Primii 50 de metri cubi de gaz vor costa 6,8 lei, iar următorii 100 de metri cubi, până la 150, vor costa 7,9 lei

Cabinetul de miniștri va oferi compensații noi pentru consum de gaze naturale. De asemenea, indiferent de modificarea prețului, vor fi menținute și mecanismele de compensare stabilite anterior. O declarație în acest sens a făcut astăzi de prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă.  „Indiferent de decizia pe care o va lua ANRE referitor la solicitarea MoldovaGaz, fie că acceptă prețul propus de companie, fie că aprobă o creștere mai mică de preț, pentru consumatorii casnici tariful pentru primii 150 de metri cubi consumați nu se va schimba. Vom rămâne la mecanismul în care primii 50 de metri cubi vor costa 6,8 lei, iar următorii 100 de metri cubi, până la 150, vor costa 7,9 lei”, a spus Natalia Gavrilița.

Mai mult, Guvernul va veni cu programe de compensații și pentru anumiți agenți economici – vor fi susținute întreprinderile consumatoare de gaz care produc bunuri de primă necesitate – pâine, lapte, alte alimente, și companiile mici și mijlocii consumatoare de gaze naturale. „Luăm în calcul și alte programe care ar putea duce la creșterea puterii de cumpărare a unor categorii de angajați și pentru familiile vulnerabile”, a adăugat prim-ministra.

În același timp, Natalia Gavrilița a menționat că securitatea și eficiența energetică trebuie să devină o prioritate pentru companii, autorități centrale și locale, proiecte. „Am aprobat în Guvern investiții majore din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Băncii Europene de Investiții, pentru izolarea termica a clădirilor publice, în special a spitalelor. Vom prioritiza și alte proiecte de eficiență energetică, inclusiv la nivel local. Aplicând măsuri de eficiență energetică, aproape fiecare casă, fiecare instituție publică din Moldova poate reduce pierderile de căldură cu 70-80%”, a subliniat prim-ministra. 

În altă ordine de idei, șefa Executivului a vorbit despre unele creșteri nejustificate a prețurilor de pe piață, dictate de monopoluri sau înțelegeri de cartel. Astfel, în unele cazuri, prețurile la același produs comercializat la piețele agricole diferă mult de cele din rețelele de magazine. În acest context, prim-ministra a solicitat Ministerul Economiei și Ministerului Finanțelor să examineze de urgență posibilitatea de a extinde lista produselor de importanță socială pentru care este limitat adaosul comercial. „Vreau să fie clar: nu Guvernul și nu Parlamentul crește prețurile. Dimpotrivă, Guvernul face tot posibilul ca să protejeze cetățenii de scumpiri. Și întreprindem măsuri pentru ca această criză să afecteze într-o măsură mai mică cetățenii. Guvernul va fi în continuare alături de oameni și nu va permite unui grup restrâns de interese să ne saboteze eforturile”, a concluzionat Natalia Gavrilița. 

Discursul integral îl găsiți aici: https://gov.md/ro/content/declaratiile-prim-ministrei-natalia-gavrilita-privind-noile-compensatii-oferite-de-guvern

Distribuie