Prioritățile Ministerului Sănătății pentru 2021-2022 discutate astăzi în consultările publice

Astăzi, 9 septembrie 2021, au avut loc consultările publice privind acțiunile planificate ale Ministerului Sănătății în Planul de acțiuni al Guvernului pentru perioada 2021-2022 și gestionarea crizei sanitare cauzate de pandemia COVID-19. La eveniment au participat reprezentanții instituțiilor medicale, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, USMF „Nicolae Testemițanu”, Confederației Sindicale „Sănătatea”, a partenerilor de dezvoltare și societății civile.

„Ne propunem să resetăm sistemul de sănătate pentru a putea oferi un acces real pacienților la servicii medicale și medicamente sigure și de calitate. De asemenea, una dintre priorități  reprezintă modernizarea instituțiilor medicale, motivarea lucrătorilor medicali și majorarea salariilor. E nevoie să ne concentrăm eforturile și pe nevoile pacienților bolnavi de alte maladii, pentru a asigura accesul la toate serviciile medicale esențiale.”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

Planul de acțiuni include elaborarea conceptului de modernizare și regionalizare a serviciului spitalicesc, asigurarea controlului maladiilor infecțioase cu impact major asupra sănătății publice, în special al tuberculozei și HIV/SIDA prin crearea unui acces larg la intervenții specializate, integrarea tuturor sistemelor informaționale existente din medicină și gestionarea lor prin intermediul unui centru informațional în sănătate/e-sănătate, acordarea de beneficii sociale lucrătorilor sistemului de sănătate, cu facilități pentru zonele rurale sau defavorizate etc.

Cu privire la gestionarea pandemiei COVID-19, prioritățile țin de sporirea ratei de vaccinare a populației și strategia de testare, elaborarea unui mecanism electronic de evidență a persoanelor infectate, a celor plasate în carantină și a persoanelor vaccinate, precum și fortificarea capacităților Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică privind elaborarea prognozelor, bazate pe analiza amplă a impactului economic și social al pandemiei.

Opiniile și comentariile exprimate în cadrul consultărilor vor fi examinate și introduse în Planul de acțiuni. Înregistrarea video a evenimentului poate fi accesată pe platforma www.privesc.eu, la următorul link:

Distribuie