ asupra patrimoniului cultural naţional şi internaţional, au obținut aprecierea societăţii şi au contribuit la promovarea culturii naţionale.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a onorat cu prezența sa evenimentul,  menționând că decernarea premiilor Ministerului Culturii este o apreciere pentru oamenii, care, în pofida presiunii acestor timpuri dificile, marcate de criză, grabă și confuzie, își dedică viața căutării de sensuri, căutării manifestărilor estetice profunde și prin aceasta reușesc să-i aline și să-i ajute pe cei din jur. „Oamenii culți și societățile civilizate ridică scutul artei în fața instinctului dominant de a merge peste alții pentru a avea mai mult, de a pune interesul personal în fața comunităților, de a aplica violența acolo unde nu este înțelegere. La fiecare test al istoriei, avem impresia că nu mai rezistăm, că arta e slabă împotriva armelor, că esteticul cedează în fața avariției, și de fiecare dată scutul rezistă și arta dăinuie. Și în aceste vremuri grele pentru țara noastră, în care auzim zgomotul luptelor care distrug țara vecină, o să vă rog să țineți sus acest scut, să continuați să faceți artă, pentru că aceasta e ceea ce va rămâne. Vom face tot posibilul ca și în aceste vremuri să găsim loc pentru programe noi în cultură”, a subliniat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a afirmat că Guvernul va face tot posibilul pentru a susține arta și cultura, pentru a-i da un dinamism și a o promova. „Într-adevăr, trăim vremuri deosebit de grele, incredibile. Nimeni n-ar fi crezut vreodată că așa ceva se poate întâmpla. Ieri șase rachete au lovit orașul Lvov. În aceiași zi, Filarmonica din orașul Lvov a susținut primul concert de la începutul războiului.  Am spus și voi repeta asta la nesfârșit: cultura nu înseamnă doar artă, cultura nu înseamnă doar cântece și dansuri sau operă și balet. Arta este manifestarea culturii, este starea de spirit a națiunii. Doar un popor care are stare de spirit poate să dea naștere valorilor culturale. Și ne convingem pe seama exemplului vecinilor noștri că starea de spirit înseamnă de fapt reziliență, înseamnă, de fapt, reușită, inclusiv atunci când ești atacat. Starea de spirit a vecinilor noștri face inclusiv ca acest război să aibă șanse de izbândă. Investind în cultură,  de fapt investim în reziliența țării. Numai o societate cu un nivel înalt de cultură poate să reziste, să construiască, poate să creeze, inclusiv bunuri materiale. Fără cultură crește incultura, care-i agresivă. Astăzi pe plan global are loc un război între cultură și incultură. Trebuie să ne consolidăm în jurul culturii pe care o avem, să o promovăm, să o mișcăm mai departe …

Cu ocazia evenimentului care ne-a adunat, vreau să-i felicit și să mă închin în fața tuturor oamenilor care activează în domeniul culturii!”, a menționat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Cu premiul de excelență pentru întreaga activitate a fost distins compozitorul Eugen Doga, cu premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale – Slava Sambriș , regizor-șef și director artistic la Teatrul Republican „Luceafărul” și Dan Melnic, actor la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, cu premiul „Constantin Stere” în domeniul  literaturii – scriitorii Constantin Cheianu și Claudia Partole, cu premiul „Vladimir Curbet” în domeniul coregrafiei – Alexandru Balan, artist de balet la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, cu premiul „Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice – pictorița Eudochia Robu.

Premiul Artă plastică contemporană a mers către artistul plastic Ghenadie Popescu, premiul „Gavriil Musicescu” în domeniul muzicii i-a revenit flautistului Ion Negură și duetului de pianiști Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici, premiul „Ștefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei  – Maria Ciocanu, cercetătoare la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic și bibliografic –  Aliona Manciu, șef Serviciu Asistență Metodologică de Specialitate, BPR „D. Cantemir” din Ungheni, premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media –  Maria Mocanu, realizatoarea emisiunii „Dor de Izvor”, Radio Chișinău, iar premiul „Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei a fost oferit regizorilor de film Dragoș Turea și Olga Lucovnicova.

Anastasia Gusarova, profesoară de flaut la Liceul Internat Republican de Muzică „Serghei Rahmaninov”, a luat premiul „Veniamin Apostol” în domeniul educației artistice, la fel ca și Violeta Tipa, colaborator științific în sectorul „Arta cinematografică și televiziune” al Centrului Studiul Artelor, Institutul Patrimoniului Cultural al AȘM.

Silvia Zagoreanu, directoare a Palatului de Cultură Ungheni – premiul „Alexandru Fedco”, pentru cel mai bun manager al instituției de cultură de nivel local, iar artistul plastic Dmitri Șibaev – premiul „Valentina Rusu-Ciobanu”, pentru debut în artele vizuale.

Majoritatea discursurilor premianților a conținut mesajul păcii și al rezilienței, dar și îndemnul de a susține aspirațiile artistice ale tinerei generații:

Maetrul Eugen Doga: „E bine când oamenii sunt apreciați la timp. Sunt sigur că atenția guvernului față de artiști e un semn bun. Nu întotdeauna hotărăsc tancurile, armata. Hotărăște, totuși, spiritul. Muzica este cea mai profundă dovadă a prezenței de spirit. Mesajul ei ajunge fără traducere, fără intermediari, pentru a uni, a face lumea mai bună!”

Maria Ciocanu, cercetătoare, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală:  „Fac anul acesta 50 de ani de muncă muzeografică. Ani cu multă pasiune, cu suișuri și coborâșuri, cu bucurii și dezamăgiri, dar cu pasiunea în rol principal. Lista muzeografilor de apreciat e mare, chiar dacă munca noastră e oarecum în umbră. De la colegii mei am învățat toate secretele acestei profesii și îmi doresc ca această societate să fie una cultă și grație informațiilor acumulate după vizitarea muzeelor.”

Vlad Druc, regizor, profesor AMTAP: „Am venit să ridic acest premiu pentru cea care mi-a fost studentă, Olga Lucovnicova,  și care, iată, i-a întrecut pe mulți dintre profesioniști. Vreau să vă îndemn pe toți cei adunați aici, ca și reprezentanți ai mai multor domenii artistice – să-i susținem pe cei tineri, să le oferim șansa să se afirme. Curajul și forța lor creatoare este fenomenală. Avem tineri foarte talentați!”

Pe parcursul ceremoniei au cântat și încântat publicul adunat, Select Cvartet, condus de maestrul Mihai Agafiță, dirijorul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale.

Distribuie